SkyscraperCity Forum banner

[Świat] Parki rozrywki i kolejki górskie

216787 Views 1381 Replies 78 Participants Last post by  tropik78
Chyba dojrzeliśmy już do tego momentu aby założyć na łamach polskiego forum taki wątek.

Mając parki takie jak:
[Zator] Energylandia - Park Rozrywki
[Chorzów] Śląskie Wesołe Miasteczko
[Kownaty] Holiday Park
[Mszczonów] Park of Poland

oraz zważając na rosnące zainteresowanie powiązanymi parkami i inwestycjami na świecie, niech ten wątek posłuży nam wymianie wrażeń, opinii, porad i nowych wiadomości z branży parków rozrywki!

Jako ciekawostkę z naszego kraju dodam, że Park Wodny Tychy będzię pierwszym parkiem wodnym w Polsce ze zjeżdżalnią wodną z pętlą Aqua Loop (z podjazdem do góry).
https://www.youtube.com/watch?v=ndObENW7Izo

Przy okazji mamy miejsce na dyskusję tego co przewijało się po trochu w każdym z powyższych wątków jak:
remont Colossosa w Heide Parku
SW8 w Alton Towers
rozbudowa i modernizacja Disneyland Paris
Red Force i Ferrari Land w PortAventura Resort
Euro Attractions Show
Nowe konstrukcje Vekomy

Przydatne linki:
RCDB - baza danych kolejek górskich
Theme Park Review
The Theme Park Guy - recenzje tematycznych parków rozrywki
Coaster Count - strona do zliczanian naszych przejazdów kolejkami górskimi
Freizeitpark Welt - szczegółowe informacje o parkach rozrywki

https://en.wikipedia.org/wiki/Roller_coaster#/media/File:Rollercoaster_dragon_khan_universal_port_aventura_spain.jpg
See less See more
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 1382 Posts
Ciekawa sprawa z tym Colossosem. Osobiście uwielbiałem tego drewniaka (świetny Air Time), ale pod koniec "życia" już faktycznie stał się dosyć niekomfortowy. Podobno park rozważał szerzej zakrojone przeróbki, jak chociażby hybryda od RMC, ale fani przeforsowali zostawienie go w takiej formie w jakiej jest, z niewielkimi jedynie modyfikacjami konstrukcji. Oby wszystko poszło zgodnie z planem, bo jak dla mnie Heide Park bez Colossosa traci sens, lepszym Merlinowym parkiem na kontynencie staje się w takiej sytuacji Gardaland (bardzo podobny Coaster line-up, tylko że poszczególne coastery są moim zdaniem lepsze od swoich odpowiedników w Heide-Parku).
Ale ogólnie trzeba przyznać, że drewniaki w naszych warunkach klimatycznych nie mają oszałamiającej żywotności.

Co do parków Merlin Entertainments najbardziej chciałbym odwiedzić Alton Towers, w końcu pewnie się wybiorę, ale strasznie tam nie po drodze.
Jako ciekawostkę z naszego kraju dodam, że Park Wodny Tychy będzię pierwszym parkiem wodnym w Polsce ze zjeżdżalnią wodną z pętlą Aqua Loop (z podjazdem do góry).
https://www.youtube.com/watch?v=ndObENW7Izo
A ja jako ciekawostkę dodam, że otwarcie Parku Wodnego Tychy planowane jest na majówkę tego roku.
Jeśli to co ktoś pisał w wątku o EL na temat rozbudowy Belantis w Lipsku okaże się prawdą zarównano EL jak i Park of Poland czy Niemiecki Heide będą miały silny bodziec by ze sobą konkurować. Biorąc pod uwagę że do tego czasu zapewne i Majaland i Legendia też się zmienią będzie naprawdę ciekawie
Belantis ma dostać coastera i z tego co wyczytałem na CF nic więcej, ale może z kolejką przyjdzie nowa strefa ?

lepszym Merlinowym parkiem na kontynencie staje się w takiej sytuacji Gardaland (bardzo podobny Coaster line-up, tylko że poszczególne coastery są moim zdaniem lepsze od swoich odpowiedników w Heide-Parku).
Zupełnie się nie zgodzę. Gardaland jest naprawdę małym parkiem. Chyba tylko EL wyprzedza pod względem naładowania atrakcji na małej przestrzeni ten włoski park (oczywiście pół żartem pół serio). GL ma fajne tematyzacje, dobre coastery i genialną lokalizację. HP ma świetne rollercoastery i prawie zerową tematyzacje, poza pojedynczymi wyjątkami. W GL byłem kilka razy i za każdym razem miałem wrażenie, że przejście parku wzdłuż i wszerz lub dookoła zajmuje mi maksymalnie 10 minut... Z drugiej strony podziwiam ten park, bo nie mam wrażenia, że wszystko jest niepotrzebnie na siebie upchane, tu EL mogła by się uczyć.

