SkyscraperCity Forum banner

[Łódź ○] Centrum Kliniczno - Dydaktyczne UM | U/C

231926 Views 878 Replies 149 Participants Last post by  Dziubus
Jako, że nie znalazłem wątku o tej inwestycji to robie topik, jesli byl, to sorry pojdzie do kasacji.

Inwestycja nie jest ukończona.ale czesciowo uzytkowana.

Architekt: mgr inż arch. Janusz Wyżnikiewicz - MIASTOPROJEKT ŁÓDŹ

moze ktos ma dane jak dlugo to buduja... slyszalem ze problemy zaczely sie kiedy panstwo zaczelo lozyc na Centrum Zdrowia Matki Polki, na CKD juz kasy nie starczylo a podobno teraz umiejscawianie wszystkich klinik i zakladow akademickich w jednym molochu budynku to przezytek.. a w takim celu to budowano...
See less See more
11
1 - 20 of 879 Posts
^^
Chyba jakoś niedawno budowie stuknęło 30 latek....
bardzo mi sie podoba ten budynek... oby jak najszybciej zostal ukonczony...
budynek jest tak gigantyczny ze z kazdej strony miasta go widać nawet w promieniu 20 km
taki bunkier pomalowany przy zgaszonym świetle
tragedia :sleepy:
ze stronki Budimex u

Centrum Kliniczno-Dydaktyczne Akademii Medycznej w Łodzi

Inwestor Zarząd Inwestycji Akademii Medycznej w Łodzi
Forma realizacji generalne wykonawstwo
Okres realizacji sierpień 1998 - grudzień 2002
Zakres robót roboty ogólnobudowlane (dokończenie realizacji wykonanego w stanie surowym otwartym budynku A-1) wraz z instalacjami i robotami wykończeniowymi; automatyka i centralny system nadzoru
Wartość kontraktu 154,9 mln zł
Dane techniczne 21-kondygnacyjny budynek, mieszczący 1287 łóżek, gabinety lekarskie i zabiegowe oraz pomieszczenia zaplecza medycznego, łączna powierzchnia użytkowa 69 200 m², kubatura 307 296 m³, powierzchnia zabudowy 4 770 m2, prace polegały na dokończeniu budynku wykonanego w stanie surowym otwartym, wraz z instalacjami i robotami wykończeniowymi, a także wykonaniem automatyki i systemu nadzoru

To by był najwiekszy i najwyższy szpital w Polsce
See less See more
[Łódź]Centrum Kliniczno-Dydaktycznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi REAKTYWACJA

REAKTYWACJA

CKD wskrzeszane po 32 latach

dziś
Po dwuletniej przerwie zostanie wznowiona, rozpoczęta 32 lata temu, budowa Centrum Kliniczno-Dydaktycznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Wykonawcą jest warszawska spółka 3.J, która w ciągu trzech miesięcy ma uporać się z dokumentacją, a za trzy lata zakończyć budowę. Jeśli więc terminy zostaną dotrzymane, pod koniec 2009 roku całe CKD powinno być oddane do użytku i kompletnie wyposażone. UM dziś podpisze umowę z wykonawcą.

REKLAMA
- Na początek podłączane będą instalacje, niezbędne do funkcjonowania sal operacyjnych i oddziałów intensywnej opieki medycznej - mówi Zbigniew Piotrkowski, dyrektor zarządu inwestycji UM.

Dokończenie budowy będzie kosztowało ponad 300 mln zł, z czego 108 mln zł zapłaci uczelnia, a resztę budżet państwa. W tegorocznym budżecie na CKD zarezerwowanych jest 30 mln zł, w przyszłym ma być 70, a w 2009 - 93 mln zł.

reasumując budowa kosztowała już ładnych pare złotych..(prawdopodonie z 1 mld.??-przypuszczenia.)...300mln dokończenie budowy..a ciekawe ile będzie kosztować osprzętowanie..umeblowanie i wyposażenie całego kompleksu...kiedyś czytałem że docelowo prace znajdzie w tym molochu 4500 osób!!:):)

http://lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/695029.html
See less See more
1. Ale w tych 300 mln już chyba jest całe wyposażenie właśnie. Zdaje się, że gdzieś o tym czytałem.

2. Cały ten moloch ma sens jeśli polikwiduje się kliniki z dziurami w ścianach i przeniesie się je tam. Gdzieś też chyba czytałem, że takie są plany.

Niech ktoś może skoryguje powyższe punkty czy dobrze pamietam.

Ten kloc kubaturowo spokojnie pomieściłby kilka szpitali. Mam nadzieje, że ta inwestycja jest połączona z jakimś planem racjonalizacji obiektów szpitalnych. Obecnie jest ich za dużo i przez to są w dość słabym stanie technicznym. Dodatkowo opuszczone budynki szpitalne można chyba obecnie dość łatwo sprzedać na biura lub mieszkaniówkę chociażby.
1. Ale w tych 300 mln już chyba jest całe wyposażenie właśnie. Zdaje się, że gdzieś o tym czytałem.

