SkyscraperCity Forum banner

[Łódź] Okolice Parku Klepacza i Politechniki

3040 Views 18 Replies 15 Participants Last post by  piortek
25
Przedstawiam okolice zabytkowego parku Klepacza i mojej byłej uczelni Politechniki. W głównej mierze są to pałacyki fabrykantów oraz zaadaptowane budynki fabryczne.

Rektorat PŁ w parku Klepacza

Cybulice w parku (niebieski kwiat i kolce ;))

Pałac Biskupów

Seminarium Duchowne

Była kwestura PŁ - nie wiem jakie obecnie ma przeznaczenie

Wydział Studiów Międzynarodowych

Hala Expo

Wydział Inżynierii Środowiska

Budynek Wydziału Fizyki, Matematyki i Informatyki

Biblioteka Główna

Wydział Fizyki (nie jestem pewien)

See less See more
1 - 19 of 19 Posts
Fajne fotki, dzięki, aż mi się serce raduje jak widze zrewitalizowane fabryki :) ale ta hala expo to niezły shit :puke: za to pałacyki rewelacja :eek:kay:
shit? czemu?
Fajna relacja, chcialbym jednak doprecyzowac bo czesc podpisow jest bledna.

1. Ten dlugi budynek to nie wydzial fizyki, matematyki i informatyki ale tzw. "tramwaj", w ktorym mieszczą się częsci trzech wydziałow: Elektrycznego, Organizacji i Zarządzania oraz FTiMS'u

2. Pałacyk i fabryka to Wydzial Inzynieri Procesowej i Ochrony Srodowiska. Sama Inzynieria Srodowiska jest na wydz. Budownictwa.

3. W tym obskrobanym budyneczku kolo rektoratu nigdy nie bylo kwestury (kwestura jest i byla przy Zwirki). Tam miescila sie tylko rekrutacja. Czy nadal tam jest - nie wiem.

4. Ostatnie zdjecia co nie byles pewien to czesc Wydzialu Mechanicznego (Instytut Maszyn Przeplywowych) - nasz Rektor wywodzi sie stamtad wlasnie.

pozdrowki,

Piotr
See less See more
no hala expo wygląda jak hipermarket, ale pałacyki są cudowne :)
Nazywając budynki nie trzymałem się kurczowo pełnych nazw wydziałów.

1. Ten dlugi budynek to nie wydzial fizyki, matematyki i informatyki ale tzw. "tramwaj", w ktorym mieszczą się częsci trzech wydziałow: Elektrycznego, Organizacji i Zarządzania oraz FTiMS'u
Częściowo miałem rację bo FTIMS to nic innego jak
Wydział Fizyki Technicznej, Informatyki i Matematyki Stosowanej :)
A w budynku należącym wcześniej jeśli się nie mylę do Lodex'u remont rozpoczął się w roku kiedy kończyłem studia.

3. W tym obskrobanym budyneczku kolo rektoratu nigdy nie bylo kwestury (kwestura jest i byla przy Zwirki). Tam miescila sie tylko rekrutacja. Czy nadal tam jest - nie wiem.
Racja, niegdyś mieściła się tam rekrutacja oraz coś w stylu biura karier studenckich, ale tutaj również odbierałem swoje pierwsze stypendium (jeszcze nie było konieczne posiadanie konta bankowego) :).
Później faktycznie do kwestury chodziło się do głównego kampusu przy al. Politechniki naprzeciw nowego budynku z aulą i biblioteką.
Polibuda rlz. ;-)))

niektore budynki na prawde powalaja, skonczylem studia rok temu i widze ze duzo sie zmienilo i zapewne w najblizszych latach bedzie tak dalej :)

Tramwaj jest niezly, ile on ma długosci, bo słyszalem legendy ze aby przejsc z poczatku na koniec potrzeba kilkanascie minut :)

ciesze sie ze polibuda adaptuje stare budynki pofabryczne, to nadaje jej niewatpliwie dodatkowej urody :)
Dziwny ten budynek biblioteki. To zabytek? Cos w nim bylo innego wczesniej czy od poczatku biblioteka?
Ten "tramwaj" swoim wygladem od razu na mysl podsuwa uczelnie :). Poza tym wszystko ladnie odremontowane, czysciutka cegla, po prostu pieknie.

Tylko hala Expo na tych zdjeciach odstaje od reszty. Wyglada jakby architekt probowal zrobic cos prostego i ladnego, ale mu nie wyszlo.
biblioteka to stara fabryka jak nietrudno sie domyslic:)
Swietna okolica. Szkoda, ze tam nie trafiłem..
expo wcale tak zle nie wyglada, obok jest jeszcze lodowisko i hala sportowa.
wow... jestem pod wielkim wrazeniem budynków uczelni... git!
Niezła chała (expo)
Krzycho said:
Fajne fotki, dzięki, aż mi się serce raduje jak widze zrewitalizowane fabryki :) ale ta hala expo to niezły shit :puke: za to pałacyki rewelacja :eek:kay:
nie jest az tak dobrze. dwa tygodnie temu w ramach rewitalizacji okolicy za zgoda wladz wyburzono ta secesyjna "rudere" ktora byla po sasiedzku z tymi odnowionymi fabrykami...
See less See more
oj szkoda, że wyburzono, jesli chodzi o te wille/pałacyki na poczatku to we wro jest duzo takich na osiedlu Dabie :p
Bartas2004 said:
nie jest az tak dobrze. dwa tygodnie temu w ramach rewitalizacji okolicy za zgoda wladz wyburzono ta secesyjna "rudere" ktora byla po sasiedzku z tymi odnowionymi fabrykami...
Nie mogłem znaleźć w sieci zdjęcia tej fabryki. Teraz widzę, że to naprawdę duża strata. To straszne, że dopiero teraz władze miasta zastanawiają się jak uniknąć w przyszłość takich tragedii dla dziedzictwa architektonicznego Łodzi, ale w końcu teraz ważniejszą sprawą jest przemianowanie al. Włókniarzy na Jana Pawła II
1 - 19 of 19 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.