Wizz Air - Page 3 - SkyscraperCity
 

forums map | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Infrastruktura i Technologia > Infrastruktura lotnicza

Infrastruktura lotnicza Wszystko, co dotyczy komunikacji lotniczej


Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old July 28th, 2009, 08:58 PM   #41
Erni79
Registered User
 
Erni79's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Posts: 11,503
Likes (Received): 4337

Quote:
Originally Posted by kalle_sg View Post
Sezon ogórkowy w pełni, to i artykuły o problemach dawno znanych.





Źródło: GW Katowice.
Dzisiaj nawet w TVN24 o tym mówili i był wywiad z rzeczniczka Balic.
Erni79 no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old July 29th, 2009, 03:12 PM   #42
DJP
Registered User
 
DJP's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 916
Likes (Received): 2

Dawno (ok. 2 lata) nie lecialem Wizzem, stad pytanie dla tych, ktorzy lecieli niedawno.
1. Jak jest z bagazem? Zglosilem przy zakupie biletu torbe do 15 kg. Do tego przysluguje mi 10kg bagazu podrecznego. Tak jest w wiekszosci linii, tutaj niby tez tak jest napisane, ale w ktoryms miejsu bylo troche inaczej i wychodzilo, ze moge miec jedna torbe "w bagazniku" i druga ze soba ale lacznie ma byc 15. Mam nadzieje, ze tak nie jest ale chce byc pewny.
2. Wg. info na ich stronie w bagazu rejestrowym (czyli "bagaznik") NIE mozna przewozic plynow. W podreczny tez nie, bo to wynika z ogolnych zasad. Czy oznacza to, ze nie moge zabrac flaszki dla kumpla? Ktos wie, czy czepiaja sie 1 butelki w bagazu rejestrwoym?
DJP no está en línea   Reply With Quote
Old July 29th, 2009, 04:16 PM   #43
topmek
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 12
Likes (Received): 0

W Wizz masz 15kg bagażu rejestrowego i 10kg dodatkowo podręcznego, teraz też jest promocja, że za 20parę zł można dokupić 5kg bagażu w luku. W luku możesz przewieźć flaszkę tylko może się rozbić, jak coś możesz kupić na lotnisku w Baltonie albo gdzieś i wtedy nie liczy ci się do limitu kg.
topmek no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old July 29th, 2009, 07:35 PM   #44
EJet
BANNED
 
Join Date: Feb 2009
Location: Kraków
Posts: 189
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Erni79 View Post
Dzisiaj nawet w TVN24 o tym mówili i był wywiad z rzeczniczka Balic.
No to przynajmniej newsa mieli i mogli nakręcać aferę.
Tak swoją drogą jest przecież sporo miast podobnie nazywanych: Cologne/Bonn, Dallas/Ft. Worth, Minneapolis/St. Paul itd i jakoś nikt się nie myli.
EJet no está en línea   Reply With Quote
Old July 29th, 2009, 10:31 PM   #45
kalle_sg
A very special snowflake
 
kalle_sg's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Kapellgärdet, Hagsätra, Ĺrsta
Posts: 3,607
Likes (Received): 6755

Sezon ogórkowy jest. A że podróżowanie samolotem wciąż jeszcze nie jest w Polsce tak popularne, jak na zachodzie, i wielu Polaków podchodzi do tego ze strachem (jak to do nieznanego), to i newsa łatwo z tego tematu wycisnąć.
__________________
Freiheit ist immer Freiheit der Andersdenkenden
kalle_sg no está en línea   Reply With Quote
Old August 1st, 2009, 08:05 PM   #46
Kaczorm
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Location: Poznań
Posts: 1,661
Likes (Received): 555

Quote:
Originally Posted by EJet View Post
No to przynajmniej newsa mieli i mogli nakręcać aferę.
Tak swoją drogą jest przecież sporo miast podobnie nazywanych: Cologne/Bonn, Dallas/Ft. Worth, Minneapolis/St. Paul itd i jakoś nikt się nie myli.
Poza tym jak rezerwujesz bilet, to masz obok napisane KTW, a nie KRK. Tak samo jest u FR z Bratysława/Wiedeń, chociaż i tak lecisz do BTS
Kaczorm no está en línea   Reply With Quote
Old August 5th, 2009, 12:09 PM   #47
Kaczorm
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Location: Poznań
Posts: 1,661
Likes (Received): 555

Już mam zarezerwowane 3 bilety na trasę POZ--->FCO--->POZ, łącznie z podatkami i opłatami 480 PLN. Nie jest to tak drogo, bo to dla 3 osób no i lecimy na Fiumicino, a nie na Ciampino.
Kaczorm no está en línea   Reply With Quote
Old August 5th, 2009, 01:05 PM   #48
bb78
Fook eet!
 
bb78's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Cork
Posts: 6,145
Likes (Received): 13935

Quote:
Originally Posted by Kaczorm View Post
Już mam zarezerwowane 3 bilety na trasę POZ--->FCO--->POZ, łącznie z podatkami i opłatami 480 PLN. Nie jest to tak drogo, bo to dla 3 osób no i lecimy na Fiumicino, a nie na Ciampino.
Z tego co pamiętam CIA jest bliżej centrum niż FCO. A w każdym razie dojazd jest tańszy - przejazd Leonardo Expressem kosztuje chyba 11 albo 12 EUR.
bb78 no está en línea   Reply With Quote
Old August 5th, 2009, 06:06 PM   #49
Kaczorm
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Location: Poznań
Posts: 1,661
Likes (Received): 555

Ja tam na spotting lecę
Kaczorm no está en línea   Reply With Quote
Old August 5th, 2009, 06:50 PM   #50
michal.j
Registered User
 
michal.j's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Wrocław
Posts: 1,934
Likes (Received): 348

