![]() |
|
|
![]() |
forums map | news magazine | posting guidelines |
|
Архитектура и урбанизам Дискусија о архитектури и градске вести / Architecture, urbanism and city talk |
Global Announcement |
As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy. |
![]() |
|
Thread Tools |
![]() |
#1 |
Registered User
Likes (Received): 3292
|
Најупечатљивије зграде Београда | The most impressive buildings of Belgrade
Cilj ove teme nije da se postavljaju samo najveće ili najmonumentalnije građevine, već i one koje imaju neku svoju priču, ili jednostavno slučajnom prolazniku mame oko.
|
![]() |
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
#2 |
Registered User
|
Kulturni centar REX, Jevrejska 16, zgrada je sagrađena po projektu arhitekte Samuela Sumbula za potrebe jevrejskih društava "Oneg Sabat" i "Gemilut Hasadim". Posle zavrsetka Drugog svetskog rata i dalje bila u vlasništvu Jevrejske opštine u kojoj je bio Dom starica i staraca Mojsijevaca sve do 1953.godine kada je zgrada prodata Narodnom odboru opštine Stari grad u Beogradu.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Registered User
|
Zgrada preduzeća Informatika AD, nalazi se u bloku koga opasuju ulice Jevrejska, Mike Alasa, Dunavska i Solunska, gde sama zgrada izlazi na prve tri ulice. Po meni dobar je primer iskorišćenja starih privrednih objekata.
![]()
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
#4 |
Registered User
|
Stambene zgrade u ul. Jelene Ćetković, tipični primeri jedne epohe u Beogradu.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
Palilulska osnovna škola, danas OŠ "Vuk Karadžić", zauzima trougaoni blok oivičen ulicama Džordža vašingtona, Takovskom i Dalmatinskom, jedna od najstarijih beogradskih škola koja je totalno zapuštena i prepuštena zubu vremena. Ima nesretno dozidan aneks koji je u potpunosti narušio celinu školskog kompleksa. Inače školsko dvorište je kranje neuređeno i zapušteno, posebno deo ispred stare zgrade, u Takovskoj.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Tek sada vidim da sam napravio grešku u naslovu teme. Ako nije problem adminu da doda s kod building (buildings, da ne misli neko da pričamo samo o jednoj zgradi). Kada sam već kod jezika, može i of da se prebaci u in, biće smislenije, kada nisam mislio na vreme.
Hvala unapred. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
why worry?
Likes (Received): 1727
|
Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Петарветар
Likes (Received): 746
|
Svaka čast na iznetim arhitektonskim zdanjima.
Šteta što su ovakve zgrade često zaklonjene drvećem, isto tako dizajn ulica i trotoara bitno utiče na utisak. Najbolji primer je jučerašnji post u vezi Moskve i kako renoviranje ulica utiče na arhitekturu. Da li neko zna detalje vezane za ovo zdanje? https://www.google.rs/maps/@44.81601...2!8i6656?hl=sr
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Registered User
|
U pitanju je zdanje Prve varoške bolnice, čija je zgrada na slici dole, podignuta 1868. godine. Danas su u toj zgradi smešteni sedište i muzej Srpskog lekarskog društva.
![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Петарветар
Likes (Received): 746
|
Quote:
Nisam znao da je toliko stara zgrada, ovako ovo je pretpostavljam jedna od najstarijih zgrada u Beogradu, a po meni i jedna od najlepših! ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
GLaDOS
Likes (Received): 2370
|
Ja volim ovu, podseca me na Barselonu.
![]() Nalazi se u Nusicevoj.
![]() |
![]() |
#12 |
Registered User
|
Mislim da je najveće prokletstvo Beograda što se mnoge prelepe zgrade nalaze u malim uskim uličicama, zidali su zgrade ravne onima za bulevare po malim sokacima.
Primer iz Vlajkovićeve ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
GLaDOS
Likes (Received): 2370
|
To je potpuno normalno.
Ne trebaju zgrade da imaju prostor ispred njih da se sagledavaju, njih dozivljavas u prolazu. Licno volim taj smek BGa sa tim uskim ulicicama. One koje treba da budu akcentovane su drzavne institucije, monumentalni objekti itd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BANNED
Likes (Received): 334
|
Београђанка
Данашње фотографије
![]() ![]() |
![]() |
![]() |