SkyscraperCity Forum banner

[Łódź] Infrastruktura drogowa - aktualne inwestycje (podział wątków - 1. post)

3453303 Views 19004 Replies 598 Participants Last post by  hetman90
[Łódź] Infrastruktura drogowa

Wątek dotyczy jedynie aktualnych i planowanych inwestycji na terenie miasta.

Nie jest to miejsce na dyskusje na tematy polityczne i powiazane z nimi, takie jak polityka transportowa miasta, bieżące utrzymanie itp.

Dla następujących tematów istnieją wydzielone wątki:

Drogi dojazdowe do S14 i A1:
  • Maratońska
  • Szczecińska
  • Włókniarzy
  • Nad Dobrzynką
Obwodnica Nowosolnej:
  • Obwodnica Nowosolnej
  • Wiadukt Puszkina
  • Brzezińska
Trasa Górna:
  • Trasa Górna
  • Obwodnica Wiskitna

Budowa Żabieniec - parking gotowy, czas na przejścia i wiadukt...

Zakończyła się właśnie budowa parkingu przy ulicy Woronicza w okolicach Dworca Łódź Żabieniec. Czeka już tylko na odbiór techniczny. Dobiega też końca budowa łącznicy pod wiaduktem na ul. Aleksandrowskiej. Umożliwi ona samochodom jadącym od strony ul. Brukowej skręt w lewą stronę w ul. Limanowskiego. To kolejny etap dwuletniej inwestycji rozpoczętej w ubiegłym roku, która pochłonie łącznie 20 mln zł.

- Na łącznicy do położenia została tylko ostatnia nieścieralna warstwa asfaltu. Czekamy z tym jednak na lepszą pogodę - informuje pracownik firmy budowlanej, która prowadzi roboty. - Na ul. Limanowskiego kładziemy teraz nowe chodniki, układamy kostkę na ścieżce rowerowej i wjazdach do posesji.

Wymieniane są również słupy oświetleniowe i trakcji tramwajowej. W dwóch przejściach podziemnych przy ul. Woronicza i Grudziądzkiej stawiane są ściany.

Według planu, pod koniec kwietnia ul. Limanowskiego zostanie zamknięta na odcinku od ul. Swojskiej do Brukowej. Jezdnia zostanie poszerzona o metr. Nieprzejezdna będzie południowa część wiaduktu na ul. Aleksandrowskiej. W tym czasie ruszą główne prace przy budowie dwóch przejść podziemnych i remont fragmentu wiaduktu. Samochody pojadą w tym czasie ul. Brukową.

- Wiadukt podniesiemy do poziomu jego północnej części - zapewnia Kazimierz Wilk, kierownik budowy. - Wszystkie prace planujemy zakończyć w październiku, a termin oddania inwestycji miastu to 15 listopada.
See less See more
4
1 - 20 of 19005 Posts

Jak rozładować korki na al. Piłsudskiego?

Zarząd Dróg i Transportu szykuje zmiany w organizacji ruchu w rejonie al. Piłsudskiego, Przędzalnianej i Rydza-Śmigłego. W planach jest wprowadzenie zakazu skrętu w lewo z Piłsudskiego w Przędzalnianą (w kierunku centrum) i wydzielenie lewoskrętu w Przędzalnianą dla jadących od centrum.

- Powinni coś zrobić z tą częścią miasta, bo w godzinach szczytu korki sięgają ul. Targowej - żali się Zbigniew Kozłowski, który w samochodzie spędza kilkanaście minut pokonując kilkaset metrów al. Piłsudskiego.

- Ograniczenie możliwości skrętu w lewo wydaje się jedynym wyjściem, by ratować sytuację na Piłsudskiego - mówi Aleksandra Mioduszewska, rzeczniczka ZDiT. - Musimy jednak poczekać do wiosny. Dopiero wtedy będzie można ustawić nowe znaki i namalować pasy na jezdni.

