ALOR SETAR (الور ستار) | Kedah | State Capital City - Page 660 - SkyscraperCity
 

forums map | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Forum Pencakar Langit Malaysia > Cityscapes

Cityscapes discussion, photography and news of towns, cities, districts and states.


Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old September 17th, 2013, 12:59 PM   #13181
Akmal AS
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Location: Alor Setar, Sungai Petani, Kulim, Jitra
Posts: 920
Likes (Received): 33

Quote:
Originally Posted by alextanwl View Post
Recently, I saw an advertisement along PLUS highway from Changloon to Jitra mentioning about TUNE Hotel is coming soon to Alor Setar. Anyone to confirm where is the exact location of the hotel?
dekat stesen as lama di pekan, berdekatan stesen keretapi lama...
Akmal AS no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old September 17th, 2013, 01:44 PM   #13182
MujahidRusydi
Registered User
 
MujahidRusydi's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Alor Setar
Posts: 769
Likes (Received): 50

Quote:
Originally Posted by emjay View Post
Just to share an uncomfirmed news from a meeting held at Wisma Darulaman this morning with EXCO kerja tempatan YB Badrol Hisham, Teguh Harian has committed to build a 35 stories condominium at Bandar Baru Mergong. They targetted at middle income buyers with price range per unit from RM260K to RM400K.

Later on they will build low cost flats to compliment the development of the new Mergong township.
mintak2 laa ia bukan khayalan tp realiti....
35 storeys?? tgi tueh....
__________________
Home Sweet Home
MujahidRusydi no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2013, 02:08 PM   #13183
MujahidRusydi
Registered User
 
MujahidRusydi's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Alor Setar
Posts: 769
Likes (Received): 50

sy harap lepas nie tmpat sy pown mmbngun gak....Tajar nearest to jalan alorr mgkudu....
__________________
Home Sweet Home
MujahidRusydi no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old September 17th, 2013, 03:04 PM   #13184
Akmal AS
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Location: Alor Setar, Sungai Petani, Kulim, Jitra
Posts: 920
Likes (Received): 33

Quote:
Originally Posted by MujahidRusydi View Post
mintak2 laa ia bukan khayalan tp realiti....
35 storeys?? tgi tueh....
tu la tinggi lagi daripada GA HOTEL, HOLIDAY VILLA, dan hampir sama ketinggian MENARA ALOR SETAR, sbb depa kata MENARA AS bersamaan tinggi dngan 40 tingkat...
Akmal AS no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2013, 03:07 PM   #13185
Akmal AS
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Location: Alor Setar, Sungai Petani, Kulim, Jitra
Posts: 920
Likes (Received): 33

Quote:
Originally Posted by MujahidRusydi View Post
sy harap lepas nie tmpat sy pown mmbngun gak....Tajar nearest to jalan alorr mgkudu....
InsyaAllah, akan maju gak nnti...
Akmal AS no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2013, 03:21 PM   #13186
nybyster
Hijau Kuning Tanah Airku
 
Join Date: May 2008
Posts: 1,026
Likes (Received): 63

Quote:
Originally Posted by emjay View Post
Just to share an uncomfirmed news from a meeting held at Wisma Darulaman this morning with EXCO kerja tempatan YB Badrol Hisham, Teguh Harian has committed to build a 35 stories condominium at Bandar Baru Mergong. They targetted at middle income buyers with price range per unit from RM260K to RM400K.

Later on they will build low cost flats to compliment the development of the new Mergong township.
alas, ada gak binaan yg bakal mencecah 30 storeys++ di bandar kita(harap2 akan dimaterializekan secepat mungkin)......now aku harap rumour menara MBAS pun akan menjadi binaan yg mencecah 30 storeys++ gak...
nybyster no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2013, 03:25 PM   #13187
nybyster
Hijau Kuning Tanah Airku
 
Join Date: May 2008
Posts: 1,026
Likes (Received): 63

Quote:
Originally Posted by Akmal AS View Post
Kan best klau ALOR SETAR ada pembangunan teratur mcm ni... BANDAR PUTERI JAYA, SUNGAI PETANI...

