Açılış için siyasiler tarafından 2023 deniliyor.
Diğer 2 köprü 3 yılda yapıldı, neden buna 6 yıl diyorlar ?
Diğer 2 köprü 3 yılda yapıldı, neden buna 6 yıl diyorlar ?
http://zaman.com.tr/haber.do?habern...usu-saricay-ile-kilitbahir-arasinda-yapilacak![]()
Çanakkale Boğaz Köprüsü, Sarıçay ile Kilitbahir arasında yapılacak
Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, uzun süredir yapılması düşünülen Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün güzergâhını belirledi. Köprü, Sarıçay ile Kilitbahir arasına inşa edilecek.
Deniz üzerindeki uzunluğu 1.400 metre olacak köprü, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet gibi asma köprü teknolojisiyle inşa edilecek. 3 gidiş 3 geliş olmak üzere 6 şeritli olacak. Köprünün maliyetinin 4-5 milyar dolar olması bekleniyor. Proje, 433 kilometrelik 'Tekirdağ-Çanakkale-İzmir Otoyolu' olarak planlandı.
Karayolları yetkilileri, 2010 yılında projeye hız verileceğini belirtti. Güzergah, TEM Otoyolu Kınalı Kavşağı'ndan başlayarak Çanakkale'ye uzayacak. Çanakkale Köprüsü'nü geçerek Balıkesir'e, Balıkesir Savaştepe mevkii üzerinden de İzmir Otoyolu'na bağlanacak. Aynı şekilde 361 kilometrelik 'Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü' projesi'nin bir ucu da TEM Otoyolu Kınalı Kavşağı'ndan başlıyor. 'Tekirdağ-Çanakkale-İzmir Otoyolu' projesi de aynı noktadan başladığı için iki proje bütünleşmiş olacak. 'Tekirdağ-Çanakkale-İzmir Otoyolu' projesinin hayata geçmesi halinde, Avrupa'dan gelen ve Ege ve İzmir'e gidecek yükler, İstanbul trafiğine uğramadan, Tekirdağ-Çanakkale Boğaz Köprüsü'nü geçerek, Balıkesir-Savaştepe mevkiinden Ege'ye ve Akdeniz'e ulaşacak. Avrupa'dan gelen ve İstanbul ile Anadolu'ya gitmesi gereken yükler ise Kuzey Marmara Projesi kapsamında, Kınalı Kavşağı üzerinden, Silivri, Çatalca, Hadımköy, Beykoz-Tarabya (üçüncü köprü) güzergâhını takip edecek. Böylece, Avrupa'dan gelen ve Ege'ye gidecek araçlar, İstanbul trafiğine hiç girmeyecek.
İstanbul trafiğine girmesi zorunlu araçlar ise İstanbul Boğazı'nın en kuzeyinde inşa edilecek üçüncü köprüyü kullanacak. Bu şekilde, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri kullanılmayacağı için İstanbul trafiği büyük ölçüde rahatlayacak. Çanakkale Boğazı'na inşa edilmesi planlanan köprü projesi, daha önce iki kez rafa kaldırıldı. Çanakkale Boğazı'na ilk köprü düşüncesi 1984-1989 yılları arasında ANAP döneminde gündeme geldi. 1994'te yeniden masaya yatırıldı. 1995 sonlarında ihaleye çıkıldı. İhaleye 18 yabancı firma katıldı. Kazanan firma, proje fizibıl olmadığı gerekçesiyle projeden çekildi.
Uğur Ömer.;139023063 said:Kardeşim ne ara etüt ne ara fizibilite ne ara plan proje yapıldı da temel atılıyor.
İki soru birbirini tamamlıyor zatenAçılış için siyasiler tarafından 2023 deniliyor.
Diğer 2 köprü 3 yılda yapıldı, neden buna 6 yıl diyorlar ?
Uğur Ömer.;139023063 said:Kardeşim ne ara etüt ne ara fizibilite ne ara plan proje yapıldı da temel atılıyor.
The lines shown on the map are only highway projects under construction in the Marmara region.
http://ulasimturkiye.com/viewtopic.php?f=140&p=41768&sid=3af95d483e90ddb016c3ab4a27aecbde#p41768Biliyorsunuz ortaklar Daelim(kore)-Yapı Merkezi-Sk(kore)-Limak firmalarından oluşuyor.Bu firmalar projeyi yaparken şöyle bir karar almışlar (klasik bi karar) Projeyi 3 etaba ayırıp.Bu etapları her firmalar kendi personellerini yerleştirerek yapmak.Tahmin edeceğiniz gibi :
1. Etap : Avrupa yakası yol işleri
2.Etap : Köprü yapım işleri
3.Etap : Anadolu yakası yol işleri
Tabi etaplar arasında en kritik olan köprünün içinde bulunduğu 2.etap.Bu etabı kore'li firma Daelim ağırlıklı olarak üstlenmiş ve proje müdürü Daelim'den atanmış.Arkadaşar proje yapım süreçlerinde bir kural vardır.Hangi firma proje müdürü (bazı firmalar havalı olsun diye direktör der ) atamış ise patron odur.Yani malesef bu konuda hayal kırıklığı yaşadım.Yapı Merkezi firması dünyanın en iyi mühendislik firmalarından biri.Keşke bu firmadan bir Türk proje müdürü/direktörü pozisyona atansaydı.Ama analadığım kadarıyla Kore'liler bu konuda çok hassas "-Ne olursa olsun köprü bizim yönetimiz tarafından yapılacak" diye tutturmuşlar.Tabi bu projede yüzlerceTürk mühendis görev alacak o ayrı konu.Ama dediğim gibi her proje de 1. numara kimse onun sözü geçer.Malesef bu köprüyü koreli mühendisler ağırlıklı olarak yapmış olacak.
Gelelim projenin ilerlemesine.Proje de 1. ve 3. etaplarda henüz ciddi bir çalışma başlamadı.Çünkü henüz firmalar projenin parasını bulamadılar.Başta kore bankaları olmak üzere ciddi anlamda firmalar projenin finansmanı için çalışmlarını sürdürüyor.Para gelince 1. ve 3. etap hızlanacak.
2. etap yani köprü çalışmaları ise devam ediyor.Tam emin olmamakla birlikte bu köprüde 3 ayak olduğunu duydum.1 tanesi denizin içinde diğerleri kara tarafında olacakmış.Köprü ayakları için kara tarafında kazı işleri tamalanmış ve temel dökme işleri yakın zamanda başlamış.Bu süreçten sonra köprü ayakları yavaş yavaş yapılamaya başlanacak.Firmalar şu ana kadar yapılan tüm harcamaları öz kaynaklarından karşıladı.Bu yüzden para işlerinin çözülmesi şu an en büyük sorun olarak görünüyor.