[Warszawa Białołęka] Modernizacja i rozbudowa Oczyszczalni Ścieków "Czajka" - Page 39 - SkyscraperCity
 

forums map | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Inwestycje w Polsce > Inwestycje ukończone


Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old September 17th, 2019, 01:06 PM   #761
elektrownik
Registered User
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 294
Likes (Received): 664

Quote:
Originally Posted by jotjotbe View Post
Tu cytat z Gazety Wyborczej sprzed kilku dni:

Quote:
...
Ale ten cytat nijak nie ma się do faktów, ta studnia po środku nie jest używana do uzyskiwania ciśnienia, te stalowe rury idą bezpośrednio z góry i wchodzą do tunelu, na logikę wydawało by się, że ścieki wlewają się do tej studni, a po uzyskaniu wymaganego ciśnienia otwierana są zasuwy do rurociągów, tylko, że tak to nie działa. Widziałem schemat tego systemu.
elektrownik no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old September 17th, 2019, 01:29 PM   #762
maddox1
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Warszawa
Posts: 130
Likes (Received): 233

Quote:
Originally Posted by da_markos View Post
...Mamy do czynienia z uszkodzeniami na całej długości syfonu. Pofalowana powierzchnia płyt żelbetowych dobitnie o tym świadczy.

Skąd się więc wzięły uszkodzenia rur na całej długości?
Od czasu awarii pojawia się wiele domysłów i spekulacji. Rozumiem, że wyobraźnia podpowiada miej lub bardziej realne scenariusze (uzależnione częściowo od wiedzy technicznej danego użytkownika), ale nadal są to w większości domysły.

Tym samym, ktoś może na podstawie domysłu odpowiedzieć na powyższe pytanie, że to skutek dostania się cieczy pomiędzy pianobeton i płytę betonu, ale to będzie tylko i wyłącznie spekulacja.

Dlatego proszę Was, poczekajmy na oficjalne wyniki komisji, która bada przyczyny awarii.
maddox1 no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2019, 01:36 PM   #763
da_markos
Registered User
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 20
Likes (Received): 8

@ maddox1

To prawda - należy poczekać na oficjalne ustalenia komisji.
Jednak takie "gdybanie" osób, zwłaszcza z wykształcenie i doświadczeniem technicznym" pomaga poszerzać horyzonty oraz zwraca uwagę na problemy i zagadnienia, z których często nie zdawaliśmy sobie sprawy.
__________________

MSQ, swind, filczyk, kbh94, m4rio_cg liked this post
da_markos no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old September 17th, 2019, 01:43 PM   #764
jotjotbe
Karbowy
 
jotjotbe's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Warszawa
Posts: 3,264
Likes (Received): 13220

Quote:
Originally Posted by elektrownik View Post
Ale ten cytat nijak nie ma się do faktów, ta studnia po środku nie jest używana do uzyskiwania ciśnienia, te stalowe rury idą bezpośrednio z góry i wchodzą do tunelu, na logikę wydawało by się, że ścieki wlewają się do tej studni, a po uzyskaniu wymaganego ciśnienia otwierana są zasuwy do rurociągów, tylko, że tak to nie działa. Widziałem schemat tego systemu.
Rury idą obok studni w środku i napełniają ją od dołu. Jak się odpowiednio napełni to otwierają zasuwy do rur w tunelu. Inaczej zgodnie z brzytwą Ockhama studnia nie miałaby sensu, chyba że jako przyszłościowy obiekt militarny

Quote:
Originally Posted by da_markos View Post
... Mamy do czynienia z uszkodzeniami na całej długości syfonu. Pofalowana powierzchnia płyt żelbetowych dobitnie o tym świadczy.....
Niekoniecznie rury poszły na całej długości. Wystarczyło rozszczelnienie na początku. Na górze było 30 cm betonu (co do tego "żel" to nie jestem pewien ale nawet samo B30 jest wystarczająco mocne), poniżej gazobeton i w to weszły ścieki pod ciśnieniem powiedzy 2 atmosfer. Oznacza to że na każdy decymetr kwadratowy betonu (ważący jakie 8 kg bo 30 cm gruby) działała od spodu siła 200 kG. Wystarczająco, żeby beton zaczął podnosić się do góry i falować
__________________
Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta

maddox1, kbh94 liked this post

Last edited by jotjotbe; September 17th, 2019 at 03:00 PM.
jotjotbe está en línea ahora   Reply With Quote
Old September 17th, 2019, 04:39 PM   #765
da_markos
Registered User
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 20
Likes (Received): 8