[IMG]

Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

[IMG]

Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

MUNGKIN KENA TUNGGU 10 TAHUN LAGI KOT...
rasanya pembangunan perumahan berskala besar cam nih x sesuai utk bandar cam AS sbb kita byk tanah sawah, x macam SP....yg sesuai utk pembangunan cam nih adalah AS surburb iaitu Jitra-Bandar Darulaman....

melainkan kerajaan skang nih nak hapuskan dasar kerajaan terdahulu yg memelihara tanah bendang dan membenarkan penambakan besar2an tanah sawah utk tujuan pembangunan
nybyster no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2013, 03:40 PM   #13188
Wan_TSK
Iwan
 
Wan_TSK's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Alor Setar,Sungai Petani,Jitra & Langkawi
Posts: 1,972
Likes (Received): 75

Quote:
Originally Posted by emjay View Post
Just to share an uncomfirmed news from a meeting held at Wisma Darulaman this morning with EXCO kerja tempatan YB Badrol Hisham, Teguh Harian has committed to build a 35 stories condominium at Bandar Baru Mergong. They targetted at middle income buyers with price range per unit from RM260K to RM400K.

Later on they will build low cost flats to compliment the development of the new Mergong township.



Jangan bandingkan harga RM260K-RM400K nie dengan KL,Penang sebab kebanyakkan projek pembangunan,pembinaan di ALOR SETAR nie tanah bendang ( SAWAH PADI ) Kos untuk tambun,sewa lori ulang alik turut diambil kita,lg satu kena tunggu sampai 1-3 bulan bg tanah tu btl2 kukuh seblm pembinaan dijalankan.
KL Mmg asal dari tanah yg wujud dari muka bumi kawasan hutan asal mcm di Sg Petani lerrr dlu semak samun ja 15thn dlu kan....

Last edited by Wan_TSK; September 17th, 2013 at 03:53 PM.
Wan_TSK no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2013, 05:33 PM   #13189
MujahidRusydi
Registered User
 
MujahidRusydi's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Alor Setar
Posts: 769
Likes (Received): 50

Quote:
Originally Posted by nybyster View Post
rasanya pembangunan perumahan berskala besar cam nih x sesuai utk bandar cam AS sbb kita byk tanah sawah, x macam SP....yg sesuai utk pembangunan cam nih adalah AS surburb iaitu Jitra-Bandar Darulaman....

melainkan kerajaan skang nih nak hapuskan dasar kerajaan terdahulu yg memelihara tanah bendang dan membenarkan penambakan besar2an tanah sawah utk tujuan pembangunan
betul tue..klaw buat perumahan dlam skala besar akan mnyebabkan industrian beras menurun dan xbyk lg dah yg tinggal sawah padi kat AS nie...lg elok klaw buat bgunan tinggi cam Amansuri tue....
__________________
Home Sweet Home
MujahidRusydi no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2013, 06:18 PM   #13190
Wan_TSK
Iwan
 
Wan_TSK's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Alor Setar,Sungai Petani,Jitra & Langkawi
Posts: 1,972
Likes (Received): 75

BANDAR STARGATE xbuat apa2 xkan nk biar mcm tu ja,sedihhhhh.....Potensi sebab berdekatan Highway Selatan Alor Setar
Wan_TSK no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2013, 08:01 PM   #13191
MujahidRusydi
Registered User
 
MujahidRusydi's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Alor Setar
Posts: 769
Likes (Received): 50

Quote:
Originally Posted by Wan_TSK View Post
BANDAR STARGATE xbuat apa2 xkan nk biar mcm tu ja,sedihhhhh.....Potensi sebab berdekatan Highway Selatan Alor Setar
mgkin jugak jalan lencongan timur akan tembus p tandop/stargate...spanjang jlan tue harap2 kawasan perumahan dibgunkan..seterusnya smpai ke targate...harap2 laa stargate xjadi bndar mati.

p/s agak2 bila jalan lencong timur tue nak buat??
__________________
Home Sweet Home
MujahidRusydi no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2013, 03:43 AM   #13192
emjay
Dah lama dah
 
emjay's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Alor Setar
Posts: 547
Likes (Received): 96

Quote:
Originally Posted by Wan_TSK View Post
BANDAR STARGATE xbuat apa2 xkan nk biar mcm tu ja,sedihhhhh.....Potensi sebab berdekatan Highway Selatan Alor Setar

Bandar Stargate asalnya dimajukan oleh DXN Group. Mereka ni memang mempunyai dana untuk projek pembangunan dan perancangan mereka seterusnya adalah untuk pengambilan tanah dibelakang kawasan Stargate (kawasan tanah bendang) yang dianggarkan beratus-ratus ekar untuk kawasan kediaman dll lagi.