W GL spotkała mnie w moje urodziny również okropna niespodzianka, o której już pisałem- na Blue Tornado odpięły mi się zabezpieczenia na samym dole zjazdu, tuż przed rozpoczęciem sekcji z największymi przeciążeniami... gdyby nie głupi pasek wylądowałbym pewnie gdzieś w jeziorze Garda...
See less See more
  • Like
Reactions: 2
W GL spotkała mnie w moje urodziny również okropna niespodzianka, o której już pisałem- na Blue Tornado odpięły mi się zabezpieczenia na samym dole zjazdu, tuż przed rozpoczęciem sekcji z największymi przeciążeniami... gdyby nie głupi pasek wylądowałbym pewnie gdzieś w jeziorze Garda...
:O

Zglaszales to gdzieś?

Co do coasterów to ja uważam że zarówno Raptor jak i Oblivion zjadają na śniadanie Demony i Krake. W szczególności ten drugi przypadek, gdzie Krake jest typowym Dive Machine (tylko spadek I nic wiecej), a Oblivion jest już naprawdę dobrym Roller Coasterem, w dodatku doskonale stematyzowanym.
Zgłosiłem zaraz po przejażdżce- oczywiście nikt mnie nie traktował mnie poważnie i usłyszałem tylko, że to sprawdzą.
Potem przez znajomych do samej Vekomy, ale nie wiem, na czym się to skończyło.
  • Like
Reactions: 1
Ja miałem takie sytuacje 2 razy w życiu, ale na karuzelach. Przy czym nie znam się jak te mechanizmy działają, więc może to jest "normą". Otóż w PortAventura, na takiej karuzeli Serpiente Emplumada (model "Sombrero") babka z obsługi wchodziła do każdego "kapelusza", sprawdzając zabezpieczenia. Mojego nie sprawdzała, bo widziała że byłem zapięty, ale tak naprawdę to tylko "przyłożyłem" je do ciała, a ono wcale się nie zablokowało. Sąsiednie były zablokowane, moje nie. W razie czego przygotowałem się już do mocnego trzymania się o te sąsiednie (karuzela na szczęście nie porusza się tak, by były bardzo niezbędne, no ale niekiedy lekko wyrzuca w przód). Po jakimś czasie, bardzo mocno je docisnąłem i dopiero wtedy "zaskoczyło". Drugi raz miałem podobną sytuację, ale już na poważnej karuzeli "Discovery" na Praterze (chyba ten sam producent - Zamperla) - niedawno, czyli już tym nowszym, robiącym pełny obrót w pionie. Nie zgłaszałem, bo kto by mi uwierzył, o ile bym w ogóle potrafił to po angielsku dokładnie wytłumaczyć. Trzeci raz obserwowałem z zewnątrz, ja nie zapięło się zapięcie na Circus Hoppala w Chorzowie i "publika" doniosła to obsłudze.

A oto mój ranking 12 zagranicznych parków, które odwiedziłem:
1. Heide Park (oczywiście za sprawą Colossos, może i brak sztucznej tematyzacji, ale podoba mi się naturalna sceneria - jezioro, alejki, pogrupowanie atrakcji i ich spójna kolorystyka)
2. Prater (ogromna katapulta, świetna atmosfera pod wieczór, muzyka, światła, brak kolejek do atrakcji, masa ekstremalnych karuzeli - ten park "żyje")
3. Liseberg (połączenie dobrych rollercoasterów z innymi atrakcjami, usytuowanymi w górzystym terenie)
4. Mirabilandia (głównie z powodu Katuna)
...prawie cała reszta mniej więcej na równi, czyli wspólnie na miejscu 5: Thorpe Park, Alton Towers, Walibi Holland, Europa Park, Holiday Park, Phantasialand, PortAventura (bez Ferrari). Jedynie Hansa Park trochę odstaje i zajmuje u mnie miejsce 12-te, z kolejkami które są fajne na pierwszy raz (sporo niespodzianek i ukrytych fragmentów), ale nie bardzo nadają się do stałego jeżdżenia.
Pozostałe parki na ogół się uzupełniają, np. Holiday Park ma jedną świetną kolejkę, Europa Park dwie duże, ale ciut łagodniejsze, Phantasialand świetną tematyzację, ale wszystko jest niziutkie i brakuje czegoś, na czym się "fruwa". Generalnie tylko do parków z pierwszej "czwórki" chętnie wracam.
See less See more
^^ Mirabilandia wyżej niż Port Aventura? Musiałeś mieć naprawdę przykre doświadczenia z PA :D