Quote:
Originally Posted by jotjotbe View Post



Niekoniecznie rury poszły na całej długości. Wystarczyło rozszczelnienie na początku. Na górze było 30 cm betonu (co do tego "żel" to nie jestem pewien ale nawet samo B30 jest wystarczająco mocne), poniżej gazobeton i w to weszły ścieki pod ciśnieniem powiedzy 2 atmosfer. Oznacza to że na każdy decymetr kwadratowy betonu (ważący jakie 8 kg bo 30 cm gruby) działała od spodu siła 200 kG. Wystarczająco, żeby beton zaczął podnosić się do góry i falować
Raczej to będzie stosunek ~2:1 na korzyść ścieków. 2 bary to "ledwie" 2kg/cm2. Natomiast waga pokrywy (żel)betonowej to będzie niecały 1kg/cm2. Zakładając, że pokrywa miała 30-40cm (różne źródła)j grubości
da_markos no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2019, 04:49 PM   #766
jotjotbe
Karbowy
 
jotjotbe's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Warszawa
Posts: 3,264
Likes (Received): 13220

Quote:
Originally Posted by da_markos View Post
Raczej to będzie stosunek ~2:1 na korzyść ścieków. 2 bary to "ledwie" 2kg/cm2. Natomiast waga pokrywy (żel)betonowej to będzie niecały 1kg/cm2. Zakładając, że pokrywa miała 30-40cm (różne źródła)j grubości
Ciężar wlaściwy betonu to około 2.3 g/cm3. W 1 dcm3 (10x10x10cm) czyli w litrze mieści się 1000 cm3, czyli 1 dcm3 betonu waży waży około 2.3 kg, a więc słupek 10x10x30cm będzie ważył około 8 kg. Natomiast 2 bary to rzeczywiście 2kg/cm2 czyli 200 kg/dcm2
__________________
Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta
jotjotbe está en línea ahora   Reply With Quote
Old September 17th, 2019, 05:24 PM   #767
da_markos
Registered User
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 20
Likes (Received): 8

Quote:
Originally Posted by jotjotbe View Post
Ciężar wlaściwy betonu to około 2.3 g/cm3. W 1 dcm3 (10x10x10cm) czyli w litrze mieści się 1000 cm3, czyli 1 dcm3 betonu waży waży około 2.3 kg, a więc słupek 10x10x30cm będzie ważył około 8 kg. Natomiast 2 bary to rzeczywiście 2kg/cm2 czyli 200 kg/dcm2
No tak - mój błąd przy przesuwaniu przecinków . Rzeczywiście takie ciśnienie spokojnie mogło pofalować beton w kilku miejscach na całej długości.
__________________

jotjotbe, krozn liked this post
da_markos no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2019, 05:32 PM   #768
truhl
Registered User
 
truhl's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Opole, London
Posts: 2,304
Likes (Received): 1151

Quote:
Originally Posted by da_markos View Post
M

Skąd się więc wzięły uszkodzenia rur na całej długości?
A na jakiej podstawie twierdzisz, że uszkodzenia są na całej długości?
Zdjęcia pokazują tylko mały fragment tunelu. W dodatku mniej więcej w połowie długości, tunel się wnosi do góry, tak, że wylot po drugiej stronie jest kilkanaście metrów wyżej i ciśnienie jest tam znacznie mniejsze.
truhl no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2019, 05:43 PM   #769
da_markos
Registered User
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 20
Likes (Received): 8

