Ekspedicija bosanskohercegovačkih alpinista na Khan Tengri (1991) - SkyscraperCity
 

forums map | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Bosna i Hercegovina > Foto forumi > Travellogues

Travellogues Share your pictures with us


Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools Rate Thread
Old June 30th, 2017, 05:56 PM   #1
Namibija
Registered User
 
Namibija's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3,279
Likes (Received): 7882

Ekspedicija bosanskohercegovačkih alpinista na Khan Tengri (1991)

Jedna od najboljih domaćih fotoreportaža koje sam gledao je djelo Mirze Todorovića koji je 1991. godine pratio bosanskohercegovački alpinistički tim u pohod na vrh Khan Tengri.

Ja ću reportažu objaviti ovdje, uz dodatna objašnjenja, pisana od strane autora.

Quote:
Tien Shan, preko 2400 kilometara dugacak, je predivan i divlji lanac planina na granici Kirgizije i Kine. U toj regiji se nalaze dva najsjevernija vrha na svijet u visini od preko 7000m. Khan Tengri (7013m) i Pik Pobjeda (7439m). U ljeto 1991, Khan Tengri je bio cilj Bosansko Hercegovacke Alpinisticke Ekspedicije. Tim od sest alpinista krenuo je u osvajanje "Nebeskih Planina".
Quote:
Kalendarski Plan Ekspedicije:

18 Juli 1991 - Polazak vozom iz Beograda, Srbija (YU)
20 Juli - Dolazak u Kiev, Ukrajina (CCCP)
21 Juli - Let iz Kieva (9 ujutro) za Biskek (Frunze) glavni grad Kirgizije, slecemo u Rostov-na-Donu par sati
22 Juli - provodimo dan u glavnom gradu Kirgizije Bishkeku (Frunze)
23 Juli - letimo za Karakol (Przevaljsk)
24 Juli - boravimo jedan dan u Karakolu
25 Juli - letimo helikopterom za Bazni Kamp Khan Tengri, na putu nocimo u kampu Maida Adyr
26-28 Juli - organizacija Baznog Logora
28-31 Juli - prvi aklimatizacioni uspon do 5200m, Kamp 2
1 Avgust - dan odmora
2-5 Avgust - drugi aklimatizacioni uspon do 6000m, Kamp 3
6-7 Avgust - dani odmora u Baznom Logoru
8-13 Avgust - uspon na Pik Khan Tengri, 7013m
14-17 Avgust - rezervni dani
18 Avgust - povratak u Karakol
19 Avgust - boravimo u Karakolu, posjeta jezeru Issyk Kul
20-21 Avgust - boravak u Biskeku i let nazad za Kiev*
22 Avgust - boravak u Kievu
23 Avgust - put za Beograd
24 Avgust - stizemo nazad u Beograd

* Plan je bio malo promjenjen. Poslije uspjesnog uspona clanova ekspedicije na vrh Khan Tengrija ostalo nam je par rezervnih dana koje smo iskoristili da posjetimo prastari grad Samarkand (2500 godina). Tamo smo letili iz Bishkeka avionom a vratili smo se autobusom preko Tashkenta za Bishkek. Bilo je interesantno putovanje.
Khan Tengri (7013m) je bio cilj Alpinisticke ekspedicije Tien Shan 91 u organizaciji Planinarskog Saveza Bosne i Hercegovine i Penjackog Kluba iz Kijeva, Ukrajina.

Na slici je atraktivna sjeverna strana Khan Tengri, visoka preko 2500m. Desno od centra je Pik Chapajev, (6371m)Clanovi Alpinistickog tima sa lijeva na desno: Muhamed Shishic - Hamo (Sarajevo), Dragan Zlatanovic - Zlaja (Beograd), Edin Durmo (Zenica), Naim Logic (Sarajevo), dva clana Kijevske ekipe i Muhamed Gafic - Gafa (Sarajevo) vodja ekspedicije.


Putnici u malom avionu za vrijeme leta od Biskeka (Kirgiz glavni grad) do Karakol-a (bivsi Przevalsk). Karakol je mali grad sa otprilike 70,000 stanovnika, lociran u Tien Shan planinskom masivu, vrlo blizu Issyk-kul jezera (petog po dubini na svijetu). Karakol je pocetna tacka svih ekspedicija koje idu na juznu stranu Khan Tengrija ili Pik Pobjedu.


Hamo zabavlja malog djecaka, koji sa mamom leti u Karakol da posjeti baku.


Naim i Gafa pomazu pri istovaru opreme na aerodromu, Karakol (1700m). Ovdje cemo prenociti. U jutro letimo helikopterom za Maida Adyr kamp (3100m), a slijedeci dana sa istim helikopterom letimo za bazni kamp na Juznom Inilchek gleceru (4000m).


Kampujemo neposredno pored avinske piste. Durmo, Hamo, Zlaja i Naim odmaraju ispred satora. Karakol.


