SkyscraperCity Forum banner

[Łódź] Apartamenty hotelowe na Tymienieckiego 16 (Green Island Apartments)

9507 Views 18 Replies 15 Participants Last post by  JAKUB POLEWSKI
Zamiast pokoju w hotelu wynajmą mieszkanie

Aleksandra Hac2008-05-09, ostatnia aktualizacja 2008-05-09 19:46

Nowość na łódzkim rynku - deweloper wybuduje apartamenty hotelowe. To najnowsza inwestycja na terenie dawnego kompleksu fabrykanta Karola Scheiblera, część większego kompleksu mieszkaniowego.

Przy ul. Tymienieckiego 16A stanie apartamentowiec. Będzie sąsiadował z inwestycją jednego z warszawskich deweloperów przy tej samej ulicy oraz zabytkowymi budynkami wzniesionymi przez Scheiblera, w których dzisiaj mieści się m.in. Europejskie Regionalne Centrum Ekohydrologii pod auspicjami UNESCO.

Budynek będzie miał od frontu trzy kondygnacje, a w najwyższym punkcie - sześć. Będzie utrzymany w kolorach beżu, brązu i bieli. Wewnętrzny dziedziniec, na który będą wychodziły balkony mieszkań, będzie nie tylko zielony, ale również wyposażony w dwie fontanny.

To Green Island Apartments - inwestycja angielskiego dewelopera Monopoly, dla którego apartamentowiec przy ul. Tymienieckiego wzniesie firma BudItalia. Ci ostatni działają już na terenie Łodzi - przy skrzyżowaniu ul. Nawrot z Wodną na mieszkania adaptują budynek dawnej łaźni miejskiej.

W nowym budynku powstanie 120 mieszkań. Jednak nie wszystkie będą miały właśnie taką funkcję. - Planujemy, że około 30 proc. z nich będzie apartamentami hotelowymi. To alternatywa dla klientów klasycznych hoteli, którzy w danym mieście zatrzymują się na dłużej niż kilka dni czy nawet tygodni - mówi Warren Landers, agent obsługujący tę inwestycję z firmy Landers Property.

Landers podobną inwestycję realizował już w Wielkiej Brytanii. Kupiony tam budynek wyremontował, podnosząc standard mieszkań, i zamienił właśnie w apartamenty hotelowe. To rozwiązanie popularne na świecie.

Apartamenty będą w standardzie cztero- i pięciogwiazdkowego hotelu, w pełni wykończone i wyposażone w meble, media oraz sprzęt RTV i AGD. - Oferujemy wszystkie zalety hotelu: recepcję, portierów, obsługę, co dzień świeżą pościel, basen, spa, fitness i siłownię, ale bez jego wad. Proponujemy bowiem prawdziwe mieszkania, w dodatku w budynku mieszkalnym, a nie zwykłe pokoje. To nowa jakość dla osób, które dość długi czas muszą spędzić, żyjąc na walizkach - mówi Landers.

Agent wierzy, że jest w Łodzi zapotrzebowanie na tego typu inwestycję. - Apartamenty hotelowe wybiera kadra kierownicza koncernów, które otwierają za granicą swoje zakłady. Te osoby są odpowiedzialne za wdrożenie produkcji w nowej fabryce, mają zwykle jedno-, dwuroczne kontrakty. To również osoby, które pracują w Łodzi na pełny etat, a co weekend, dwa wracają do domu za granicą do rodziny. Takimi apartamentami są zainteresowane m.in. Gillette, Dell czy Procter&Gamble - mówi Landers.

Cena dnia w apartamencie hotelowym została oszacowana na około 300 zł. Z dodatkowych funkcji w budynku, związanych z jego hotelowym przeznaczeniem, za opłatą będą mogli korzystać lokatorzy klasycznych mieszkań. One i apartamenty hotelowe będą sprzedawane w tej samej cenie, czyli za około 10,5 tys. zł za mkw. Mieszkania nie są jeszcze sprzedawane, ale apartamenty są już oferowane na rynku. Interesują się nimi głównie zagraniczni inwestorzy.

