BUKIT BINTANG CITY CENTRE (Previously Pudu Prison) | Kuala Lumpur (Jalan Pudu) | U/C - Page 6 - SkyscraperCity
 

forums map | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Forum Pencakar Langit Malaysia > Countdown to 2020

Countdown to 2020 new projects, proposals, under-construction updates and news of developments & construction projects.


Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old January 20th, 2010, 09:06 AM   #101
rizalhakim
PROUD 2 B MALAYSIAN
 
Join Date: Nov 2007
Location: KL
Posts: 38,209
Likes (Received): 2606

image hosted on flickr
rizalhakim no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old March 20th, 2010, 06:38 PM   #102
SHAH FIRDAUS
Taller Is Better
 
SHAH FIRDAUS's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Kota Anggerik
Posts: 1,635
Likes (Received): 7

From flickr
by neo chen

image hosted on flickr
SHAH FIRDAUS no está en línea   Reply With Quote
Old March 20th, 2010, 07:02 PM   #103
nazrey
Registered User
 
nazrey's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 95,097
Likes (Received): 14443

Quote:


CONFIRM!
Projek ni bukan di sini...it's in PJ (Gapurna - Mix development in PJ)
Again from LKMD Architecture > click project #14
http://www.lkmd.com.my/projects.html
__________________
Malaysia Photo Gallery - Click Here for Malaysia Galleries
City & Town - | Kuala Lumpur | Penang | Johor Bahru |
Malacca | Putrajaya | Cyberjaya | Langkawi
Alor Setar, Ipoh, Johor Bahru, Kangar, Kota Bahru, Kota Kinabalu, Kuantan, Kuala Terengganu, Kuching, Seremban, Shah Alam, etc!
nazrey no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old March 20th, 2010, 07:09 PM   #104
SHAH FIRDAUS
Taller Is Better
 
SHAH FIRDAUS's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Kota Anggerik
Posts: 1,635
Likes (Received): 7

really..hmm...so kat kawasan ne nanti diorg nk bt pe?...
SHAH FIRDAUS no está en línea   Reply With Quote
Old March 20th, 2010, 07:11 PM   #105
rizalhakim
PROUD 2 B MALAYSIAN
 
Join Date: Nov 2007
Location: KL
Posts: 38,209
Likes (Received): 2606

gapurna projek kat mutiara damansara.... ini probably 2nd proposal.other proposal pun hebat.... i did postd it b4....i know they proposed a huge projek kat area ikea....dis will be their 2nd big projek(if confirm) after 348sentral
rizalhakim no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2010, 12:32 AM   #106
byong_sun
....
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3,665
Likes (Received): 1194

Quote:
Originally Posted by SHAH FIRDAUS View Post
really..hmm...so kat kawasan ne nanti diorg nk bt pe?...
harap2 project yg sama dasat dgn yg kita tersilap ni...
byong_sun no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2010, 03:45 AM   #107
patchay
Registered User
 
patchay's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Kuala Lumpur, Singapore, Brisbane
Posts: 13,474
Likes (Received): 1527

Quote:
Originally Posted by rizalhakim View Post
gapurna projek kat mutiara damansara.... ini probably 2nd proposal.other proposal pun hebat.... i did postd it b4....i know they proposed a huge projek kat area ikea....dis will be their 2nd big projek(if confirm) after 348sentral
mutiara damansara ada tempat ke? sebab nucleus dah ambik site paling besar... yg tinggal cuma site tak berapa besar utk glomac, dialog dan mudajaya
__________________
Quote:
THE KUALA LUMPUR DEVELOPMENTS COMPILATION (LATEST: JAN'2015) >>> PAGE 1 >>> PAGE 2 (Suburb)

PATCHAY | Website | Facebook | Flickr | Twitter | Instagram | Foursquare
patchay no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2010, 06:29 AM   #108
cullen
BANNED
 
Join Date: Dec 2009
Location: Siem Reap
Posts: 438
Likes (Received): 2

ye lah. i tgk dia punya 3D render pun terkejut. terkejut sebab tak percaya UDA can do this. no way man...

so, there's still hope for the jail to be retained and turned into a museum..
cullen no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2010, 06:39 AM   #109
dengilo
Registered User
 
dengilo's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 10,058
Likes (Received): 2007

