SkyscraperCity Forum banner

[Łódź] Infrastruktura drogowa (archiwum)

15719 Views 185 Replies 15 Participants Last post by  Eyk88

W łódzkim Zarządzie Dróg i Transportu uaktualniono projekt budowy estakady na ul. Rokicińskiej przy rondzie Inwalidów. Jest szansa, że inwestycja, która ma pochłonąć ponad 50 mln złotych, ruszy jeszcze w tym roku.

- Co prawda nie dostaliśmy na tę inwestycję pieniędzy, ale jeśli uda się coś zaoszczędzić na innych budowach, to postaramy się wystartować w tym roku - mówi Aleksandra Mioduszewska, rzeczniczka Zarządu Dróg i Transportu.

Według projektu rondo po przebudowie nabierze bardziej owalnego kształtu niż teraz. Tramwaje będą jeździć dołem, a samochody w stronę centrum miasta górą po estakadzie. Przebudowa ronda Inwalidów ma ułatwić dojazd do budowanego odcinka autostrady A-1. W związku z tą inwestycją już teraz przebudowywane jest przejście podziemne pod ul. Rokicińską.

"... a samochody w strone centrum miasta gora po estakadzie ..."

JAK TO?!?!? to co to za estakada, tylko w jedna strone? Mam nadzieje, ze to kolejna kaczka dziennikarska w Expressie :bash:
Jesli ktos ma jakies informacje w tej sprawie lub jest w stanie odszyfrowac na zalaczonym zdjeciu czy estakada jest w dwie strony :) (niestety projekt w tych miejscach ma zagniecenia) - niech sie wypowie,

Piotrek

OK,
mam informacje z Zarzadu Drog i Transportu, ze wiadukty beda w obie strony podobnie jak na Al. Wlokniarzy. Czyli kolejny raz Express Ilustrowany pokazal co potrafi...
See less See more
2
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 186 Posts
Rozmumiem twoje rozgoryczenie i mam nadzieje ze to bład,ale na pocieszenie powiem ze w Krakowie wybudowali taka estakade :bash:
Mi-V said:
Rozmumiem twoje rozgoryczenie i mam nadzieje ze to bład,ale na pocieszenie powiem ze w Krakowie wybudowali taka estakade :bash:
A w którym miejscu? Czy chodzi Ci o estakadę koło dworca w Płaszowie?

Co do ronda Iwalidów to nie rozumiem po kiego będą mu nadawać "bardziej owalny kształt"? Przecież tam jest miejsce na estakady :hammer:
See less See more
xkk said:

Co do ronda Iwalidów to nie rozumiem po kiego będą mu nadawać "bardziej owalny kształt"? Przecież tam jest miejsce na estakady :hammer:
Prawdę powiedziawszy temu skrzyżowaniu (rondu) wystarczyłby "bardziej owalny kształt" i nie byłoby potrzeby budowania estakady. Bo uzasadnieniem dla estakady były częste wypadki w tym miejscu, a wypadki były (i są) spowodowane tym, że konstrukacja ronda umożliwia przecięcie go jadąc idealnie na wprost w obu kierunkach bez żadnego zmniejszenia prędkości (bo to w zasadzie nie rondo a skrzyżowanie z placem po środkui).

A tak wogóle to ta inwestycja jest o wiele mniej potrzebna niż usprawnienie ruchu na skrzyżowaniu marszałków (na co póki co się nie zanosi). Buduje się estakadę tam gdzie jest wygodnie a nie tam gdzie jest niezbęda.

A już ładowanie kasy w remont przejścia podziemnego dla pieszych w sytuacji gdy z jezdni na tym odcinku będą korzystali jedynie skręcający w/z Puszkina i ofermy, które na wprost nie pojadą estakadą jest totalną porażką. Wystarczyłyby światła i byłoby po kłopocie, a tak to znów pieszych zmusza się do biegania w górę i w dół po schodach - ot taka lokalna moda.

Estakada, robienie z Retkińskiej pomiędzy Maratońską a Wyszyńskiego drogi dwujezdniowej to są projekty będące wyrzuceniem pieniędzy w błoto. A później ZDiT narzeka, że nie ma kasy na działania naprawdę niezbędne. Ehhh :bash: :bash: :bash: :bash:
See less See more
lazej said:
Prawdę powiedziawszy temu skrzyżowaniu (rondu) wystarczyłby "bardziej owalny kształt" i nie byłoby potrzeby budowania estakady. Bo uzasadnieniem dla estakady były częste wypadki w tym miejscu, a wypadki były (i są) spowodowane tym, że konstrukacja ronda umożliwia przecięcie go jadąc idealnie na wprost w obu kierunkach bez żadnego zmniejszenia prędkości (bo to w zasadzie nie rondo a skrzyżowanie z placem po środkui).

