KRL Commuter Line - Jabodetabek Commuter Rail System - Page 197 - SkyscraperCity
 

forums map | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Indonesia Skyscrapers Forum > The Nationwide Fabric > Railway and Station


Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


View Poll Results: Setujukah jika thread KRL Jakarta ini di-sticky??
Setuju 68 94.44%
Tidak setuju 4 5.56%
Voters: 72. You may not vote on this poll

Reply

 
Thread Tools
Old June 12th, 2015, 06:55 AM   #3921
recrut
Registered User
 
recrut's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 204
Likes (Received): 55

sptnya mulai daerah pasar minggu s/d lenteng agung bangunan pinggir rel lg dibongkar semua ya...
mau dibangun apa ya kira-kira?
recrut no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old June 12th, 2015, 07:35 AM   #3922
ncon
Dangerous User
 
ncon's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 9,787
Likes (Received): 585

Quote:
Originally Posted by daniel ahmad View Post
maaf ya bukan commuter KRL tp hobby ngeliatnya banyak yg uda di upgrade

penasaran, apa di Jakarta buat KRL ada aturan tertentu buat di escalator? misalnya org yg mau dahului bs jalan di sebelah kanan? sedangkan yg gak buru2 bisa di sebelah kiri?

contoh di MRT Singapura:



source: google images
__________________
Signature was too big and distracting.
ncon no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2015, 07:52 AM   #3923
lazioye
Registered User
 
lazioye's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Muria Raya
Posts: 2,899
Likes (Received): 607

setuju harusnya mulai dibudayakan yang nyalip ambil kanan. Seharusnya tidak cuma di stasiun saja.
Bisa saja ditempel semacam papan pengumuman/Spanduk di area stasiun.
lazioye no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old June 12th, 2015, 08:27 AM   #3924
AceN
HRH Prince of Woles
 
AceN's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: (0231)
Posts: 13,218
Likes (Received): 5245

Quote:
Originally Posted by ncon View Post
maaf ya bukan commuter KRL tp hobby ngeliatnya banyak yg uda di upgrade

penasaran, apa di Jakarta buat KRL ada aturan tertentu buat di escalator? misalnya org yg mau dahului bs jalan di sebelah kanan? sedangkan yg gak buru2 bisa di sebelah kiri?
Kagak ada con. Orang Indo malah kalo di eskalator seenaknya. Apalagi pacaran, ya berjejer berdirinya. Kadang kalo g lg buru-buru trus ada yang ngalangin yaaa g slepet : "mas berdirinya jangan berjejer ya"
__________________
“Never argue with IDIOT people, they will drag you down to their level and then beat you with their experience”

ncon liked this post
AceN no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2015, 09:30 AM   #3925
Dazon
Oceana Community Union
 
Dazon's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Buitenzorg
Posts: 9,173
Likes (Received): 1054

Disekelas bandara sudirman yang penduduknya "lebih elit lebih berkelas"pun gk ada tuh yg seperti itu, kesadaran masing2 doang, tp ada beberapa juga yang seperti itu, kalo gw sih pasti ambil lajur kanan selalu...
__________________

ncon liked this post
Dazon no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2015, 10:13 AM   #3926
ncon
Dangerous User
 
ncon's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 9,787
Likes (Received): 585

Quote:
Originally Posted by lazioye View Post
setuju harusnya mulai dibudayakan yang nyalip ambil kanan. Seharusnya tidak cuma di stasiun saja.
Bisa saja ditempel semacam papan pengumuman/Spanduk di area stasiun.
seharusnya uda mesti dimulai dari sekarang, better late than never , apalg 5 taon kedepan pas MRT uda jadi (kalo gak molor ya ) jd komuter uda punya mindset ini.