If they had level the place down years ago and turned it into a big huge playing field or sports center ,at least until they decide what to do with it it would have made a lot of cityfolks happylah.
dengilo no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2010, 08:20 AM   #110
daeng_jal
Registered User
 
daeng_jal's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: KL, Malacca
Posts: 8,038
Likes (Received): 2083


tak boleh sebab malaysian mengada ngada, kalau buat tapak sukan sampai time nak buat building nanti aderler yg keluar sepanduk, baring depan kren dll...
__________________
I don't like sand. It's coarse and rough and irritating and it gets everywhere.
daeng_jal no está en línea   Reply With Quote
Old March 22nd, 2010, 06:02 AM   #111
dengilo
Registered User
 
dengilo's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 10,058
Likes (Received): 2007

Maka melepaslah satu lagi peluang untuk wargakota beriadah!Every inch of the city is for somekind of preposed skyscraper but sometimes the city planners will have to give something back to the people!Yeah there are many private gyms but not all can afford it.Even back then we had a public pool in the golden triangle.I know its wishfull thinking on my partlah but if we let it happen and not demand for it sampai bila pun tak jadi apalah.DBKL rather spend billions for flyovers and underpasses.
dengilo no está en línea   Reply With Quote
Old March 22nd, 2010, 07:21 AM   #112
byong_sun
....
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3,665
Likes (Received): 1194

kat cheras ada public gym..bayar seringgit jer..kat bangsar ada public pool,tak ingat byr berapa..sepatutnya pusat sukan kena ada kat setiap kawasan penduduk..kat golden triangle atau pusat bandar tak perlu kot...sebab pusat bandar tempat org bekerja..dan rata2 gaji sederhana besar..so depa mampu nak guna private gym(actually tak mahal sgt pun)..kalau nak recreational park,kl dah ada tmn tasik perdana & titiwangsa.
tapak pudu jail patut di develop supaya standard KL boleh di levelkan dgn bandar2 maju lain.jgn risau,malaysia masih negara kampung & hutan..KL kena dibangunkan lebih pesat..bukan disekat.

Last edited by byong_sun; March 22nd, 2010 at 07:50 AM.
byong_sun no está en línea   Reply With Quote
Old March 22nd, 2010, 07:35 AM   #113
rizalhakim
PROUD 2 B MALAYSIAN
 
Join Date: Nov 2007
Location: KL
Posts: 38,209
Likes (Received): 2606

kat kg pandan pun ada public sport facilities..nak gym nak belari nak melompat semua ada....
rizalhakim no está en línea   Reply With Quote
Old March 25th, 2010, 01:22 AM   #114
SHAH FIRDAUS
Taller Is Better
 
SHAH FIRDAUS's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Kota Anggerik
Posts: 1,635
Likes (Received): 7



SHAH FIRDAUS no está en línea   Reply With Quote
Old March 25th, 2010, 02:08 AM   #115
byong_sun
....
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3,665
Likes (Received): 1194

aik?belum roboh lagi?
byong_sun no está en línea   Reply With Quote
Old March 25th, 2010, 05:43 AM   #116
dengilo
Registered User
 
dengilo's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 10,058
Likes (Received): 2007

I think they are building the underpass for the jalan hang tuah and imbi junction.The same thing is going on the other side IPT.
dengilo no está en línea   Reply With Quote
Old May 10th, 2010, 10:05 AM   #117
ZaHiRnYa???
you are you and i am me..
 
ZaHiRnYa???'s Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: London
Posts: 10,154
Likes (Received): 50

Taken from Berita Harian.

Penjara Pudu bakal jadi BBCC
Oleh Shamsul Kamal Amarudin
[email protected]
2010/05/10

Kerajaan bersetuju dengan cadangan Uda Holdings Berhad (Uda) merobohkan keseluruhan kompleks Penjara Pudu tahun ini untuk dibangunkan sebagai projek pembangunan bercampur dikenali sebagai Bukit Bintang City Centre (BBCC).Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, berkata pembangunan di kawasan seluas 7.6 hektar itu akan membabitkan pembinaan 1,100 unit kondominium, hotel, ruang pejabat dan pusat komersial dengan anggaran kos RM5 bilion. “Projek itu akan dilaksanakan dalam enam fasa dengan keseluruhan kawasan ruang niaga 540,000 meter persegi dan dijangka siap dalam tempoh hingga lapan tahun atau pada 2015, ” katanya pada sidang media selepas majlis penyerahan van jenazah kepada Masjid Hajah Puteh Mahami Kariah Perpaduan Taman Bercham Raya di sini, semalam.

