SkyscraperCity Forum banner

Ładnie, czy bardzo ładnie?

[Żelazowa Wola] Muzeum Fryderyka Chopina

17176 Views 19 Replies 15 Participants Last post by  TSZmiel
44
Mazowieckie, Żelazowa Wola 15
http://mapy.google.pl/maps?q=52.258...id=wYnjYzqWWZvVfTGa6-88ng&cbp=12,196,,0,-7.33

Autorzy\Architects: Stelmach i Partnerzy Biuro Architektoniczne sp. z .o.o., architekt Bolesław Stelmach
Współpraca autorska\Associate architects: architekci Marek Zarzeczny, Barbara Tatar, Zbigniew Wypych, Sławomir Kłos, Rafał Szmigielski
Architektura wnętrz\Interior design: Stelmach i Partnerzy Biuro Architektoniczne sp. z .o.o.
Rewaloryzacja parku\Revalorization of the park: Bolesław Stelmach, Rafał Mroczkowski
Elementy małej architektury\Architectural furniture: Bolesław Stelmach, Rafał Mroczkowski

Konstrukcja\Structural engineering: BKW Biuro Konstrukcyjne Wójtowicz, Włodzimierz Wójtowicz
Generalny wykonawca\General contractor: firma Winnicki
Inwestor\Client: Narodowy Instytut Fryderyka Chopina
Powierzchnia terenu\Site area: 69 480 m2
Powierzchnia zabudowy\Footprint: 2797 m2
Powierzchnia użytkowa\ Usable floor area: 2674 m2
Powierzchnia całkowita\Total area: 3313 m2
Kubatura\Volume: 15 963 m3
Projekt\Design: 2006-2007
Realizacja\Construction: 2008-2010
Koszt inwestycji\ Cost of investment: 55 600 000 PLN

Preludium - Pawilon wejściowy

Pascal Benoit

Pascal Benoit

Etiuda - Pawilon koncertowy

Pascal Benoit

Amelia

by Marius Palej

majenka13

majenka13

by majenka13

Ewiwa

[URL="http://www.panoramio.com/user/1912325]Mial[/URL]

Scherzo - Oranżeria

[URL="http://www.panoramio.com/user/1912325]Mial[/URL]

Budynek Ochrony

by Marius Palej

Ogród

by majenka13

by majenka13

by majenka13
See less See more
1 - 20 of 20 Posts
Ja miałem okazję wczoraj obejrzeć ten kompleks. Wgniótł mnie w ziemię. Wiedziałem, że ładnie wyszło, ale nie sądziłem że aż tak. Fantastyczna jakość, świetnie wkomponowana architektura, współczesna, ale pasująca do charakteru miejsca. Chyba nic lepszego nie mogło tam powstać. Połączenie kamienia polnego, drewna, cegły i szkła w najlepszym wydaniu. Świetna wizytówka "polskości" w wydaniu architektonicznym. Nie chciało się wychodzić z tych budynków.

Mała architektura w parku jest również na wysokim poziomie. Proste, naturalne materiały dodające świeżości, ale dobrze pasujące do zabytkowego parku.

Wszystkim polecam się*tam wybrać, bo na zdjęciach nie ma tego efektu.
Swietne.

@Demmat dzieki za prace jaka wkladasz w dodawanie obiektow do miss.
Super! Elegancki, prosty budynek. Świetnie, że zastosowali takie materiały, budynek znika w otoczeniu.
Nie wiem co można mu zarzucić.. 10/10
Bardzo ładny, ale te ściany z kamieni jakoś mnie rażą. Wyszły trochę jak ogrodzenie rezydencji nowobogackich.
Niby kamień- szlachetny materiał, ale w tej formie mi tu nie pasuje.
odejmuję za to 1 i daję 8,5
Jeden element, który mi nie pasuje w tej konstrukcji to długa ściana z kamienia. Poza tym budynek jest idealny. Piękne materiały, fantastyczna bryła.

9.5
Kamienie nawiązują do materiałów używanych przy budowach okolicznych domów, a przede wszystkim ten materiał jest na starych budynkach należących do tego kompleksu. Jak najbardziej uzasadnione jest użycie tego kamienia.
Nie byłem więc ocena tylko na podstawie zdjęć. Niestety zupełnie mi się nie podoba. Kamień polny może i wygląda dobrze, ale nie tak zaaranżowany.

Fajnie wyglądają z niego podmurówki, wzmocnienia itp. A ta ściana... wygląda przysadziście, ciężko i przez to, że z tego kamienia trochę przypomina jakieś usypisko, rumowisko... prowizorkę.

Reszta architektury też bez Chopinowskiego polotu i lekkości.

Dlatego tylko: 3
Na mnie robi NIESAMOWITE wrażenie. Fajnie, że chciało się zrobić tak niesztampowy obiekt - tylko dla celów kultury/muzealnych - z zasady mało dochodowych :eek:kay:.

Tylko tu:
http://cdn12.muratorplus.smcloud.ne...31820974b269_800x0_rozmiar-niestandardowy.jpg
jedna rzecz nie przypadła mi do gustu. Ta czarna rura, ale to pikuś :|.

Taki obiekt muzealny? 10/10 - oczywiście! :applause:
Czy mogę zobaczyć zdjęcia tej okolicznej architektury z kamienia?
lekkości.
Proszę, Cię. Bardziej lekkiego i nienachalnego budynku by nie postawiono.

Czy mogę zobaczyć zdjęcia tej okolicznej architektury z kamienia?
Niestety, ale zdjęć w internecie nie ma z tym budynkiem. Budynek ma podmurówkę z kamienia. Tutaj co nieco widać (po prawej stronie).
Nie przekonuje mnie to, że jest sobie ściana za szkłem, i nagle się to szkło kończy, choć to bez szkła i tak jest niczego sobie (http://www.architektura.info/var/ar...lazowa_wola/297665-1-pol-PL/zelazowa_wola.jpg). Poza tym jednak całość buja, super kompleks. 9,5.
Znalazłem dodatkowe zdjęcia. Poza tym jest możliwość przejścia się po ogrodzie w Street view. Zachęcam.

Jar_007: na zdjęciach widać teraz ten starszy budynek.
Ocena nie mogła być inna.

10/10

Za użycie naturalnych materiałów wykończeniowych (drewno, kamień) i za doskonałe współgranie zarówno z istniejącą przyrodą, jak i architekturą. Niestety, w rzeczonym Street View wystarczy się rozejrzeć wokół przed wejściem by brutalnie powrócić do rzeczywistości. :|
No momentami jest bardzo fajny, ale są fragmenty, które mniej mi się podobają (np. ta część). Brakuje mi planów, żebym mógł to lepiej ocenić, chociaż 9, czy 10 na pewno nie będzie. To są oceny na obiekty, które spowodują, że wstanę z krzesła.
1 - 20 of 20 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.