SkyscraperCity Forum banner

Podoba się? :-)

[Łódź] Hotel andel's

3617 Views 18 Replies 14 Participants Last post by  mateq
andel’s Hotel Łódź to pierwszy czterogwiazdkowy deluxe design hotel w Łodzi, który mieści się w budynku dawnej przędzalni Izraela Poznańskiego.

Obiekt poddany dokładnej rewitalizacji, zgodnie ze wskazówkami konserwatorskimi, zachował swój historyczny charakter.
andel's Hotel Łódź stanowi idealne rozwiązanie dla osób podróżujących służbowo, w celach wypoczynkowych oraz na organizacje konferencji, kongresów oraz spotkań.

andel’s Hotel Łódź położony jest w centrum miasta, w kompleksie kulturalno-handlowym Manufaktura oraz w pobliskim sąsiedztwie ulicy Piotrkowskiej. Oddalony od dworca Łódź Fabryczna 3 km i Portu Lotniczego im. Wł. Reymonta 10 km.

• 278 designerskich pokoi i apartamentów
  • 2 760 m2 centrum konferencyjne
  • największa sala balowa w Łodzi 1 000 m2
  • doskonała restauracja na 290 osób
  • basen na dachu z przepięknym widokiem na Manufakturę i Łódź
  • podziemny parking hotelowy na 92 samochody
  • specjalne miejsca parkingowe dla autokarów
  • lokalizacja w Manufakturze - najlepszym centrum kulturalno-rozrywkowym
  • odległość 15 min. od lotniska Wł. Reymonta

Zapraszam na panoramy ode mnie. Po kliknięciu na zdjęcie otworzy się w dużym rozmiarze.

Lobby:

Recepcja:

Restauracja:

Jesli jeszcze komuś mało :D to np. tutaj jest jeszcze trochę.

Źródła: strona hotelu, GW Łódź, Bryła.pl, FPW, Dziennik Łódzki
See less See more
36
Status
Not open for further replies.
1 - 19 of 19 Posts
Z tym Designem, to bym nie przesadzał. Normalne nowoczesne meble (w większości stylizowane na stare). Nie jest to najwyższej klasy Design. Wnętrza nie najgorsze, ale chcieli złapać 2 sroki za ogon, czyli połączenie surowości i przytulności. Kiepsko takie zabiegi wychodzą. Architektonicznie?? Dobry porządny budynek, tylko że.... stary. Nadbudówka nie powala. Stylizowane lampy też nie pasują do idei budynku.

7/10 i to głównie za bardzo ładny remont.
See less See more
Więcej do jednego posta nie mogłeś wcisnąć zdjęć? Gdzie nawias?
Poza tym będę rozwijał swoją niechęć do wszelakich ceglizmów a zwłaszcza takich. Nie widzę tutaj rzeczy do oceniania. Absolutna większość tego budynku to stara substancja. Jasne dobrze odpicowany budynek, niezłe wnętrza, jakieś tam dodatki zewnętrzne, ale jak tak dalej pójdzie to będziemy mogli tutaj oceniać gruntowne przebudowy kamienic.
See less See more
A) Nie kwalifikuje się do miss polski jako przebudowa.
B) Nie ma tagu. Andel's posiada budynki nie tylko w Łodzi.
Z tym Designem, to bym nie przesadzał. Normalne nowoczesne meble (w większości stylizowane na stare). Nie jest to najwyższej klasy Design. Wnętrza nie najgorsze, ale chcieli złapać 2 sroki za ogon, czyli połączenie surowości i przytulności. Kiepsko takie zabiegi wychodzą. Architektonicznie?? Dobry porządny budynek, tylko że.... stary. Nadbudówka nie powala. Stylizowane lampy też nie pasują do idei budynku.

7/10 i to głównie za bardzo ładny remont.
Jeśli chodzi o meble w restauracji to żadne krzesło nie jest nowe, były sprowadzone z m.in. z płd. Polski i Wiednia.

Przede wszystkim chciano pokazać historię budynku i przez jakie etapy w "swoim życiu" przechodził, ale to chyba moja wina, że o tym nie wspomniałem.

A lampy nie są częścią hotelu, tylko całego kompleksu Manufaktura.

Więcej do jednego posta nie mogłeś wcisnąć zdjęć? Gdzie nawias?
Poza tym będę rozwijał swoją niechęć do wszelakich ceglizmów a zwłaszcza takich. Nie widzę tutaj rzeczy do oceniania. Absolutna większość tego budynku to stara substancja. Jasne dobrze odpicowany budynek, niezłe wnętrza, jakieś tam dodatki zewnętrzne, ale jak tak dalej pójdzie to będziemy mogli tutaj oceniać gruntowne przebudowy kamienic.
Mogłem.
Zapomniałem.
Regulamin
- w Miss Polski oceniamy budynki zbudowane w Polsce po II Wojnie Św. (decyduje data rozpoczęcia budowy), dozwolone są przebudowy i rozbudowy przedwojennych obiektów, natomiast nie można postować powojennych rekonstrukcji i renowacji budynków przedwojennych, a także obiektów w których przebudowano jedynie wnętrza bez przebudowy na zewnątrz.
Nigdzie nie jest napisane gdzie zaczyna się rozbudowa, a gdzie nie. Hotel ma bądź co bądź znaczącą nową część na dachu.
See less See more
Niech będzie. Przebudowa polegała na dodaniu szklanego prostopadłościanu na dachu i szklanego zadaszenia nad wejściem (tyle ze zdjęć wynika).