A tak wogóle to ta inwestycja jest o wiele mniej potrzebna niż usprawnienie ruchu na skrzyżowaniu marszałków (na co póki co się nie zanosi). Buduje się estakadę tam gdzie jest wygodnie a nie tam gdzie jest niezbęda.

A już ładowanie kasy w remont przejścia podziemnego dla pieszych w sytuacji gdy z jezdni na tym odcinku będą korzystali jedynie skręcający w/z Puszkina i ofermy, które na wprost nie pojadą estakadą jest totalną porażką. Wystarczyłyby światła i byłoby po kłopocie, a tak to znów pieszych zmusza się do biegania w górę i w dół po schodach - ot taka lokalna moda.

Estakada, robienie z Retkińskiej pomiędzy Maratońską a Wyszyńskiego drogi dwujezdniowej to są projekty będące wyrzuceniem pieniędzy w błoto. A później ZDiT narzeka, że nie ma kasy na działania naprawdę niezbędne. Ehhh :bash: :bash: :bash: :bash:

uwazam, ze faktycznie moze i sa wazniejsze inwestycje, ale te ktore wymieniles i tak i tak od lat byly planowane i musza zostac zrealizowana.

Retkinska jest w tak zlym stanie, ze wymage generalnego remontu. Niejako z rozpedu bedzie dobudowana druga nitka - pewnie przyszlosciowo jesli chodzi o przebicie jej do lotniska.

Estakada nad rondem Inwalidow. Statystyki mowia same za siebie - jest to po skrzyzowaniu Marszalkow jedno z niebezpieczniejszych lodzkich skrzyzowan. Dotychczasowe zabiegi typu rondo itd nie przyniosly ZADNYCH rezultatow.
Nie zapominajmy rowniez, ze bedzie to glowny dojazd do NAJBLIZSZEJ nam autostrady. A1 bedzie przecinac Rokicinska tuz za Selgrosem! Niezbedny jest wiec szybki i bezpieczny przejazd do centrum.
Oczywiscie kolejna estakada lub wykop przydalby sie bardzo na skrzyzowaniu Marszalkow. Miejmy nadzieje ze i tej inwestycji dozyjemy...
See less See more
skrzyzowanie MArszalkow jest znacznie trudniejsze do rozwiazania, ja sie ciesze ze sie w Łodzi sie buduje i mysli powoli o przyszlosci.
xkk said:
można to i tak ujac:) estakada jest nad skrzyzowaniem powstancow slaskich/wlkp i wielickiej. Jak jedziesz od dworca plaszow w strone centrum.

tutaj masz mape:

estakada jest kolo duzej literki A :) dworzec plaszow troche ponizej iw prawo.

Przepraszam za offtopic:)
See less See more
Mamy w Łodzi już jedną estakadę "one way". Na Pabianickiej na wyjeździe z miast, nad zjazdem torowiska na Chocianowice :D

A co do tej na Rondzie Inwalidów - totalna pomyłka!!!!!

Pozdrówki.
yarro said:
Mamy w Łodzi już jedną estakadę "one way". Na Pabianickiej na wyjeździe z miast, nad zjazdem torowiska na Chocianowice :D

A co do tej na Rondzie Inwalidów - totalna pomyłka!!!!!

Pozdrówki.
estakada o ktorej piszesz miala w zalozeniu spelniac jedynie zadanie bezkolizyjnego przejscia torow tramwajowych. Gdy dobudowywana bedzie dalej druga nitka Pabianickiej, lewa jezdnia (jadac od strony miasta) bedzie odchodzic nieco w lewo wlasnie. Drugiego mostu nie bedzie bo nie ma po co.

