SkyscraperCity Forum banner

[Świat] Taksówki

12564 Views 47 Replies 28 Participants Last post by  Poler
TUMW potrzebuje od obieżyświatów pomocy. Potrzebujemy zdjęć z całego świata jak wyglądają taksówki. Interesują nas szczególnie takie przykłady, które pokazują unifikację wyglądu samochodów. Nie krępujcie się z fotkami :D
1 - 20 of 48 Posts
4
NY - wiadomo, żółte taksówki

Niemcy, wszystkie taksówki kremowe

A jak jest gdzie indziej?
See less See more
26
O to trochę zdjęć z serii "Światowe Taksówki" :D

Argentyna

Brazylia

Cameron (Tak to taksówka :D)

Kanada

Chiny

Kuba

Francja

Gambia

Niemcy

Haiti

Indie

Rzym

Japonia

Meksyk

Rosja

RPA

Senegal

Singapur

Hiszpania

Szwecja

Taiwan

Tajlandia

Turcja

Anglia

USA

Polska :D:D

Źródło: Większość zdjęć z Wikipedii i trochę z Google :D

P.S. Mam nadzieję że się podoba ;)
See less See more
a zróbcie sobie we Wrocławiu "Pomarańczową Alternatywę" :D
TUMW potrzebuje od obieżyświatów pomocy. Potrzebujemy zdjęć z całego świata jak wyglądają taksówki. Interesują nas szczególnie takie przykłady, które pokazują unifikację wyglądu samochodów. Nie krępujcie się z fotkami :D
Na kolor taksówek nie ma bata - nie żyjemy w kraju, gdzie osoba jeżdżąca taksówką pozwoli sobie na kupno drugiego auta w odpowiednich kolorach tylko po to by można było zunifikować tą formę transportu. Zresztą były już podejścia do tematu w Warszawie i skończyło się awanturą, groźbami blokowania ulic itp i władze odpuściły.
2
Bombaj wymiata - wiem bo bylem :cheers:

See less See more
Nowojorskie wymiatają rzecz jasna... zawsze takie duuuuże i żółciutkie.

Tylko beznadziejnie wygląda taka ilosć tych taksówek. Bez sensu jak ich więcej jest niż innych samochodów.
Nowojorskie wymiatają rzecz jasna... zawsze takie duuuuże i żółciutkie.

Tylko beznadziejnie wygląda taka ilosć tych taksówek. Bez sensu jak ich więcej jest niż innych samochodów.
Tyle, że w NYC taksówki są rozwiązane w inny sposób niż u nas - tam są firmy przewozowe z własną flotą aut i kierowcy po prostu przychodzą do pracy i dostają samochody - u nas każdy musi sam sobie kupić auto i po prostu nie da się zmusić ludzi do przemalowania/kupowania aut w taki sposób, że potem ciężko będzie je sprzedać, nie mówiąc już o fakcie, że przecież tymi samochodami jeżdżą też prywatnie (w większości taksówek oznaczenia są przyklejane na magnes do karoserii i można je w minutę usunąć).
Na kolor taksówek nie ma bata - nie żyjemy w kraju, gdzie osoba jeżdżąca taksówką pozwoli sobie na kupno drugiego auta w odpowiednich kolorach tylko po to by można było zunifikować tą formę transportu. Zresztą były już podejścia do tematu w Warszawie i skończyło się awanturą, groźbami blokowania ulic itp i władze odpuściły.
No coż.. grunt to optymizm :D. Zresztą nie wiesz do końca o co chodzi. Po pierwsze całkiem sporo taksówek jest korporacyjnych. Korporacje by raczej nie rzucały bo jednolite malowanie zwiększa zaufanie do taxi. Po drugie myśleliśmy nie tyle o przemalowywaniu (a o kupowaniu drugiego samochodu to już w ogóle) co o obklejaniu specjalną folią bądź drzwi, bądź naklejania na na boku szachownicy. Nie upieramy się przy żadnej wersji. Na razie sondujemy sprawę. Patrzymy na tą sprawę głównie pod kątem Euro2012 to jeszcze 5 lat i do tego czasu zapewne spora część taboru zostanie wymieniona.

Zresztą Twoje podejście pokazuje w jakim kraju żyjemy. W Bombaju się da (a to przecież Azja) a we Wrocławiu nie.
Zresztą były już podejścia do tematu w Warszawie i skończyło się awanturą, groźbami blokowania ulic itp i władze odpuściły.

ja tez jestem troche sceptyczny, bo we wro lobby taxowkowe jest najsilniejsze w polsce chyba - ceny duzo wyzsze niz w innych miastach, brak dzialan antymonopolowych miasta i czeste akcje przeciw nielegalnym, a brak akcji przeciw mafii dworocwej.
Jesli chodzi o Polske mam bardzo dobre doswiadczenia z taksowkami w Poznaniu (Lux Taxi) oraz Szczecinie (Maxi taxi - yeah :banana: )
2
W TPE jak w NYC - zolte, duze, tanie i jest ich duzo. 2 zdjecia:

See less See more
Jesli chodzi o Polske mam bardzo dobre doswiadczenia z taksowkami w Poznaniu (Lux Taxi) oraz Szczecinie (Maxi taxi - yeah :banana: )
w szczecinie polecam tez Lux - ostatnio jak jechalem, za trzasniecie bylo 2,99 pln :cheers:
3
I jeszcze w HK sa 3 kolory taksowek:

Na Wyspie i w Kowloon'ie czerwone:

na Nowych Terytoriach zielone:

na wyspie Lantau niebieskie, jedyne zdjecie jakie mam na ktorym jest niebieska taksowka:
See less See more
Taksowki Nowojorskie uwazam za najfajniejsze na swiecie (ale tylko Ford Crown Victoria, te Vany i Londynskie modele kompletnie mi nie podchodza). Z tych ktore widzialem, to swietne sa w Niemczech- wlasciwie same mercedesy, dosyc nowe i w jednolitym pieknym kremowym kolorze.

Zresztą Twoje podejście pokazuje w jakim kraju żyjemy. W Bombaju się da (a to przecież Azja) a we Wrocławiu nie.
^^ Zawsze azja, azja, azja. Czy jest to jakis wyznacznik bylejakosci? Patrzac na wiele panstw Azjatyckich to mozna smialo powiedziec ze mozemy sie od nich wiele nauczyc a nie koniecznie na odwrot ;)
No coż.. grunt to optymizm :D. Zresztą nie wiesz do końca o co chodzi. Po pierwsze całkiem sporo taksówek jest korporacyjnych. Korporacje by raczej nie rzucały bo jednolite malowanie zwiększa zaufanie do taxi. Po drugie myśleliśmy nie tyle o przemalowywaniu (a o kupowaniu drugiego samochodu to już w ogóle) co o obklejaniu specjalną folią bądź drzwi, bądź naklejania na na boku szachownicy. Nie upieramy się przy żadnej wersji. Na razie sondujemy sprawę. Patrzymy na tą sprawę głównie pod kątem Euro2012 to jeszcze 5 lat i do tego czasu zapewne spora część taboru zostanie wymieniona.

Korporacje zatrudniają kierowców z własnymi autami - to nie jest analogiczna sytuacja do NYC i innych zachodnich miast.

Naklejenie folii niszczy karoserię - takiego auta potem nie sprzedasz, bo czego byś nie zrobił zostanie ślad.

Oczywiście i teraz taksówkarze mają numery boczne, ale co innego malutki numerek na drzwiach, co da się ukryć, a co innego duża powierzchnia i w dodatku idąca po całej karoserii.

Zmiana koloru drzwi (np poprzez folię) wogóle nie wchodzi w grę - nie da się jej dobrze nałożyć na tak duże powierzchnie, a przy różnych kolorach samochodów w większości wypadków po prostu będzie się to gryzło z kolorem reszty karoserii.

Nie zapominaj też, że są to auta wykorzystywane w celach prywatnych i w chwili obecnej dla przeciętnego taksówkarza usunięcie oznaczeń to kwestia jeżeli nie jednej to kilku minut.

Wg mnie powinno się skupić na 2 rzeczach - wszystkie auta powinny mieć podobne koguty (ewentualnie 2 wzory: jeden dla zwykłych taksówek i drugi - wydłużony dla firm/zrzeszeń aby poza napisem TAXI jeszcze można umieścić nazwę firmy i telefon). Dodatkowo pomyślałbym o jakimś hologramie na boczne okno pasażera aby ludzie wiedzieli, że nie wsiadają do oszusta. NIE ruszać kolorystyki i innych elementów - co innego próbować skłonić miasto do pewnych ustępstw przy projektach itp, a co innego zmuszać ZWYKŁYCH ludzi do ponoszenia kosztów wedle własnego widzimisię. Jest bałagan, ale jeżeli nie wchodzi w grę kupno drugiego auta na taksówkę (na co NIE MA SZANS, bo ludzi po prostu na to nie stać) to można tylko spieprzyć i w dodatku wywołać koszmarną awanturę.
See less See more
ja tez jestem troche sceptyczny, bo we wro lobby taxowkowe jest najsilniejsze w polsce chyba - ceny duzo wyzsze niz w innych miastach, brak dzialan antymonopolowych miasta i czeste akcje przeciw nielegalnym, a brak akcji przeciw mafii dworocwej.
Mam trochę inne zdanie - w Warszawie po prostu starano się mnie okraść, a w Poznaniu taksiarz z firmy przewozowej nie chciał zamówić dla mnie przez radio z centrali taksówki (we Wrocławiu jest to nie do pomyślenia - zresztą to przecież żadna fatyga). Choć muszę przyznać, że taksówką na telefon w Poznaniu jechałem znacznie taniej niż we Wro.

A co do oszustów - powinno się umieszczać na drzwiach pasażera (np na szybie) hologramy - wtedy skończy się podszywanie pod taksówkę oszustów, a tych co działają "legalnie" powinno się wyłapać - tyle, że na to nie ma odpowiednich ustaw.
1 - 20 of 48 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.