7,622 Posts
Wklejam artykuł zacytowany przez Van der Rohe w Nowych Inwestycjach. Proszę o nie kasowanie wątku, nie ma sensu, żeby tak ważne tematy (z punktu widzenia estetyki miasta) nie miały reprezentacji
Architekci Ci sami od tego:
Projekt wg. mnie nie ta epoka, choć detal niezły. Niestety w ogóle nie pasuje do charakteru Żoliborza. Jak dla mnie max. 54m,a może i mniej (24m z dominantami 43m tak jak we Wrocławiu na pl. Społecznym). Jestem przeciwnikiem wieżowców w tym miejscu. A szczególnie takich szaf.
W ogóle to jest jakaś konkretna inwestycja czy tylko wizja inwestora (coś na zasadzie Global Partners na Ochocie)?
Kto tu jest inwestorem???Tak będzie wyglądać Plac Grunwaldzki
Życie Warszawy, Agata Sabała 23-05-2008, ostatnia aktualizacja 23-05-2008 18:15
Miejsce u zbiegu al. Wojska Polskiego, Jana Pawła II, ul. Popiełuszki i Broniewskiego placem jest tylko z nazwy. Czy mało atrakcyjny wygląd tego miejsca może się zmienić? Pierwsi publikujemy wizualizacje Pracowni KAPS Architekci, która na użytek prywatnej firmy opracowała kompleksowy projekt rewitalizacji Placu Grunwaldzkiego.
Samochody skręcające z al. Jana Pawła w ul. Broniewskiego pojadą w tunelu. Dzięki temu ma powstać prostokątny plac. Będą go okalać jednokierunkowe uliczki. Przy nich staną przystanki autobusowe, a na środku placu – tramwajowe.
– To pozwoli pieszym dojść spokojnie i bezpiecznie na pobliskie osiedla – opowiada Maciej Parysek, współwłaściciel pracowni KAPS. – Będzie też można wprowadzić tam elementy małej architektury: ławki, latarnie. Mamy też pomysł na wiatę przystankową jakby wyrastającą z granitowych płyt chodnikowych czy tunel handlowy z amfiteatrem wieńczącym ciąg parkowy al. Wojska Polskiego.
W pobliżu, na Żoliborzu przemysłowym powstają nowe mieszkania dla kilkunastu tysięcy ludzi. – Jeśli miasto nie będzie inwestować w infrastrukturę komunikacyjną, w ciągu najbliższych trzech lat dzielnicy grozi zator komunikacyjny – mówi Parysek. – Dlatego dobrym rozwiązaniem jest poprowadzenie tranzytu tak, żeby do al. Jana Pawła można było dojechać bezpośrednio estakadami z ul. Rydygiera. Architekci chcą też stworzyć pierzeję placu.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Architekci Ci sami od tego:

Projekt wg. mnie nie ta epoka, choć detal niezły. Niestety w ogóle nie pasuje do charakteru Żoliborza. Jak dla mnie max. 54m,a może i mniej (24m z dominantami 43m tak jak we Wrocławiu na pl. Społecznym). Jestem przeciwnikiem wieżowców w tym miejscu. A szczególnie takich szaf.
W ogóle to jest jakaś konkretna inwestycja czy tylko wizja inwestora (coś na zasadzie Global Partners na Ochocie)?
Taaa jak lecimy na całość to na całej Chałubińskiego, JP II,Popiełuszki i Słowackiego do serka estakady powinny byćKAPS said:Jeśli miasto nie będzie inwestować w infrastrukturę komunikacyjną, w ciągu najbliższych trzech lat dzielnicy grozi zator komunikacyjny – mówi Parysek. – Dlatego dobrym rozwiązaniem jest poprowadzenie tranzytu tak, żeby do al. Jana Pawła można było dojechać bezpośrednio estakadami z ul. Rydygiera...