Monopoly jest pierwszym deweloperem, który wybuduje w Łodzi apartamenty hotelowe. Wcześniej takie rozwiązanie wybierali jedynie hotelarze - m.in. Andels, który w przędzalni przy ul. Ogrodowej poza zwykłymi pokojami wybuduje również apartamenty.

Źródło: Gazeta Wyborcza Łódź
http://dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73506,5198375.html
See less See more
1 - 19 of 19 Posts
No fajnie, że taka inwestycja powstaje, ze ktoś pomyślał, ale ten budynek jest po prostu katastrofalnie brzydki. Wygląda jak zmodyfikowane ZETO (nie obrażając samego ZETO) albo stuningowana Magda.

Za grosz lekkości, za to potężna bunkrowata prostopadłościenna bryła schowana dla niepoznaki za jakimiś przeszkadzajkami typu wystający balkon, nadającymi całości wygląd szafki z wysuniętymi szufladkami na karty pacjentów w osiedlowej przychodni - jednym słowem koszmarex...
See less See more
a mnie się podoba, nie ma przerostu formy nad trescią i wygląda że materiały będą dobre, a to podstawa, pozdr.
No i fajne tarasy na wyzszych kondygnacjach.
No fajnie, że taka inwestycja powstaje, ze ktoś pomyślał, ale ten budynek jest po prostu katastrofalnie brzydki. Wygląda jak zmodyfikowane ZETO (nie obrażając samego ZETO) albo stuningowana Magda.

Za grosz lekkości, za to potężna bunkrowata prostopadłościenna bryła schowana dla niepoznaki za jakimiś przeszkadzajkami typu wystający balkon, nadającymi całości wygląd szafki z wysuniętymi szufladkami na karty pacjentów w osiedlowej przychodni - jednym słowem koszmarex...
mam calkiem podobne odczucia i tylko nie wiem czy w ogole jest jakas mozliwosc (oprocz rozrzezbienia bryly), zeby zaczelo to fajnie wygladac. tak jak napisales. zdrugiej strony nie jest tez az tak zle. dla mnie po prostu projekt ciezki do oceny. nic powalajacego na kolana, ale tez budynek, ktory bardzo nie szpeci.
See less See more
budynek mi się podoba ,jest on krok lepszy od innych projekcików ,ale brakuje tego czegoś które zatrzyma spojrzenie człowieka na kilka chwil dłuzej
Mnie przypomina blok na Curie - Skłodowskiej przy Łąkowej. I podoba mi się.
Mnie też się podoba ten budynek (może nie jakaś rewelacja, ale jest ok). Jak tylko materiały będą dobrej jakości to będzie gitara. Boki wyglądają na piaskowiec. Ciężko natomiast powiedzieć co jest od frontu. Wolę zdecydowanie coś takiego niż to, co zaproponował Opal przy magazynach (choć w sumie trudno o coś goszego).
See less See more
Jak dla mnie też całkiem fajny ten projekt, przypuszczam że będzie nieźle wyglądał w tej okolicy.
Pozwolicie, że wkleję to również tu, tak dla porządku.
Rotondo przed świętami? Kolejne apartamenty w planach

Przechodnie spacerujący w rejonie skrzyżowania ulic Nawrot i Wodnej przecierają oczy ze zdumienia, kiedy widzą, jak bardzo ślimaczy się budowa 28 ekskluzywnych apartamentów w dawnej łaźni miejskiej (tzw. Rotondo).
Tak, według projektu, ma prezentować się inwestycja na rogu ul. Wodnej i ul. Nawrot, już po ukończeniu.

