Pamiętam go z czasów, jak po lekcjach się grało w piłkę pod szkołą.To Kosmatka z DŁ do TVP przeszedł. Kiedy transfer na rzecznika wojewody? Bo to lokalna tradycja ze dziennikarze ida do rzeczników![]()
Ja tą gadkę o kompleksowych przemianach rewitalizacyjnych to słyszę od lat. I ostatnio to mam wrażenie ż eta rewitalizacja to się bardziej stała wymówką by nic nie robić (np. inwestycji drogowych) niż rewitalizować.@Bartas2004 a ja się zgadzam z Kosmą. W Łodzi potrzeba kompleksowych przemian rewitalizacyjnych i estetyzujących, a dopiero później budynek Star Architekta. Nikt nie przyjedzie do Łodzi oglądać jednego budynku który był fanaberią lokalnych polityków z przerostem formy nad treścią. Takie budynki są uzupełnieniem, a mityczny efekt Bilbao wyszedł wyłącznie w Bilbao i nie ma dowodów na to, że budując przeskalowane CFC Łódź by powtórzyła ten sukces. Nie chce tu Łodzi deprecjonować, ale nawet braki dużej rzeki stawia nas w gorszej sytuacji jeśli chodzi o przestrzeń miejską.
Za swojego życia efektu Bilbao nie uświadczymy, bo do tego trzeba miliardów wpompowanych w centrum, a tych nikt nie da, bo nie ma po co
Zamiast star architektem, niech politycy dowiedzą się co z dwiema ustawami rewitalizacyjnymi i niech zaczną korzystać z narzędzi które daje specjalna strefa rewitalizacji która sami ustanawiali. Pracy jest po pachy, ale wymaga to wyboru pomiędzy konferencjami i zdjęciami na fb, a godzinami przed biurkiem.
A już szaleństwem nowy blok przy dworcu.
Zresztą ten cały Kosma nic nie wymyślił tylko bezmyślnie skopiował pomysł innego pismaka, jak to w polityce...Luty 2021
![]()
Ała.A tekst Ogrodowskiego jest bardzo dobry, polecam do poczytania:
![]()
Łódzki kult cargo, czyli Kochankowie z ulicy Kamiennej pakują walizki
Wymazywania robotników i robotnic z przestrzeni centrum miasta ciąg dalszy, a może raczej logiczna konsekwencja?miejmiejsce.com
Podpisuję się pod każdym z tych zdań:
Bo się wstydzimy prawdy o sobie, która głosi, że niestety nie będziemy nigdy Krakowem, Trójmiastem czy WrocławiemI jaki jest pomysł na Łódź?
Przemianować ulicę.
Bo tekściarce się ładnie układała we frazie.
![]()
Racja bo na ten moment dużo bliżej nam do Radomia. Jakie to dziwne, że robicie tutaj swoje fikołki. Jak narracja nie pasuje i plany zbyt ambitne, to mówimy: nie porównujmy się do Krakowa, Wrocławia, Poznania czy Trojmiasta bo nigdy nimi nie bedziemy, a z drugiej strony za wzór miast i odnośnik w dyskusjach do którego powinnismy równać bierzemy Sztokholm czy Oslo. Ot taki paradoks, że każdy ma swoją wizję o Łodzi ... i dlatego ona dryfuje do nikąd.Bo się wstydzimy prawdy o sobie, która głosi, że niestety nie będziemy nigdy Krakowem, Trójmiastem czy Wrocławiem
A nie wiem, dawno temu przejeżdżałem. Czyli już jest lepiej niż w Łodzi ?^^
Kiedy byłeś ostatnio w Radomiu??szczerze??
Więcej optymizmu! W perspektywie 500-800 lat mamy szansę.Bo się wstydzimy prawdy o sobie, która głosi, że niestety nie będziemy nigdy Krakowem, Trójmiastem czy Wrocławiem
To będzie ciężko znaleźć miasto do którego możemy równaćJa byłem miesiąc temu...
Jest tak samo jak w Warszawie , liderze przemian w naszej Galaktyce za pieniążki wnuczków , prawnuczków i pra prawnuczków, jeśli kumasz o czym piszę??![]()