![]() |
|
|
![]() |
forums map | news magazine | posting guidelines |
![]() |
#1 |
Likes (Received): 8
|
[Warszawa] Modernizacja Traktu Królewskiego
Rewolucja na Krakowskim Przedmieściu
Dariusz Bartoszewicz, Jerzy S. Majewski 23-04-2004, ostatnia aktualizacja 23-04-2004 01:18 Wąsko dla autobusów, szeroko dla pieszych, placyki, mała architektura i dużo kawiarni - prawdziwa rewolucja zapowiada się na Krakowskim Przedmieściu. Nareszcie! Na Trakcie Królewskim od pl. Zamkowego do Świętokrzyskiej będzie bardziej europejsko. Z czterech pasów jezdni zostaną zaledwie dwa. Zmiany pójdą jednak znacznie dalej niż na Nowym Świecie! Remont wniknie w bramy, podwórka, piwnice, a nawet obejmie tereny pod skarpą. - Program dla Krakowskiego Przedmieścia musi być bogatszy. Teraz za mało się tu dzieje, by przyciągać dużo ludzi - uważa dr Krzysztof Domaradzki, szef zespołu autorskiego, który na zlecenie naczelnego architekta miasta przygotował warunki do projektu zmian na Krakowskim. W piątek ze szczegółami opracowania ma się zapoznać prezydent Warszawy Lech Kaczyński. Jeśli powie "tak", piesi zyskają ogromne chodniki, nowe place i tarasy, na których rozstawią się letnie ogródki. "Gazeta" dowiedziała się, że ratuszowi zależy na rychłym przekształceniu Krakowskiego Przedmieścia w prawdziwy salon Warszawy. Jest szansa, by się powiodło, bo cała władza nad ulicą należy teraz do prezydenta. - Prace zaczną się wraz z zejściem śniegów na wiosnę 2005 r. - zapowiada naczelny architekt miasta Michał Borowski. Planiści sugerują zwężenie jezdni do 7 m, co pozwoli uzyskać dodatkowe 12 m dla pieszych i pod stoliki kawiarniane. Jeździć mogłyby tylko autobusy i może taksówki, a prywatne samochody wyłącznie ze specjalnymi przepustkami. Zapowiada się likwidacja przejazdów przy Dziekance (za skwerem Hoovera) i ul. Kopernika przy Pałacu Staszica. W tej okolicy ma być odtwarzana fasada Pałacu Karasia. Nie obejdzie się jednak bez kontrowersji - nie będzie ścieżek rowerowych, a na skwerze za pomnikiem Prusa szykowany jest nowy budynek. |
![]() |
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
#2 |
|
Należy także przypomnieć, że w końcu kończy się remont arkad Kubickiego, oraz że odtwarzanie ogrodów zamkowych przybiera coraz bardziej widocznych kształtów
pozdr |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
Zalecenia planistów dla Krakowskiego Przedmieścia:
- likwidacja parkingu przed pl. Zamkowym; - podkreślenie placu przed kościołem św. Anny jako głównego wejścia na Stare Miasto; - zamknięcie bocznej jezdni Krakowskiego Przedmieścia i uporządkowanie skweru Hoovera przy Dziekance (ogródek letni i oranżeria); - zamiana schodów przed kamienicami wzdłuż Krakowskiego od Miodowej do Koziej w dwa poziomy tarasów - dla pieszych i kawiarnianych ogródków; - rekonstrukcja fasady pałacu Karasia i realizacja budynku w głębi skweru przy Karowej równolegle do oficyny przy klasztorze Wizytek; - budowa parkingów podziemnych pod pałacem Karasia i przy Karowej oraz pod placem Teatralnym i Piłsudskiego; - zaznaczenie w posadzkach ulicy miejsc historycznych, takich jak punkty widokowe, z których Canaletto malował swoje obrazy, położenia powstańczych barykad czy łuków triumfalnych wystawianych z okazji koronacji królewskich. |
![]() |
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
#4 |
Expert
|
![]() |
#5 | |
- -
Likes (Received): 21
|
Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Expert
|
Quote:
![]() Jakiś czas temu, toczyła się dyskusja nad tą działką (ale już głębiej od ulicy - wzdłuż Karowej) i jedną z propozycji było wybudowanie kolumnady: http://www.pbase.com/image/27525380 IMHO budynek byłby lepszy, pytanie tylko czy architekci staną na wysokości zadania...
