SkyscraperCity Forum banner

[Łódź] Gdańska :)

2896 Views 14 Replies 12 Participants Last post by  AdamT
Ulica Gdańska. Równoległa do Piotrkowskiej położona 3 przecznice na Zachód od niej. Zaczyna się przy Ogrodowej czyli przy przyszłej Manufakturze i ciągnie się dalej na południe. Szara zaniedbana ale nie pozbawiona uroków.
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

37

38

39

40

41

42

43

44

45
See less See more
42
1 - 15 of 15 Posts
No ładny fotoreportaż Panie Tomku :) Rzeczywiście Gdańska to jedna z ulic Łodzi o największym potencjale architektonicznym. A kamienice tam znajdujące się są w stanie słabym, ale nie tragicznym (tzn. brudne, miejscami z odlatującym tynkiem, ale bez skutych balkonów lub totalnego pozbycia się elewacji). Czyli pole do popisu dla "renowatorów" jest. Ciekawe jak na procesy rewitalizacyjne w północnej części Gdańskiej wpłynie powstanie Manufaktury.

A ta kamienica
W tym roku zostanie wyremontowana (przynajmniej tak głoszą oficjalne zapowiedzi).
See less See more
sprawia wrazenie troche zapomnianej okolicy...
Ale klimat :eek: uwielbiam takie, ale w nocy to nie chciałbym tam się znaleźć. Szkoda, że to takie zaniedbane, niezagospodarowane, ale z drugiej strony miejsce po rewitalizacji na pewno straciło by swój mroczny urok. Rozumiem, że właśnie tak wygląda większość śródmieścia Łodzi poza Piotrkowską, to jest naprawde wielkomiejski klimat, urbanistyczny ład i porządek, dobra architektura, czekam na relacje z kolejnych śródmiejskich ulic, wielkie dzięki za tą :eek:kay:
See less See more
Co ty gadasz zdjęcia naprawdę nie oddają jej charakteru. Ulica jest jedną ze spokojniejszych jak byłem młodszy to o 22 spokojnie bowiem się z kolegami w ganiak, dopiero Pruchnika to inny świat.

Zdjęcia fajne ale trochę za ciemne niektóre ;( co sprawia wrażenie mrocznej ulicy a taką w rzeczywistości nie jest.!!!
See less See more
MIKI said:
Co ty gadasz zdjęcia naprawdę nie oddają jej charakteru. Ulica jest jedną ze spokojniejszych jak byłem młodszy to o 22 spokojnie bowiem się z kolegami w ganiak, dopiero Pruchnika to inny świat.

Zdjęcia fajne ale trochę za ciemne niektóre ;( co sprawia wrażenie mrocznej ulicy a taką w rzeczywistości nie jest.!!!

Miki Gdańska i Pruchnika to bardzo spokojne ulice w porównaniu z dwiema najgorszymi ulicami tzn: Abramowskiego (ładna architektonicznie i raczej zadbana ale bardzo niebezpieczna. Ta ulica to jedna wielka rodzina od razu widać, że nie jesteś stamtąd) Natomiast druga to Limanowskiego równie niebezpieczna. Pruchnika i Gsańska to bardzo spokojne i bezpieczne ulice.
See less See more
Bakcyl said:
Miki Gdańska i Pruchnika to bardzo spokojne ulice w porównaniu z dwiema najgorszymi ulicami tzn: Abramowskiego (ładna architektonicznie i raczej zadbana ale bardzo niebezpieczna. Ta ulica to jedna wielka rodzina od razu widać, że nie jesteś stamtąd) Natomiast druga to Limanowskiego równie niebezpieczna. Pruchnika i Gsańska to bardzo spokojne i bezpieczne ulice.
No i Pogonowskiego, tam to 6 latki z kosami latają.
See less See more
MIKI said:

Jak tak to sory ;) Ale po co od razu takie teksty "co ty gadasz", gadam na temat tych zdięć i tyle. Nie wiem jak jest tam w rzeczywistości bo nigdy tam nie byłem i mogę się wypowiadać tylko na podstawie tego co zobaczyłem tutaj. Poprostu mam takie odczucia i tyle. Z tego co zaobserwowałem to Łódź jest miastem bardzo zaniedbanym i na zdięciach większość miasta wygląda właśnie tak; mrocznie, ponuro. Mogę Wam wierzyć na słowo, że wiele się remontuje i wszystko idzie w dobrym kierunku i cieszę się z tego powodu ale chyba jeszcze sporo czasu upłynie zanim będzie to wszystko wyglądało jak na europejską metropolię przystało. Zresztą to nie tylko problem Łodzi :(

W których częściach Łodzi jest najniebezpieczniej? Dobrze wiedzieć na przyszłość, mam nadzieję, że w błąd mnie nie wprowadzicie po moich wypowiedziach ;)
See less See more
Bardzo ladne zdjecia, z klimatem, choc niektore troche zbyt ciemne. Ilosc szczegolow architektonicznych na niektorych budynkach po prostu powala. Gdyby bylo to odremontowane, dawaloby wrazenie wielkiego przepychu. Sama ulica bardzo ciekawa, na poczatku zwarta, srodmiejska zabudowa, pozniej wille i wolnostojace budynki.
See less See more
No i Papaju - robi mimo wszystko chyba lepsze wrażenie niż ul. Łódzka w Gdańsku :p
strasznie szaro w tej Łodzi :-(
Co to za Pałac na zdjęciu nr 20 ? co to jest, bardzo mi się podoba - zwłaszcza ten dach...
Balsen said:
Co to za Pałac na zdjęciu nr 20 ? co to jest, bardzo mi się podoba - zwłaszcza ten dach...
Pałac Karola Poznańskiego, obecnie Akademia Muzyczna

Zdjęcia budynku są m.in. tu
http://www.amuz.lodz.pl/
See less See more
wow, I see alot of renovation potential! :D great buildings!
1 - 15 of 15 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.