![]() |
|
|
![]() |
forums map | news magazine | posting guidelines |
|
Infrastruktura kolejowa Koleje |
Global Announcement |
As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy. |
![]() |
|
Thread Tools |
![]() |
#641 | |
Registered User
Likes (Received): 34576
|
Quote:
Brawo beznadziejni!
Wczoraj tramwaje były najsprawniejszym środkiem lokomocji po Olsztynie.Gdy na Sikorskiego korek sięgał w najgorszym momencie ronda na os. Generałów, tramwaje spokojnie jeździły.O godz. 8 rozmawialiśmy z rodzicem uczennicy ze szkoły na Nagórkach, który widząc sytuację, zostawił samochód na parkingu koło przystanku "Płoskiego" i przesiadł się na tramwaj.Córka wysiadła koło szkoły, a ja za chwile pojechałem dalej. Nie planowałem tego.Zobaczyłem, co się dzieje i zamiast w kierunku centrum skręciłem na pierwszy przystanek. Samochód na mnie poczeka. |
|
![]() |
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
#642 |
Registered User
Likes (Received): 310
|
http://inforail.pl/zakup-nowego-tabo...re_116908.html
Omówiona została także sprawę zakupu nowego taboru w ramach projektu współfinansowane w ramach POIiŚ i prowadzonego dialogu technicznego w przedmiotowej sprawie. Kolejną ważną kwestią jest plan budowy hali do czynności utrzymaniowych oraz przeglądów pojazdów. W obu przypadkach zarząd poinformował mnie o zaawansowaniu prac nad powyższymi projektami. Zapewnił też, że stosowne działania powinny zostać podjęte do końca bieżącego kwartału. Tyle, że po unieważnieniu ostatniego przetargu na zakup taboru sprawa jakby stanęła w miejscu. Tym bardziej, że coraz większą ochotę na przejmowanie połączeń w regionie mają Przewozy Regionalne. Z niecierpliwością więc czekamy na efekty tych rozmów i działań. Będziemy je śledzić na bieżąco… Czytaj więcej: http://inforail.pl/zakup-nowego-tabo...re_116908.html ciekawe ile się da jechać na ściemie o dialogu technicznym i kupowaniu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#643 | |
Registered User
Likes (Received): 34576
|
Ciuciubabek cd.:
Quote:
Wczoraj tramwaje były najsprawniejszym środkiem lokomocji po Olsztynie.Gdy na Sikorskiego korek sięgał w najgorszym momencie ronda na os. Generałów, tramwaje spokojnie jeździły.O godz. 8 rozmawialiśmy z rodzicem uczennicy ze szkoły na Nagórkach, który widząc sytuację, zostawił samochód na parkingu koło przystanku "Płoskiego" i przesiadł się na tramwaj.Córka wysiadła koło szkoły, a ja za chwile pojechałem dalej. Nie planowałem tego.Zobaczyłem, co się dzieje i zamiast w kierunku centrum skręciłem na pierwszy przystanek. Samochód na mnie poczeka. |
|
![]() |
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
#644 |
Registered User
Likes (Received): 3483
|
Zaszaleć z ceną Newag nie bardzo może, bo KD się jakoś zwykle oszczędnie budżetuje, to raz.
A dwa to w końcu Stadler ma podobne rozwiązanie nie od dziś, nie sądzę, że będą go chcieli specyfikacją uwalić, no chyba, że mu dadzą do zrozumienia, że ich na Flirty 3 nie stać. |
![]() |
![]() |
![]() |
#645 | |
Registered User
Likes (Received): 202
|
Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#646 | |
Registered User
Likes (Received): 1581
|
Całkiem sporo potencjalnych relacji wymyśliłem na poczekaniu.
