1,455 Posts
^^ I przy okazji wylewa się dziecko z kąpielą.
To taka sama tajemnica poliszynela jak w przypadku wynajmu pałacyku przez Monnari.Nie wiem czemu UMŁ w ogóle w to wszedł
Dokładnie. Bo akurat ze wszystkich projektów ten jest naprawde spoko. Nie widzę nic złego w tym by do starej zabudowy dodawac coś nowoczesnego, a trochę nowoczesności w tym jednak lekko zapyziałym mieście się przydaWszedł bo to Walczak. Łodzki Bóg tylko, że niestety himeryczny i z fochem. Pech i tyle.
Co ciekawe pod tym postem Przestrzeń dla Lodzi komentarze były raczej neutralne (poza Filipem Springerem![]()
Tylko, ze z interpelacji to wynika, ze właściwie nic nie wynika.z jednym zastrzeżeniem, że ma to finansować partner tj. Walczak. I ja się z tym absolutnie zgadzam od samego początku. Mogą sobie robić co chcą byle udział w finansowaniu był 10proc UMŁ a 90proc Walczak. Wówczas będę zadowolony.
Ściema, ale dla mnie też już spoko, na pewno lepsze od tej poprzedniej wersjiTo nowe mikro wizu co się zrobiła awantura to sciema. Jedyne co widać, ze bryla nadal pokraczna ale to musi zostać a jednak już bliżej do tej z Wilna. Jeszcze trochę poprostować tego banana i bedzie jak Muzeum Sztuki w Wilnie. To już byloby fajnie.
[...]Btw uważam, że ta bryla z wizu pokazana jest ewidentnie najlepsza z tego co do tej pory pokazywano. Chyba wreszcie Libeskind tam ołówek do kartki przyłożył. No a że jest to dekonstrukcja to cóż. Libeskind jest Libeskind.
Ale tu w ogóle nei ma opcji by Miasto to budowało - skąd na to kasa? Ulice się sypią, złomstale królują, kamienice zawalają. Takie fanaberie to tylko w ramach jakiegoś PPP i tyle. I nie sądze by UMŁ w ogóle rozważał inną opcję. Ja sie tylko obawiam, ze Walczak nie chce wydac na to kasy, przecież inaczej już by to ruszał. Ta kamienica na Włókienncizej też pewno mu budżet obciążaOdnoszę wrażenie, że szyscy jednak chcą by kamienica nr 1 powstała ale ma to sfinansować Walczak. Ja należę do tej zdecydowanej jak sądzę większości.
Wydaje mi się że chyba i tak nie ma innej opcji. Nie ma się zatem co krępować a działać tj. UMŁ aport działki Walczak projektu Libeskinda plus cash na realizację i jazda ! Utrzymanie ustalic w umowie inwestycyjnej (wspólników) tak 25proc UMŁ a Walczak 75 proc i będzie śmigać.
Ważne by było akceptowalnie. Ja w gruncie rzeczy cudu nie wymagam, bo nie ma na to nawet kasy. Fajnie tylko by powstało coś charakterystycznego, coś co można pokazywac turystom, coś o czym się będzie mówić tak by ten Liebeskind w Łodzi coś po sobie zostawił.Ja napisze więcej niech już budują tą bryłę z wizu. Niech to się juz dzieje a Walczak płaci. Niech powstanie i będzie Libeskind w Łodzi. Może nieidealny ale będzie. Póki, co tam na tej działce jest Bangladesz.
Nie, raczej nie jest łódzkim bogiem, a jakimś ekstrawaganckim biznesmanem, który namówił koleżankę Hanię na powołanie instytucji, a ta z kolei stała się karykaturą zanim powstała.Wszedł bo to Walczak. Łodzki Bóg tylko, że niestety himeryczny i z fochem. Pech i tyle.
[/QUOTE]Dokładnie. Bo akurat ze wszystkich projektów ten jest naprawde spoko. Nie widzę nic złego w tym by do starej zabudowy dodawac coś nowoczesnego, a trochę nowoczesności w tym jednak lekko zapyziałym mieście się przyda
Liebeskind to jest bardzo sympatyczny człowiek że JESZCZE chce tu coś zrobićLibeskind to jest bardzo sympatyczny człowiek i chce tu coś zrobić. Jescze żyje! Pytanie czy łodzianie do tego dorośli i to sfinansują.
Jednak nie można od Libeskinda wymagać by sam sobie sfinansował swój de facto pomnik. Tak to się nie da.
Nic dodać nic ująć, że tak to skomentuję...^^
Osoby z kartą zapłacą więcej niż we Wrocławiu i Krakowie, a minimalnie mniej niż w Warszawie.
Osoby bez karty zapłacą więcej niż w Warszawie i Wrocławiu.
Cena biletu 90-dniowego normalnego na strefę miejską i podmiejską zostanie podniesiona z 288 do 346 zł, a przecież korzystają z niego głównie osoby z Pabianic, Zgierza i Konstantynowa, które w Łodzi nie mieszkają i ciężko od nich oczekiwać płacenia podatków w Łodzi. Czyli zachęta dla ludzi spod Łodzi, żeby wybrać samochód.
Tymczasem dm podobno otwiera siedzibę we Wrocławiu, szkoda że nie chcieli zrobić pstryczka Rossmannowi i nie wybrali Łodzi![]()
^^ DM ?
Ech, nadzieję mi zrobiliście
Jakby to była czysta taka chęć, to nie ma lepszej okazji, bo to jego miasto planuje ratusz i to dość wysoki, jak na to miasto. Idealna okazja, by jemu powierzyć zaprojektowanie, skoro miasto tak chce go uhonorować, a on tak chce temu miastu coś dać na koniec o ile nie za darmo, to z grubym bonusem.My tu mamy problem jak mamy postawić jego budynek, ktprego projekt jak sądzę o ile nie za darmo to z grubym bonusem chce swojemu miastu dać. Niejako pomnik nagrobny bo tak to trzeba czytać.