![]() |
|
|
![]() |
forums map | DMCA | news magazine | posting guidelines |
|
Global Announcement |
As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy. |
![]() |
|
Thread Tools |
![]() |
#41 | |
Registered User
Likes (Received): 1
|
"W początkach XIII w. istniał już romański kościół. Dowodem są: kapitel romańskiej kolumny ok. 1974 r. wmurowany w ścianę Collegium Maius w Krakowie, fragment półkolumny romańskiej użytej jako wtórny materiał budowlany w ścianie prezbiterium obecnego kościoła".
Tak się składa, że dwukrotnie podjąłem próbę zlokalizowania tego kapitela w CM. Za każdym razem negatywnie. Nikt nic nie wie, nikt o czymś takim nigdy nie słyszał. Co więcej rozpytany nawet zdaje się kustosz wyraził ogromne zdziwienie i polecił zwrócić się oficjalnie na piśmie, bo bez tego to nikomu nie będzie się chciało tym zająć. Próbowałem również zainteresować parafię. W końcu to "ich" kapitel, ciekawy sposób promocji zabytku. Bez jakiejkolwiek reakcji. Półkolumny szukać już nawet nie próbowałem. Zresztą zapewne i tak jest pod posadzką...
Last edited by carrollus; September 17th, 2010 at 07:07 PM. |
|
![]() |
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
#42 |
Registered User
Likes (Received): 4
|
co dalej?
marns - zakończył? |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
...
Likes (Received): 1123
|
ale i tak zrobił kawał dobrej roboty
![]()
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
#45 |
Registered User
Likes (Received): 4
|
pełen uznania jestem za tak szczegółową dokumentacje starczająca na prace doktorancką.
sam tez cos probuje focic ![]() ale nie robie tak dokładnej analizy zabytku. mój projekt -sandecianum - zawiera niewielkie ilości informacji i po kilka -nascie zdjęć nt zabytków ale i tez starych miejsc niekoniecznie zabytkiem będacym. takie "amatorskie podejscie"...ale lubie to. dlatego jestem pełen uznania za ogrom pracy włozonej w opracowanie bazyliki.... |
![]() |
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
Tags |
małopolskie, nowy sącz |
Thread Tools | |
|
|