Bardziej szukałbym wyjścia w prawach WKZ. Muszę przejrzeć ustawę, ale teraz nie bardzo mam czas...
EDIT: Spojrzałem na szybko i nie jest źle. Konserwator zapewne (choć chciałbym ją zobaczyć) wydał decyzję (korzystam z doniesień prasowych) warunkową.
Pozwolenie na rozbiórkę było warunkowe - zgodziliśmy się na wyburzenie kamienicy i jednocześnie nakazaliśmy jego rekonstrukcję do końca 2011 roku - mówi Wojciech Szygendowski, wojewódzki konserwator zabytków.
Jeśli tak to musimy poczekać do końca 2011 roku. Konserwator ma całkiem sporo możliwości. Zacznie zapewnę od nakazania przywrócenia jak najlepszego stanu (przywrócenie stanu poprzedniego jest niemożliwe) w wyznaczonym terminie, a jak nie to grzywna, potem kolejna i kolejna.
Więc nie masz racji
to bez dobrych zapisów w umowie możemy im nagwizdać, bo wykręcą się sianem.
twierdząc, że wykręcą się sianem. Bo grzywny w takich przypadkach będą im się mniej opłacały niż odbudowa - granic wysokości grzywny nie ma.
Póki co musimy czekać, bo na razie nie naruszyli warunków określonych w pozwoleniu (mają czas na odbudowę do końca 2011 roku). Szczerze powiedziawszy dość mocno zastanawia mnie jaka będzie grzywna, bo z tych przypadków które przejrzałem to kwoty są astronomiczne (często większe niż sam koszt odbudowy).
Pisze bez szczegółów, bo chciałem, aby z tego nie wyszedł bełkot prawniczy. Poza tym tak jak mówię, przejrzałem to na szybko.