Wrocław Gł. - Strzegom - Jawor Wrocław Gł. - Legnica - Żagań - Żary Wrocław Gł. - Kudowa Zdrój Wrocław Gł. - Mezimesti - Adrspach Wrocław Gł. - Kamieniec Ząbkowicki - Nysa Wrocław Gł. - Szklarska Poręba Jakuszyce Wrocław Gł. - Kamienna Góra - (Trutnov) Wrocław Gł. - Drezno (może kiedyś Newag uzyska papiery na sieć DB Netz) Wrocław Gł. - Stronie Śląskie (w przyszłości) Wrocław Gł. - Karpacz (w przyszłości) Wrocław Gł. - Świeradów Zdrój (w przyszłości) Wrocław Gł. - Rawicz - Góra (w przyszłości) Legnica - Złotoryja - Jelenia Góra (w przyszłości)
![]() |
![]() |
#647 |
Registered User
Likes (Received): 547
|
Hybrydy przede wszystkim pozwoliłyby na utrzymanie po elektryfikacji odcinka Węgliniec - Zgorzelec, pociągów bezpośrednich w relacji Wrocław - Goerlitz.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#648 |
Lefebvrysta
Likes (Received): 2925
|
Do Adrspachu ok ale trzeba by doprowadzić 291 do prędkości 70 km/h na całości szlaku do granicy. No i tunel ledwo zipie. Jakuszyce - ee, lepiej dociągnąć do Korenova. Stronie może by jednak warto "odkopać" bo do Lądku Zdrój jednak kolej się przyda.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#649 |
Registered User
Likes (Received): 1118
|
To byłoby najgłupsze co mogłoby być. 99% trasy i pasażerów byłyby pod drutem, a ten jeden procent jeszcze byłby de facto poza terenem Polski. Nie po to elektryfikujemy tę linię, żeby puszczać tam diesle, bo Niemcy nie chcą zelektryfikować swojego kawałeczka. Tą durną decyzją o odmowie elektryfikacji peronu w Goerlitz do polskiego standardu de facto sami przenieśli miejsce przesiadek do Zgorzelca, co się stanie od nowego RJ.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#650 | |
Registered User
Likes (Received): 2732
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#651 |
Registered User
Likes (Received): 5088
|
Jakiś czas temu mówiło się o doczepianym do Impulsów agregacie, który pozwoliłby na jazdę EZT po niezelektryfikowanych liniach. Newag zarzucił ten projekt? I drugie pytanie, czy w razie potrzeby hybrydowy Impuls będzie w stanie wygenerować tyle energii, żeby mógł jechać bez druta w trakcji podwójnej ze zwykłym?
A tak poza tym, to oprócz Stadlera potencjalnie do przetargu może chcieć startować CRRC. W wątku o Leo Express ktoś pisał, że podobno ich nowe Siriusy są hybrydowe, więc jeśli się pospieszą z homologacją to Newag będzie miał konkurencję. Zakup zagranicznego, i to w dodatku chińskiego taboru zamiast polskiego byłby jednak PR-owym strzałem w kolano dla obecnego dolnośląskiego samorządu, więc mam nadzieję, że się przed tym zabezpieczą.
Projekt #21 WBO - Rowerowy Wrocław 2019 - projekt ogólnomiejski za 2 mln zł
|
![]() |
![]() |
![]() |
#652 | |
Registered User
Likes (Received): 2131
|
Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#653 |
Registered User
Likes (Received): 4693
|
Te dwa kilometry to może by drugiego na zimno pociągnął.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#654 |
Registered User
|
Pytałem tak z ciekawości, bo raczej nie ma na DŚ takich linii niezelektryfikowanych, na których frekwencja uzasadniałaby podwójną trakcję. No, może Trzebnica - Wrocław - Świdnica w szycie, ale tam już 3-członowe składy w odpowiednio gęstym takcie powinny dawać radę, a może KD zdecydują się i na 4-członowe hybrydy (w miejsce planowanych wcześniej EZT do obsługi Jelcza). Do Görlitz nie ma co ich posyłać, niech póki co przesiadki będą w Zgorzelcu, to Niemcy będą mieć większą motywację żeby zelektryfikować ten odcinek po swojej stronie
![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#655 | |
Registered User
Likes (Received): 202
|
Quote:
A mam jeszcze jedno pytanko, czy były robione analizy o ile skraca się czas przejazdu i ile spadają koszta gdy hybryda korzysta z zasilania 3k DC? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#656 |
Registered User
|
![]() Last edited by bystrzak2000; November 15th, 2019 at 11:32 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#657 |
td2.info.pl <- zapraszam
Likes (Received): 758
|
*Podobno* plany były takie aby teoretycznymi hybrydami obsługiwać kółka Trzebnica-Wrocław-Siechnice-Jelcz i Świdnica/Kobierzyce-Wrocław-Wojnów-Jelcz. Teoretyzować sobie możemy jeszcze przez 10 stron tego wątku a perspektyw na nowy tabor jak nie było tak nie ma ;-)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#658 |
Registered User
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#659 |
Registered User
|
![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#660 | |
Registered User
Likes (Received): 310
|
Hybryda w ramach tego projektu z zdofinansowaniem na ZIT mogłaby jechać i z Trzebnicy do Świdnicy - choćby tylko od Psiego Pola za Główny pod drutem.
Pamiętajmy bowiem, że pociągi kupuje się na 30 lat - czas szybko mija - po 5 latach trwałości projektu pociągi będą mogłyby pojechać gdziekolwiek - do Kudowy, Gorlitz, Żar, Jakuszyc czy Bielawy; a jak zrealizują obietnice to i do Karpacza, Świeradowa czy Stronia Za to NIE do Jelcza bo na te trasy planowane są elektryki, dłuższe bo 4 członowe. Za to tańsze, więc wątpię by ich nie kupili. Cała debata dotyczy cześci projektu dot pojazdów spalinowych / hybryd.
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
Tags |
dolnośląskie, tabor kolejowy, wrocław |
Thread Tools | |
|
|