^^
Chyba jakoś niedawno budowie stuknęło 30 latek....
Chyba jakoś niedawno budowie stuknęło 30 latek....
No fajnie by zrobili gdyby rzeczywiscie przeniesli tu wszystkie stare szpitale. Wreszcie mielibysmy sluzbe zdrowia na poziomie. pamietam jak babcia lezala w szpitalu na sienkiewicza to byla tam po prostu tragedia1. Ale w tych 300 mln już chyba jest całe wyposażenie właśnie. Zdaje się, że gdzieś o tym czytałem.
2. Cały ten moloch ma sens jeśli polikwiduje się kliniki z dziurami w ścianach i przeniesie się je tam. Gdzieś też chyba czytałem, że takie są plany.
Niech ktoś może skoryguje powyższe punkty czy dobrze pamietam.
Ten kloc kubaturowo spokojnie pomieściłby kilka szpitali. Mam nadzieje, że ta inwestycja jest połączona z jakimś planem racjonalizacji obiektów szpitalnych. Obecnie jest ich za dużo i przez to są w dość słabym stanie technicznym. Dodatkowo opuszczone budynki szpitalne można chyba obecnie dość łatwo sprzedać na biura lub mieszkaniówkę chociażby.
budynki poszpitalne burzy sie, a nie przerabia na mieszkania czy nawet biura...1. Ale w tych 300 mln już chyba jest całe wyposażenie właśnie. Zdaje się, że gdzieś o tym czytałem.
2. Cały ten moloch ma sens jeśli polikwiduje się kliniki z dziurami w ścianach i przeniesie się je tam. Gdzieś też chyba czytałem, że takie są plany.
Niech ktoś może skoryguje powyższe punkty czy dobrze pamietam.
Ten kloc kubaturowo spokojnie pomieściłby kilka szpitali. Mam nadzieje, że ta inwestycja jest połączona z jakimś planem racjonalizacji obiektów szpitalnych. Obecnie jest ich za dużo i przez to są w dość słabym stanie technicznym. Dodatkowo opuszczone budynki szpitalne można chyba obecnie dość łatwo sprzedać na biura lub mieszkaniówkę chociażby.
plus kolejny wiadukt widmo kawalek dalej (za zakretem)... Miejmy nadzieje, ze doczekamy budowy...będzie konstytucyjna..a i pomorska ma mieć kiedyś 2 pasy(patrz wiadukt widmo z 2 pasami ruchu)..![]()
Które zatem z budynków szpitalnych (tudzież w przyszłości poszpitalnych) należałoby wyburzyć? I na jakiej podstawie oparta jest teoria o ich nieadaptowalności na nowe cele?budynki poszpitalne burzy sie, a nie przerabia na mieszkania czy nawet biura...
Hej75 zapewne w ich miejsce postawił by stupiętrowceKtóre zatem z budynków szpitalnych (tudzież w przyszłości poszpitalnych) należałoby wyburzyć? I na jakiej podstawie oparta jest teoria o ich nieadaptowalności na nowe cele?
Budynki szpitalne po wyłączeniu eksploatacji są burzone kompletnie. Taki jest standard w krajach cywilizowanych, gdzie budynki te są eksploatowane przez 30-40 lat (nie dotyczy to szczególnych przypadków - zabytków - jak mniemam). Dzięki takiej polityce ludzie nie umierają tam na żółtaczkę czy sepsę po pobycie w szpitalu. W przypadku Polski - pobyt w szpitalu to sport prawdziwie ekstremalny - a piszę to nie z przekąsem, ale z żalem.Hej75 zapewne w ich miejsce postawił by stupiętrowceA tak tylko miejsce zajmują :nuts:
Rozumiem Hej, że Korczaka też najchętniej doprowadził byś do takiego stanu, jak Heleny Wolf? Tamten niemal się sam zawalił...
Nie znam sie na tym ale uwazam ze to co napisane powyzej ma jak najbardziej sens. Pamietam z rok temu jak ekspresiak sie rozpisywal ze w tym szpitalu Wolf w dawnym prosektorium ktos chcial zrobic sklep miesny. Niemniej jednak taki szpital korczaka czy Wolf mogliby zachowac. Wiekszosc nie przedstawiajacej wiekszej wrtosci zrownac z ziemiaBudynki szpitalne po wyłączeniu eksploatacji są burzone kompletnie. Taki jest standard w krajach cywilizowanych, gdzie budynki te są eksploatowane przez 30-40 lat (nie dotyczy to szczególnych przypadków - zabytków - jak mniemam). Dzięki takiej polityce ludzie nie umierają tam na żółtaczkę czy sepsę po pobycie w szpitalu. W przypadku Polski - pobyt w szpitalu to sport prawdziwie ekstremalny - a piszę to nie z przekąsem, ale z żalem.