Naim Logic, Edin Durmo, Muhamed Gafic i Aleksandar Verba (nisam bas siguran) setaju ulicama Karakola. U drugom redi Sieva i Dragan Zlatanovic. Iako je slika mutna zadrzao sam je.


Tipicna ulica u Karakol-u, na slici lijevo je Sieva, clan Kijevskog tima.


Aleksandar Verba, Edin Durmo, Muhamed Gafic, Muhamed Shishic i Naim Logic vracaju se iz setnje. Karakol.


Clanovi tima razgovaraju o uslovima na planini dok cekamo helikopter za Maida Adyr kamp. Sa lijeva su: Muhamed Shishic - Hamo, Muhamed Gafic - Gafa, Naim Logic, Edin Durmo i clan Kijevskog tima.
Namibija no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old June 30th, 2017, 06:11 PM   #2
Namibija
Registered User
 
Namibija's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3,279
Likes (Received): 7882

Let helikopterom za Maida Adyr kamp daje nam sansu da vidimo dio Tien Shan planinskog masiva. Citava regija je predivna, sa mnogo neispenjanih vrhova i prelijepim dolinama.


Igra svijetla i sjenke stvara fantasticne momente u planinama.


Pogled iz helikoptera na putu za Maida Adyr kamp.


Sletiliste na Maida Adyr kampu (3100m), ovdje ostajemo preko noci. Dosla su i dva Ruska inzinjera da izvrse regularni pregled helikoptera.


Hyperbaric komora na Maida Adyr sletilistu, koristi se tretman alpinista koji imaju tezi slucaj visinske bolesti.


Lokalni putnici na sletilistu.


Maida Adyr kamp (3100m) nalazi se u dolini rijeke Inylchek.


Iskoristili smo slobodno vrijeme da odemo na Bezimeni vrh iznad kampa (3900m), za aklimatizaciju na visinu. Helikopter, nisko leti za sletanje, vraca se iz baznog kampa. Pogled na Kirgiz/Rusku vojnu bazu, granica sa Kinom je nekoliko kilometara na jug, iza mojih ledja. U pozadini rijeka Inylchek. Na slici je Edin Durmo.


Zlaja razgovara sa lokalnom "rajom", predvece kod Maida Adyr kampa. Domaci Kirgizi su gostoljubivi i otvoreni. Djecak na konju nas je pozvao da posjetimo njegovu porodicu.


Mladi Kirgiz na konju.
Namibija no está en línea   Reply With Quote
Old June 30th, 2017, 09:44 PM   #3
Namibija
Registered User
 
Namibija's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3,279
Likes (Received): 7882

On zivi sa bratovom porodicom par kilometara Istocno od kampa, prema Inylchek gleceru. Zive na farmi sa konjima, kozama i ovcama. Dodatno rade u obliznjem rudniku. Farma je opkoljena sa visokim planinama, ali skora da nemaju snijega zimi. Nekako su zasticeni.


U kuci nas je docekala prijatna porodicna atmosfera, sa djecom za stolom. zavrsavali su veceru. Bila je polenta (pura) sa domacim kajmakom, kiselim mlijekom i sirom. Sve smo probali, bilo je ukusno. Na televiziji gledaju TV Moskvu sa antenom okrenutom prema Afganistanu.


Slijedeci dan napustamo Maida Adyr kamp odmah poslije dorucka. Helikopter pravi toliku buku da ne cujemo jedni druge. Ne razgovaramo, samo gledamo kroz prozore.


Na bilo koju stranu se okrenem nadjem nesto interesantno. Foto aparat je stalno spreman.


Tien Shan je stvarno atraktivan masiv. Duboke doline, predivni vrhovi na koje se niko nije popeo. Citavo vrijeme sam isao sa jedne strane helikoptera na drugu. Pogled sa visine daje potpuno drugaciju perspektivu nego da smo isli pjeske na dnu doline. Trebalo bi nam najmanje tri dana pjeske do baznog kampa. Helikopterom je samo dva sata.


Prilazimo uscu (Merzbacher Glade) dva mocna glecera Tien Shana-a, Sjeverni i Juzni Inylchek.


Jezero Merzbacher. 1903 godine, Njemacki istrazivac Gottfried Merzbacher vodio je ekspediciju kroz Kirgiske Tien Shan planine, ciji cilj je bio uspon na ponosni Khan Tengri vrh (6995m po starim mjerenjima, nova izmjerena visina je 7013m). Na putu prema vrhu, postavljajuci kamp na padinama oklnih vrhova, Merzbacher je bio prvi koji je otkrio jezero locirano na visini i prepuno plutajucih gromada leda. Kasnije, jezero je dobilo ime po Merzbacher-u.