Sewaktu 2008 semasa Kerajaan PAS memerintah, terdapat arahan agar pengambilan tanah bendang dibekukan. Walaubagaimanapun disebabkan kawasan tersebut telah digazzetkan untuk kawasan perumahan sebelum PAS memerintah, maka dicadangkan agar pemaju Bumiputera yang mengambil alih pembangunan tersebut. Pihak Bina Darulaman (BDB) telah diarahkan untuk buat kertas kajian dan didapati kos pengambilan tanah sahaja telah mencecah RM20 skp. Dengan kos pengambilan sahaja yang begitu tinggi maka perancangan BDB telah tergendala.

Namun begitu masih terdapat pihak yg berminat untuk memajukannya iaitu sebuah syarikat Bumiputera dari KL. Walaubagaimanapun sebagai mana yg umumnya ketahui, ada berapa kerat sahaja syarikat Bumiputera yg betul2 ada dana yg besar untuk memajukan sesuatu kawasan dan apabila ditawarkan kepada mereka, mulalah minta pengurangan itu ini dan sebagainya daripada pihak berkuasa dan yang jelasnya memang tiada syarikat Bumiputera yg betul2 mampu untuk memajukan pembangunan yg berskala besar dengan dana mereka sendiri kecuali dengan bantuan kerajaan.

So, pengajaran yg kita dapat adalah sebenarnya memang ada pihak yg berminat nak memajukan Bandaraya AS terutamanya syarikat bukan Bumiputera.Tetapi disebabkan pembangunan kawasan bendang akan menyebabkan banyak implikasi kepada penduduk tempatan (Melayu) dimasa hadapan maka ini menyebabkan banyak permohonan pembangunan terbantut.

Kalau tiada sekatan daripada pihak berkuasa, saya pasti pembangunan Bandar Stargate akan selari dengan pembangunan Bandar Starcity sekarang ini!
emjay no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2013, 03:59 AM   #13193
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 7,645
Likes (Received): 678

Quote:
Originally Posted by emjay View Post

Bandar Stargate asalnya dimajukan oleh DXN Group. Mereka ni memang mempunyai dana untuk projek pembangunan dan perancangan mereka seterusnya adalah untuk pengambilan tanah dibelakang kawasan Stargate (kawasan tanah bendang) yang dianggarkan beratus-ratus ekar untuk kawasan kediaman dll lagi.

Sewaktu 2008 semasa Kerajaan PAS memerintah, terdapat arahan agar pengambilan tanah bendang dibekukan. Walaubagaimanapun disebabkan kawasan tersebut telah digazzetkan untuk kawasan perumahan sebelum PAS memerintah, maka dicadangkan agar pemaju Bumiputera yang mengambil alih pembangunan tersebut. Pihak Bina Darulaman (BDB) telah diarahkan untuk buat kertas kajian dan didapati kos pengambilan tanah sahaja telah mencecah RM20 skp. Dengan kos pengambilan sahaja yang begitu tinggi maka perancangan BDB telah tergendala.

Namun begitu masih terdapat pihak yg berminat untuk memajukannya iaitu sebuah syarikat Bumiputera dari KL. Walaubagaimanapun sebagai mana yg umumnya ketahui, ada berapa kerat sahaja syarikat Bumiputera yg betul2 ada dana yg besar untuk memajukan sesuatu kawasan dan apabila ditawarkan kepada mereka, mulalah minta pengurangan itu ini dan sebagainya daripada pihak berkuasa dan yang jelasnya memang tiada syarikat Bumiputera yg betul2 mampu untuk memajukan pembangunan yg berskala besar dengan dana mereka sendiri kecuali dengan bantuan kerajaan.

