![]() |
|
|
![]() |
forums map | news magazine | posting guidelines |
|
Infrastruktura drogowa Autostrady, trasy, tunele, estakady i mosty
» Ukończone | Petycje i akcje |
Global Announcement |
As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy. |
![]() |
|
Thread Tools |
![]() |
#23741 |
Registered User
Likes (Received): 16880
|
Pokaz mi choc jedna osobe, ktora tutaj twierdzi, ze lepiej nic nie robic niz robic akcje z odblaskami.
Bo z tego co ja widze, to osoby negujace pisza o tym, ze zamiast odblaskowych akcji powinno sie zajac tym, gdzie faktycznie cos to zmieni. |
![]() |
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
#23742 |
Ar't
Likes (Received): 7548
|
przecież Hipolit wielokrotnie wspominał o prawie silniejszego i selekcji naturalnej, wielu mu próbowało tłumaczyć, a jest jak widać...
no to dla takich osób mam propozycję: trzeba wyrównać szanse, koło każdego przejścia stosik kamieni/cegłówek i obiecanie 0 kar za użycie ich przez pieszych. Ciekawe jak szybko by się poprawiła "grzeczność"*, rozwaga i ogólne zauważanie pieszych przed pdp. * tu jednak muszę wspomnieć, że to jednak się poprawia, są spadki i wzloty ale kurs jest na poprawę. /całkiem możliwe że to tylko moja bańka, małego miasteczka/
"Pieszy wchodzący na jezdnię, nawet na przejściu dla pieszych, nie ma prawa tam się znaleźć" - Piotr Kostkiewicz, Naczelnik WRD KMP w Radomiu. Policjanci (oficer prasowy KPP w Iławie) ,<ciach> przypominają, że: jeżeli przechodzimy przez przejście ze światłami, to wystrzegajmy się wchodzenia na nie, gdy światło zielone świeci się <ciach> Pamiętaj w Bydgoszczy: Mandat za przejście na zielonym świetle. Nie tak Krótki film o prawdzie i fałszu
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23743 |
Registered User
Likes (Received): 11017
|
Ale ci jeżdżący szybko, ale bezpiecznie to dla nich wydatek – na odszkodowania z OC.
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
#23744 | |
Fumbling in ignorance
Likes (Received): 86
|
Quote:
PASYWNY SYSTEM BEZPIECZEŃSTWA PIESZYCH ASYSTENT Wszelkie trockistyczne próby przewrotów BRD i statystyk śmiertelności w wypadkach należy zdusić w zarodku! ![]() *tekst na dole tabliczki: w/w wymieniona nazwa systemu i "Lizaki zaprojektowano i wykonano na zlecenie uczestnika wypadku drogowego, na jego koszt." ![]() Btw. zrecenzuję ten pasywny system bezpieczeństwa pieszych. Pasywnie uzbroiłem się w odblaskowy element aktywny (tzw. wzięcie lizaka), Dokonałem tzw. rozejrzenia się... TAK! - lewy pusty pas, na prawym pojazd +100 m. Nikomu nagle nie wtargnąłem pod koła i nie zagroził mi mandat 500 zł. Osiągam połowę jezdni i niestety nie udało mi się dokonać tzw. przejścia przez jezdnię: z rozczarowaniem zostałem zmuszony do aktywnego, samodzielnego ocalenia sobie życia przed kierowcą z przeciwnego pasa, któremu z całą pewnością się mnie nie zauważyło mimo mojej ewidentnej widoczności i pewnie leciał na pewniaka stabilne ~60 km/h ![]() ![]() Gdzie jeszcze w mirie widzieliście podobny System? Last edited by Infekcja; October 10th, 2019 at 08:59 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23745 | |
Дружба Народов
Likes (Received): 14277
|
Nie wiem jak jaśniej można wyjaśnić na czym polega problem z powszechną odblaskozą, ale postaram się po raz kolejny. Jak się nie uda - poddaję się.