Zapowiedziane zmiany spowodują komplikacje w kilku kwartałach ulic starego Widzewa. Samochody skręcające teraz z Piłsudskiego w Przędzalnianą będą musiały jechać Wysoką (konieczny byłby zakaz zatrzymywania) albo Wodną (konieczne położenie dywanika asfaltowego) i Miedzianą (spodziewane protesty rodziców uczniów znajdującej się tam szkoły).

Zdaniem specjalistów od inżynierii ruchu w ZDiT, ruch na wspomnianych ulicach nie zwiększy się, bo kierowcy już od dawna wolą skręcać w lewo na skrzyżowaniu marszałków, niż tłoczyć się na wąskich uliczkach. Przyznają jednak, że nowa organizacja ruchu nie rozwiąże problemu, a tylko poprawi sytuację. Ani Przędzalnianej, ani Piłsudskiego nie da się bowiem poszerzyć.

Kłopoty komunikacyjne zdecydowanie rozwiązać może jedynie alternatywna trasa dla al. Piłsudskiego (już teraz kierowcy uciekają na mniej zatłoczoną Przybyszewskiego) i dodatkowa trasa północ-południe. Miasto ma taką koncepcję schowaną głęboko w szufladzie: przebicie ulicy Targowej do Uniwersyteckiej. Wydaje się, że nadszedł czas na odkurzenie planów albo ograniczenie ruchu samochodów w centrum.

http://lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/442640.html
See less See more
Ile jedzie, kiedy i którędy... Wielkie liczenie aut

Drogowcy przygotowują się do wielkiego liczenia samochodów jeżdżących po łódzkich drogach. Pomiar ruchu posłuży później do analizy sytuacji drogowej w najbardziej newralgicznych punktach miasta.

A tych w Łodzi nie brakuje. Przejechanie w godzinach szczytu komunikacyjnego przez aleje Mickiewicza, Piłsudskiego, Włókniarzy czy Kościuszki to prawdziwy horror. Nie lepiej jest na ulicach: Pabianickiej, Sienkiewicza, Kilińskiego czy Kopcińskiego. Gdzieniegdzie natężenie ruchu sięga nawet kilkunastu tysięcy pojazdów na dobę.

- To, w ilu miejscach pomiary będą przeprowadzane zależy od pieniędzy na ten cel - mówi Aleksandra Mioduszewska, rzecznik łódzkiego Zarządu Dróg i Transportu. - W ubiegłym roku było to 30 punktów.

Natężenie ruchu mierzone jest zarówno w ciągu dnia, jak i w nocy. Zliczana jest liczba samochodów osobowych i ciężarowych. Wszystkie wyniki trafiają do pracowników inżynierii ruchu, którzy dokładnie je analizują.

Drogowcy obawiają się jednak, że w tym roku wyniki mogą być wyjątkowo zaskakujące - szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę liczbę sprowadzonych w ubiegłym roku samochodów z zagranicy. Według szacunków na drogi Łodzi i województwa trafiło ok. 70 tys. używanych pojazdów. Dlatego tegoroczne pomiary są tak istotne.

Dzięki nim drogowcy będą mogli m.in. odpowiednio dostosować pracę sygnalizacji świetlnych, by kierowcy mogli przejeżdżać na tzw. zielonej fali.
See less See more
2
Modernizacja ulicy Retkińskiej
Express Ilustrowany, 4 lutego 2005r.

Tylko pozwolenia budowlanego brakuje jeszcze, aby rozpocząć modernizację ulicy Retkińskiej na odcinku od al. Wyszyńskiego do ul. Maratońskiej. W tegorocznym budżecie miasta przewidziano na ten cel 4 mln złotych. Całość prac zakończy się w przyszłym roku.

– Roboty budowlane ruszą w maju. Po przebudowie będą dwie osobne jezdnie w każdą stronę – informuje Aleksandra Mioduszewska, rzeczniczka prasowa Zarządu Dróg i Transportu w Łodzi.
See less See more
Wilczy said:
Modernizacja ulicy Retkińskiej
Express Ilustrowany, 4 lutego 2005r.