So, pengajaran yg kita dapat adalah sebenarnya memang ada pihak yg berminat nak memajukan Bandaraya AS terutamanya syarikat bukan Bumiputera.Tetapi disebabkan pembangunan kawasan bendang akan menyebabkan banyak implikasi kepada penduduk tempatan (Melayu) dimasa hadapan maka ini menyebabkan banyak permohonan pembangunan terbantut.

Kalau tiada sekatan daripada pihak berkuasa, saya pasti pembangunan Bandar Stargate akan selari dengan pembangunan Bandar Starcity sekarang ini!
Back in this case, Starcity @ Bandar Baru Mergong pun kawasan tanah bendang pada asalnya. Teguh Harian tu syarikat bumiputera ke?? Rasanya bukan....
__________________
menghidupkan semula bandar kita REVIVE OUR CITY
• ALOR SETAR • SUNGAI PETANI • PENANG • KUALA LUMPUR
johan is no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2013, 04:44 AM   #13194
nybyster
Hijau Kuning Tanah Airku
 
Join Date: May 2008
Posts: 1,026
Likes (Received): 63

Quote:
Originally Posted by dean87 View Post
cool!!! that condo will be the tallest in the state then...and BBM will form a new cluster of highrises in AS
Yup, BBM akan ada skyline yg tersendiri yg terpisah dari CBD yg dibentuk oleh
-kondo 35 tingkat
-Grand Alora Hotel 18 tingkat
-HQ HR (yg katanya nak dibina tgh tahun ni) 18 tingkat
-Cluster of low cost apartment (maybe 2-3 block)

Last edited by nybyster; September 18th, 2013 at 05:18 AM.
nybyster no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2013, 04:57 AM   #13195
dean87
kedahsejahtera
 
dean87's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: lgk_aor_kul
Posts: 7,865
Likes (Received): 5359

Quote:
Originally Posted by nybyster View Post
Yup, BBM akan ada skyline yg tersendiri yg terpisah dari CBD yg dibentuk oleh -kondo 35 tingkat
-Grand Alora Hotel 18 tingkat
-HQ HR (yg katanya nak dibina tgh tahun ni) 18 tingkat
-Cluster of low cost apartment (maybe 2-3 block)
plus another hotel proposed in BBM/starcity....9 storeys...tak tinggi pon tapi still akan contribute sikit kat skyline

*btw, ada 2 nama laen associated dgn BBM,...starcity n tmn perindustrian 2010...teguh harian tak leh amek pakai 1 nama ka...fenin org luaq
__________________
-sfd-
dean87 no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2013, 05:08 AM   #13196
emjay
Dah lama dah
 
emjay's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Alor Setar
Posts: 547
Likes (Received): 96

Quote:
Originally Posted by johan is View Post
Back in this case, Starcity @ Bandar Baru Mergong pun kawasan tanah bendang pada asalnya. Teguh Harian tu syarikat bumiputera ke?? Rasanya bukan....

Memang bukan Bumiputera, tapi isunya kalau bagi kat bukan bumi untuk dimajukan, kita hampir pasti akan nampak kemajuan. Tetapi kalau bagi kat pemaju Bumiputera, Stargate adalah the best case study dalam isu ini dimana tiada progress pun. (Bukan nak offense kat pemaju Bumiputera, tetapi ini adalah hakikat dan realiti tentang kemampuan pemaju Bumiputera di negara kita):
emjay no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2013, 05:25 AM   #13197
Akmal AS
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Location: Alor Setar, Sungai Petani, Kulim, Jitra
Posts: 920
Likes (Received): 33

Quote:
Originally Posted by nybyster View Post
rasanya pembangunan perumahan berskala besar cam nih x sesuai utk bandar cam AS sbb kita byk tanah sawah, x macam SP....yg sesuai utk pembangunan cam nih adalah AS surburb iaitu Jitra-Bandar Darulaman....

melainkan kerajaan skang nih nak hapuskan dasar kerajaan terdahulu yg memelihara tanah bendang dan membenarkan penambakan besar2an tanah sawah utk tujuan pembangunan
Bukan mcm tu, maksud saya walaupun perumahan berskala kecil, tapi biarlah bersusun rapi mcm bandar SP dan Jitra gak... Nama ja ibu negeri, tapi bertindak tak mcm ibu negeri, patutnya ibu negeri tunjuk teladan yg baik kpd bandar lain, rupa2nya bandar lain yg tunjuk teladan baik kpd ibu negeri... hrp hampa faham apa yg saya maksudkan...