Svake godine, jezero Merzbacher, pojavi se, naraste i nestane spektakularno i ponovo se pojavi slijedece godine. Sve se to dogadja u strmoj, nepristupacnoj dolini, gdje se dva mocna glecera susrecu u zabacenom dijelu Tien Shan planina. Posmatranje tog spektakla zahtjeva mnogo vremena i strpljenja, jer se sve dogadja nepredvidjeno. Pratiti spektakl moguce je samu u vrlo kratkom vremenskom periodu, jer se jezeri isprazni za manje od tri dana. Poredeci Merzbacher jezero sa slicnim glecerskim jezerima koja nestaju (primjeri kojih postoje na Greenland-u, Iceland-u i Svajcarskoj) ono sto pravi jezero Merzbacher posebno je ponavljane procesa u istom vremenskom periodu. Jezero se stvara u toku ljetnih mjeseci kada porast temperature izaziva topljenje leda i mjesavina leta i vode puni dolinu. Voda se skuplja i zadrzava ledenom branom formiranom od velikih komada glecera. Brana se stvara kada led iz Juznog Inylcheka skrene i ulazi u dolinu prema Sjevernom Inylchek gleceru i tu se stapa i veze za ledene blokove. porast temperatura u ljetnim mjesecima utice na brzo punjenje jezera. Studije jezera pokazuju izuzetno brzo punjenje od 5cm na sat ljeti, stvarajuci jezero velicine 5x2km prije nego sto spektakularno nestane.


Najveci glecer na Tien Shan planinama je Inylchek (Engilchek) glecer, dugacak preko 60km (37 mls), nastaje u podnozju Khan Tengri vrha (Tengri Tag lanac vrhova) i prihvata veliki broj manjih glecera, "pritoka". Pogled iz kabine MI8 helikoptera.


"Savijanje" leda oko Tengri Tag grebena. Rijeka leda je jos uvijek kompaktna masa sto izaziva stvaranje mnogih pukotina pri kretanju glecera. Ulazimo u region glecera Juzni Inylchek.

Last edited by Namibija; July 1st, 2017 at 02:57 AM.
Namibija no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old June 30th, 2017, 09:55 PM   #4
Namibija
Registered User
 
Namibija's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3,279
Likes (Received): 7882

Citav Tien Shan je pravi raj za geologe. Svakodnevno pokazuje punu snagu prirode. Donji dio Inylchek Glecera je pokriven kamenjem i zemljom, izgleda kao velika kamena rijeka.


Bazni Kamp Juzni Inylchek je lociran u podnozju vrha Gorki (6050m). Na moreni u centru se nalazi centralni bazni kamp za Khan Tengri ekspedicije. Mi cemo postaviti nas Bazni Kamp lijevo.


Helikopter je prvo sletio u centru glecera. Muhamed Shishic snima helikopter.


Prvo izlaze slavne licnosti. Sasha, clan Kijevskog tima.


Nas pilot, u zutom odijelu, imao je preko 10,000 sati leta sa helikopterom. Bili smo u sigurnim rukama. Gafa se sprema za snimanje


Durmo, u prvom planu, ceka da preuzme opremu. Hamo pozdravlja malog psa na sletilistu kod Baznog Kampa na Juznom Inylchek gleceru.


Juzni Inylchek Bazni Kamp (oko 4000m). Nase boraviste za slijedecih par sedmica. Postavicemo nase satore blizu snijega na moreni. Oblaci pokrivaju okolne vrhove, bice snijega. Sa druge strane glecera se vide pritocni gleceri. Izgledaju kao ulice izmedju zgrada.


Juzni Inylchek Bazni Kamp (oko 4000m). Nase boraviste za slijedecih par sedmica. Postavicemo nase satore blizu snijega na moreni. Oblaci pokrivaju okolne vrhove, bice snijega. Sa druge strane glecera se vide pritocni gleceri. Izgledaju kao ulice izmedju zgrada.


Pogled iz naseg baznog kampa na mocni greben Kokshal Tau. Lijevo je Pik Pobjeda (7439m), sredina Pik V. Pshavela (6918m) i desno Pik Neru (6742m). U prvom planu, sa druge strane glecera Pik Diki (4832m). Lijevo je glecer Zvjezdocka a desno Diki glecer. U prvom planu je dio glecera Juzni Inylchek.


Jedna ekspedicija se priprema za put kuci. U pozadini Pik Pobjeda, Lijevo, u sijenci je Piramid Pik (5332m).
Namibija no está en línea   Reply With Quote
Old July 1st, 2017, 02:34 AM   #5
Namibija
Registered User
 
Namibija's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3,279
Likes (Received): 7882

Nase malo misto, Juzni Inylchek Bazni Kamp na sjevernoj moreni. Glecer je pokriven kamenjem i dijelovima tla sa okolnih vrhova. Moj sator je pored kutije sa meteoroloskim instrumentima. Najbolji pogled na Pik Pobjedu.


Pogled na zapad, prema Maida Adyr kampu.


Pogled na zalaske sunca iz Baznog Logora je fantastican. Svaki dan, predvece, drustvo se skupi da uziva u bojama na oklonim vrhovima i razgovara. U pozadini donji dio Juznog Grebena Khan Tengrija obasjan kasnim suncevim zracima.