Tylko pozwolenia budowlanego brakuje jeszcze, aby rozpocząć modernizację ulicy Retkińskiej na odcinku od al. Wyszyńskiego do ul. Maratońskiej. W tegorocznym budżecie miasta przewidziano na ten cel 4 mln złotych. Całość prac zakończy się w przyszłym roku.

– Roboty budowlane ruszą w maju. Po przebudowie będą dwie osobne jezdnie w każdą stronę – informuje Aleksandra Mioduszewska, rzeczniczka prasowa Zarządu Dróg i Transportu w Łodzi.
A ta informacja mnie wogóle nie cieszy. Po co komu na tym odcinku Retkińskiej dwujezdniówka? Tam ani obecne, ani możliwe przyszłe natężenie ruchu nie wydaje się na tyle duże by dwie jezdnie były potrzebne (chyba, żeby walnęli później tędy drogę na lotnisko - ale to chyba mało prawdopodobne. Wyremntować już istniejącą jezdnię Retkińskiej i po likwidacji rynku zrobić w tamtym miejscu pieszo-rowerową alejkę.

To doprawdy zabawne, że najbardziej uczęszczany odcinek Retkińskiej (między Wyszyńskiego a Krzemieniecką) będzie jednojezniowy a ten mniej uczęszczany (Wyszyńskiego-Maratońska) będzie posiadał dwie jezdnie.
See less See more
lazej said:
A ta informacja mnie wogóle nie cieszy. Po co komu na tym odcinku Retkińskiej dwujezdniówka?
Taaa... projekt forsowany od wielu lat, ale po co?
Rzeczywiście porządny dojazd na lotnisko bardzo (!) by się przydał, ale przecież nie Retkińską?! Po całkiem rozsądnej jeździe z centrum stanowiącymi jeden ciąg ulicami: Mickiewicza, Bandurskiego i Waltera-Janke nagle ląduje się w jakiejś zapadłej, marnie w nocy oświetlonej dziurze (ul. Obywatelska) i dopiero potem Pienista może być (ale też tymczasowo...)
See less See more
Ja też tego nie rozumiem, idiotyczny pomysł!
Ani tam ruch wielki, ani arteria, ani droga bez alternatywy, ani potrzeba wielka, qrwa o co chodzi z budową tej drugiej nitki w tak kretyńskim miejscu? :bash:
wedlug planow Retkinska miala byc przebita do gen. Maczka. Moze jak lotnisko sie rozwinie cos z tego bedzie. Napewno szybciej przebija Pienista do al. Bandurskiego. Juz w 2005 miala byc ta inwestycja, ale niestety przesuneli na jakis czas bo sciagneli mniej podatkow niz planowali :( Rowniez z tego samego powodu Retkinska miala byc odlozona na pozniej.

Jesli chodzi o mnie to jestem bardzo zadowolony, ze Retkinska bedzie dwujezdniowa, choc rowniez dziwne mi sie wydaje dlaczego nie cala (!!!). Po srodku pozostana stare drzewa - bedzie to wygladalo calkiem sympatycznie.

Jesli faktycznie wyjdzie cos z planow przebicia Retkinskiej przez tory i dobudowania drugiego pasa gen. Maczka - byloby super.

Zastanawiam sie tylko ktoredy byloby prosciej.

1.Mickiewicza -> Bandurskiego -> przebita Pienista

czy

2. Mickiewicza -> Bandurskiego -> Wyszynskiego -> Retkinska

Drugi wariant chyba bardziej reprezentacyjny bo wjazd prosto pod terminal (troche jak na Okeciu).

Najwazniejsze, ze zniknie ryneczek na Retkinskiej, dziki parking i teren zostanie uporzadkowany.

