![]() |
|
|
![]() |
forums map | news magazine | posting guidelines |
|
Infrastruktura drogowa Autostrady, trasy, tunele, estakady i mosty
» Ukończone | Petycje i akcje |
Global Announcement |
As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy. |
![]() |
|
Thread Tools |
![]() |
#2281 |
Registered User
Likes (Received): 541
|
No ja nie żądam faktury bo bym żadnego remontu nie zrobił, ale chciałbym dostać i uważam, że ukrywanie dochodów poprzez brak fakty jest moralnie naganne. Ile razy prosiłem o fakturę to zawsze spotkałem się z odmowa.
|
![]() |
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
#2282 | ||
Moderator
Likes (Received): 26663
|
Quote:
A normalnie to powinna być Trasa Pychowicka, ale że jej nie ma to się jeździ Jodłową/Starowolską.
![]() |
![]() |
#2283 |
przestrzeń-ludzie-miasto
Likes (Received): 593
|
@Kozl: czasem trzeba 3 godziny ostro pogłówkować, żeby zamiast 100 linii kodu, napisać ich właśnie trzy. No, chyba że...
![]()
"Będziemy wyśpiewywać [...] pod gwałtownie rozświetlonym blaskiem elektrycznych księżyców, na cześć żarłocznych dworców, wężów, które kopcą, fabryk zawieszonych pod chmurami na sznurkach dymów, mostów skaczących jak gimnastyk nad diabolicznym ostrzem rozświetlonych słońcem rzek, awanturniczych parowców węszących po horyzontach, żelaznych koni zaprzęgniętych do długich rur i na cześć szybowcowego lotu aeroplanów, których śmigło łopocze jak chorągiew i hałasuje jak oklaski rozentuzjazmowanego tłumu."
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2284 | |
Registered User
Likes (Received): 2754
|
@SmartHunt Jak nie dostajesz faktóry zgłaszasz w odpowiednie miejsce bo masz do czynienia z oszustem. (nie to nie donosicielstwo a walka o normalność) Między innymi dla tego jeżdżę z autem do aso. Nie ma dyskusji o fvat. Tej krępującej ciszy jak mówię, że fakturę proszę i tej konsternacji jak słyszą, że wystawią fakturę i nie dostaną ani grosza więcej
![]() Ale są.. Ale wiesz co... "A ja nie potrzebuję faktury. A po co oddawać komuś te pieniądze podzielimy się. A bez "tych papierków" nie moglibyśmy sie dogadać? " Wiesz, jakie to skomlenie jest żałosne? Dla tego praktycznie nie mam klientów indywidualnych już. Zawsze za drogo i zawsze kombinacje. A jak dostaną fakturę zamiast zniżki to niezadowoleni, że drogo i jeszcze cię obsmarują. A jak chcesz mieć wszystko na papierze podpisuj umowy. I zawsze, ale to zawsze jak się umawiasz pytaj o to czy cena jest brutto. Rozwiązuje mi to 99% dziwnych sytuacji. Choćby ostatnio. Pytam, czy zabudowa balkonu to brutto. I krótka odpowiedź. Tak, ale dla cena była osoby fizycznej dla firmy będzie drożej bo vat inny. Inna sprawa ze ja dzwonie po usługi do firm. Wyrosłem z złotej rączki. Może stąd Twój problem. Szukaj firm. Pytaj o rachunek przy pierwszej rozmowie. Umawiaj się na zakres termin i cenę. Polska to kraj oszustów, ale eliminować ich możemy żądając faktór. Tylko licz sie z kosztami. Bez faktury/rachunku u oszusta jest taniej o 25-30% i w tym miejscu uczciwość klientów się idzie paść. A potem narzekają na nieuczciwość usługodawców... Niestety, pomimo iż jestem przeciwnikiem zamordyzmu z mojego punktu widzenia obrót 100% bezgotówkowy byłby dobry bo moja nieuczciwa konkurencja znikła by z rynku konsumenckiego. Oczywiście jak pracujesz z firmami problemu nie ma bo ja musze mieć fvat i muszę ją wystawić, Żaden mój klient mi nie płaci inaczej niż przelewem. Rozliczmy się 100% bezgotówkowo. Ale zapewniam Cię że ceny są wyższe ![]() Tylko że ja się nie bawię w żadne kombinacje. Jak słyszę o jakichś lewych sprawach to koniec zabawy. Jakiekolwiek firmy, w których był problem z fakturą wyeliminowałem z współpracy. I na pewno przy takich kontraktach jak TŁ nie ma za wiele miejsca do szemranych usług. Wybacz, ale jak by jakiś podwykonawca sie zgodził to by był idiotą. Z dwóch powodów. Po pierwsze w razie upadku GW będąc podywkonawca jest szansa na kasę od inwestora. Ale trzeba mieć faktury na wszystko. Po drugie to w większości sa spółki gdzie przepływy pieniędzy miedzy kieszeniami są trudniejsze i żeby miały miejsce musi sie to opłacać. Nikt dla drobnych nie będzie ryzykował. Tam jeśli są wały to na grube miliony i ich mechanizm jest inny. Jesli byśmy chcieli doszukiwać sie wałów trzeba by poszukać błędów w przygotowaniu projektów i całej inwestycji. Jeśli jest coś lewego to najpewniej tam i to generuje opóźnienie, żeby podnieść cenę. To sa punkty gdzie zwyczajowo się wyprowadza pieniądze. Ale na to trzeba mieć dowody... @k-polis:sean wiem, ale to była sprawa prosta jak konstrukcja cepa i dotyczyła dostosowania wydruku z programu ![]()
![]() |
![]() |
#2285 | |
Moderator
Likes (Received): 26663
|
Faktura kozl, faktura, błagam bo oczy krwawią...