Sa druge strane glecera planine su u "vatri".


Juzni Inylchek glecer je ispresijecan pukotinama.


Na sjevernom dijelu morene, na kojoj lezi Bazni Kamp, je staza koja vodi do podnozja Khan Tengri vrha. Jedno vrijeme ide morenom i onda skrece prema sredini glecera. Gafa se seta po moreni. Izasli smo malo da protegnemo noge i "ispitamo" situaciju na gleceru.


Gornji dio glecera je pokriven svjezim snijegom. Kamenje na povrsini je djelomicno vidljivo.


Ledena rijeka se proteze daleko.


Njena visost, Pik Pobjeda (7439m) je ravno 16km daleko. Visina sjeverne strane je 3.5km, od dna, gdje pocinje sjenka do vrha.


Mapa Khan Tengri / Pik Pobjeda regiona. Nasa ruta je oznacena crvenom linijom.
Namibija no está en línea   Reply With Quote
Old July 1st, 2017, 02:50 AM   #6
Namibija
Registered User
 
Namibija's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3,279
Likes (Received): 7882

Krenuli smo za Kamp 1 (4200m), koji se nalazi u podnozju Khan Tengri vrha, gdje Semjonovski glecer ulazi u Juzni Inylchek. Teski oblaci ce donijeti nesto snijega. Na putu preko glecera morali smo preskakati pukotine, sto nije bilo lako sa teskim rancevima na ledjima.


Zlaja i Durmo sa teskim rancevima na ledjima.


Mali komad cvrstog tla je mjesto gdje lezi Kamp 1 (4200m). Dosli smo kasno predvece i nekoliko satora je vec postavljeno.


Pogled prema Vrhu Vojnih Topografa (6871m) iz Kampa 1, za vrijeme zalaska sunca.


Jutro u Kampu 1 igleda mnogo bolje. Hamo pravi prve snimke.


Gafa (u satoru) i Hamo u Kampu 1. U pozadini strme strane Khan Tengri vrha.


Hamo i Gafa uzivaju u pogledu i suhom mesu. Kamp 1.


Hamo, Gafa i Naim se spremaju poslije dorucka.


Gafa provjerava situaciju na Khan Tengriju prije uspona. Oblaci sakrivaju gornj dio planine.


Penjaci pazljivo biraju stazu izmedju pukotina na gleceru.
Namibija no está en línea   Reply With Quote
Old July 1st, 2017, 03:36 AM   #7
Namibija
Registered User
 
Namibija's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3,279
Likes (Received): 7882

Iz Kampa 1 staza vodi preko velike pukotine, djelimicno pokrivene snijegom i ledom. Penjaci moraju da obrate veliku paznju na svoju sigurnost.


Crtez pokazuje nasu rutu uspona sa ucrtanim visinskim kampovima. Jugo-zapadna strana. Kamp 4 lezi na strmom Zapadnom grebenu.


Gafa, Hamo i Naim prelaze veliku pukotinu. Iznad njih lezi Semjonovski glecer izmedju strana Pik Capajeva (6371m) i Pik Khan Tengri (7013m). Kamp 2 lezi niznad mjesta gdje se dvije strane dodiruju u slici. Na putu prema Kampu 2 (5200m) moramo da predjemo veliku pukotinu i ledene blokove. Ovdje prijete stalna opasnost od lavina sa Pik Capajeva. Kada sunce obasja vrh snijeg se topi is pokrene lavine sa vrha. Skoro nas je jedna velika lavina zatrpala. Opomena da nema sale sa prirodom.


More oblaka pokriva gornji dio glecera. Pogled iz Kampa 2 (5200m).


Kamp 2 se nalazi na velikom ledenom seraku. Visina je oko 5200m. Posmatramo dvojicu penjaca kako p azljivo prolaze oko velike pukotine na strmim padinama Pik Capajeva.


Penjaci najzad dolaze u sigurnost Kampa 2. U pozadini je Pik Pobjeda (7439m).


Oblaci iznad Kampa 2 ce donijeti svjezi snijeg preko noci. Pik Pobjeda na horizontu iza oblaka. U toku noci dok sam spavao prvo mi je bilo vruce i stavio sam ruku izvan. Kasnije me je probudio cudan osjecaj, ruka mi je utrnula od hladnoce i trebalo mi je dosta vremena da je povratim.


Kamp 2, slijedeceg jutra morali smo tresti satore da ih ocistimo od snijega.


Naim i Hamo uzivaju u jutarnjem suncu u satoru. Kamp 2.


Hrana je vrlo vazan faktor u penjanju, i mnogo je ukusnija u drustvu prijatelja. Hamo, Naim i Gafa uzivaju u visokogorskom dorucku. Kamp 2.
Namibija no está en línea   Reply With Quote
Old July 1st, 2017, 03:58 AM   #8
Namibija
Registered User
 
Namibija's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3,279
Likes (Received): 7882

Kamp 2, Hamo sav sretan pozdravlja sunce i okolne planinske vrhove. Iza njega, u pozadini planinari polako napreduju na putu za Kamp 3 (6000m).