Quote:
Originally Posted by AceN View Post
Kagak ada con. Orang Indo malah kalo di eskalator seenaknya. Apalagi pacaran, ya berjejer berdirinya. Kadang kalo g lg buru-buru trus ada yang ngalangin yaaa g slepet : "mas berdirinya jangan berjejer ya"
hahaa rules are meant to be broken ya cen ada yg gampang knp engga? hahaha mestinya smua org kaya lo gt, biar lama kelamaan pada jerah

Quote:
Originally Posted by Dazon View Post
Disekelas bandara sudirman yang penduduknya "lebih elit lebih berkelas"pun gk ada tuh yg seperti itu, kesadaran masing2 doang, tp ada beberapa juga yang seperti itu, kalo gw sih pasti ambil lajur kanan selalu...
mestinya dimulai dr daerah CBD (sudirman, palmerah etc2) ya smoga pihak PT KAI ada yg baca tentang ini ya aminin aja dah
__________________
Signature was too big and distracting.
ncon no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2015, 02:49 PM   #3927
Losbp
Registered User
 
Losbp's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Breda (NL) - Jakarta (RI)
Posts: 5,559
Likes (Received): 8025

Dengan adanya modernisasi, datang pula budaya-budaya baru yang harus diterapkan juga di Indonesia seperti berdiri di sebelah kiri eskalator

Taro aja sign seperti ini di setiap awal eskalator

stand on the left - KRL Commuter Line by Adriansyah Yassin, on Flickr
__________________
Watch and subscribe LTV Indonesia Driving and Public Transportation Series

Transport for Jakarta - FDTJ
RI RP AUS NL L B F D CZ A DK S N CH FL I SLO SK GR GB E P AND MC V H PL BG RO SRB BiH HR MNE NMK RKS AL M LV LT EST FIN MA ETH MAL SGP T CHN HK MO J CL KSA OM UAE Q TR USA IND

ncon liked this post
Losbp no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2015, 04:08 PM   #3928
sasamakan
Tukang Makan
 
sasamakan's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Leeuwarden, NL
Posts: 2,805
Likes (Received): 683

Menurut saya perbaikan di Lintas Maja itu cukup penting sih... Itu salah satu rute yang penumpangnya datang mayoritas dari kelas menengah keatas (Apalagi ngelewatin daerah BSD dan Bintaro yang you know lah) tapi stasiunnya banyak yg masih dalam kondisi tidak sebaik lintas bogor

Tapi yang mengenaskan justru sebenernya sepanjang Tanah Abang - Jatinegara situ. Udah daerah suram, stasiunnya begitu semua, apalagi Duri dan Kampung Bandan yang kadang buat turun aja sayanya agak males

Mengenai orang-orang di eskalator, sudah banyak sekali korban "gamparan" saya karena disuruh minggir gamau minggir terutama di Sudirman
__________________
Different usage of coffee between The Netherlands and Indonesia

NL: People drinks coffee to ensure they finish their job in satisfactory and efficiently
ID: Everything can be solved by a "coffee" (We call it ngopi-ngopi)

My Flickr Photostream: http://bit.ly/1w8nqje
Visit my cheap blog http://mahendrabudhiastra.com
Buruknya birokrasi antara Bea Cukai dan Bandara Soekarno Hatta >> http://birokrasi.kompasiana.com/2014...ta-636997.html
sasamakan no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2015, 04:44 PM   #3929
Dazon
Oceana Community Union
 
Dazon's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Buitenzorg
Posts: 9,173
Likes (Received): 1054


Ada apa dengan fisik stasiun duri bro? so far masih its okay lah untuk pengguna jasa krl... kalau untuk lingkungan sekitar sih untuk st. Kampung bandan paling parah (untuk fisik stasiunnya masih ok).... belum lagi peron yang gk manusiawi di jalur menuju arah st. angke. Ntah kenapa KRLnya selalu berhenti di belokan dan yang terjadi adalah: jarak antara peron dan kereta sekitar 20~30 cm dan kereta dalam keadaan miring kekiri, posisi jadi lebih jauh lebih tinggi dari peronnya.

