SkyscraperCity Forum banner

I jak?

[Łódź] Centrum Biurowo - Konferencyjne "Przystanek mBank"

9444 Views 21 Replies 16 Participants Last post by  piotr.k
Centrum Biurowo – Konferencyjne w całości przeznaczone pod siedzibę mBanku zlokalizowane przy ul. Jana Kilińskiego,
w Nowym Centrum Łodzi.
Budynek został zaprojektowany przez międzynarodowe biuro architektoniczne AHR Architects.

Inwestor: Ghelamco Poland
Projekt: AHR Architects

Wykonawca: Budomal
Powierzchnia: 24.000 m2
Realizacja: 2015-2017

http://www.urbanity.pl/lodzkie/lodz/biurowiec-budomal,b11032
https://www.facebook.com/budomal/ph...974807726604/2063843623839716/?type=3&theater

Wizualizacje:

Fotki:

https://www.facebook.com/jestemlodz...6058754236963/858223711020464/?type=3&theater

autor zdjęć: Rafał Tomczyk http://www.4wymiar.com/
https://www.facebook.com/budomal/ph...974807726604/2063843623839716/?type=3&theater

See less See more
26
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 22 Posts
Od tego wewnętrznego, ćwierć otwartego dziedzińca to nawet fajne, ciekawe, ale po za tym to tylko poprawny - niebrzydki, ale też nie porywający biurowiec. Tak na 7,5/10.
  • Like
Reactions: 1
Ja przez dłuższy czas byłem sceptycznie nastawiony do wyglądu tego budynku. Od taki przeciętniak, ale muszę przyznać, że wyszło trochę lepiej niż się spodziewałem.
Fajnie też, że konieczność wkomponowania zabytkowego budynku potraktowano jako szansę, a nie tylko obowiązek, dzięki czemu cała bryła nie jest po prostu sześciennym klocem.
Dobrze też, że ktoś poszedł po rozum do głowy i nie zrobił nadbudówki, nad tym starym budynkiem zostawiając tylko jego ściany, bo takie też były plany.

Tutaj tego nie widać ale planowany jest jeszcze drugi etap po prawej stronie, patrząc od wejścia, który nie dość, że zasłoni ścianę szczytową, to jeszcze domknie całe założenie elegancko i dołoży się do pierzei, co zawsze cieszy. Dałem 8,5, o ile dobrze pamiętam :)
See less See more
  • Like
Zwykły biurowczyk, szkoda oceniać
Miałem dać 7, ale po tym sympatycznym wpisie^^dałem jednak 10;);)
  • Like
Szału nie ma, wygląda dość biednie/oszczędnie. Szczególnie ten biały tynk, ale mimo wszytko udało sie utrzymać przyzwoity poziom. Całość mimo prostoty wypada o wiele lepiej od Skanska "Nowa Fabryczna".
7/10
^^ Za mało zdjęć. Zgodnie z projektem w budynek miała być też włączona zabytkowa oficyna od strony EC. Jakbym mógł poprosić o zdjęcia, znam projekt ale wykonania nie widziałem do teraz.
Spoko, ale ciężko traktować tą ocenę poważnie, skoro Złotym Tarasom dałeś 10 ;)

Miss PL na forum wyostrza patriotyzm lokalny tak bardzo :lol:
  • Like
Reactions: 2
Zwykły biurowczyk, szkoda oceniać
^^
Przez pryzmat warszawski może to tak wyglądać, ale w innych miastach to już niekoniecznie...

^^
Może dla równowagi to dobrze bo na razie większość ocen (aż 12!) to 10tki :nuts:. Są gusta i guściki, ale ikoną to to chyba nie jest!
See less See more
Ciekawe, do tej pory łodzianie raczej byli bardziej krytykanccy wobec architektury swojego miasta (przypadków takich jak Kaczorm było całkiem sporo), teraz polecieli w drugą skrajność. Uroki tego działu.
Poprawny biurowiec ale te "dziesiątki" faktycznie na wyrost ;)

O wiele ciekawsze będą Brama Miasta i Ogrodowa Office.
I okazało się ilu userów na forum to pracownicy mBanku, którzy dostali polecenie służbowe "zaznacz dyszkę" :lol:
Zasłużone 8.5 z mojej strony. Szczególnie za wkomponowaną kamienicę.
  • Like
Ode mnie 9. Niezla, spokojna architektura. Od strony Kilinskiego ma swoja droga podobne podzialy okienne jak warszawski Generation Park, ale... paradoksalnie bialy tynk mBanku wyglada na zywo lepiej, niz te srebne plyty w GP. Aczkolwiek oba budynki ogladalem przy paskudnej pogodzie, moze w sloncu jest odwrotnie.

No i na moja ocene mBanku mogl wplynac dodatkowo paskudny (szczegolnie kolorystycznie) biurowiec Skanski po drugiej stronie dworca ;)
See less See more
  • Like
^^ Akurat kolor biurowca Skanski jest bardzo zmienny - zależnie od pogody - czasem wygląda nieźle czasem paskudnie.
Na zywo wygladal paskudnie, na wszystkich zdjeciach, ktore widzialem, tez. Do tego jest strasznie klocowaty. A elewacja, dopoki sie nie podejdzie blisko, wyglada jak z blachy trapezowej. To po prostu slabiutki budynek, tak na 4-5/10. mBank jest o kilka klas lepszy. Az dziwne, ze oficjalnym inwestorem jest w tym przypadku Ghelamco, slynace raczej z chromowanych kaszalotow ;)
See less See more
O ile dobrze pamiętam, to Ghelamco przejęło Budomal kiedy przygotowanie do realizacji było bardzo zaawansowane.
Z tej strony jeszcze zdjęcia nie było:)otoczenie "biurowczyka" zaiste ciekawe:)

See less See more
  • Like
Poprawna architektura, którą oceniam na 6. Moim zdaniem budynek jednak powinien być oceniany również przez pryzmat wpływu na otoczenie i pod tym względem jest bardzo dobrze. Biurowiec wypełnia pustą działkę w samym centrum miasta, nie zamykając przy tym, przestrzeni dla mieszkańców, a do tego w poprawnym sposób zagospodarowano również już istniejący budynek. Za to wszystko daję 7,5.
See less See more
  • Like
1 - 20 of 22 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.