SkyscraperCity Forum banner

[Świętokrzyskie] Mnóstwo rzeczy do zobaczenia

46644 Views 118 Replies 37 Participants Last post by  lukas29
Taki wyrywkowy przegląd z wypraw w Świętokrzyskie.
Zaczynamy od Tarłowa, bardzo ciekawa barkowa fasada, wnętrze jeszcze ciekawsze, niestety, nie mam fotek. Kościół z połowy XVII wieku. Rzeżby na fasadzie przedstawiają św. Stanisława i św. Wojciecha.

Wnętrza w Tarłowie nie było, za to z wnętrza pięknego kościoła w Bodzentynie (poł. XV wieku), fundacji Oleśnickiego, ze sklepieniami dekorowanymi najprawdopodobniej przez warsztat Fodygów.
Renesansowy ołtarz główny, pierwotnie wykonany dla katedry wawelskiej. Obraz Ukrzyżowanie (Petrus Venetus, 1547):

Nagrobek bpa. Krasińskiego (zm.1577)

Tablica fundacyjna:

Ruiny zamku w Bodzentynie, ładnie położonego na wysokiej skarpie:

Zachowany portal:

A to inne "zabytki" i uroki miasteczka:

Tarczek, romański kościół, pocz. XIII wieku:

Wnętrze, tryptyk z 1540 r. w prezbiterium, odkryte polichromie w nawie:

Krynki, niedaleko zalewy na Kamiennej. Na wzgórzu XVIIIwieczny kościół i piękny drewniany barok bramy (1779):

A teraz Wąchock, romańskie opactwo cystersów, oczywiście z przebudowami, co widać w przypadku gmachu klasztornego:

Wnętrze kościoła, jakość taka sobie, ale za to pięknie widać rozetę:

Zachowana mensa ołtarzowa:

Chrzcielnica:

Z wnętrza klasztoru - portal:

Kapitularz z pięknym biforum i romańskim zdobieniem kolumn:

Jeszcze jeden portal:

Rozglifione okienko:

Ornament plecionkowy, są przypuszczenia, że pochodzenia skandynawskiego:

Ciąg dalszy nastapi.
See less See more
26
41 - 60 of 119 Posts
^^
no to sporo jeszcze zostało, lublinianie do roboty :D za moment wkleje cos jeszcze zbliskiej okolicy Szydłowa
Grabki Duże - taka wieś koło 4 kim od Szydłowa, przy szosie na Chmielnik

z wiki:
Zespół pałacowy z 1742 r., o stylistyce orientalnej, wzniesiony wg projektu Franciszka Placidiego. Wybudował go kasztelan małogoski Stanisław Rupniewski, który przez pewien czas przebywał w niewoli tureckiej i tam przeszedł na islam. Pałac nazywany był haremem. Nazwa ta mogła mieć znaczenie ironiczne, ze względu na wyjątkowe zainteresowanie płcią przeciwną Rupniewskiego, które oburzało rodzinę. Haremowego przeznaczenia pałacu nie można jednak wykluczyć ze względu na jego układ funkcjonalny [1]. Pałac ma kształt ośmioboku z olbrzymią salą na parterze. Symetrycznie dobudowane są do niej mniejsze pomieszczenia. Na piętrze ulokowane są liczne pokoiki – również rozmieszczone symetrycznie. Obok pałacu znajdują się dwa pawilony. Jeden z nich miał służyć za herbaciarnię, drugi natomiast był miejscem modlitwy

See less See more
7
Ostrowiec Swiętokrzyski, miejsce mojego dzieciństwa i wczesnej młodości:

(Zestaw niereprezentatywny, nie ma najważniejszych zabytków)

Dzielnica Denków, dawniej odrębne miasteczko, do dzisiaj zachowało małomiasteczkowy klimat:

Stara huta w Ostrowcu (pocz. XIX w.), obecnie podstrefa starachowickiej SSE

jedna z bocznych ulic starszej częsci miasta -ul Focha

witraż w powyższym budynku

Stary Browar Saskich

See less See more
8
^^
o proszę, @halevi zrobił coming out ;) myślałem żeś z Lublina :)
z tego co wiem to spora część "zabytków" w Szydłowie to relikty komuny ;)
Szydłów został strasznie zbombardowany w 1945 i niewiele z niego zostało, także to w dużym stopniu rekonstrukcja
trzeba przyznać że udana, lecz niestety zabudowa mieszkalna w obrębie murów w większości jest brzydka i psuje klimat, poza tym wszystko zapuszczone...
no niestety zabudowa rynku średnio pasuje do reszty na moje oko ok. 70% zabudowy rynku można uznac za relikty komuny, miasteczko jest biedne ale władze gminy starają się jak mogą, z tego co wiem to juz pare lat toczona jest walka o budynek "ratusza" (a właściwie jego nieudaną rekonstrukcję)który jak już ervinn zauważył nie jest zbyt reprezentacyjny, niestety budynek nie jest własnością gminy a Spółdzielni chłopskiej(jeśli się nie mylę) i same z tego problemy wynikają,