Kristalno cist jutarnji vazduh omogucava pogled na Kokshal Tau greben i najveci vrh Tien Shana, Pik Pobjedu (7439m) koji lezi na samoj granici izmedju Kine i Kirgizije. Na lijevoj strani glavnog vrha je Istocni Vrh (6762m), na desnoj strani je Zapadni Vrh (6918m). Postoji mnogo penjackih ruta koje vode na vrh od Baznog Kampa na Zvjezdocka gleceru. Pik Pobjeda je za sigurno najtezi vrh u citavom regionu. Ruski alpinista V. Abalakov i njegov tim su prvi popeli glavni vrh 1956.


Mocna piramida "Gospodara Dusha" Pogled iz Kampa 2.


Prilicno je vruce u jutro u Kampu 2. Penjaci se spremaju da krenu prema Kampu 3 (oko 6000m) na Peremeckaja Prevoju. U pozadini, gornji dio Khan Tengrija se sija na suncu


Na putu prema Kampu 3 nema nekih velikih poteskoca, ali visina i tezina ranca i opreme melju polako. Iza planinara (Gafa) je dio gdje lezi Kamp 2 na velikom seraku (5200m). Oblaci se spustaju sa vrha Capajev. U pozadini Pik Pobjeda.


Hamo i Naim se odmaraju na usponu prema Kampu 3. Refleksije sunceve svjetlosti od snijeg su jake i koristimo svaki nacin da se zastitimo.


Gafa, Sijeva i Sasha (sa maskom na licu) izmjenjuju informacije sa penjacem iz Kirgizije. Sijeva i Sasha su nasi prijatelji iz Kijevskog tima.


Izmedju Kampa 2 i Kampa 3 je dugi uspon preko strme snijezne strane. Desno je vrsna piramida Khan tengrija. Nas tim ce koristiti Zapadni Greben za uspon na vrh (centar slike).


Naim i Hamo na usponu prema Kampu 3. Lijevo se vidi dio Pik Capajeva.


Priblizavamo se Kampu 3. Gafa dolazi iza mene. Naim je desni i uziva u pogledu na Pik Pobjedu. Od ovog mjesta sam se vratio u Kamp 2 i prenocio jos jednu noc na visini od 5200m. Slijedeci dan cu izaci sam na Kamp 3.
Namibija no está en línea   Reply With Quote
Old July 1st, 2017, 02:28 PM   #9
Namibija
Registered User
 
Namibija's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3,279
Likes (Received): 7882

Kamp 3 je u stvari jedna velika snijezna jama, iskopana od strane Ruskih alpinista. Sa strane ima par satora ali u glavnom svi koriste ovaj "ledeni planinarski dom". Nas domacin je Valjero, stari gorki vuk iz Moskve. Izuzetna osoba. Kamp 3 je pravo mjesto da se odahne i upozna sa alpinistima iz drugih timova. Valjero inace redovno odrzava radio vezu sa Baznim Kampom na gleceru. Izvjestava vrijeme, stanje u kampu i kretanje timova. Snijezna jama (poznata kod nas kao vucja jama) je dobra zastita od jakog sunca u toku dana kao i skloniste od vjetrova i hladnoce kada se "Vladar Dusha" probudi. Neko je ranije mjerio temperaturu, napolju je bila -30 stepeni celzijusa a unutra samo -5.


Valjero uziva u fantasticnom pogledu iz snijezne jame dok ceka da uspostavi radio vezu sa Baznim Kampom. Kamp 3 (6000m).


Iako oblaci pokrivaju glecer, vecina visokih vrhova je iznad oblaka.


Peremeckaja Sedlo, na visini od preko 6000m, povezuje Pik Capajeva sa Zapadnim Grebenom koji vodi direkt na Khan Tengri vrh. Prilazna ruta na Zapadni Greben vodi preko velike snijezne strehe. Par dana prije naseg dolaska jedan Austijski penjac je poginuo ovdje, pao je sa sedla prema sjevernoj strani. U pozadini je mocna Sjeverna Strana Khan Tengrija, skoro 3000m visoka zaledjena stjenovita strana (vidi prvu fotografiju u galeriji).


Peremeckaja Sedlo (oko 6000m) povezuje Pik Capajeva sa Zapadnim Grebenom Khan Tengrija.


