SkyscraperCity Forum banner

[Łańcut] Miasto i zamek

4130 Views 7 Replies 6 Participants Last post by  D.J.
Zgodnie z obietnicą jest temat.

Większość odwiedzających Łańcut skupia się na zamku, ja postanowiłem pokazać również kawałek tego miasteczka.

Miasto:

urząd skarbowy

Kościół Farny na wzgórzu

Zamek dodam później, bo imageshack nie bardzo chce współpracować.
1 - 8 of 8 Posts
Nie zapominajmy o Leżajsku i Przeworsku.
W Leżajsku jest ciekawy manirystyczno-renesansowy kościół, a w Przeworsku dość duża późnogotycka bazylika fundacji Tarnowskich i również ciekawy późnogotycki kościół. Jest także kościół barokowy. Dosyć intersująca miejscowość.
Słysząc Łańcut od razu go kojarzę ze wspaniałym zamkiem i... głupotą jego dyrektora zakazującego fotografowania wnętrz. Takie małe zboczenie miłośnika fotografii ;) Miasto jak widać też ma trochę do pokazania, z chęcią zobaczę więcej ujęć. Dzięki za wątek!
^^
Mnie równiez Łańcut kojarzy się z pięknym zamkiem (nie pamięam czyje to były dobra, którego magnata :() i przebogatą powozownią z dużą ilościa powozów i bryczek :D
Przydało by się sporo zdjęć z zamku i powozowni. Piękna sprawa. Byłem tam prawie 20 lat temu i do dziś mam miłe wspomnienia.
Dobra, teraz druga część - zamek. Skupiłem się na detalach:

I to by było na tyle.
^^

Powiedzą, że się czepiam, ale szkoda, że brak jest powozowni :(
Zdjęcia są super :D :applause:
Byłem wczoraj w Łańcucie pierwszy raz w życiu! I przeżyłem szok! Park jest totalnie zdewastowany! To jest normalnie jakiś szok! Większość budynków na terenie parku jest zaniedbanych! W ogóle nie wiem jak to możliwe... wszędzie leżą śmieci! Może ktoś z Łańcuta mógłby uwiecznić aparatem te zaniedbania! Żeby władzom zamku było wstyd! Może wtedy coś się zmieni! Zaniedbania widać już nawet na powyższych zdjęciach! Glorietta się sypie, a brama do parku cała oblepiona jest szyldami...

Ja niestety nie miałem aparatu.... :(

Warto ożywić ten wątek dla dobra Łańcuta!
^^Dokładnie. Również jak tam byłem to byłem, lekko mówiąc, zdziwiony stanem zaniedbania zamku, jego obsługą i samym miastem. Wszystko to ma potencjał ale nie wygląda dobrze. Jakby nikt tam nic nie robił. A i dworzec PKP jest fatalny, komunistyczny. Jako wizytówka to dramat. Brak toalet, brak znaków jak dojść do zamku, pusto i wieje wiatr...turystycznie to miasto leży i kwiczy.
1 - 8 of 8 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.