Tak jeszcze wrzutka na koniec dnia. Najbardziej medialny vc-prezydent Łodzi. Okrzyknięty przez forumowiczów „grzywka”:
[/URL][/URL][/URL]
Mam nadzieję, że z tą medialnością będą szli najemcy i inwestorzy.
W sprawie lotniska, planów cargo itp.
Wielki hub w Łodzi? Nie ma szans. Ekspert: Lotnicze cargo w Polsce to 1 proc. rynku w Europie
Wyborcza.pl Wyborcza.pl
Prawdę mówiąc CPK to projekt, pod którym wszyscy łodzianie powinni się podpisywać obiema rękami. Jedyna szansa na działające odpowiednio lotnisko w okolicach Łodzi.
Łodzianie to teraz powinni murem stanąć za łódzkim lotniskiem i zablokować głupotę forsowaną przez grzywę i Zdanowską. Umiesz liczyć licz za siebie. CPK nie bedzie, miliardy pójdą w Modlin, który jest jeszcze gorzej dla Łodzi położony niż Okęcie, i dopiero wtedy pewnie będzie trzeba budować kolejne lotnisko dla Łodzi
Bo ja rozumiem, mamy rok 2035, CPK jakimś cudem powstało, jest na etapie tym, na którym dziś to lotnisko w Berlinie. Jest szybka kolej z Łodzi na nie. I ja wtedy rozumiem, że podejmujemy dyskusje, co dalej z Lublinkiem i czy nie zwijać interesu. jest alternatywa, 30 minut jazdy pociągiem z Fabrycznej. prawdziwa alternatywa a nie wydumana "godzinka Zdanowskiej". I wtedy można się zastanawiać nad zamykaniem łodzkiego lotniska,. Dziś, gdy cała opozycja chce stawiać na jeszcze gorzej położony Modlin, gdy wiadomym jest że CPK to może za 10-15 lat, gdy wiadomo (Nowak) jak opozycja załatwi sprawę CPK, bazowanie na tym, że będzie CPK to szczyt głupoty albo wyrachowania.
Zdanowskiej od samego początku to lotnisko nie było po drodze, od samego początku traktowało je jako zbędny dodatek generujący koszty. Ona po prostu jak cała ta łodzka "elita polityczna" (bo to nie tylko problem Zdanowskiej) nie widzi tej wartości dodanej, jaką może port lotniczy dac miastu.
Łodzianie powinni teraz powiedzieć stop głupocie, domagać się dymisji grzywy, bo już starczy tego dyzmowania. Głupoty jakie ten cżłowiek firmuje stawia go na równi z Macierewiczem "stawiającym na polskie fabryki śmigłowców". Nie dajmy mu zniszczyć lotniska i NCŁ. Oba te projekty wymagają zmian, ale nie na zasadzie sprzedaży czy pójścia na łatwiznę by sie problemu pozbyć.
Co do cargo, za 10-20 lat może wiele się zmienić. I hub cargo w Łodzi to nie taki głupi pomysł. Teraz jest 1% bo Polska generalnie jest słaba bo jest tanim zapleczem zachodu, ale nie zawsze tak musi być. Potencjał mamy, tak jak Łodź ma potencjał, tylko jest on marnowany przez takie grzywy czy taką Zdanowską. Ekspert jak zwykle ocenia co jest tu i teraz a nie co będzie za 10 - 20 lat. Jak by ci ktoś w 2000 roku powiedział że w 2020 będzie kilka tysiecy autostrad i dróg ekspresowych to byś pewnie się w głowę pukał. Ludzie nawet nie wierzyli w 2005 roku że się uda stadiony i drogi na Euro zrobić. Wszystkiego nie zrobili, ale wiele się udało
Jak by grzywa za powiedzmy pół roku wystąpił na wspólnej konfie, z przedstawicielem np. DHL, i wspólnie zadeklarowali, że miasto daje 20-30% udziałów w lotnisku, buduje dojazd do S14 i linię kolejową na lotnisko, DHL stawia bazę cargo (szczegóły oczywiście w umowie by nie skończyło się jak z naszymi inwestycjami w cargo gdzie namiot postawili i się cieszą) pod siebie, deklaruje minimum 1 samolot cargo dziennie przez następne 10-15 lat, .tobym powiedział, że takiego człowieka potrzebujemy. Ale ten Dyzma wystąpił i powiedział, że lotnisko jest na sprzedaż bo Łodzianie już nie będą dopłacac do niego, innymi słowy my się tego chcemy pozbyć i niech kto kupi, a my zrobimy wszystjko by ten kto kupi był zadowolony. Masakra
No ja patrząc subiektywnie i tylko z mojego punktu widzenia też jestem bardzo, bardzo za CPK, i myślę że generalnie większość osób z Łodzi i Warszawy będzie za tym projektem. Ale równocześnie się nie dziwie, że mieszkańcy innych rejonów Polski uważają go za bezsensowny i mogą być w sporej mierze przeciwko niemu. A patrząc realnie to PiS tego projektu nie udźwignie, a opozycja będzie przeciw i anuluje całkowicie
"Rafał" zajezdnie tramwajową palnuje w pasie terenu pod przyszłą KDP więc tak to realnie wygląda. Oni to storpedują, nie tylko CPK ale i KDP. I nie bo innym nie pasi, tylko dlatego że warszafka nie chce się dzielić tym tortem. Z punktu widzenia Warszawy obojętne czy to Modlin będzie czy Baranów (dojazd). Ale lotsniko w Baranowie może byc deżdobrze skomunikowane z Łodzią a dzięki CMK kolejowo również z Krakowem i Katowicami. A to już warszafce nie po drodze. Bo straca przewagę jaką mają dzięki Okęciu
Zdanowska też się popisała jak były konsultacje społeczne uruchamiając cała swoją machinę propagandową i strasząc zniszczeniem parku na Zdrowiu. Na pewno takim czymś Łodzian do KDP i CPK nie przekonała, a od tego powinna zacząć.
Trela, czyli były wice, główny partner Zdanowskiej w koalicji rządzącej miastem,. wprost klepie że CPK a więc i KDP do kasacji, bo dworce powiatowe czy ścieżki rowerowe ważniejsze. Takie są fakty.