Quote:
Originally Posted by truhl View Post
A na jakiej podstawie twierdzisz, że uszkodzenia są na całej długości?
Zdjęcia pokazują tylko mały fragment tunelu. W dodatku mniej więcej w połowie długości, tunel się wnosi do góry, tak, że wylot po drugiej stronie jest kilkanaście metrów wyżej i ciśnienie jest tam znacznie mniejsze.
"Na całej długości" - mój skrót myślowy, że te uszkodzenia muszą występować w kilku miejscach. Wg mnie, gdyby było inaczej już znalibyśmy przyczynę oraz od kilku dni znalibyśmy termin usunięcia awarii. Tymczasem nic... cisza. Na pewno w tunelu dokonują inspekcji głowy dużo tęższe niż nasze i dalej nie mamy podanych oficjalnych przyczyn.
Swoją drogą - jedna, bądź druga strona polityczna znając przyczynę oraz możliwość rozwiązania problemu wykorzystałaby to do gier politycznych.
da_markos no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2019, 07:14 PM   #770
elektrownik
Registered User
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 294
Likes (Received): 664

Quote:
Originally Posted by jotjotbe View Post
Rury idą obok studni w środku i napełniają ją od dołu. Jak się odpowiednio napełni to otwierają zasuwy do rur w tunelu. Inaczej zgodnie z brzytwą Ockhama studnia nie miałaby sensu, chyba że jako przyszłościowy obiekt militarny
No nie wiem, jedynym źródłem informacji w tym zakresie jest wyborcza, ze schematu, który widziałem wynika, że kolektory są ciągłe, nie ma w nich przerwy. Wydaje mi się, że studnia pełni jedynie funkcję rezerwuaru awaryjnego. Zresztą rozmiary rur nie pasują, wystarczy popatrzeć na zdjęcia właściwych kolektorów, rozmiar studni podczas budowy i zdjęcie z wyborczej gdzie widać rury wchodzące do studni, są zdecydowanie mniejszej średnicy.
elektrownik no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2019, 08:29 PM   #771
Eilien
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Location: Breslau
Posts: 385
Likes (Received): 44

Quote:
Originally Posted by da_markos View Post
"Na całej długości" - mój skrót myślowy, że te uszkodzenia muszą występować w kilku miejscach. Wg mnie, gdyby było inaczej już znalibyśmy przyczynę oraz od kilku dni znalibyśmy termin usunięcia awarii. Tymczasem nic... cisza. Na pewno w tunelu dokonują inspekcji głowy dużo tęższe niż nasze i dalej nie mamy podanych oficjalnych przyczyn.
Swoją drogą - jedna, bądź druga strona polityczna znając przyczynę oraz możliwość rozwiązania problemu wykorzystałaby to do gier politycznych.

Po awarii w Jaworznie to wiadomo która strona będzie bardziej powściągliwa teraz. Bo jak widać los bywa przewrotny.
Z ogłaszaniem przyczyn to nie ma się co spieszyć, bo pośpiech to zły doradca. Nie raz i nie dwa obserwowaliśmy jak to sie kończy.


Co do studni to ktoś wspominał, że powstała na cele budowy. No i jaki byłby potem sens rozbierania konstrukcji ? Przydała się.
Eilien no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2019, 03:29 PM   #772
beter2
Registered User
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 202
Likes (Received): 255

Quote:
Mieszkańcy Białołęki obawiają się wykluczenia komunikacyjnego. Tymczasowy rurociąg, który zostanie położony na Moście Północnym ma zająć dwa pasy, więc ruch w obu kierunkach miałby się odbywać po jednej jezdni.

Radny dzielnicy Marcin Korowaj złożył interpelację do ratusza o przeprowadzenie analizy komunikacyjnej. – Pierwsza kwestia to pytanie, czy ktoś się w ogóle nad tym pochylił. Druga kwestia, czy w ogóle pan prezydent Rafał Trzaskowski i jego urzędnicy rozważają inną opcję niż tak prostą i oczywistą, jak położenie rury po moście północnym i wykluczenia tam komunikacji i utrudnienia przemieszczania się mieszkańcom Białołęki – tłumaczy.