Ja klasyfikuję parki przede wszystkim po roller coasterach, bo na innych atrakcjach które nie mają toru/trasy to mam mdłości od razu, nawet jeżeli byłby by to kaczuszki :D. Na chwilę obecną Shambhala to dla mnie #1 tak samo jak całe PA (bez Ferrari). Gdy wchodzisz do parku, patrzysz na ładny staw z Furius Baco, a za nim, daleko ponad drzewami Dragon Khan i Shambhala - bezcenne.

Najbardziej to zawiodłem się na Paryskim Disneylandzie z wiadomych powodów. Próbowałem przekonać rodzinkę na Park Asterixa, ale niestety przegrałem z renomą Disney'a. :/
  • Like
Shambhala rzeczywiście piękna i chyba jako jedynej mógłbym jej dać 10/10 za komfort jazdy. No, może jeszcze Dragon w EL, który pod tym względem wypada faktycznie świetnie.
Ale reszta rozczarowała: Furius Baco - tu potwierdziła się opinia, którą czytałem na zagranicznych forach: wspaniały start (10% przejażdżki) i okropnie trzęsąca reszta (90%). W dodatku ogromna kolejka, bo stoi tuż przy wejściu (do Shambhali i Dragona po pół godziny, a do Furius w pewnej chwili tablica pokazywała 2h). Dragon Khan - też nic specjalnego, czuje się po niej wiek. No ale park duży i ładny - ogromna kraina "westernowa" i sporo egzotycznej roślinności. Arenaliny jednak trochę brakuje - zbyt "bezpiecznie" się czułem na Shambhali, w porównaniu do tych starych, wysokich siedzeń na Colossos, czy Ex.G-Force.
Najbardziej to zawiodłem się na Paryskim Disneylandzie z wiadomych powodów. Próbowałem przekonać rodzinkę na Park Asterixa, ale niestety przegrałem z renomą Disney'a. :/
Może w Disney'u nie ma nie-wiadomo-jakich RC, ale łącznie z tematyzacją Space Mountain i Big Thunder Mountain robią ogromne wrażenie.
  • Like
Ja byłem jakoś w 2005 w Port Aventura i dla mnie sam Dragon Khan to było cuuudo. Świetny wygląd, genialne inwersje, jak typowe B&M z lat 90' w USA. Miałem wrażenie, że lecę jak ptak i to mimo dużych zapięć. No i ten wygląd, oddalony od reszty atrakcji, gdzieś w typowym dla Hiszpanii polu. Moim zdaniem Shambhala popsuła ten efekt jednocześnie pokazując, jak małym wielkościowo coasterem jest DK.
Popieram byłem w Diseylandziie w Paryżu przy okazji 5 dniowej wizyty w stolicy Francji. co prawda w 2004 roku . Nie wiadomo jakich atrakcji tam nie ma no ale to Kraina Disneya czyli Kraina tych bajek a co za tym idzie główny adresat takiego parku to dzieci do max 10 roku życia bo to one w większości oglądają te bajki.
Miałem pieniądze na 1 park i do ostatniej chwili wahałem się czy Disneyland czy Studios czy Asterix. No ale Disneyland jest pewnym symbolem dlatego jednak go wybrałem i nie żałuje bo ogólny klimat jaki jest w tym parku i yo że wchodząc tam 90% ludzi bez względu na wiek czuje się jakby weszło do innego świata to jest niesamowite.

Dlatego właśnie moim faworytem w Europie jest Phantasialand. Klimat i dbałość o wszystko dookoła na poziomie Disneylandu i sporo więcej atrakcji dla starszych gości

Fakt sama tematyzacja nie obroni atrakcji ale jeśli jest park który ma rewelacyjne atrakcje ale "gołe" i park którego atrakcje same w sobie są minimalnie gorsze ale dzięki tematyzacji wchodzisz do "innego świata" to taki park nozostaje na dłużej w pamięci
See less See more
To może mały bonus ode mnie. Kiedyś (w 2008 roku) natrafiłem na Onecie tłumaczenie artykułu o B&M (prawdopodobnie na licencji od Daily Telegraph), relacja z wizyty w ich siedzibie i rozmowy z Walterem Bolligerem. W sumie ten tekst wprowadzał mnie trochę w magiczny świat kolejek górskich który interesował mnie odkąd w 2003 roku jako ośmiolatek odwiedziłem Mirabilandię. I spędziłem godziny grając w Theme Park World i RollerCoaster Tycoon.

