SkyscraperCity Forum banner

Shut up and rate ;)

[Łódź] Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki

13016 Views 39 Replies 32 Participants Last post by  marzec
5
Dziwne, że tego budynku jeszcze tutaj nie ma.

Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki - jeden z największych szpitali w Polsce, położony w Łodzi w dzielnicy Górna. Ma profil ginekologiczno-położniczy i pediatryczny oraz status jednostki badawczo-rozwojowej Ministerstwa Zdrowia.
Widok Instytutu od wejścia

Prowadzi działalność leczniczą, naukową oraz dydaktyczno-szkoleniową. W części ginekologiczno-położniczej mieści się 10 klinik z 396 łóżkami (oraz ok. 100 noworodkowych) i 30 poradni, w części pediatrycznej - 13 klinik z 404 łóżkami i 28 poradni; w instytucie funkcjonuje także 10 zakładów diagnostycznych. Rocznie instytut przyjmuje ok. 40 tysięcy pacjentów na oddziały szpitalne oraz udziela ok. 200 tysięcy porad lekarskich w poradniach przyszpitalnych.

Szpital Centrum Zdrowia Matki Polki został otwarty 26 maja 1988 r. Od 16 września 1997 r. działa jako instytut podlegający bezpośrednio Ministerstwu Zdrowia.

Źródło - Wikipedia

Źródło - GW

Niestety nie mogłem znaleźć więcej zdjęć. Jeśli jakieś macie to zamieszczajcie.
See less See more
1 - 20 of 40 Posts
Urodziłem się w tym szpitalu :). Z sentymentu dałbym 10 :),ale budynkowi dam 8,5/10.
Urodziłem się w tym szpitalu :). Z sentymentu dałbym 10 :),ale budynkowi dam 8,5/10.
Też się tam urodziłem ;)
I też dam 8,5, bo budynek jest naprawdę przyzwoity.
Szkoda, że zdjęcia nie oddają jego prawdziwych rozmiarów. Jest na co popatrzeć.
7/10 miodzio :cheers:
Gdyby go odczyśćić to dałbym 10, ale w obecnym stanie 8.5.
Heh. Ostatnio myślałem, żeby go tu wrzucić :D I też się tam urodziłem :D I dam 8 :D
3
I jeszcze takie fotki znalazłem w necie:

Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi

See less See more
Bardzo podoba mi się ten budynek. Zawsze jak przejeżdżałem przez Łódź to za każdym razem przykuwał moją uwagę :) 9/10
7/10
Porządny budynek :cheers: 8.5/10
szczególnie fajne są te subtelne zaokrąglenia:)

9/10 :)
Dobra architektura w dobrym wydaniu.

8.5/10 :eek:kay:
10/10 :cheers:

Nosz kurcze przecież to ikona Łodzi :) ile razy znajomi z południa Polski, widzą ten budynek już wiedzą, że dobrze trafilii :D .
Mimo, że tam się nie rodziłem, wiele razy w nim bywałem, jest to coś niebywałego, ogrom kompleksu poraża, bryła budynków również.
Przydałoby się tylko odnowić sam budynek od zewnątrz oraz teren wokół (parkingi, zieleń) noi zrobić w końcu lepsze dojście od przystanku MPK przy Rzgowskiej bo teraz ludzie chodzą po trawie :eek:hno:.
Nie podoba mi się. Przerost formy, niby takie symetryczne niewiadomo co, ale i tak bez konsekwencji . 5/10.
genialny - 10
1 - 20 of 40 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.