Van Kia Pregio bernilai RM 100,000 itu hasil sumbangan Uda. Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Manjoi, Datuk Nadzri Ismail; Adun Hulu Kinta, Datuk Rusnah Kassim dan Pengarah Urusan Uda, Datuk Jaafar Abu Hassan.

Ahmad Husni berkata, apabila siap nanti, Uda sebagai agensi yang menjalankan tanggungjawab sosial akan memastikan 60 peratus pemilikannya oleh Bumiputera manakala baki 40 peratus lagi dibuka kepada awam.

Katanya, pemilikan 60 peratus itu akan dilaksanakan dalam pelbagai bentuk seperti penjualan terus kepada individu dan institusi seperti Permodalan Nasional Berhad (PNB), Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) dan Yayasan Pembangunan Bumiputera (YPB).

“Sebelum ini, Uda sudah memasukkan pelan induk pembangunan kawasan itu kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) tetapi selepas perbincangan tempoh hari, agensi itu membuat keputusan menyediakan pelan pembangunan baru sesuai dengan kehendak pasaran semasa serta perubahan persekitaran.

“Pelan baru yang diubahsuai daripada pelan asal itu akan diserah semula kepada DBKL dalam tempoh sebulan daripada sekarang,” katanya.

Beliau berkata, Uda juga ketika ini sedang melihat beberapa pilihan sama ada membangunkan projek itu bersendirian atau secara usaha sama berdasarkan permohonan beberapa pihak kepada agensi berkenaan untuk berbuat demikian.

Ditanya sama ada Uda akan meninggalkan sedikit kesan peninggalan penjara itu, Ahmad Husni berkata: “Tidak ada, ia (bangunan itu) tidak termasuk dalam senarai bangunan warisan oleh Organisasi Pelajaran, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unesco)”.

Katanya, keseluruhan bangunan penjara (Pudu) itu akan dirobohkan, dari segi (peninggalan) penjara itu akan dilupakan.
__________________
i dont entertain stupid arrogant people
ZaHiRnYa??? no está en línea   Reply With Quote
Old May 10th, 2010, 03:29 PM   #118
patchay
Registered User
 
patchay's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Kuala Lumpur, Singapore, Brisbane
Posts: 13,474
Likes (Received): 1527

The whole jail will be brought down. Historical site no more.

The place will be mostly Bumiputeras. In any way, the Chinese wont dare to step inside since its well known haunted amongst Pudu folks.
__________________
Quote:
THE KUALA LUMPUR DEVELOPMENTS COMPILATION (LATEST: JAN'2015) >>> PAGE 1 >>> PAGE 2 (Suburb)

PATCHAY | Website | Facebook | Flickr | Twitter | Instagram | Foursquare
patchay no está en línea   Reply With Quote
Old May 11th, 2010, 04:24 AM   #119
rizalhakim
PROUD 2 B MALAYSIAN
 
Join Date: Nov 2007
Location: KL
Posts: 38,209
Likes (Received): 2606

UDA Invest RM5 Billion Develop City Centre, Bukit Bintang


IPOH, 9 Mei (Bernama) - UDA Holdings will invest RM5 billion to develop the Town Centre Bukit Bintang at the site the former Pudu Prison in Kuala Lumpur development program in 2017, said Minister of Finance II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

He said the UDA was the redevelopment plan area of 8.6 hectares as a mixed-use development in six phases include building condominiums, hotels and commercial buildings.

"A major development plan is being prepared to make Kuala Lumpur as the leading city in Asia," he told reporters here on Sunday.

Ahmad Husni said the UDA will give priority ownership units, shops, condominiums and buildings to the natives.

He said 60 percent ownership, while remaining dedicated to indigenous ownership will be permitted for non-indigenous.

Meanwhile, Ahmad Husni said the UDA has not decided whether the implementation of development independently or in collaboration.

-- BERNAMA - BERNAMA
rizalhakim no está en línea   Reply With Quote
Old May 11th, 2010, 05:49 AM   #120
rizalhakim
PROUD 2 B MALAYSIAN
 
Join Date: Nov 2007
Location: KL
Posts: 38,209
Likes (Received): 2606

mentaliti mcm ini tidak bagus
mana konsep 1Malaysia?