Pasal Alor Setar surburb, Jitra-Bandar Darulaman tu, ya memang sbb depa juga tanah hutan yg senang dibangunkan mcm SP... Tapi apa manfaat potensi kepada Alor Setar?... siapa boleh jawab?...
Akmal AS no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2013, 05:29 AM   #13198
Akmal AS
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Location: Alor Setar, Sungai Petani, Kulim, Jitra
Posts: 920
Likes (Received): 33

Quote:
Originally Posted by MujahidRusydi View Post
betul tue..klaw buat perumahan dlam skala besar akan mnyebabkan industrian beras menurun dan xbyk lg dah yg tinggal sawah padi kat AS nie...lg elok klaw buat bgunan tinggi cam Amansuri tue....
Setuju sbb tanah di Alor Setar ni terhad, klau semua tanah nak dibangunkan, 10-20 nanti Alor Setar ni dah xde padi dah la sbb semua nak buat pembangunan tanpa memikirkan masa depan negeri padi kita ni...
Akmal AS no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2013, 05:46 AM   #13199
nybyster
Hijau Kuning Tanah Airku
 
Join Date: May 2008
Posts: 1,026
Likes (Received): 63

Quote:
Originally Posted by Akmal AS View Post
Bukan mcm tu, maksud saya walaupun perumahan berskala kecil, tapi biarlah bersusun rapi mcm bandar SP dan Jitra gak... Nama ja ibu negeri, tapi bertindak tak mcm ibu negeri, patutnya ibu negeri tunjuk teladan yg baik kpd bandar lain, rupa2nya bandar lain yg tunjuk teladan baik kpd ibu negeri... hrp hampa faham apa yg saya maksudkan...

Pasal Alor Setar surburb, Jitra-Bandar Darulaman tu, ya memang sbb depa juga tanah hutan yg senang dibangunkan mcm SP... Tapi apa manfaat potensi kepada Alor Setar?... siapa boleh jawab?...
rasanya salah satu halangan adalah faktor muka bumi laa kot, then xdak pemaju yg komited nak majukan secara teratur.....tp BBM bleh kata teratur laaa, n cam lagi better dari Bandar Puteri Jaya siap ada hypermarket, then akan ada supermarket, hotel, shoplot, hospital, apartment, dan rumah low rise.....

manfaat potensi bandar jitra-Bandar DArulaman kepada AS???sebagai kawasan petempatan elit utk warga AS laa pada aku cam BBB kepada KL...
nybyster no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2013, 05:47 AM   #13200
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 7,645
Likes (Received): 678

Quote:
Originally Posted by emjay View Post

Memang bukan Bumiputera, tapi isunya kalau bagi kat bukan bumi untuk dimajukan, kita hampir pasti akan nampak kemajuan. Tetapi kalau bagi kat pemaju Bumiputera, Stargate adalah the best case study dalam isu ini dimana tiada progress pun. (Bukan nak offense kat pemaju Bumiputera, tetapi ini adalah hakikat dan realiti tentang kemampuan pemaju Bumiputera di negara kita):
Bkn nak persoalkan kemampuan atau tidak tapi yg peliknya di sini ialah polisi...
[email protected] Bandar Baru Mergong tanah bendang (pertanian) pada asalnya tapi bole jer bagi kat syarikat non bumi utk dimajukan...

Dalam kes lain, Stargate mula2 beri pada non bumi kemudian nak cari pemaju bumi untuk majukan kawasan tu. Sedangkan status tanah kedua2nya sama.. tanah bendang atau tanah pertanian.

Itu yang menjadi persoalan..sekarang Stargate terbantut sebab plan asal nak bina commercial + residential tapi sekarang ada commercial sj. Macam mana nak maju kalau tak ada org di situ. At least kalau ada commercial kawasan tu ada sokongan penduduk setempat
__________________
menghidupkan semula bandar kita REVIVE OUR CITY
• ALOR SETAR • SUNGAI PETANI • PENANG • KUALA LUMPUR
johan is no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 10:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us