![]() |
![]() |
#7 |
- -
|
Ale czemu ta kolumnada ma służyć? Wygląda to troszkę jak pomnik nieznanego żołnierza. Jeśli coś budować, to konkretnego, chociaż ja bym pozostawił ten skwer taki, jaki jest i nic tam nie stawiał. To całkiem ładne miejsce.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Expert
|
Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Future expert
Likes (Received): 42
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
![]() ![]()
![]() |
#11 |
- -
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
...
Likes (Received): 0
|
Ja bym calkiem wypierdzielil stamtad samochody. Podoba mi sie idea centum miasta bez spalin i halasu, za to z duza iloscia zieleni. Ale takie idee sa obecnie uwazane za pomylone. A szkoda.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
- -
|
Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Registered User
Likes (Received): 107
|
Czy niebylo by bardziej estetycznie zamiast autobosow dac tam jakis zabytkowy tramwaj?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Homo Masoviensis
Likes (Received): 8117
|
Szkoda że dopiero za rok ale i tak:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Moim zdaniem dopiero jak ten remont zostanie skończony to będzie można powiedziec że W-wa wkroczyła do Europy ![]() A oto stan dzisiejszy: ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Expert
|
I jeszcze jedno ujęcie projektu, z odbudowanym Pałacem Karasia...
http://www.pbase.com/image/28258340
![]() |
#17 |
Registered User
Likes (Received): 67
|
Każdy, kto widział Krakowskie Przedmieście powie, że potrzebuje
remontu. Ale miasto, to jeden organizm. Nie można zamykać przejazdu ważnym traktem, a jednocześnie rezygnować z programu Park&Ride, nie budować dużych parkingów w centrum, nowych linii tramwajowych itp. Komunikacyjnie Warszawa jest zbyt opóźniona, żeby wystarczył jej drobny face lifting. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Boxes rule
Likes (Received): 1658
|
Quote:
![]() Quote:
![]() ![]() Sorry, ale musialem sie wyzyc. Juz mi ulzylo ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
|
Ja bym prywatne samochody wyrzucil z traktu królewskiego. Jezdnia powinna zostac jest tu palac prezydencki, wiec samochody dla VIPów zostana. Ale tak na Krakowskim Przemiesciu jak Nowym Swiecie powinno sie ograniczyc do autobusów i wlasnie pojazdów VIPów.
Gdyby jeszcze [przy okazji odnowiono fasady instytucji naukowych na Krakowskim Przedmiesciu byloby cudnie.. pozdr |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Registered User
Likes (Received): 56
|
Quote:
Zwezenie jezdni i likwidacja wiekszosci parkingow (mam nadzieje, ze schowanie pod ziemie a nie po prostu likwidacja) to moim zdaniem rozsadny kompromis pomiedzy funkcjami uzytkowa, reprezentacyjna i rekreacyjna ulicy. Zastanawialem sie nad brakiem sciezek rowerowych ale przy tej ulicy to chyba dobry wybor |
|
![]() |
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
Tags |
krakowskie przedmieście, stare miasto, varsovia, warsaw, warszawa |
Thread Tools | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
[Legnica] Modernizacja Stadionu im. Orła Białego | cin_ek | Śląsk | 682 | December 2nd, 2018 09:49 PM |
[Polska] Modernizacje dworców kolejowych | kamil.bukowski | Infrastruktura kolejowa | 2276 | January 27th, 2013 08:42 PM |
[Śródmieście] Modernizacja Traktu Królewskiego. | anakin | » Warszawa | 2000 | June 8th, 2007 04:50 PM |