Jestem pewien, ze sciezka rowerowa i tak powstanie - tam jest dosyc duzo miejsca.
See less See more
codziennie do pracy poginam kolo zabienca. Chlopcy juz kupe zrobili.
Zastanawia mnie sens tych 2 nowych przejsc podziemnych, no ale rozumiem ze jest duze osiedle, choc po drugiej stronie niewiele zostanie poniewaz kupe kamienic pojdzie na rozwalke podczas poszerzana:)
Generalnie pozytywne odczucia poza syfnymi korkami:)
..najlepsze z tego wszystkiego to to ze znow jest termomentr na wiadukcie!:)
See less See more
KRN¥BRNY said:
Zastanawia mnie sens tych 2 nowych przejsc podziemnych, no ale rozumiem ze jest duze osiedle, choc po drugiej stronie niewiele zostanie poniewaz kupe kamienic pojdzie na rozwalke podczas poszerzana:)
jestes pewien, ze beda rozbierac te kamienice? Sam poczatek ulicy od al. Wlokniarzy jest juz wybudowany i z jego ksztaltu wnioskuje, ze nie bedzie jakiegos duzego poszerzania ?!
See less See more
pewien nie jestem, natomiast wlasnie od wlokniarzy zrobiony jest juz zjad ktory chyba na swojej linii ma ta zabudowe. Nie jestem wstanie w 100% na to odpowiedziec. Natomiast nawet jesli nie wchodzi nowa droga swoim swiatlem w budynki to bedzie baardzo blisko nich. Nie wiem czy ktos sie na to zgodzi?
See less See more
KRN¥BRNY said:
jest potrzebne by nie bylo jak na wlokniarzy, zjezdzasz z estakady i musisz nagle stac na swiatlach bo jakis muminek przechodzi do marketu. dzieki tym przejsciom moze korki beda mniejsze
See less See more
lazej said:
A ta informacja mnie wogóle nie cieszy. Po co komu na tym odcinku Retkińskiej dwujezdniówka? Tam ani obecne, ani możliwe przyszłe natężenie ruchu nie wydaje się na tyle duże by dwie jezdnie były potrzebne
moim zdaniem jest to potrzebne, stan drogi jest oplakany, miejsce na rozbudowanie do dwóch jezdni jest, tymbardziej ze od skrzyzowania z Wyszynskiego , Retkinska jest juz dwu jezdniowa tylko dalej zbiega sie w bardzo wolny odcinek... kto tamtedy jezdzi ten wie ile czasem trudnosci sprawia przejechanie kolo rynku...

Caly odcinek ma 800m, z czego 200m jest droga dwu jezdniowa

Moim zdaniem to obrze ze mysli sie perspektywnicznie a nie tylko łata sie istniejace dziury...

lazej said:
To doprawdy zabawne, że najbardziej uczęszczany odcinek Retkińskiej (między Wyszyńskiego a Krzemieniecką) będzie jednojezniowy a ten mniej uczęszczany (Wyszyńskiego-Maratońska) będzie posiadał dwie jezdnie.

ulica retkinska to takze droga łaczaca Teofilow i Zlotno z Pabianicami a takze z Chojnami dlatego nie bagatelizował bym jej znaczenia...

See less See more
miro said:
ulica retkinska to takze droga łaczaca Teofilow i Zlotno z Pabianicami a takze z Chojnami dlatego nie bagatelizował bym jej znaczenia...
A nie wydaje Ci się, że taką rolę będzie i ma pełnić S14? Po co budować coś, co wogóle nie jest ważne i wydaje się że budowa tego fragmentu jest bezsensowna.
See less See more
miro said:
moim zdaniem jest to potrzebne, stan drogi jest oplakany, miejsce na rozbudowanie do dwóch jezdni jest, tymbardziej ze od skrzyzowania z Wyszynskiego , Retkinska jest juz dwu jezdniowa tylko dalej zbiega sie w bardzo wolny odcinek... kto tamtedy jezdzi ten wie ile czasem trudnosci sprawia przejechanie kolo rynku...