Pełni obaw są także właściciele tamtejszych mieszkań, którzy o przesunięciu terminu oddania budynku do użytku byli powiadamiani już kilkakrotnie (początkowo miał to być styczeń 2008 r.). Tymczasem inwestor zapewnia, że nie ma powodu do zmartwień.

- Mieliśmy kilka, niezależnych od nas, problemów technicznych - mówi Danilo Rinaudo, przedstawiciel inwestora. - Spowodowała je m.in. firma z Austrii, która nie dostarczyła nam na czas materiałów potrzebnych do wykończenia elewacji. Prace są kontynuowane. Powinny zakończyć się przed Bożym Narodzeniem, a pod koniec stycznia rozpoczniemy podpisywanie aktów notarialnych z właścicielami.

Jednak patrząc na stan inwestycji, trudno uwierzyć, że uda się ją skończyć w terminie. Przedstawiciel włoskiego dewelopera, dla potwierdzenia swoich słów dodaje, że planuje kolejną inwestycję w Łodzi. Projekt i pozwolenie na budowę już są. By uzyskać kredyt na jej prowadzenie, trzeba jednak ukończyć Rotondo.

- Przy ul. Tymienieckiego 16a powstanie 120 apartamentów oraz 5 lokali użytkowych - mówi Piotr Zuterek, architekt. - W najniższym punkcie kompleks będzie miał trzy kondygnacje, a w najwyższym - sześć. Całość będzie miała kształt prostokąta z wewnętrznym dziedzińcem, przedzielonym nadwieszaną oficyną, w której znajdą się również mieszkania. Elewacja gmachu, wykonana z cegły i piaskowca, będzie nawiązywała do budynków Księżego Młyna. Pod kompleksem, jak i wokół niego, powstanie parking na 126 miejsc.

Budowa zajmie ok. 2 lat.

(izj) - Express Ilustrowany
See less See more
Projekt rewelacyjny nie jest, ale nie jest tez najgorszy. Przynajmniej w miare wspolczesna architektura, a nie jakas styropianowa pseudokamienica. Mam tylko nadzieje, ze beda jakies uslugi w parterze (na wizualkach cos tak jakby na to wyglada), a nie tak jak w Barcinskim tylko mieszkania i mieszkania i co z tego, ze osiedle otwarte...
See less See more
Banki by tez nie zaszkodzily. Ale myslalem przezde wszystkim o sklepikach spozywczych, kawiarniach, salonikach prasowych, nawet restauracjach czy pubach. Cos, co by wplynelo pozytywnie na poziom kulturalny i cywilizacyjny okolicy. Tak, zeby nowi (i starzy oczywiscie tez) mieszkancy (dwa spore osiedla - Barcinski i JWC + budynek na tylach przychodni przy Tymienieckiego + lofty u Scheiblera + teraz jeszcze to) nie musieli po kazda pierdole czy na kawe jezdzic do GL. Tylko tyle i az tyle. Acha, z tego co wiem to na osiedlu JWC maja byc jakies uslugi, pije przede wszystkim do Barcinskiego...
See less See more
Banki by tez nie zaszkodzily.
Banki zamykaja sie o 18...

Lokal uźytkowy z sanitariatami na nowym osiedlu apartamentowców. Czynsz najmu 2000 zł + 321 zł czynsz administracyjny + zużycie prądu wg licznika. Lokal godny polecenia na gabinet, biuro, kancelarię.
Kontakt: Jarek tel. 508 346 892, e-mail: [email protected]
Data dodania: 22-09-2009
Data modyfikacji: 22-09-2009

hmm..czyli jednak ruszają...ta inwestycja chyba najbardziej mi do gustu przypadnie:)
....
See less See more
Ujdzie, i tak ten teren jest już pod mieszkaniówkę mocno skopany. Wszystko lepsze od tego co tam już postawiono do dzisiaj. Sam projekt niezły, ale mogli by jednak trzymać elewację przy chodniku, a tam CHYBA będzie oddalone od ulicy.
1 - 19 of 19 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.