Quote:
Originally Posted by bb78 View Post
Z tego co pamiętam CIA jest bliżej centrum niż FCO. A w każdym razie dojazd jest tańszy - przejazd Leonardo Expressem kosztuje chyba 11 albo 12 EUR.
Leonardo kosztuje 11, ale jest też FM1 za 5,50E. Dojazd do Rzymu trwa ok. 30 minut, można się przesiąść na metro na trzech różnych stacjach.
michal.j no está en línea   Reply With Quote
Old August 5th, 2009, 10:06 PM   #51
Kaczorm
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Location: Poznań
Posts: 1,661
Likes (Received): 555

Co to jest FM1?
Kaczorm no está en línea   Reply With Quote
Old August 6th, 2009, 12:44 AM   #52
michal.j
Registered User
 
michal.j's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Wrocław
Posts: 1,934
Likes (Received): 348

FM1 to linia kolei podmiejskiej: mapka

Na mapce powyżej masz zaznaczoną trasę Leonardo Express i FM1. Oba odjeżdżają z tego samego peronu na lotnisku. Leonardo jeździ przedziałówkami, a FM1 - piętrusem;-)

Leonardo zabierze Cię na Termini (metro A, metro B) w jakieś 15-20 min.
FM1 dowiezie Cię do stacji Tiburtina(metro B), Ostiense(metro B), Trastevere i Tuscolana(metro A).
michal.j no está en línea   Reply With Quote
Old August 6th, 2009, 05:44 PM   #53
Kaczorm
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Location: Poznań
Posts: 1,661
Likes (Received): 555

Awantura o bilety z Katowic/Krakowa
(2009-08-05/dodał: Tomasz Wyszyński)
czytano: 394 razy

Na biletach lotniczych i stronach internetowych Wizz Air informuje, że przylot lub odlot następuje z miejsca o nazwie "Katowice/Kraków".

Część pasażerów myli się i przyjeżdża na lotnisko do Krakowa. Tu dowiadują się, że... lot nie ma z naszym miastem nic wspólnego.

I pędzą do oddalonych o 80 km podkatowickich Pyrzowic. Nie wszyscy zdążają na samolot.

Jeżeli ktoś odwala taki numer, to na prawdę ma talent. Jak byk jest napisane podczas rezerwacji KTW, czyli raczej Katowice, a nie Kraków
Kaczorm no está en línea   Reply With Quote
Old August 6th, 2009, 06:58 PM   #54
kalle_sg
A very special snowflake
 
kalle_sg's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Kapellgärdet, Hagsätra, Ĺrsta
Posts: 3,607
Likes (Received): 6755

Quote:
Originally Posted by Kaczorm View Post
Jeżeli ktoś odwala taki numer, to na prawdę ma talent. Jak byk jest napisane podczas rezerwacji KTW, czyli raczej Katowice, a nie Kraków
Większość ludzi sobie kodami - czy to literowymi, czy liczbowymi - nie zawraca sobie głowy. Podejrzewam, że ty też nie potrafiłbyś odcyfrować większości kodów z biletu kolejowego

Nie usprawiedliwiam tych, co to stawiają się do odprawy w Balicach, bo jakieś minimum samodzielności trzeba okazać, ale w najlepiej pojętym interesie Wizza jest, by było możliwie przejżyście i czytelnie.
__________________
Freiheit ist immer Freiheit der Andersdenkenden
kalle_sg no está en línea   Reply With Quote
Old August 6th, 2009, 08:19 PM   #55
Kaczorm
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Location: Poznań
Posts: 1,661
Likes (Received): 555

Ale podczas rezerwacji masz napisane z boku: Odlot Katowice i godzina. Katowice, nie Kraków
Kaczorm no está en línea   Reply With Quote
Old August 9th, 2009, 05:03 PM   #56
dominicx
Registered User
 
dominicx's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Bruksela
Posts: 172
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by michal.j View Post
Leonardo zabierze Cię na Termini (metro A, metro B) w jakieś 15-20 min.
Dokladnie w 31 min. Taki z niego ekspres jak z koziej du*y traba. I to za 11 EUR. :/

Ale jak ktos ma blisko do stacji Termini to i tak jest to najsensowniejszy dojazd.

Jesli chodzi o ekspresy lotnisko-miasto to polecam Flytoget miedzy OSL Gardermoen a Oslo-Sentralstasjon - 48 km w 19 min - koszt - okolo 9,40 EUR.
dominicx no está en línea   Reply With Quote
Old August 9th, 2009, 05:46 PM   #57
ursjan
Registered User
 
Join Date: Nov 2007
Location: Staszów
Posts: 2,968
Likes (Received): 78

Panowie, chyba żeście zeszli głeboko z tematu wątku..Chodzi mi o koleje , dojazdy itd
ursjan no está en línea   Reply With Quote
Old October 23rd, 2009, 01:38 PM   #58
Bydgoszczak
Registered User
 
Bydgoszczak's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Bydgoszcz + Kraków
Posts: 1,921
Likes (Received): 386

Dobre wieści dla Warszawy i Wrocławia:
Wizz Air: Nowe połączenia z Warszawy
__________________
Newsy z Bydgoszczy
Bydgoszczak no está en línea   Reply With Quote
Old October 25th, 2009, 07:08 PM   #59
Kaczorm
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Location: Poznań
Posts: 1,661
Likes (Received): 555

Jak przyspieszyć rozwój bazy, jak oni tam jeszcze bazy chyba nie mają?
Kaczorm no está en línea   Reply With Quote
Old December 16th, 2009, 04:45 PM   #60
Kaczorm
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Location: Poznań
Posts: 1,661
Likes (Received): 555

W6 zaczyna loty z LCJ. Na razie do DTM.
Kaczorm no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 03:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us