Mramorna piramida Khan Tengrija (7013m), najviseg vrh Tengri Tag lanca vrhova. Zapadni Greben je u centru slike. Prilaz preko snijezne strehe se vidi nize. Nas tim ce koristit visinski Kamp 4 (6400m) koji se nalazi na jednoj uskoj poloci na Zapadnom Grebenu. Kako je Khan Tengri najsjeverniji vrh preko 7000m visine, cesto je opasan i vrijeme se nepredvidjeno mjenja. Penjacka sezona je vrlo kratka, od sredine Jula pa do kraja Avgusta. Ukrajinski alpinista M. Pogrebecki i njegov tim popeli su se na vrh prvi 1931 godine, koristeci danasnji klasicni uspon Jugo-zapadnu rutu. To je ruta koju je i nas tim koristio. Clanovi naseg tima su se popeli na vrh Khan Tengrija kao sto je planirano (u avgustu 1991). Slijedeci alpinisti, clanovi Alpinisticke Ekspedicije Tien Shan 91 su popeli vrh: Gafic Muhamed - Gafa, Edin Durmo, Naim Logic i Dragan Zlatanovic - Zlaja. Muhamed Shishic - Hamo dostigao je visinu od 6900m, i ja, Mirza Todorovich 6000m u toku aklimatizacije. Dan prije nego sto je tim krenuo na osvajanje vrha razbolio sam se i ostao u Baznom Kampu. Ekspedicija je bila intresantna i pruzila je izuzetno iskustvo u penjackom, licnom i kulturnom pogledu. Mnogi od ucesnika su jos uvijek u kontaktu.


Pogled na Pik Pobjedu (u centru - 7439m), najvisi vrh Kokshal Tau lanca planina.


Pogled na Sjeverni Inylchek glecer, daleko na kraju glecera je Jezero Merzbacher.


Vrhovi iznad Jezera Merzbacher.


Stotine neispenjanih vrhova i ostrih grebenova.
Namibija no está en línea   Reply With Quote
Old July 2nd, 2017, 11:36 AM   #10
Namibija
Registered User
 
Namibija's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3,279
Likes (Received): 7882

Pik Capajev (6371m).


Strme strane sa tipicnim tragovima lavina. Na putu prema Baznom Logoru spustam se sa Valjerom.


Na sve strane je fantastican pogled.


Skoro smo se spustili do glecera na putu za Bazni Kamp.


Dio glecera blizu morene je pokriven kamenjem.


Na sve strane su duboke i siroke pukotine.


Kamene skulpture uz glecer.


Vrhovi uz Juzni Inylchek glecer


Zalazak sunca uljepsava Pik Pobjedu. Pogled iz Baznog Kampa.


Sjeverna Strana Pik Pobjede (7439m) obasjana kasnim suncevim zrakama.
Namibija no está en línea   Reply With Quote
Old July 2nd, 2017, 11:49 AM   #11
Namibija
Registered User
 
Namibija's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3,279
Likes (Received): 7882

Helikopter u prolazu prema Pik Pobjeda Baznom Kampu na Zvjezdocka Gleceru.


https://photos.smugmug.com/FUN/Mount...scan108-XL.jpg


Pik Pobjeda sakrivena iza oblaka.


Kako sunce zalazi sve nize boje postaju zasicenije.


Pik Pobjeda jos uvijek sija u mraku dok mjesec izlazi preko Kokshal Tau lanca vrhova.


Vrhovi jos uvijek reflektuju suncevu svjetlost dok mjesec prelazi nocno nebo.


Niski oblaci prave cudne sijenke dok mjesec polako klizi iza Kokshal Tau grebena. Iza je Kina.


Kasno nocu Edin Durmo posmatra mjesec iz Baznog Logora. Juzni Inylchek Glecer.
Namibija no está en línea   Reply With Quote
Old July 2nd, 2017, 11:56 AM   #12
Namibija
Registered User
 
Namibija's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3,279
Likes (Received): 7882

Klimatski uslovi u Alpskoj zoni (Bazni kamp, Juzni i Sjeverni Inylchek glecer) su ekstremni. Bazni Kamp je lociran na preko 4000m iznad mora, i vise od 50% teritorije je pokriven sa stalnim snijegom. Dnevne temperature su niske (7-15 stepeni Celz.), a preko noci temperature su obicno ispod nule. To je zamrznuta pustinja. Za vrijeme naseg boravka u Baznom Logoru istrazivao sam okolo i nasao da regija i nije tako pusta i bez zivota. Nasao sam mnoge male biljke koje se istrajno bore za opstanak u ovoj surovoj klimi.


Predivni mali cvjetici na padinama Pik Gorki, iznad Baznog Kampa.


Ako se pazljivo gleda, na moreni je moguce naci mnoge biljke kao sto je ova na slici.


Fantasticno je kako ove biljke ovdje prezive.


Bio sam u potrazi za malahitom, tirkiznim mineralom koji se moze naci na Tien Shanu, ali sam nasao biljke u punom cvjetanju.


Zivot pocinje iz nicega.


Vecina posjetilaca gornjeg dijela Tien Shana, okupirani su gledanjem atraktivnih visokih vrhova, ali ako ste tamo, zaustavite se za momenat i pogledajte dole na vegetaciju koju ne ocekujete.