jeszcze jedna rzecz moim zdaniem strasznie psuje jako taki ład w Szydłowie - budynki szkoły stojace na placu zamkowym, o ile starsza główna cześć szkoły jeszcze jako tako mogłaby zostac zakamuflowana aby nadto nie razić to niebieska nowodobudowana sala gimnastyczna - porażka moim zdaniem (przynajmniej w tym miejscu)

widoczek z góry ze strony www.szydlow.pl

poza tym jak na miasteczko ledwo przekraczające 1000 mieszkańców, trzy miedzynarodowe(przynajmniej z nazwy;) ) imprezy jak: Międzynarodowy Przegląd Folkloru, Międzynarodowy Plener Rzeźbiarski, Międzynarodowe Uliczne Biegi Sylwestrowe oraz wiele regionalnych festynów i imprez (Spotkania z Kulturą Żydowską, Plenery Malarskie ASP, turnieje rycerskie, Święto Śliwki, Dni Szydłowa itp) to chyba całkiem sporo:)

Zgadzam sie co do Rakowa, nie mam fotek, ale znajomi byli ostatnio i robili, więc jeśli udostępnią, wkleję. Jeśli chodzi o moich faworytów w kategorii "miasta i miasteczka w świętokrzyskim", to: Klimontów, Solec nad Wisłą, Wiślica, Nowy Korczyn, Bodzentyn, Raków, Pińczów, Iłża, Szydłowiec, Chęciny (niektóre leżą na terenie obecnego mazowieckiego, ale to żadne Mazowsze). Z mniej znanych, za tzw. klimat: Odrzywół, Ćmielów, Tarłów.
zgadzam się z Tobą w prawie 100% (prawie bo Solcu i Ćmielowie nie byłem więc się nie wypowiadam:D )
See less See more
poza tym jak na miasteczko ledwo przekraczające 1000 mieszkańców

Szydłów podzielił los wielu innych miasteczek w zaborze rosyjskim, po powstaniu styczniowym został zdegradowany i jest wsią...
See less See more
Szydłów podzielił los wielu innych miasteczek w zaborze rosyjskim, po powstaniu styczniowym został zdegradowany i jest wsią...
tak, wiem wiem, ale mieszkańcy okolicznych wiosek jak i samego Szydłowa wybierając się na zakupy czy w innym celu w okolice rynku nadal mówią, że "idą do miasta" ;)
See less See more
@msz2, ludzie z Lublina nie mają w swoim regionie tylu ciekawych zabytków,
A to akurat nieprawda. Zależy, co kogo ciekawi. To, ze Świętokrzyskie, jest nieporównywalnie z Lubelskiem zapełnione średniowieczem jeszcze nie znaczy, że Lubelskie ma mniej ciekawych zabytków.

Jeśli chodzi o moich faworytów w kategorii "miasta i miasteczka w świętokrzyskim", to: Klimontów, Solec nad Wisłą, Wiślica, Nowy Korczyn, Bodzentyn, Raków, Pińczów, Iłża, Szydłowiec, Chęciny (niektóre leżą na terenie obecnego mazowieckiego, ale to żadne Mazowsze). Z mniej znanych, za tzw. klimat: Odrzywół, Ćmielów, Tarłów.,
No cóż, miasta świętokrzyskie to sprawa specyficzna. Większosć z nich jest ciasna, zamurowana parterowymi domami z przejadowymi bramami - i owszem, to jest ciekawe, ale teżnie da się ukryć, że miasteczka te są na ogól strasznie zaniedbane a kontrola konserwatorska praktycznie nie istnieje poza terenem działania delegatury w Sandomierzu. Najgorszym przykłądme są Chęciny, gdzie nie sposób dopatrzeć się jakiegoś sensownego podejścia do ochrony miasteczka, które powinno być "świętokrzyskim Kazimierzem". Podobnie w Iłży, o Bodzentynie już nie wspominając. Klimontów i Solec są przynajmniej czyste, w miare sensownie jest też prowadozny Opatów. Szydłowiec jest jeszcze nie zepsuty i ma odnowione kościół i ratusz, ale po reszcie miasteczka niestety widac biedę, zresztąjak dla mnie Szydłowiec to niekwestionowany nr 1 wśród świetokrzyskich miasteczek (poza Sandomierzem rzecz jasna). Tym Odrzywołem, to mnie już kompletnie zdziwiłeś, @kalkstein :D Chyba że to kwestia czysto subiektywna.
See less See more
I na koniec kościól w Samborcu (ta sama okolica) o romańskim rodowodzie. Cieżko ze względu na położenie zrobić zdjęcia:

Jakos wcześniej tego nie zauważyłem. To nie ten kościół.
Romańskie jest prezbiterium przy kościele barokowym,

położonym kilkanaście metrów powyżej tej kaplicy, która pokazałeś na fotkach. Ta kaplica jest z pocz. XX w.
See less See more
4
del
Busko-Zdrój

Sanatorium Marconi jak nazwa wskazuje projektowane przez Henryka Marconiego;) - gmach łazienek

kaplica w parku zdrojowym

kościół Niepokalanego Poczęcia NMP przy rynku, barokowo-klasycystyczny, ponorbertański. Wybudowany na przełomie XVI/XVII w. , przebudowany końcem XVIII w., rozbudowany początkiem XIX w., przebudowany pocz. XX w.

plac przykościelny z kolumną z XVIII w.

wnętrze

fasada (trudna do uchwycenia w kadrze;))

szczegół fasady

pozostałości z pierwotnego założenia

klasztor przy kościele wg proj. Kacpra Bażanki z XVIII w. , przebudowany w XIX w.

a to jest po prostu fajne:)

kościół cmentarny św. Leonarda z końca XVII w., drewniany

pozostałości cmentarza

rzeczony kościół

:)
See less See more
13
Pyszne zdjecia Panowie! Widz, ze sporo zostalo mi jeszcze dozobaczenia na swietokrzyskiej ziemi.
Gorysławice

Tuż przy Wiślicy. Bardzo mi się ten kościółek spodobał. Trochę faktów : kościół św. Wawrzyńca, gotycko-renesansowy, wybudowany w 1535 z fundacji J. Dałowicza. W 1676 z fundacji Żelazowskich dobudowano wczesnobarokową kaplicę. Kościół otaczają pozostałości cmentarza. Zdjęcia z 2004 r. Zenitem:) wieczorową porą. Brak lampy uniemożliwił zrobienie zdjęć wnętrza:(.

kościół

rzeźba na przyporze

jeden z pomników na resztkach cmentarza
See less See more
3
Krzyżtopór pod opieką Uniwersytetu

Uniwersytet Jana Kochanowskiego objął patronat naukowy nad zamkiem „Krzyżtopór” w Ujeździe. To pierwsza umowa tego typu zawarta po przekształceniu akademii w uniwersytet.
Wcześniej kielecka uczelnia jeszcze jako Akademia Świętokrzyska objęła patronat m.in. nad kilkoma kieleckimi szkołami i ostrowieckim Muzeum Historyczno-Archeologicznym. Uniwersytet oprócz pełnienia funkcji naukowych powinien również odgrywać w regionie rolę kulturotwórczą- uważa rektor Regina Renz.

Umowa przewiduje, że na zamku w Ujeździe studenci kieleckiego uniwersytetu będą odbywać praktyki i razem z opiekunami prowadzić badania naukowe. Dotyczy to nie tylko historii ale taże: literaturoznawstwa, językoznawstwa oraz nowo utworzonego kierunku jakim jest dziedzictwo kulturowe.
Wójt Marek Staniek stwierdził, że władze gminy Iwaniska zapewnią studentom zakwaterowanie, wyżywienie i dobre warunki pobytu. Samorządowcy liczą na ciekawe odkrycia i prace naukowe dotyczące „Krzyżtoporu” i okolic zamku.

Aktualizacja: 2008-07-14 15:36:53
http://www.radio.kielce.pl/page,,Kr...rsytetu,42fb9303109ad79d3786e96672353029.html
See less See more
^^Ciekaw jestem, jakie to prace z zakresu literaturoznawstwa i jezykoznawstwa można prowadzić na zamku Krzyżtopór? :)
^^Ciekaw jestem, jakie to prace z zakresu literaturoznawstwa i jezykoznawstwa można prowadzić na zamku Krzyżtopór? :)
I don't know man, I don't know. Mnie nie pytaj bo ja inżynier jestem.:)
Jędrzejów

Żeby się nie powtarzać zapraszam do wątku w Miastach polskich http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=678858
^^Pięknie. A masz może coś z okolic Jędrzejowa?
^^Pięknie. A masz może coś z okolic Jędrzejowa?
Niestety nie:( - o Jędrzejów zahaczyłem niejako przy okazji, raptem 2 godziny miałem na obchód... W drodze powrotnej udał o się jeszcze zobaczyć Książ Wielki, ale to już okolice Jędrzejowa nie są;) (zdjęcia Książa dałem w wątku o najpiękniejszych pałacach gdyby Cię interesowały - w końcu kiedyś leżał w kieleckiem;)).
See less See more
Wiślica

Dla porządku i gdyby ktoś miał wątpliwości, gdzie ta miejscowość się znajduje;). Zapraszam tu http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=684066
41 - 60 of 119 Posts