![]() |
![]() |
#2286 |
Registered User
Likes (Received): 43
|
Faktura, a przy kolędzie to nawet na paragon nie ma szans
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2287 | |
Registered User
Likes (Received): 186
|
@Wypalacz Rafał
"Budowa tunelu/li, czemu ma służyć ta budowana ponad tunelem (po prawej) betonowa ściana - nie wiem. Chyba że ona tylko na górze jest wylewana a później zostanie opuszczona? Zobaczymy:" Ja myślę że to będzie ściana klatka schodowej do wyjścia z przystanku w tunelu ![]()
![]() |
![]() |
#2288 |
sceptyk
Likes (Received): 27545
|
Hmm, no ma to sens, wzgórze było mniej więcej tej samej wysokości, a tunel się zagłębia żeby przejść pod linią kolejową.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2289 |
Registered User
Likes (Received): 552
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2290 |
sceptyk
Likes (Received): 27545
|
Kurdwanów i kawałek dalej.
Najpierw widok ze skrzyżowania przy pętli tramwajowej Kurdwanów w kierunku ulic Herberta i Turowicza (no i dalej...)
![]() Nie wiem czy ta lokalizacja nowego słupa sygnalizacji świetlnej oznacza że o tyle zostanie poszerzona wysepka między jezdniami? Czy raczej o tyle zostanie przesunięta w kierunku torów tramwajowych? ![]() Na skrzyżowaniu z ulicami Turowicza i Herberta, widok w kierunku Łagiewnik: ![]() i w kierunku Kurdwanowa: ![]() ![]() Strop tunelu pod druga jezdnią - wygląda na to że jest szansa na dotrzymanie styczniowego terminu likwidacji zwężeń do jednego pasa ruchu na tym skrzyżowaniu i powrotu ruchu na obie jezdnie: ![]() Łuk mostu nad Wilgą został pokryty warstwą izolacji przeciwwilgociowej: ![]() No i na koniec jeszcze budynek wyglądający jak typowa stacja transformatorowa czy podstacja trakcyjna do zasilania sieci tramwajowej - nie wiem którą z tych funkcji ma spełniać... ![]() ![]()
![]() |
#2291 | |
Registered User
Likes (Received): 186
|
filmik ze strony projektu
https://www.youtube.com/watch?v=loXW...ature=youtu.be ale chyba sporo archiwalnych ujęć ![]() "Nie wiem czy ta lokalizacja nowego słupa sygnalizacji świetlnej oznacza że o tyle zostanie poszerzona wysepka między jezdniami? Czy raczej o tyle zostanie przesunięta w kierunku torów tramwajowych?" wg projektu tam wyspa będzie szeroka na jakieś 5-6m - będzie poszerzona właśnie w prawo, jak ten słup nowy ![]()
Last edited by Homiczek; November 21st, 2019 at 10:35 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2292 | ||
Registered User
Likes (Received): 2588
|
Quote:
![]() |
![]() |
#2293 |
Registered User
Likes (Received): 541
|
No nieźle 6 lat aby załatwić papiery na kawałek drogi ...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2294 |
Registered User
Likes (Received): 2690
|
zastanów się ile trwają konsultacje społeczne, potem protesty, potem walka z chomikiem, świnką morską, świerszczami czy innym badziewiem, potem podziały działek, ustalanie odszkodowań, przekładanie tego co jest w kolizji z drogą, przebudowy infrastruktury podziemnej, itp, itd
no i tak po prawdzie to nie jest "kawałek" i nie budujesz tego w pustym terenie 500m od najbliższych zabudowań |
![]() |
![]() |
![]() |
#2295 |
Registered User
Likes (Received): 556
|
Ja to nie rozumiem po co tyle kasy pchać jak obecnie są inne wyzwania. Raz uporządkować i doprowadzić do stanu używalności całą siec tramwajową, dwa pomyśleć ale tak racjonalnie nad nowymi liniami tramwajowymi, trzy zastanowić się wspólnie z PKP jak zrobić porządna siec kolejową na miarę prawdziwego SKA i średnicy.
