SkyscraperCity Forum banner

[Świat] Rozbudowa / rewitalizacja nabrzeży

2345 Views 0 Replies 1 Participant Last post by  STAR-ter
3
Witam.
Chciałbym otworzyć dyskusje na temat Polskich i światowych nabrzeży. Wyniki mogą pomóc mi w mojej pracy licencjackiej, gdzie oceniał będę rozbudowę nabrzeża w Toronto i porównywał z innymi tego typu inwestycjami.

Na początek kilka zdjęć:

Oto obiekt mojego zainteresowania (niebieska obwódka). Są to tereny powstałe z usypywania (przedłużania) nabżeża na początku 20go wieku. Początkowo istniał tam przemysł, który mógł wykorzystać bliskość torów kolejowych (prawa strona). Dzisiaj z przemysłu został tylko mały browar, silosy widoczne po lewej stronie, chyba jednak już nie używane. Kilka starych industrialnych budynków przerobiono na lofty, reszte zburzono. W ich miejsce powstały różnej wysokości wieżowce mieszkalne, co widać na zdjęciu. Na większości z tych pustych działek w środku jest obecnie prowadzona budowa pod kolejne tego typu budynki. Obecnie zastanawiają się nad wyburzeniem drogi ekspresowej (środek zdjęcia)

Ujęcie z tego samego miejsca (CN tower) z 1981

Zdjęcie sprzed kilku lat. Brakuje kilku wysokościowców. Te dwa znajdujące się na pierwszym planie to zupełnie nowe, za nimi jest dzielnica finansowa która mnie nie interesuje (budynki głównie z lat 70tych i 80tych)

Tu link do street view. Widać typowo przedmiejski krajobraz...http://maps.google.ca/maps?hl=en&q=toronto+bathurst+lakeshore&ie=UTF8&ll=43.63564,-79.404073&spn=0,0.02841&t=h&z=15&layer=c&cbll=43.63566,-79.403667&panoid=O3_3QUN6kgcRDLi_C-dswQ&cbp=12,42.27,,0,-1.93

Bezpośrednio za tą dzielnicą znajduje się chroniona zabudowa niska jeszcze z 19stego wieku. Wysokościowce są dla tych terenów jakby ścianą która blokuje im widok na jezioro tworząc dosyć dziwną sytuacje (jak znajdę zdjęcie to wrzucę).

Ja osobiście nic nie mam przeciwko wysokościowcom, ale moim zdaniem troche przesadzili z ich liczbą w tym miejscu... Gdyby umieścili limit maksymalnej wysokośi na poziomie dachów budynków z prawej strony ostatniego zdjęcia to byłoby OK.
Co myślicie o tym? Znacie jakieś pozytywne / negatywne przykłady przekształceń nabrzeży?
See less See more
1 - 1 of 1 Posts
1 - 1 of 1 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.