Po povratku sa uspjesnog uspona, kupanje u ledenoj vodi je pravo osvjezenja. Bazni Kamp.


Za pranje kose je potrebna topla voda.


Svjezi snijeg pokriva Zvjezdocka glecer. Pogled na Kokshal Tau planinski lanac, lijevo od centra je Pik Pobjeda (7439m), Pik V. Pshavela (6918m) i skroz desno Pik Neru (6742m). Uskor napustamo Bazni Kamp i ne mogu da se nagledam ove ljepote.
Namibija no está en línea   Reply With Quote
Old July 3rd, 2017, 08:25 PM   #13
Namibija
Registered User
 
Namibija's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3,279
Likes (Received): 7882

Helikopter na sletilistu pored Baznog Kampa. Gafa podesava kameru, a skroz na kraju, Hamo u narandzastoj jakni ceka da udje u helikopter. Idemo kuci, nazad u "civilizaciju". Nismo ni svjesni sta ce nam ta "civilizacija" donijeti i kako ce nam se zivoti izmjeniti. Avgust 1991, Bazni Kamp Juzni Inylchek, Tien Shan.


Gafa, Durmo i Naim razgovaraju za vrijeme kratke pauze na Maida Adyr heliportu. Letimo helikopterom za Karakol i ovdje smo se kratko zaustavili.


Farme na sve strane dok letimo prema Karakol-u.


Naim, Hamo, Durmo i Zlaja pokusavaju da organizuju opremu na aerodromu u Karakol-u. U pozadini domaci putnici cekaju na ulazak u avion. Aerodrom vise lici na zeljeznicku ili autobusku stanicu.


Iako smo imali dobru hranu citavo vrijeme, u Karakol smo dosli gladni i zedni. Zlaja, Gafa, Hamo i Durmo uzivaju u lubenicama ispred radnje za cipele. Proces jedenja lubenica je bio u dvije faze: prva, na slici, tiha, samo smo jeli, bez rijeci. Nismo prestajali sve dok nas nije stomak poceo boliti. Druga faza, je bila poslije pauze i zanimljivija. Vidi slijedecu sliku.


Posto smo "unistili" (pojeli) mnoge lubenice, Gafa i Zlaja postaju umjetnici u sjecenju. Bili smo toliko odusevljeni svjezinom ukusnih lubenica da nismo ni razmisljali o nekoj drugoj hrani.


Kasnije, dok obilazimo pijacu, naisli smo na ovog momka, prodavao je fotokopije popularnih magazina. Ne znam da li je sta prodao, ali bilo je interesantno vidjeti sta ljudi sve izmisle da zarade pare.


Slijedeci dan smo naisli na festival lokalne hrane na ulicama Karakol-a.


Bilo je super da probamo razlicita jela koja su pripremili.


Prolaznici ispred pekarskog stola. Pecivo je mirisalo tako ukusno da ne mozes izdrzati a da ne probas i sve je bilo cisto.
Namibija no está en línea   Reply With Quote
Old July 5th, 2017, 09:13 PM   #14
Namibija
Registered User
 
Namibija's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3,279
Likes (Received): 7882

Bilo je mnogo stolova koji su nudili razlicitu hranu. U pozadini je tradicionalna Kirgiska Jurta, sator koji koriste nomadi u Aziji. Iza stola je legendarna Lada Niva.


U jurti smo nasli jo mnogo hrane i prijatnu atmosferu.


Kolaci sa vocem su izgledali primamljivo i ukusno.


Elegancija i ljepota na ulicama Karakol-a.


Ispred zgrade gradskog pozorista primjetili smo terensko vozilo ukraseno za vjencanje.


U toku je bilo vjencanje mladog Ruskog oficira. Zadrzali smo se da vidimo kako izgleda.


Mladozenja i mlada sa prijateljima i rodbinom ispred ulaza u pozoriste.


Unutra je bilo tamno i hladno, ali vazno je da su oni bili sretni.


Gosti na vjencanju


Mala djevojcica, sa masnom u kosi, se igra ispred Gradskog Teatra, Karakol.


Auto ukraseno za vjencanje.
Namibija no está en línea   Reply With Quote
Old July 8th, 2017, 02:19 AM   #15
Namibija
Registered User
 
Namibija's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3,279
Likes (Received): 7882

Hamo ispred predivne Dzamije u Karakolu, kada smo je vidjeli sa ulice mislili smo da je Budisticki hram.


Predivan drvorez na dzamiji u Karakolu.


Pogled unutra.


Limene posude za vodu ispred Dzamije u Karakolu.


Kirgiska djevojcica na ulici u Karakolu.


Mali Kirgiski djecak. Karakol.


Nemam pojma sta mu bi, nije plakao kad smo dosli. Karakol.


Kirgiski djecak na ulici Karakola.


Zivopisno selo na putu iz Karakola prema Jezeru Issyk Kul.