Tomasz Kunert z Zarządu Transportu Miejskiego informuje, że są już przygotowane wstępne awaryjne plany dla komunikacji publicznej w tym miejscu. – Zakładamy, że autobus 511 w kierunku Młocin będzie jechał normalnie przez most Marii Skłodowskiej-Curie. Natomiast w drugim kierunku jechałby z Metra Marymont przez most Grota Roweckiego. W zanadrzu mamy pomysł na to, żeby tramwaje linii dwa jeździły częściej – wyjaśnia.
https://www.rdc.pl/informacje/bialol...e-konsultowal/

a jak pisałem w temacie metra czy na Białołękę jest jakaś opcja aby się pojawiło się kiedyś metro (w kwestii zainwestowania tam przeze mnie w jakieś mieszkanie bo widzę, że w miarę tanie 40-50 m2) bo wg. danych jest to ponad 120K mieszkańców to mnie wyśmiano, że przecież jak to? Białołęka, zadupie i takie tam, że niedawno tam pola były no ale to co Warszawa to tylko Centrum, Ursynów i Mokotów? nie może się rozrastać?
beter2 no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2019, 04:00 PM   #773
knuras
Registered User
 
knuras's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 153
Likes (Received): 10

Ścieki znowu trafiają do Wisły a wy ciągle o moście. Nie interesuje to was?
https://www.facebook.com/waldemar.ka...066220?__xts__[0]=68.ARBfx0QwKdNOhUfyZm-wROAcO_YUk3Ly5haJ_bdgb_hl2kZ20VM0ecPmpY43-0VPzmcLasTyXd1aKMGnNhxAHOUHrdPbn7lvAkCfwl3X9wvYRcppGKD7rxuQkGASmbSZj9HCB5-7B5DSwioGTOaC0qW5JFeHdgeA2eBB0riDbd9LvAPA1FvduJ12YWqzp1qt7NPGKMdSKExuoDSX&__tn__=-UC-R
knuras no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2019, 04:11 PM   #774
matrix4321
Registered User
 
matrix4321's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Warsaw
Posts: 4,654

Bo wczoraj i dzisiaj padało więc pompy nie wyrabiają.
matrix4321 no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2019, 04:39 PM   #775
knuras
Registered User
 
knuras's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 153
Likes (Received): 10

I co można na to zrobić? Tylko wzruszyć ramionami? Nie mogą więcej pomp podpiąć albo wydajniejszych?
knuras no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2019, 04:44 PM   #776
MichalJ
Registered User
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 17,476
Likes (Received): 10489

Przy każdym większym deszczu ścieki przelewają się do Wisły. Nawet wtedy, gdy ta rura pod Wisłą normalnie działała.
__________________

truhl, MSQ liked this post
MichalJ no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2019, 04:49 PM   #777
Luki_SL
Moderator
 
Luki_SL's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Upper Silesia
Posts: 66,468
Likes (Received): 29306

To się nazywa przelew burzowy. Warszawa ze stolic europejskich nie jest w tym wcale osamotniona.
__________________
"Always Look On The Bright Side Of Life"
Luki_SL no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2019, 04:58 PM   #778
knuras
Registered User
 
knuras's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 153
Likes (Received): 10

I nic się nie da zrobić żeby takich przelewów uniknąć?
knuras no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2019, 05:07 PM   #779
MichalJ
Registered User
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 17,476
Likes (Received): 10489

To można zrobić na dwa sposoby:
1. Oddzielna kanalizacja deszczowa, prowadząca wprost do Wisły.
2. Zbiorniki do przechowywania chwilowego nadmiaru ścieków.

I jedno i drugie Warszawa robi, ale to są inwestycje na lata.

https://www.kierunekwodkan.pl/artyku...-warszawa.html
__________________

Intelekt, matrix4321, MSQ, jotjotbe, Luki_SL liked this post
MichalJ no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2019, 09:20 PM   #780
beter2
Registered User
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 202
Likes (Received): 255


Quote:
Odpływ ścieków i wód opadowych zwiększył się do 4,6 metrów sześciennych na sekundę. Wydajność awaryjnego wodociągu wynosi 3,5 - informuje Sergiusz Kieruzel, rzecznik prasowy Wód Polskich. Według rzecznika "wody opadowe spłyną po kilku godzinach i sytuacja ulegnie poprawie". Dodał też, że "pompy pracują cały czas i 3,5 metrów sześciennych ścieków na sekundę trafia do oczyszczalni Czajka".
https://warszawa.onet.pl/warszawa-pr...-wisly/dlv6gr4
beter2 no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 


Reply

Tags
białołęka, warsaw, warszawa

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[Turek i okolice] Inwestycje i pomysły mathnotyze Wielkopolska, Kujawy, Lubuskie 215 March 1st, 2019 03:52 PM


All times are GMT +2. The time now is 07:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us