@ncon
io bro, mustinya pionernya di st. sudirman/st. juanda tapi kalau rush hour bakalan buyar juga ntah kenapa eskalator di st.sudirman sempit banget, lebih lebar eskaltor di mal2.
Dazon no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2015, 04:52 PM   #3930
sasamakan
Tukang Makan
 
sasamakan's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Leeuwarden, NL
Posts: 2,805
Likes (Received): 683

Sebenernya sih bukan masalah fisik stasiun, tapi feelnya gimana gitu. Apalagi disana kaya bebas banget orang keluar masuk (Dan sering ada orang jualan didalem stasiun ). Kayaknya memang mesti dirombak banget sih Duri itu sesuai dengan rendering untuk bikin orang transit nyaman....

Temen saya aja banyak yg agak males kalo harus ke tangerang malem2 naik dari stasiun duri. Belom pernah sih ngerasain Duri malem2, kalo Tanah Abang sih pernah dan ya okee lah...
__________________
Different usage of coffee between The Netherlands and Indonesia

NL: People drinks coffee to ensure they finish their job in satisfactory and efficiently
ID: Everything can be solved by a "coffee" (We call it ngopi-ngopi)

My Flickr Photostream: http://bit.ly/1w8nqje
Visit my cheap blog http://mahendrabudhiastra.com
Buruknya birokrasi antara Bea Cukai dan Bandara Soekarno Hatta >> http://birokrasi.kompasiana.com/2014...ta-636997.html
sasamakan no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2015, 05:07 PM   #3931
Dazon
Oceana Community Union
 
Dazon's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Buitenzorg
Posts: 9,173
Likes (Received): 1054

io masih bebas keluar masuk stasiun. kadang sering lihat anak2 putih biru melintas dimari. oh auranya ya... ya memang terasa gimana gitu... apa mungkin karena pemadangan disamping jalur 4 ya? dan pemandangan ke arah roxy? terasa loh permukiman kumuhnya, tapi sekarang lebih good ketimbang yg dulu, depan stasiunnya kumuh juga.

Kebetulan pernah merasakan siang dan malam di stasiun duri. ntah kenapa gw merasa nyaman sama stasiun karet.
Dazon no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2015, 05:59 PM   #3932
simplyrammy
Aviator
 
simplyrammy's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: The Swinging City
Posts: 2,215
Likes (Received): 412

Lucu kadang mikirnya hal2 kecil kayak posisi berdiri dan berjalan di eskalator bagi warga di luar negeri udah menjadi bagian dari hidup mereka, sedangkan kita baru aja mau 'mencoba' menerapkannya. Kalau kitanya masih kampungan mah jangan harap bakal ada perubahan dari etika berkendaraan umum deh.


http://ichef.bbci.co.uk/news/872/med...r-censored.png

The ultimate guide to tube etiquette: 20 things you need to know to be a good commuter
http://now-here-this.timeout.com/201...good-commuter/
Quote:
1. Stand on the right. Walk on the left.
This is tube 101. And it doesn’t just apply to escalators. Pretty much anywhere throughout the Underground network, if you’re walking, you should be on the left. To the left on the stairs, to the left in the tunnels – it’s what that Beyoncé song was all about.

2. Choose a side, and stick to it.
Walking or standing: decide nice and early as you approach the escalator. Don’t sneak down the inside lane, then cut into the standing queue. What are you, a white-van man?

3. You don’t need to wait for the barriers to shut.
Just touch your Oyster on the reader, glide smoothly through the gate and hope the guy behind you hasn’t forgotten to top up. (If he has the barriers will snap shut like a venus flytrap.

4. Help people with buggies.
You should always ask pram pushers if they need help getting up or down stairs. Be generous. It’s hard enough getting your own adult body through the tube system, just think what it’s like carting a tiny idiot around with you.