Zivopisne kuce u selu blizu Jezera Issyk Kul.
Namibija no está en línea   Reply With Quote
Old July 9th, 2017, 08:32 PM   #16
Namibija
Registered User
 
Namibija's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3,279
Likes (Received): 7882

Kupači na plaži Jezera Issyk Kul. U pozadini masiv Tien Shan.


Guzva na plazi Jezera Issyk Kul. Smiješan parking za bicikle pored čamca za spašavanje.


Iznajmili smo turistički čamac i provozali se po jezeru. U pozadini olujni oblaci iznad Tien Shana. Jezero Issyk Kul je dugo 182km, široko 60km i pokriva površinu od 6,336km. Issyk Kul je drugo po veličini planinsko jezero na svijetu poslije jezera Titicaca u Južnoj Americi. Sa dubinom od skoro 700m na petom je mjestu najdubljih jezera na svijetu. Iako ga okružuju vrhovi pod snijegom, jezero se nikada ne zamrzne, Issyk Kul na Kirgiškom jeziku znaci "toplo jezero".


Zlaja i Hamo uživaju u vožnji čamcem po Jezeru Issyk Kul. Iza njh je Durmo.


Poslije vožnje čamcem vratili smo se na plažu. Tamo sam sreo malu Kirgišku princezu. Igrala se sa pijeskom, ali nije želila da isprlja ruke. Bila je tako slatka. Med.


Bila je tako slatka dok je jela kuhana jaja sa bratom.


Tog ljeta mašne u kosi su bila glavna moda u Kirgiziji.


Vesela djeca na plaži na Jezeru Issyk Kul. Ponovo mašna u kosi.


Kirgiške djevojke se zabavljaju igranjem karti na plaži jezera Issyk Kul.


Na putu nazad u Karakol moramo sačekati mini bus. Priključili smo se prolaznicima oko prodavca hrane u selu pored Jezera Issyk Kul. Prodaju "mantije" tijesto punjeno mesom. Hamo je u centru slike, Zlaja sa strane sa torbom za kameru na ramenu.


Na putu od Karakola do Biškeka idemo autobusom. Taj način prevoza daje nam šansu da vidimo malo više. Kirgiške grobnice.


Kirgiška grobnica sazidana ciglama od blata.


Kirgiško groblje sa starim grobnicama od blata izgleda interesantno i mistično. Kasno popodnevno svijetlo daje tople boje.


Na kraju evo i jedna moja fotka negdje na nekoj planini u snijegu. Nemam puno fotografija gdje sam ja. Više volim da budem sa druge strane kamere. Hvala vam što ste našli vremena da razgledate moje fotografije.
Namibija no está en línea   Reply With Quote
Old July 9th, 2017, 08:37 PM   #17
Namibija
Registered User
 
Namibija's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3,279
Likes (Received): 7882

Nadam se da ste uživali u ovoj predivnoj reportaži, mada ona može već u kategoriju vintage.

Svaki puta dok je gledam ostanem fasciniran. Fascinira me profesionalnost koju je imala tadašnji bosanskohercegovački alpinistički savez, saradnja i usud momaka na slici koji su uspjeli osvojiti ovako visok vrh.

Rat je poremetio mnogo toga, pa između ostalog i ovakve stvari, iako ekipa sa slike je nastavila sa svojim pohodima i većina ih se uspješno bavi alpinizmom i planinarenjem.

S druge strane, reportaža daje odličan uvid u život u Kirgistanu prije 25 godina koji uopšte nije bio primitivan kako bi neko pomislio. Pored toga prizori sa masiva Tien Shan oduzimaju dah, a gospodin Mirza Todorović je svoj posao odlično obavio
Namibija no está en línea   Reply With Quote
Old July 9th, 2017, 11:14 PM   #18
gorazde_66
Registered User
 
gorazde_66's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: BiH and Germany
Posts: 1,035
Likes (Received): 1165

Super reportaza Namibija, uzivao sam dok sam gledao slike
Meni je taj dio (Kirgistan, Usbekistan, Turkmenistan itd. - bivse SSSR drzave) pravo interesantan. Moracu ga nekad posjetiti.

btw. Kakav dobar kvalitet slika
__________________
Nacionalizam ubija!
Nacionalizam ubija!
Национализам убија!

Namibija liked this post
gorazde_66 no está en línea   Reply With Quote
Old September 22nd, 2017, 12:47 AM   #19
TGW
playboy
 
TGW's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: München
Posts: 1,481
Likes (Received): 507

Hvala za ovo. Issyk Kul i Karakol su mi na listi...
__________________

Namibija liked this post
TGW no está en línea   Reply With Quote
Old September 22nd, 2017, 12:54 AM   #20
TGW
playboy
 
TGW's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: München
Posts: 1,481
Likes (Received): 507

za BiH ne treba viza... i letovi poprilicno jeftini...
TGW no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 


Reply

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is OffAll times are GMT +2. The time now is 04:05 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us