Kilka lat temu w Lublinie odbyła się konferencja pt. "Bezpieczeństwo dzieci - obowiązkiem dorosłych" (na 99% taki był tytuł). Było kilkaset osób z całego województwa, nauczyciele, dyrektorzy, samorządowcy, policjanci itd. Było bodajże 7 prezentacji dotyczących szeroko rozumianego bezpieczeństwa dzieci, pieszych i rowerzystów - proszę zgadnąć jakie dwa tematy zajęły 95% czasu antenowego. Tak właśnie - odblaski i kaski. 95% Z czym wyszli uczestnicy konferencji? Z jakże ważną wiedzą utrwalającą ich dotychczasowy pogląd, że w temacie bezpieczeństwa najważniejsze jest to ile kto rozda odblasków, kupi kamizelek i przeprowadzi egzaminów na kartę rowerową na sali gimnastycznej z dziećmi ubranymi w kaski i kamizelki. O czym są pogadanki w szkołach? O odblaskach. O co apeluje się po wypadku z udziałem pieszego w dzień przy dobrej pogodzie nie z winy pieszego? O to, żeby piesi nosili odblaski. A ponieważ byłem na dziesiątkach konferencji, śledzę mnóstwo profili FB organizacji i instytucji związanych z brd to mam jasny przegląd sytuacji - gadanie o odblaskach tak wbiło się w głowy ludziom, że świata poza nimi nie widzą. A na drogach dalej giną ludzie. I będą ginąć, jeżeli dalej będziemy mieli takie beznadziejnie ustawione priorytety, że 90 % sił i środków będzie skupiać się na odblaskach. Na własnym przykładzie napiszę, że pisząc te słowa używam klawiatury i wykorzystuję czas, w którym powinienem np. pisać propozycje zmian systemowych w szkoleniu rowerzystów w Polsce, ale jak obiecałem wyżej - to ostatnia próba. Bo nie da się pisać posta i pisać tekstu w Wordzie. Tak samo jak nie da się jednocześnie rozdawać odblasków i łapać drogowych bandytów na niebezpiecznym przejściu. Na koniec priorytety. Prowadzę szkolenia dla nauczycieli dot. praktycznej edukacji rowerowej, takie same zajęcia prowadzę z uczniami. Ile jest tam o odblaskach? Ok. 1 % czasu - tak gdzieś minuta z zajęć, które trwają 3x45 min. Bo cała reszta jest o rzeczach ważniejszych, rozwijaniu umiejętności, zachowaniach na drodze, złożonych sytuacjach w zmieniających się warunkach ruchowych które trzeba rozstrzygać natychmiast. Słowem - o tym czego w Polsce się nie uczy, bo jedyne co potrafimy to rozdawać odblaski i wysyłać dzieci bez umiejętności na drogę pełną samochodów, będąc skończonymi hipokrytami, że z "pierwszym prawem jazdy" i "odblaskiem" będą bezpieczne. Dziękuję za uwagę.
![]() |
![]() |
![]() |
#23746 | |
Registered User
Likes (Received): 976
|
Uważam, że jeśli kampania odblaskowa nie jest powiązania z przynajmniej równie intensywną kampanią na rzecz odpowiedniego zachowania kierowców, to przynosi więcej szkody niż pożytku, bo demoralizuje kierowców wskazując, że to na pieszych spoczywa główna odpowiedzialność za ich bezpieczeństwo.
![]() |
![]() |
![]() |
#23748 | ||
Registered User
Likes (Received): 686
|
Quote:
Quote:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#23749 | |
Registered User
Likes (Received): 16738
|
Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23750 |
Registered User
Likes (Received): 16880
|
Nic z tego nie bedzie i nikomu nic nie zrobia. Nie obrabiaja bo maja za malo ludzi, a nie maja obowiazku obrabiac 100%.
To ile jest ustawione na fotoradarze, nie ma nic wspolnego z przepisami. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23751 |
Registered User
Likes (Received): 11017
|
Przecież ludzie i tak nie mają świadomości, "od ilu" dany radar łapie (poza powszechnie znanym "10 powyżej ograniczenia"). A czasem może być tak, że np. ktoś pojedzie 70 km/h (przy dopuszczalnym 50), radar go nie złapie, więc człowiek zacznie myśleć, że to atrapa, i jak następnym razem pojedzie jeszcze szybciej (nie bojąc się urządzenia), zostanie niemile zaskoczony – to chyba pozytywny efekt.
![]() |
#23752 |
MrBlackMagicHimself
Likes (Received): 803
|
Nie, pozytywny efekt ma być taki, że ludzie jeżdżą bezpiecznie, szczególnie w OZ, gdzie powinno być kamer co 500m.