Caly odcinek ma 800m, z czego 200m jest droga dwu jezdniowa

Moim zdaniem to obrze ze mysli sie perspektywnicznie a nie tylko łata sie istniejace dziury...
Ale rynku wkrótce nie będzie (budują już rynek przy Armii Krajowej) i wówczas przejechanie tego odcinka będzie znacznie łatwiejsze. I na pewno nie wymagające drugiej jezdni. Jedyne co mogłoby uzasadniać dwujezdniową Retkińską to dojazd na lotnisko. Jeśli ziści się to co opisywał hej75 mogę dwujezdniową Retkińską przyjąć. Jeśli nie będzie to koljeny przykład beznadziejnego zagosporarowania przestrzeni w Łodzi.
See less See more
No ale jakim cudem droga dojazdowa będzie budowana przez centrum dużego osiedla? Po co budowac coś, co ma alternatywę w postaci Walter Janke?

Nie rozumiem zupełnie idei budowy Retkińskiej.
1. to ze w tej chwili nie jest jakos super potrzebna nie oznacza ze nie bedzie tak w przyszlosci.

2. tej ulicy remont jest konieczny, wiec skoro juz maja ja zamknac na czas remontu to równie dobrze moga w tym samym czasie ja poszezyc bo miejsce jest.

Piszecie ze druga nitka nie jest potrzebna... to w takim raie poco 2 nitki na Dabrowskiego liczac od wiaduktu , przeciez tam prawie wogole ruchu nie ma, po co dwie nitki na Puszkina ?

itd....

ja mysle ze za kilka lat dwie nitki zobaczymy takze na Maratonskiej bo ruch na tej drodze z kazdym rokiem wzrasta i bedzie znacznie łatwiej poszezyc Maratonska niz Konstantynowska.
See less See more
Rondo Inwalidów

Rondo Inwalidów: budowa estakady ruszy pod koniec roku?

W łódzkim Zarządzie Dróg i Transportu uaktualniono projekt budowy estakady na ul. Rokicińskiej przy rondzie Inwalidów. Jest szansa, że inwestycja, która ma pochłonąć ponad 50 mln złotych, ruszy jeszcze w tym roku.

- Co prawda nie dostaliśmy na tę inwestycję pieniędzy, ale jeśli uda się coś zaoszczędzić na innych budowach, to postaramy się wystartować w tym roku - mówi Aleksandra Mioduszewska, rzeczniczka Zarządu Dróg i Transportu.

Według projektu rondo po przebudowie nabierze bardziej owalnego kształtu niż teraz. Tramwaje będą jeździć dołem, a samochody w stronę centrum miasta górą po estakadzie. Przebudowa ronda Inwalidów ma ułatwić dojazd do budowanego odcinka autostrady A-1. W związku z tą inwestycją już teraz przebudowywane jest przejście podziemne pod ul. Rokicińską.

Plan estakady już jest, teraz czekamy na jego realizację.
See less See more
2
miro said:
1. to ze w tej chwili nie jest jakos super potrzebna nie oznacza ze nie bedzie tak w przyszlosci.
Bo jaki na tym odcinku może dojść ruch? Zdecydowana większość ruchu na Retkinii idzie albo Wyszyńskiego, albo Maratońską. Retkińska pomiędzy tymi ulicami rozprowadza w zasadzie ruch na osiedla. (A jako łącznik pomiędzy Wyszyńskiego a Maratońską może służyć również z powodzeniem Armii Krajowej.
2. tej ulicy remont jest konieczny, wiec skoro juz maja ja zamknac na czas remontu to równie dobrze moga w tym samym czasie ja poszezyc bo miejsce jest.
:)))))) Ale poszerzać drogi (szczególnie w mieście) nie powinno się dlatego "bo miejsce jest" tylko z powodu merytorycznego dla drogi uzasadnienia. Dwujezdniówka w mieście tworzy silną barierę, jest terenochłonna i nieprzyjazna pieszym. Po jakiego wała budować zatem dwujezdniową drogę tam gdzie nie ma takiej konieczności? Czasy gdy urbaniści rozwijali miasto poprzez poszerzanie dróg zostały dawno zarzucone, jako droga do nikąd. Szkoda, że w Polsce (a przynajmniej w Łodzi) nie korzysta się z zachodnich doświadczeń.