Co do Ronda Inwalidow, oby wiecej takich "pomylek". Kazda inwestycja w miejskie "ulice glowne ruchu przyspieszonego" jest bardzo cenna i nalezy sie cieszyc, ze cos sie zmienia...
See less See more
Widać wyraźnie na projekcie, że będą 2 estakady, każda po 2 pasy ruchu. Sporo wodza, niezły kawałek węzła szykuje się w Łodzi.
Nie tylko w Krakowie jest estakada w jedną stronę. Także w Warszawie na przedłużeniu Szwedzkiej w kierunku Ronda Starzyńskiego. Tam dopiero jest czad - w jednym miejscu zbiega się 5 ulic, a docelowo ma być jeszcze Trasa Tysiąclecia.
See less See more
hej75 said:
estakada o ktorej piszesz miala w zalozeniu spelniac jedynie zadanie bezkolizyjnego przejscia torow tramwajowych. Gdy dobudowywana bedzie dalej druga nitka Pabianickiej, lewa jezdnia (jadac od strony miasta) bedzie odchodzic nieco w lewo wlasnie. Drugiego mostu nie bedzie bo nie ma po co.
Hm, a czy ja napisałem że jest po co? Zwróciłem tylko uwagę na to, że jest tam estakada w jedną mańkę - czysto krajoznawczo :D

hej75 said:
Co do Ronda Inwalidow, oby wiecej takich "pomylek". Kazda inwestycja w miejskie "ulice glowne ruchu przyspieszonego" jest bardzo cenna i nalezy sie cieszyc, ze cos sie zmienia...
Hm, domyślasz się chyba że są ważniejsze inwestycje w miejskie "ulice glowne ruchu przyspieszonego" niż akurat tamta estakada w szczerym polu.

:bash:
See less See more
yarro said:
Hm, a czy ja napisałem że jest po co? Zwróciłem tylko uwagę na to, że jest tam estakada w jedną mańkę - czysto krajoznawczo :D :
skoro przytoczyles ta wypowiedz w kontekscie dywagacji na temat bezsensownosci budowania estakady w jednym kierunku wnioskuje ze rowniez i ta na pabianickiej zaliczasz rowniez do bezsensownych inwestycji, stad moje wyjasnienie!

yarro said:
Hm, domyślasz się chyba że są ważniejsze inwestycje w miejskie "ulice glowne ruchu przyspieszonego" niż akurat tamta estakada w szczerym polu.

:bash:
hm, nie tyle domyslam sie co wiem, ze sa inne ROWNIE WAZNE inwestycje.

Podkreslam jeszcze raz - w najblizszych latach najwazniejsze jest dobre skomunikowanie miasta z ukladem autostrad. Lodz na szczescie nie boryka sie (jeszcze) z takimi korkami jak inne wielkie miasta... Skonczy sie budowa estakady - akurat w tym samym czasie za Selgrosem pojawi sie A1.

Jakie szczere pole????????? :bash: czy mowimy o tym samym miejscu?

Wydawalo mi sie, ze Widzew Wschod to wielkie osiedle mieszkaniowe?

Przypominam, ze ciag Bandurskiego-Mickiewicza-Pilsudskiego-Rokicinska to glowny łódzki dojazd do autostrady A1 i najwazniejsza łódzka arteria komunikacyjna.
See less See more
hej75 said:
Przypominam, ze ciag Bandurskiego-Mickiewicza-Pilsudskiego-Rokicinska to glowny łódzki dojazd do autostrady A1 i najwazniejsza łódzka arteria komunikacyjna.
dokladnie, dzien w dzien jezdze dokladnie ta trasa i wiem ile zdrowia i czasu mozna na niej stracic, oczywiscie na chwile obecna ruch na wspomnianym rondzie nie jest na tyle duzy aby budowac eskapade, ale w momencie otworzenia A1 bedzie zupelnie inaczej...wiec jestem bardzo zadowolony ze Łodz juz teraz planuje rozwiazanie szybkiego dojazdu do autostrady, mam tez nadzieje ze podobnie bedzie z dojazdem do A2 od polnocy miasta (przedluzenie Al Wlokniarzy) badz tez inne rozwiazanie.
See less See more
miro said:
dokladnie, dzien w dzien jezdze dokladnie ta trasa i wiem ile zdrowia i czasu mozna na niej stracic, oczywiscie na chwile obecna ruch na wspomnianym rondzie nie jest na tyle duzy aby budowac eskapade, ale w momencie otworzenia A1 bedzie zupelnie inaczej...wiec jestem bardzo zadowolony ze Łodz juz teraz planuje rozwiazanie szybkiego dojazdu do autostrady, mam tez nadzieje ze podobnie bedzie z dojazdem do A2 od polnocy miasta (przedluzenie Al Wlokniarzy) badz tez inne rozwiazanie.
druga nitka Strykowskiej - do granic miasta (a to juz b. blisko autostrady). Granica miasta to skret w lewo (jadac od Lodzi i "gorka" w okolicach Dobieszkowa) powstanie w latach 2007 - 2010. Czyli jeszcze troche. Gorny odcinek S14 wraz przebiciem Wlokniarzy do ul.11 listopada i dobudowanie jej drugiej jezdni pewnie tez jakos w tych latach. Czyli jeszcze 2 - 5 lat :(
See less See more
calkowicie sie zgadzam z przedmówca :)
hej75 said:
Gorny odcinek S14 wraz przebiciem Wlokniarzy do ul.11 listopada i dobudowanie jej drugiej jezdni pewnie tez jakos w tych latach. Czyli jeszcze 2 - 5 lat :(
Coś Ty się tak uparł na to przebijanie do 11go Listopada? Już Ci napisałem (w tym wątku co go zdublowałeś), że Włókniarzy będzie pociągnięta do S14 nieco na zachód od Osiedla Radogoszcz Zachód, a nie tą drogą osiedlową, jaką jest teraz 11go Listopada.
See less See more
HuBar said:
Coś Ty się tak uparł na to przebijanie do 11go Listopada? Już Ci napisałem (w tym wątku co go zdublowałeś), że Włókniarzy będzie pociągnięta do S14 nieco na zachód od Osiedla Radogoszcz Zachód, a nie tą drogą osiedlową, jaką jest teraz 11go Listopada.
alez ja przeczytalem twoje zdanie, przyjalem je do wiadomosci ze takie jest a nie inne. Ja posiadam inne informacje i trzymam sie mojej wersji. Nie mam rowniez zamiaru komukolwiek jej narzucac, wiec ty tez tego nie rob... :bash:
See less See more
Remont al. Włókniarzy po wakacjach?