A my topimy kasę w w molochach łagiwnicko - przyrzowickich i jeszcze nie wiadomo w czym. Wszystkie te zaniedbania począwszy od sieci tramwajowej zaraz sie na łeb zwalą jak sufit. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2296 |
Registered User
Likes (Received): 12256
|
ale ta droga jest potrzebna, żeby móc wyrzucić tranzyt z Alei 3W, a i dużą część ruchu miejskiego przy okazji też.
(pytanie, czy aby koniecznie po 3 pasy....) PS: Plan Miasta Krakowa - ważniejsze inwestycje strategiczne Last edited by Zyzio; November 27th, 2019 at 05:26 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2297 | |
Registered User
Likes (Received): 96
|
Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2298 | |
Registered User
Likes (Received): 2754
|
Quote:
Ponieważ ta droga musi zebrać cały ruch z ATW a ATW będzie trzeba zapewne roziąć. To trzy pasy są niezbędne, żeby jeden z nich mógł służyć autobusom. To będzie jedno z głównych połączeń komunikacyjnych w KRK W zasadzie na zachodzie jedynym w mieście. Zrobienie go z jednym pasem dla aut byłoby szaleństwem. @notdot z przebudowa infr podziemnej to się już zagalopowałeś. ![]() To już w czasie budowy. Ustalenie co jest pod ziemią? A to jest problem, bo mapy sa jakie są. Więc to też częściowo w czasie budowy. Fakt że 6 lat to sporo... To nie jest normalne, że tyle musi trwać przygotowanie takiej inwestycji. To nie powinno zajmować więcej jak dwa lata. @Kris8230 bez tej trasy nie wywalisz aut z ATW i nie ma szans na tramwaj w nich. Bez tego jesteśmy wciąż utopieni na plantach. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2299 | |
Registered User
Likes (Received): 164
|
Quote:
Jakie realne współdziałania widziałbyś obecnie na linii średnicowej we współpracy miasta i PKP? Jakie nowe linie tramwajowe chciałbyś zaproponować? Zakładam, że skoro to wszystko piszesz, i postulujesz zarzucenie budowy "molochów" i "nie wiadomo czego", to masz jakieś konkretne przemyślenia, którymi może mógłbyś podzielić się na forum? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2300 | |
Registered User
Likes (Received): 2690
|
Quote:
w sumie idea słuszna, tylko to jest ten sam poziom cen, ten sam poziom skomplikowania inwestycji, ten sam czas projektowania, uzyskiwania pozwoleń itp ale spoko, pomarudźmy, że drogi są niepotrzebne potem będziemy marudzić, że trzeba było wyrzucić ruch do tranzytów i obwodnic, bo w mieście smog, duży hałas, wszystko zakorkowane |
|
![]() |
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
Tags |
drogi miejskie, kraków |
Thread Tools | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
[Warszawa] Trasa NS (odcinek miejski) | yasioo7 | Infrastruktura drogowa | 731 | September 23rd, 2019 10:31 AM |
[Gdańsk] Trasa W-Z - Węzeł Karczemki | dominix | Inwestycje ukończone | 5028 | August 21st, 2019 04:11 PM |
[Gdańsk] Droga Zielona ("Zielony Bulwar") [planowany etap 2], Węzeł Marynarki Polskiej [ukończony], Trasa Sucharskiego [ukończona], Nowa Spacerowa z tunelem pod Pachołkiem [planowana] | Dziki REX | Infrastruktura drogowa | 3204 | August 24th, 2018 11:37 PM |
[Warszawa] Trasa tramwajowa do Ząbek | siskom_tak | Transport miejski i regionalny | 8 | November 27th, 2007 08:04 PM |
[GOP] Drogowa Trasa Średnicowa | Marcin | Infrastruktura drogowa | 1999 | January 8th, 2007 11:52 AM |