5. Don’t talk to anyone.
I know. It sounds lonely, but commuters are like sleep walkers – they shouldn’t be woken up. That woman staring at the floor probably isn’t having an existential crisis. It’s more likely she’s picturing herself somewhere far away: a Tahitian beach, maybe, or a snowy Alpine resort. Or just somewhere that isn’t the armpit-y corner of a scorching hot metal box, juddering through sweaty and hellishly deep tunnels, far below the surface of the Earth.

6. Don’t make eye contact.
Not much, anyway. It’s only really acceptable when the train driver makes an irate comment over the intercom – then you can share a knowingly raised eyebrow or two with the person opposite you. At all other times, it’s basically assault.

7. Let passengers off the train first.
In polite British society, there’s no greater faux pas than barging onto a train as soon as the doors open. Even the Marquis de Sade would find that a bit gauche. We wait. That’s what we do.

8. Don’t obstruct the doors.
Here’s a useful fact to know about tube trains: they come every two-to-four minutes. That’s minutes, not days. Meaning that (excepting race against time/life-or-death-type action movie scenarios) there’s no real reason to fling yourself at a set of closing doors. If you delay things 30 seconds, and there are 500 people on your train, and 500 people on the train that gets stuck behind it, that’s a total time loss of 500 minutes! Or, to really put things into perspective, one whole season of hit ’90s TV show ‘Friends’.

9. No McDonald’s.
Seriously, you’re either making us hungry or grossing us out.

10. Don’t be self-righteous.
Knowing who to give your seat up for is an absolute minefield. Are they pregnant or is that a paunch? Are they old or just wrinkly? It’s hard to judge, and unless you’re constantly on the lookout for people who might need a bit of bum support more than you, then you’re liable to miss the opportunity to do the right thing. It doesn’t make you a bad person. If you do give your seat up, well done to you. Just don’t be all Bono about it.

11. Move down the platform.
The tube system is a bit like the human body. Blood needs to be flowing constantly through its veins and arteries. Any blockage could be fatal. Don’t be a clot, in other words.

12. Check your headphones aren’t leaking sound.
Also – and this can’t be stressed enough – NEVER play music out of your phone. You could be jamming to Beethoven’s ‘Fifth’, it would still sound like a war being broadcast through a yoghurt pot.

13. No groping.
We shouldn’t have to explain this one.

14. Everyone gets off at Oxford Circus.
Before you barge your way towards the doors, dropping ‘excuse me’ bombs left right and centre, remember that a lot of people get off at the major tube hubs. Just hang back, dude. Chill out.

15. Don’t throw newspapers and magazines on the floor
They’re messy and slippery, and someone might want to read that copy of Time Out you’ve just cast off (you animal). If you spot a Metro, quietly pick it up, place it in an opaque container, then dispose of it at a recycling bin ASAP. This is correct procedure in order to ensure that no one has to suffer reading it.

16. Hold on.
It sounds like an obvious one, but unless you’ve assumed the wide stance, perpendicular to the train’s direction (as favoured by the pro ‘tube surfer’), you’re going to bumble backwards as soon as it sets off, crash into someone, have to apologise, and then end up red-faced. Remember, things move fast in London.

17. Don’t be sniffy.
If you’re bunged up with snot, you probably ought to blow your nose. Hiking that mucus back up your hooter by taking little sniffs every ten seconds isn’t the way to solve anything. And it’ll drive everyone around you near crazy.

18. Leave celebs alone.
There are famous people in London. You see them all the time in fact. For example: Claire Balding, Jeremy Irons or Dave Benson Phillips from TV’s ‘Get Your Own Back’. Try to resist the urge to thrust your camera phone in their face. Just imagine how much of that Dave Benson Phillips gets.

19. Ignore the drunk guy.
Every 50 or so journeys you take you’ll end up in a carriage with ‘that’ guy. He’ll be trying to engage people in awkward conversation, swigging from a beer can, threatening to get angry, talking too loud and generally causing a scene. These tube boozers are predictable, and mostly harmless. They’re in it for the attention. The sensible thing is not to encourage them.