Ogólnie polecam:
http://podroze.onet.pl/bardzo-ostra-jazda/k0096

W sumie to znalazłem też oryginał dla chętnych:
https://www.telegraph.co.uk/news/features/3637438/Rollercoasters-into-the-dragons-lair.html
  • Like
Dla mnie prym w Europie wiedzie jednak Europa Park. Wszystkie atrakcje w tym parku są tak doskonale przemyślane, że lepiej się już nie da. Nie ma może jakiegoś jednego "zabójcy", ale cała wielka trójka (Blue Fire, Wodan, Silver Star), to jest conajmniej mocne 8/10- dla mnie osobiscie Blue Fire jest najbardziej frajdogennym rollercoasterem na jakim byłem, a co za tym idzie jest moim europejskim numerem 1.
Do tego bardzo solidny support w postaci Euro Mira, Euro Sata (R.I.P), Matrerhorna, bobslejów i bardzo dobrych atrakcji wodnych. W EP byłem już kilkanaście razy, a za każdym odkrywam w nim coś nowego, jakiś drobiazg, szczególik nawet, który jednak utwierdza mnie w przekonaniu jak genialny jest to park.

W tegoroczne wakacje planuję dwie wycieczki do parków- pod koniec wakacji Energylandia (Hyperion!!!), a na początku lipca Europa Park (nigdy się nie znudzi :D ) i pierwszy raz w życiu Holiday Park. Dlatego też mam nadzieje ze w te tylko wakacje w mojej coasterowej "topce", nastąpią conajmniej dwie roszady: najpierw na szczyt wskoczy Expedition Ge-force, a niecałe dwa miesiące później cały ten europejski plebs zje na śniadanie Hyperion :D
See less See more
  • Like
Trzeci raz obserwowałem z zewnątrz, ja nie zapięło się zapięcie na Circus Hoppala w Chorzowie i "publika" doniosła to obsłudze.
Pytanie odnośnie Circus Hoppala, tam masz podwójne zabezpieczenie: jedno zapinane od góry, drugie zapinane od dołu które zabezpiecza te górne. Które się nie zabezpieczyło? I czy karuzela nie wykryła tego że nie jest zapięte i chciała ruszyć?

Przeraziłeś mnie tym...

A na SLC pasek Cie utrzymał? Bo te paski zawsze za prowizorke uznawałem

Wiem że w nowym systemie Vekomy sprawdza się ciśnienie siłowników, w Circus Hoppala jest na zasadzie zazębiania się w jedną strone, gdzie elektromagnes blokuje by zabezpieczenie nie otwarło się. Gdzieś na yt jest filmik o tym, jak znajdę to wrzucę.
  • Like
Na Circus zapięły się wszystkie zapięcia główne (z wyjątkiem jednego siedzenia), więc pasażerka sobie z niego wstała jak gdyby nigdy nic i za drugim razem siadła obok:) To zapobiegło ew.dalszemu rozwojowi wydarzeń - nie wiem czy karuzela miała zamiar ruszyć, czy te drugie zapięcia by się zapięły itd.
EDIT: A o "SLC" to już nie ja pisałem, tyle przygód to by już było za dużo jak na jednego człowieka:)
  • Like
Reactions: 2
Mnie zapięcie na blue tornado odpięło się zaraz po pierwszym spadku, na prostej przed wjazdem na "roll over". Gdy usłyszałem dzwięk znany ze stacji (odpinanie zabezpieczeń po przejażdżce), zobaczyłem, że zapięcie ruszyło w górę i trzyma się jedynie na zapiętym pasku. Szybko więc je chwyciłem i mocno do siebie przyciągnąłem, a jako że wszystko przeżyłem, to chyba ponownie zaskoczyło :D Natomiast gdyby nie ten pasek, to musiałbym przy takich wielkich prędkościach i przeciążeniach sięgnąć za głowę by przyciągnąć te zabezpieczenie do siebie- a wszyscy wiemy, że zrobienie tego w sekundę w momencie, gdy za bardzo nie możesz podnieść ręki jest niemożliwe.
  • Like
Z Disneylandem w Paryżu też mam problem, który uwypuklił się po mojej wizycie w Disneylandzie w Anaheim w USA. Parkami rozrywki jestem zajarana od dzieciaka, a Disneyland w Paryżu (wtedy Eurodisnayland) odwiedziłam już jako nastolatka, ale jednak wciąż bliżej było mi do dzieciaka niż dorosłego. Było to w 2000 r. i było to moje marzenie. W tamtym czasie moje doświadczenia z parkmi rozrywki to był Legoland, HeidePark i Mirabilandia. Niestety, Disneyland mnie rozczarował. Niby wszystko było ok, niby Space Mountain miało tę tematyzację, przejechałam się na każdej kolejce którą sobie wymarzyłam a mimo to ... czegoś mi brakowało. Stwierdziłam, że jestem pewnie bardziej osobą do parkami rozrywki niż do parkmi tematycznych i na tym zamknęłam to studium przypadku.