Piszecie ze druga nitka nie jest potrzebna... to w takim raie poco 2 nitki na Dabrowskiego liczac od wiaduktu , przeciez tam prawie wogole ruchu nie ma, po co dwie nitki na Puszkina ?
To, że dwie nitki na Dąbrowskiego istnieją mimo tego, że są niepotrzebne nie jest uzasadnieniem dla budowy dwujezdniowej Retkińskiej :) Dąbrowskiego planowano jako dojazd na Olechów, z którego to pomysłu zrezygnowano robiąc główny dojazd zakładową (nawet położono dłuuuuuuuuugi odcinek szyn, tramwajowych, które później musiano zdemontować). Teraz dwujezdniowa Dąbrowskiego (szczególnie od Gojawiczyńskiej na wschód) nie ma żadnego uzasadnienia - jest terenochłonna i niepotrzebna. Zauważ, że Dąbrowskiego i Przybyszewskiego to koncepcje urbanistyczne z lat sześćdziesiątych czy siedemdziesiątych. Mocno przestarzałe obecnie.

ja mysle ze za kilka lat dwie nitki zobaczymy takze na Maratonskiej bo ruch na tej drodze z kazdym rokiem wzrasta i bedzie znacznie łatwiej poszezyc Maratonska niz Konstantynowska.
A ja myślę, że nie wiem co zobaczymy. Przekonamy jak rozłoży się ruch samochodowy w mieście po wybudowaniu obwodnic i dojazdów do nich. Ale mam nadzieję, że nikt nigdy nie wpadnie na pomysł poszerzania wszystkich dróg mieście na których wzrasta ruch samochodowy. Bo to doprowadzi do totalnego paraliżu centrum miasta. W dzielnicach peryferyjnych da się poszerzyć niektóre drogi bo jest na to miejsce. Niestety większość kierowców jadących tymi drogami zmierza do centrum gdzie dróg poszerzyć się nie da (bez wyburzania kamienic, ale miejmy nadzieję, że ten niezbyt mądry okres planistycznej działalności mamy za sobą). Zatem kierowca przejedzie sobie szeroką drogą na peryferiach i nage wjedzie w megakorek bo w którymś momencie dojazdu do centrum okazuje się, że tyle samochodów to jednak tam nie przejedzie (jaki byłby Twój pomysł na poprawę przejazdu przez węzeł przy Kaliskim? tam są dwie jezdnie po cztery czy pięć pasów w każdą stronę a mimo to w godzinach szczytu tworza się korki. Jezdni bardziej tam już nie da się poszerzyć, a większość prognozowanego przez Ciebie wzmożonego ruchu na Maratońskiej szłaby tamtędy. Wyobrażasz sobie to co działoby się przy Kaliskim? Na szczęśćie tramwaj przejedzie bez kłopotów :D

Dwujezdniowej Retkińskiej mówimy NIE!!
See less See more
HuBar said:
Nie no jak? Gdzie i w jaki sposób?
Proszę Cię, chciałbyś coś takiego widzieć tuż obok szpitala Korczaka?
Moim zdaniem rozwiązaniem jest wybudowanie (wreszcie) trasy Konstytucyjnej!
Trzeba by zrobić ekrany na lewoskrętach i tyle. Obecne natężenie ruchu i tak jest na tyle duże, że szpital nie bytuje w komfortowych pod względem drgań, hałasu i zanieczyszczeń warunkach.

Wydaje mi się, że trzeba by tylko wywalić obleśną kamienicę z południowo-wschodniego narożnika skrzyżowania. Chociaż to wszystko jest "pi razy oko" więc nie mogę autorytatywnie wypowiadać się w tej kwestii.
See less See more
1 - 20 of 19005 Posts