"Jak przestałem kochać design" Marcina Wichy - obowiązkowa lektura dla polskich anarchitektów, projektantów wnęk, kierowników wydziałów architortury w magistratach i... urbanistów, jeśli nauczyli się w swoim kraju j. polskiego. Polecam! www.miasto2077.pl twaardy haardy pyycha |
![]() |
![]() |
![]() |
#23753 | ||
Registered User
Likes (Received): 1011
|
Quote:
- odblaskowe elementy reklam przy drodze, - odblaski, najczęściej w formie fragmentów starych trójkątów ostrzegawczych, oznaczające zjazdy do posesji lub firm, żeby Januszowi po robocie łatwiej było do domu trafić albo klientowi łatwiej znaleźć zjazd do firmy Janusza, - odblaski przybite do drzew przy zjeździe w drogę leśną, z której wywożone jest drewno, żeby kierowcom ciężarówek do drewna było łatwiej trafić w zjazd, - odblaskowe (po jaką cholerę?!) naklejki na tyłach znaków drogowych (te z nazwą producenta, numerem homologacji czy co tam jeszcze jest), - odblaski pojazdów zaparkowanych poza pasem drogowym - często nawet daleko od drogi, ale np. na przedłużeniu prostej, gdzie droga wcześniej skręca, - odblaskowe napisy na pojazdach, które nie mają nic wspólnego z pracami na drogach, służbami ratowniczymi itp. (tutaj prym wiodą firmy ochroniarskie), - nadmiar odblasków na przydrożnych barierkach (chodzi mi o te biało-czerwone oddzielające jezdnię od chodnika/DDR) - nie kwestionuję samego faktu ich odblaskowości, ale podczas jazdy dłuższy czas wzdłuż takich barier (a wiadomo, że miejscami ciągną się one baaardzo długo) zagęszczenie odblasków po prostu męczy.
![]() |
![]() |
#23754 |
Дружба Народов
Likes (Received): 14277
|
![]() Znaki D-6/a/b są odblaskowe. Mówimy o sytuacji, w której pion odblaskowy oczekuje, że kierowca zwróci uwagę pieszego z odblaskiem wielkości powiedzmy 3x5 cm (tyle ma gdzieś opaska po zwinięciu), podczas gdy przeciętny kierowca ignoruje samo istnienie bez porównania większego znaku D-6 i związanych z nim wymagań. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23755 |
Registered User
Likes (Received): 6411
|
Jak wymóc przestrzeganie znaków drogowych?
W Krakowie znaleźli sposób. Od 08:46 https://krakow.tvp.pl/44844277/odc-768 |
![]() |
![]() |
![]() |
#23756 |
Registered User
Likes (Received): 12402
|
tam są AFAIK nadal prowadzone prace budowlane (remont) i robią to pracownicy wykonawcy żeby zapewnić bezpieczeństwo dla swoich kolegów - natomiast fakt, jest to paranoja....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23757 | |
Registered User
Likes (Received): 11
|
Quote:
Wygląda na to że jedyny bat na polskigo kierowcę to fizyczna przeszkoda, może w tym kierunku musimy iść skoro nic innego nie działa.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23759 | ||
Registered User
Likes (Received): 782
|
Quote:
Ale, że u nas w większości wypadków policja stoi w tych samych miejscach i to najczęściej kilka razy w roku, a straż miejska zamiast parkowaniem/wjazdami pojazdów nieuprawnionych wystawia mandaty za łupinkę słonecznika to efekt jest jaki jest. Jak tam nie działa to i u nas nie zadziała :P
![]() |
![]() |
#23760 |
Registered User
Likes (Received): 12402
|
działa, pociągi całe.
|
![]() |
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
Tags |
bezpieczeństwo, polskie drogi |
Thread Tools | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
[Warszawa] Infrastruktura drogowa | tutturu | Infrastruktura drogowa | 17486 | Today 07:49 PM |
[Polska] Pomiar ruchu | DJP | Infrastruktura drogowa | 929 | September 6th, 2019 08:31 AM |
Bezpieczeństwo pożarowe w tunelach | kafarek | Przemysł | Technologia | Design | 19 | May 16th, 2005 11:56 PM |