20. Think of the collective good.
Consider, for a moment, the ant colony. All the ants work together towards a common goal. Together they get stuff done. The more we cooperate, and put the group before the individual, the better everything works – that’s the golden rule for using the tube. Above ground, however, we can forget all that Communist nonsense and go back to being self-interested sharks. This is London, after all.
versi ngakak
http://www.buzzfeed.com/rachelmoss/t...ch#.fnK5JqRXJN
__________________

ncon liked this post
simplyrammy no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2015, 06:04 PM   #3933
rilham2new
Obsolete User
 
Join Date: Oct 2006
Location: Jakarta, Pekanbaru, Tangerang
Posts: 34,909
Likes (Received): 3851

Perjalanan pulang kantor sy naik Kereta Api Palmerah - Rawabuntu kini berasa lebih 'internasional' hahaha....

Sy salah turun dari taksi karena kejauhan, ternyata sudah sejak tanggal 6 Juni masuknya lewat JPO, soalny minggu2 yang lalu sy selalu nyetir ke kantor.

20150611_221303 by AnakMelayuRiau, on Flickr

20150611_221336 by AnakMelayuRiau, on Flickr

20150611_221353 by AnakMelayuRiau, on Flickr

20150611_221443 by AnakMelayuRiau, on Flickr
__________________
Been in SSC for 10 years now. I'm old.
rilham2new no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2015, 06:10 PM   #3934
rilham2new
Obsolete User
 
Join Date: Oct 2006
Location: Jakarta, Pekanbaru, Tangerang
Posts: 34,909
Likes (Received): 3851

Luar biasa stasiun ini hehehe..

20150611_221536 by AnakMelayuRiau, on Flickr


20150611_221556 by AnakMelayuRiau, on Flickr


20150611_221634 by AnakMelayuRiau, on Flickr

Eskalator nyala dan fungsional, even jam 22:15 malam....
20150611_221651 by AnakMelayuRiau, on Flickr
__________________
Been in SSC for 10 years now. I'm old.

sherif_claude liked this post
rilham2new no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2015, 06:15 PM   #3935
rilham2new
Obsolete User
 
Join Date: Oct 2006
Location: Jakarta, Pekanbaru, Tangerang
Posts: 34,909
Likes (Received): 3851

20150611_221702 by AnakMelayuRiau, on Flick

Peron 1 ,,, semua stasiun antara Palmerah sampe Serpong disebutin di signage nya.
20150611_221716 by AnakMelayuRiau, on Flickr



Peron di lantai bawah

20150611_221734 by AnakMelayuRiau, on Flickr


Btw, lokasi berhentinya kereta api sudah sampe ke ujung peron baru.... instrumen persinyalan sudah dipindahkan ke ujung peron baru.

20150611_221819 by AnakMelayuRiau, on Flickr
__________________
Been in SSC for 10 years now. I'm old.

Dazon, Abdul Rachim, r4d1ty4 liked this post
rilham2new no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2015, 06:42 PM   #3936
aegiscs
Registered User
 
aegiscs's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: Not so far away from Jakarta
Posts: 298
Likes (Received): 256

Baru di palmerah doang rasanya stasiun KRL jabodetabek yang garis kuningnya pakai blindpath, cuman udah ada yg copot juga tuh.
aegiscs no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2015, 07:14 PM   #3937
quattrociel
Registered User
 
quattrociel's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 138
Likes (Received): 182

Quote:
Originally Posted by rilham2new View Post
About the design, personally have some issues with the columns position on the platform area. I think its better if they consider to use a wider span structure, to maximize the distance between columns, or even better to minimize the use of the column itself. So the platform will have a wider and bigger space