Tymczasem po wielu latach, po pretekstem zobaczenia filmu Capitan Eo (dla niewtajemniczonych, Disnayland wyświetlał taki film nakręcony w latach 80tych z Michaelem Jacksonem w 3D, do Paryża właściwie pojechałam ten film zobaczyć ... ale niestety zakończono jego wyświetlanie bodajże w 1998 r., ale po śmierci Jacksona w ramach tribute na kilka lat przywrócono go w USA), poleciałam do Kalifornii i do Disneylandu w Anaheim. To był chyba 2011 r., byłam starsza o te 11 lat ... a park mnie powalił. Wszystkim byłam zachwycona. Space Mountain był cudowny. Pokazy i parady dopełniły całości. Ja naprawdę nie wiem, z czego wynika ta różnica w odbiorze, może odświeżyli te atrakcje w między czasie, może park tak naprawdę jest dla dorosłych a może w USA robią to lepiej - w każdym razie jeśli do Disneylandu to tylko tam. Teraz już nie mogę doczekać się wizyty na Florydzie :).

I mówię to ja, osoba najbardziej ze wszystkiego nakręcona na parki rozrywki. Najlepszym parkiem w moim prywatnym rankingu jest Cedar Point. Poleciałam tam po tym, jak zobaczyłam artykuł o Top Thrill Dragsterze w Księdze Rekordów Guinessa w 2003 r.... rok później byłam już w Ohio, siedziałam w pierwszym rzędzie TTD i do dziś to jest jeden z moich ulubionych RC (w sporach TTD vs Millenium Force wygrywa u mnie TTD). Do Ohio wracałam jeszcze wielokrotnie, byłam tam w latach 2004-2007 z biletem na cały sezon. Zaznaczam, że w parku nigdy nie pracowałam, po prostu lubiłam tam jeździć na wakacje :).

Ranking odwiedzonych przeze mnie parków:
1. Cedar Point (myślę, że zaliczyłam z 50 wizyt co najmniej w latach 2004-2007)
2. SixFlags Great America (chyba z 3 wizyty)
3. Disnayland Anaheim
4. Mirabilandia (sentyment)
5. Heide Park (sentyment)
6. Thorpe Park
7. Disnayland Paris
8. Geauga Lake (wtedy to już chyba nie był Six Flags tylko Cedar Fair, byłam tam pewnie w 2005 r.)
9. Legoland Dania

Na liście: Port Avertura :) powrót do Cedar Pointu po latach :) i Energylandia dla Hyperiona :)

Parki wodne - tu mam większy problem, bo o części pewnie zapomniałam. Ale ranking pewnie będzie taki:
1. Mt. Olympus Water & Theme Park w Wisconsin Dells (dla Poseidon's Rage, najlepszej atrakcji wodnej na jakiej byłam :), w ogóle Wisconsin Dells to szaleństwo dla wielbicieli aquaparków)
2. Noah's Ark w Wisconsin Dells (tutaj spotkałam się z jedyną atrakcją w życiu, z której się wycofałam ze strachu, Point of no return to się nazywało, zabawne że odczekałam w kolejce, stanęłam na górze ... i jednak się cofnęłam :)
3. Geauga Lake tam park się nazywał chyba Wildwater Kingdom - w przeciwieństwie do parku rozrywki park wodny mieli świetny
4. Park wodny Cedar Pointu, kiedyś to się Soak City nazywało
5. Park wodny w Illinois, za diabła nie przypomnę sobie nazwy, ale w tamtym czasie (ok. 2008 r.) mieli najdłuższego wodnego roller coastera na świecie :)
6. Park wodny Six Flags Great America Hurricane Harbor - tam było mega brudno!

Poza rankingiem (miłe parki, ale bez szału) byłam w parku wodnym koło Rimini we Włoszech, w Water Parku na Rodosie, w Paphos Water Park (Cypr), w Aquaboulevard w Paryżu i chyba w każdym parku wodnym w Polsce oprócz tego nowego w Redzie i większości parków hotelowych typu Gołębiewski
See less See more
  • Like
Reactions: 3
1 - 20 of 1382 Posts