2. Cały ten moloch ma sens jeśli polikwiduje się kliniki z dziurami w ścianach i przeniesie się je tam. Gdzieś też chyba czytałem, że takie są plany.

Ten kloc kubaturowo spokojnie pomieściłby kilka szpitali. Mam nadzieje, że ta inwestycja jest połączona z jakimś planem racjonalizacji obiektów szpitalnych. Obecnie jest ich za dużo i przez to są w dość słabym stanie technicznym. Dodatkowo opuszczone budynki szpitalne można chyba obecnie dość łatwo sprzedać na biura lub mieszkaniówkę chociażby.
No fajnie by zrobili gdyby rzeczywiscie przeniesli tu wszystkie stare szpitale. Wreszcie mielibysmy sluzbe zdrowia na poziomie. pamietam jak babcia lezala w szpitalu na sienkiewicza to byla tam po prostu tragedia
A wczoraj w głównych Wiadomościach pokazywali szpital Barlickiego jako wzór do naśladowania pod katem zarzadzania przez obecnego dyrektora i tego jak to się przekłada na jakośc urządzeń, leczenia itd. :)
to ma być centralny szpital kraju:):)..nie lokalna szpitalina...:):)..coś jak CZMP...tylko dla dorosłych:)
tam trzeba koniecznie zbudowac dobra droge, najlepiej 3 pasy i dobre polaczenie z wezlem autostradowym Nowosolna!
będzie konstytucyjna..a i pomorska ma mieć kiedyś 2 pasy(patrz wiadukt widmo z 2 pasami ruchu)..:)

budynki poszpitalne burzy sie, a nie przerabia na mieszkania czy nawet biura...
będzie konstytucyjna..a i pomorska ma mieć kiedyś 2 pasy(patrz wiadukt widmo z 2 pasami ruchu)..:)
plus kolejny wiadukt widmo kawalek dalej (za zakretem)... Miejmy nadzieje, ze doczekamy budowy...
budynki poszpitalne burzy sie, a nie przerabia na mieszkania czy nawet biura...
Które zatem z budynków szpitalnych (tudzież w przyszłości poszpitalnych) należałoby wyburzyć? I na jakiej podstawie oparta jest teoria o ich nieadaptowalności na nowe cele?
ja bym innych szpitali nie burzyl.
Które zatem z budynków szpitalnych (tudzież w przyszłości poszpitalnych) należałoby wyburzyć? I na jakiej podstawie oparta jest teoria o ich nieadaptowalności na nowe cele?
Hej75 zapewne w ich miejsce postawił by stupiętrowce :D A tak tylko miejsce zajmują :nuts:
Rozumiem Hej, że Korczaka też najchętniej doprowadził byś do takiego stanu, jak Heleny Wolf? Tamten niemal się sam zawalił...
Hej75 zapewne w ich miejsce postawił by stupiętrowce :D A tak tylko miejsce zajmują :nuts:
Rozumiem Hej, że Korczaka też najchętniej doprowadził byś do takiego stanu, jak Heleny Wolf? Tamten niemal się sam zawalił...
Budynki szpitalne po wyłączeniu eksploatacji są burzone kompletnie. Taki jest standard w krajach cywilizowanych, gdzie budynki te są eksploatowane przez 30-40 lat (nie dotyczy to szczególnych przypadków - zabytków - jak mniemam). Dzięki takiej polityce ludzie nie umierają tam na żółtaczkę czy sepsę po pobycie w szpitalu. W przypadku Polski - pobyt w szpitalu to sport prawdziwie ekstremalny - a piszę to nie z przekąsem, ale z żalem.
Budynki szpitalne po wyłączeniu eksploatacji są burzone kompletnie. Taki jest standard w krajach cywilizowanych, gdzie budynki te są eksploatowane przez 30-40 lat (nie dotyczy to szczególnych przypadków - zabytków - jak mniemam). Dzięki takiej polityce ludzie nie umierają tam na żółtaczkę czy sepsę po pobycie w szpitalu. W przypadku Polski - pobyt w szpitalu to sport prawdziwie ekstremalny - a piszę to nie z przekąsem, ale z żalem.
Nie znam sie na tym ale uwazam ze to co napisane powyzej ma jak najbardziej sens. Pamietam z rok temu jak ekspresiak sie rozpisywal ze w tym szpitalu Wolf w dawnym prosektorium ktos chcial zrobic sklep miesny. Niemniej jednak taki szpital korczaka czy Wolf mogliby zachowac. Wiekszosc nie przedstawiajacej wiekszej wrtosci zrownac z ziemia
1 - 20 of 879 Posts