Since KCJ havent yet implemented the exact stopping mark, pointing where the door will be located and where the passenger should wait and make a queue line, this configuration certainly will make the boarding & disembark more stressful and less efficient. Just like the condition you'll see on Sudirman Station around escalator area on an afternoon rush hour
__________________

ncon, AceN liked this post
quattrociel no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2015, 07:19 PM   #3938
desta28
Registered User
 
desta28's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 2,683
Likes (Received): 676

KRL Commuter Line - Jabodetabek Commuter Rail System

Jumat, 12/06/2015 21:54 WIB
Besok, Commuter Line Siapkan Rangkaian Kereta Bertema Minion

Jakarta - PT KAI Commuter Jabodetabek (PT KCJ) menghadirkan kereta tematik untuk memanjakan para penumpangnya. Pada Sabtu (13/6) besok, PT KCJ menyediakan rangkaian dengan tema kartun Minion.

"Menyambut liburan sekolah, PT KAI Commuter Jabodetabek (PT KCJ) kembali menghadirkan kereta tematik, kali ini dengan dekorasi kartun Minion. Kereta ini akan melayani penumpang relasi Manggarai-Sudirman pada Sabtu, 13 Juni 2015, berangkat dari Stasiun Manggarai pukul 08.58 WIB," kata Humas PT KCJ, Eva Chairunnisa, Jumat (12/6/2015).

http://m.detik.com/news/read/2015/06...bertema-minion

skrg film2 baru promonya pada dikrl setelah kemarin hantu blackbride insidious yg bergentayangan distasiun skrg giliran minion

Last edited by desta28; June 12th, 2015 at 07:36 PM.
desta28 no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2015, 08:23 PM   #3939
Dazon
Oceana Community Union
 
Dazon's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Buitenzorg
Posts: 9,173
Likes (Received): 1054

Quote:
Originally Posted by quattrociel View Post
About the design, personally have some issues with the columns position on the platform area. I think its better if they consider to use a wider span structure, to maximize the distance between columns, or even better to minimize the use of the column itself. So the platform will have a wider and bigger space

Since KCJ havent yet implemented the exact stopping mark, pointing where the door will be located and where the passenger should wait and make a queue line, this configuration certainly will make the boarding & disembark more stressful and less efficient. Just like the condition you'll see on Sudirman Station around escalator area on an afternoon rush hour
low cost structure i guess.
anyway that escalator looking quite wide better than st. sudirman escalator
Dazon no está en línea   Reply With Quote
Old June 13th, 2015, 12:12 AM   #3940
ncon
Dangerous User
 
ncon's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 9,787
Likes (Received): 585

Quote:
Originally Posted by Losbp View Post
Dengan adanya modernisasi, datang pula budaya-budaya baru yang harus diterapkan juga di Indonesia seperti berdiri di sebelah kiri eskalator

Taro aja sign seperti ini di setiap awal eskalator

stand on the left - KRL Commuter Line by Adriansyah Yassin, on Flickr
coba di propose k PT KAI bagus bgt signagenya

Quote:
Originally Posted by Dazon View Post



@ncon
io bro, mustinya pionernya di st. sudirman/st. juanda tapi kalau rush hour bakalan buyar juga ntah kenapa eskalator di st.sudirman sempit banget, lebih lebar eskaltor di mal2.
hahaa, setidaknya mesti dicoba dan diterapkan, kaya dolo seatbelt di mobil, toh buktinya sukses lah skrg, there's always a first time for everything kan . ttg rush hour mungkin seh bakal buyar jg, tp kalo negara2 laen bs knp kt engga ? tanya kenapa , mungkin ini jg menjadi perhatian PT KAI untuk diameter eskalator, harusnya sudah "standard" + perhitungan buat org mendahului

Quote:
Originally Posted by sasamakan View Post

Mengenai orang-orang di eskalator, sudah banyak sekali korban "gamparan" saya karena disuruh minggir gamau minggir terutama di Sudirman
misalnya jurus di atas gak mempan, mesti banyak komuter kaya sih sasamakan
__________________
Signature was too big and distracting.
ncon no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 03:28 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us