Gigantyczny kontrakt warty ponad 100 mln zł na przebudowę al. Włókniarzy i ul. Brzezińską utknął w Ministerstwie Infrastruktury. - Jak zwykle przetarg zostanie ogłoszony dopiero w wakacje, a największe utrudnienia dla kierowców zaczną się jesienią - denerwują się łódzcy drogowcy

Łódzki Zarząd Dróg i Transportu złożył wniosek w ministerstwie na obie inwestycje w maju 2004 r. W ramach programu unijnego SPO Transport 75 proc. pieniędzy daje Unia Europejska, 25 proc. pochodzi z budżetu Łodzi. A kwota jest gigantyczna: tylko w przypadku al. Włókniarzy wynosi - 116 mln zł, Brzezińska to koszt 14 mln zł. W grudniu w ministerstwie zapadła decyzja o przyznaniu pieniędzy. - Łódź była jedynym miastem w Polsce, które zgłosiło dwa projekty i oba zostały zaakceptowane - cieszy się Rafał Witczak z ZDiT.

I co dalej? Minęły dwa miesiące i w sprawie obu inwestycji cisza. W ministerstwie trwają prace nad przygotowaniem umowy z łódzkim samorządem. Dopiero kiedy zostanie ona podpisana, Zarząd Dróg i Transportu będzie miał 3 miesiące na ogłoszenie przetargu na wykonawcę. - Najwcześniej nastąpi to w lipcu. Roboty mogłyby ruszyć w sierpniu pod warunkiem, że nie będzie żadnych skarg na wyniki przetargu - usłyszeliśmy w łódzkim magistracie.

Łódzcy drogowcy przyznają, że takie działania ich nie dziwią. Proszą o anonimowość, bo sami chcą wystartować w przetargu. - Sytuacja się powtarza - mówi szef jednej z łódzkich firm drogowych. - To nienormalne, że zamiast rozstrzygać wszystkie przetargi zimą, robi się to dopiero w wakacje. Przecież już od kwietnia mogłyby się zacząć wszystkie drogowe roboty. W wakacje są one mniej uciążliwe. A tak znów szykujemy naszym kierowcom pasztet z objazdami jesienią.

- Nie rozumiem tego - dodaje przedstawiciel innej łódzkiej firmy. - W ubiegłym roku szczyt sezonu drogowego mieliśmy... w listopadzie. Dopóki urzędnicy nie pojmą, że przetargi powinno się rozstrzygać w pierwszym kwartale, to nadal będziemy świadkami bałaganu.
See less See more
nie moge sie doczekac, tylko aby ten remont mial sens trzeba jak najszybciej zbudowac obwodnice Łodzi w postaci A1 od zachodu i S14 od wschodu...

w kazdym razie ciesze sie.
Mam nadzieje ze Rokicinska oddadza wczesniej niz planuja bo to kpina zeby o rok opoznic budowe...
1 - 20 of 186 Posts
Status
Not open for further replies.