Quote:
Uda diminta utama Bumiputera
Oleh Sharifah Salwa Syed Akil
[email protected]
http://www.bharian.com.my/bharian/ar...putera/Article
2010/05/11

Pengusaha Melayu mahu pemilikan 70 peratus di Bukit Bintang City Centre

KUALA LUMPUR: Uda Holdings Berhad (Uda) diminta supaya memberikan pemilikan lebih 70 peratus kepada Bumiputera untuk membeli projek pembangunan bercampur dikenali sebagai Bukit Bintang City Centre (BBCC) yang akan dibangunkan agensi itu tidak lama lagi.

Yang Dipertua Persatuan Penjaja dan Pekedai Bumiputera Wilayah Persekutuan, Mithlan Samijoo, berkata Uda bukan saja perlu memberi peluang kepada pengusaha Bumiputera yang berkemampuan, malah memberi keutamaan kepada mereka yang layak membeli hartanah di kawasan berkenaan.

“Apa yang kita tahu ada di kalangan ahli persatuan memiliki aset yang banyak, tetapi kebanyakan mereka mengeluh tidak mempunyai tapak niaga yang strategik seperti yang dimiliki peniaga Cina di sekitar Bukit Bintang. Jika ada pun, kita tidak mampu untuk bersaing dengan mereka berikutan sewa yang terlalu tinggi.

“Justeru, apabila Uda memperuntukkan pemilikan sebanyak 60 peratus kepada Bumiputera, kita anggap itu satu bonus kepada peniaga Melayu. Namun, pada masa sama, kita berharap Uda meningkatkan pemilikan sehingga 70 peratus bagi memberi lebih ramai peniaga Bumiputera memiliki hartanah di kawasan berkenaan,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Semalam, kerajaan bersetuju dengan cadangan Uda meroboh keseluruhan Kompleks Penjara Pudu tahun ini untuk dibangunkan sebagai projek pembangunan bercampur dikenali sebagai Bukit Bintang City Centre.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, berkata pembangunan di kawasan seluas 7.6 hektar itu akan membabitkan pembinaan 1,100 unit kondominium, hotel, ruang pejabat dan pusat komersial dengan anggaran kos RM5 bilion.
Mithlan berkata, pihaknya yakin ramai di kalangan peniaga Melayu mempunyai kemampuan untuk memiliki hartanah di kawasan berprestij itu cuma yang menjadi kekangan kepada mereka adalah dari segi kekurangan tapak sesuai untuk dijadikan premis perniagaan.

Beliau berkata, ada antara ahli persatuan menyewa premis di Jalan Masjid India dengan kadar harga tinggi sehingga RM30,000 sebulan untuk tapak niaga berukuran 20x70 kaki.

Sehubungan itu, pihaknya berharap cadangan pembinaan hartanah bercampur itu akan memberi satu khabar gembira kepada peniaga Bumiputera.

“Jika tidak diberikan 100 peratus kepada peniaga Bumiputera, memadailah memberi keutamaan sehingga 80 peratus kepada peniaga Melayu untuk bertapak di BBCC apabila ia siap kelak. Kita mahu menjadikan kawasan ini sebagai tempat pemborong Bumiputera.

“Kebanyakan ahli mampu untuk membelinya... cuma apa yang perlu Uda sebagai agensi yang menjaga kepentingan orang Melayu perlu memikirkan sesuatu, termasuk menawarkan harga berpatutan bagi membolehkan mereka membeli ruang niaga di BBCC, sekali gus bersaing dengan peniaga bukan Melayu,” katanya.
rizalhakim no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Doncaster Sheffield Airport (DSA) S.Yorks Capital Sheffield Transportation and Infrastructure 2952 Yesterday 10:11 PM
#ON HOLD: "Kuwait International Tennis Centre", ?F, ?M, Sports/Hotel/Retail nazrey Projects 63 September 18th, 2014 08:58 PM
Businesses - Welcome to Hong Kong hkskyline Life in Hong Kong 33 March 21st, 2012 03:19 AM
Cosmopolitan Kuala Lumpur travellator Urban 16 July 6th, 2011 04:38 PM
Birmingham Development list bileduct Birmingham Metro Area 270 June 4th, 2009 01:43 AM


All times are GMT +2. The time now is 07:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us