Co mogę powiedzieć. Jeśli miałbym to ocenić, za fasadę 9, za klocka na dachu 3. Tyle lepszych klocków powstało. Tyle że fasada przedwojenna więc nie podlega ocenie.

(Nie wiem dlaczego wciąż mam wrażenie że to ani przebudowa, ani rozbudowa, a jedynie nadbudowa.)
See less See more
Jeśli chodzi o meble w restauracji to żadne krzesło nie jest nowe, były sprowadzone z m.in. z płd. Polski i Wiednia.

Przede wszystkim chciano pokazać historię budynku i przez jakie etapy w "swoim życiu" przechodził, ale to chyba moja wina, że o tym nie wspomniałem.
Trochę brak konsekwencji w tym budynku. Niby chcą zrobić monumentalne, surowe wnętrza, a wwalają klubowe meble. Wystrój łazienek też mocno odbiega od wystroju pokoi. Tak jak wcześniej napisałem fajne gmaszysko, ale żadnej nowości. Szkoda, bo mogli zrobić coś fantastycznego.

A lampy nie są częścią hotelu, tylko całego kompleksu Manufaktura
Tak myślałem. Szkoda, bo tak te nowoczesne wstawki są takie trochę zbyt "nieśmiałe"
See less See more
Nowe elementy 4/10, wkomponowanie 1/10 (to szklane pudło na dachu wygląda masakrycznie), ogólne wrażenie 8/10 dzięki starej części. Wychodzi jakieś 4/10
Ja nie widzę sensu oceniania, ale z innych powodów. Na zdjęciach Manufaktury też te cegły widać. Całe widoki z góry: jak to pięknie itd.

W takim razie zostaliśmy wprowadzenie w błąd przy ocenie marketu - bo to pudło, które dobudowano w Manufakturze bardzo bronili Łodzianie.

Prócz Manufaktury, hotelu pojawi się nam zaraz inny budynek, który będziemy traktować jako nieintegralny.
See less See more
Hotel miażdży swoim klimatem i pięknem. Daję 10!
Mam mieszane uczucia. Budynek sam w sobie jest świetny, ale kilkusetletni.

Najwięcej zmieniło się wewnątrz, chociaż właśnie te wnętrza mnie nie przekonują. Nowoczesne na siłę. Sam pomysł przeszklonego basenu na dachu super, natomiast wykonanie takie sobie.

Nie wiem, chyba nie ocenię, bo główną składową oceny stanowiłby budynek przedwojenny, a nowe części raczej by ją zaniżały. Ocena i tak byłaby mocno naciągana i dyskusyjna z regulaminem Miss Polski.
See less See more
Kurcze, po 1 - czy taki budynek kwalifikuje się do Miss?
Architektura prawie każdej fabryki jest zachwycająca. Teraz trzeba zadać pytanie? Co oceniamy? Architekturę fabryki z XIX wieku? (czy tam z którego ona jest) czy też to co nowe - tj. szklaną nadbudówkę i nowe wnętrza? Jeżeli to, to na więcej niż 6, no może 7 nie zasługuje. Zgodzę się z mateq-iem, że pomysł tej nadbudówki szklanej bardzo ciekawy, ale gorzej już z wykonaniem. Dam te 8,5, za to, że odratowano ten budynek i fajnie go przerobiono, bo można było gorzej, a jest bardzo ładnie.
See less See more
Ja nie widzę sensu oceniania, ale z innych powodów. Na zdjęciach Manufaktury też te cegły widać. Całe widoki z góry: jak to pięknie itd.

W takim razie zostaliśmy wprowadzenie w błąd przy ocenie marketu - bo to pudło, które dobudowano w Manufakturze bardzo bronili Łodzianie.

Prócz Manufaktury, hotelu pojawi się nam zaraz inny budynek, który będziemy traktować jako nieintegralny.
W 100% zgoda. Ten kompleks powinien być oceniany całościowo, a nie pojedynczymi elementami.
See less See more
Stwórzcie zabytkową miss Polski to nie będzie tego typu problemów, czy to przebudowa, czy nie.
o i można by starą część Renomy wrzucić. Jestem za :)

hotel o dziwnej nazwie dostaje ode mnie 8.5 na 10. minus za to szklane ustrojstwo na dachu i za tandetny chodnik
Wszelkie znaki na niebie i ziemi przemawiają przeciw Miss Polski zabytków. Tymi sprawami niech zajmą się historycy sztuki i konserwatorzy zabytków.
^^
Jak dla mnie ten budynek jeszcze od biedy kwalifikowałby się do Miss, ale skoro to część Manufaktury, to sprawa jest ewidentna: wątek do zamknięcia, jeden zbiorczy o Manufakturze wystarczy :lock:
^^
Jak dla mnie ten budynek jeszcze od biedy kwalifikowałby się do Miss, ale skoro to część Manufaktury, to sprawa jest ewidentna: wątek do zamknięcia, jeden zbiorczy o Manufakturze wystarczy :lock:
Masz rację, popieram.

Łodzianie wrzućcie zdjęcia i notkę o Andel'sie do wątku o Manufakturze, z pewnością podniesie to jej oceny.
See less See more
1 - 19 of 19 Posts
Status
Not open for further replies.