SkyscraperCity Forum banner

Željeznički kolodvori i oko njih | Railway stations

238024 Views 1032 Replies 133 Participants Last post by  Maze Runner
Eto da i ta vrsta građevina dobije svoju temu:cheers:
Slike su sa željeznica net i na tome se zahvaljujem članovima tog foruma.:cheers:
Dakle Opuzen
glavna zgrada

Pomoćne zgrade


1 - 19 of 43 Posts
Dobra Ti je tema!:)
Svojedobno sam na railways dretvi započel to, al nije išlo...bolje je ovdje!

Evo mog posta od tamo:

Red bi bio da i na ovoj dretvi damo reprezentativan prikaz novouređenog varaždinskog željezničkog kolodvora:

Zgrada je inače iz 1886 godine, kada je i otvorena tadašnja vicinalna pruga Čakovec-Varaždin-Zaprešić.Varaždinci s njom nisu bili zadovoljni a kako je promet njome vrlo brzo rasao, odlučeno je da se krene u dogadnju pa je poznati varaždinski arhitekt Valent Morandini projektirao zgradu koja je 1908 godine i dograđena u današnjem obliku.
Zadnja prava obnova je bila šezdesetih godina a pokušaj obnove (vrlo loš) tamo početkom osamdesetih, no tada nije ništa napravljeno kvalitetno.
Zgrada je bila u otužnom stanju prije nekoliko godina.

Dakle, obnova je započela još tamo 2006 godine uređivanjem krovišta.
Odlučeno je da se umjesto crijepa koristi prikladniji pokrov u duhu izvornog i tu je napravljen pun pogodak.
Zatim se krajem 2007 krenulo u obnovu pročelja, izmjenu stolarije, obnovu interijera(čekaonice i blagajničkog prostora),obnovu sanitarnog čvora, obnovu djela peronskog prostora te obnovu trga (popločenja) ispred ulaznog djela same zgrade.
Dugo je trajalo ,no dojam je da su radovi izvedeni kvalitetno.Radove je izvodila firma Zagorje-Tehnobeton, financirao je HŽ a koštalo je 3 i pol milijuna kuna.
linkovi s vjestima o obnovi:
http://aktualno.hr/beta/novosti/varazdin/1914_Otvorena+obnovljena+zgrada+kolodvora.html

http://mojportal.hr/lokalno/sjevero...novi_zeljeznicki_kolodvor_u_varazdinu#mp_news

nekoliko fotografija:

prilaz djelomično obnovljenom (rasvjeta,drvored,pločnik) kolodvorskom ulicom


dva tjedna prije otvorenja, jednog sunčanog nedjeljnog popodneva... (još fali par detalja)Zatim nekoliko noćnih:


interijer:


popločenje ispred zgrade:

Nekoliko posuđenih fotografija s željeznice.net koje je radio daco na otvorenju, gdje je slikao uz njega drugog najboljeg fotografa željezničke tematike g.Ante Klečinu (ovaj visoki) čija je izložba otvorena i postavljena u čekaonici:


I za kraj njegova fotka peronskog djela:

edit:
još par njegovih, kad su tak dobre...
nadam se da se neće ljutit!
 • Like
Reactions: UFO_joe and Zefire
^^
Čitam malo ovu raspravu i nekako mi nije jasno:
Ako su vlakovi puni , kako to da su kolodvori prazni?:nuts::lol:
Mislim, odlučite se koje je. Puni ili prazni?

^^
trebalo bi malo modernizirati vagone i samu željeznicu, a ni smanjenje cijena ne bi loše bilo... onda bi se i povećao broj korisnika. meni je smiješno da danas vlakovi na pruzi brod-zagreb, koja je valjda najbolja i "najravnija" pruga kod nas, voze onako sporo. minimalno dva i pol sata za tih 180 kilometara. da ne spominjem kako često nema mjesta u kupeima pa se sjedi/stoji po hodnicima...
Eh, većina HR gradova i krajeva bi se rado mijenjala sa vama pa da ih voze ovako "sporo".
Modernizirati vagone? Pa svi vagoni su modernizirani , a oni najbolji idu upravo u vašem pravcu. Mislim da bi trebalo "modernizirati"(valjda pretvoriti ih u kocku:)) neke neodgovorne putnike.Što mislite ko radi nered po vagonima, trga inventar i šara po njima?
Joj, joj, joj...i ovdje nered :)
Za početak, nitko se nije potrudio staviti fotku zagrebačkog glavnog kolodvora:Mislim, to bi ipak nekako trebao biti početak dretve, ne?
Ajd, potruditi ću se pa naći adekvatne fotke najvećih i najvažnijih kolodvora u HR, pa staviti u jedan post.
 • Like
Reactions: Zefire
Evo par sličica kolodvora u najvećim HR gradovima:

Zagreb

SplitRijeka


Osijek
Dakle zaključak se sam po sebi nameće. Od 4 najveća HR grada stanje je solidno samo u Zagrebu. Split je ispod svake kritike, Rijeka treba hitnu obnovu, kao i Osijek, s tim da osječka zgrada mora biti i osuvremenjena obzirom na solidan promet...

U sljedeća 4 situacija je tek nešto bolja:EDIT: nastavak na večer, nemam sad vremena :)
 • Like
Reactions: Zefire
Zadar
Zgrada je dovoljne veličine i prihvatljive koncepcije...ali otužna , praktički bez prometa. Zapuštena preko svake mjere. To nije razlog da se zgrada drži u ovako derutnom stanju. Veliki minus za Zadar.


Pula

Zgrada u solidnom stanju, ali promet također slab. Osnovni nedostatak - neintegriranost s hrvatskom željezničkom mrežom. Čeka se tunel kroz Učku...
Slavonski Brod
by mini cooper www.zeljeznice.net

Od većih HR gradova jedini ozbiljniji noviji željeznički kolodvor. Dostatne veličine i suvremenije koncepcije. Istina , trebalo bi poraditi na završetku novih nadstrešnica perona i možda boljem hortikulturnom rješenju ispred zgrade...Za hrvatske prilike veliki promet, što ne čudi obzirom da je na X koridoru.

Varaždin

Friško obnovljena zgrada. Dostatne veličine i funkcije za ponajveće lokalno želj. čvorište u HR i promet koji se tu događa. Mana je zastarjela peronska šema sa samo jednim otočnim peronom. Tu bi se trebala dogoditi rekonstrukcija s vremenom...


zaključak:
Čak niti gradovi iz "druge lige" nemaju adekvatno rješeno pitanje kolodvora , kao niti dovoljno konkurentne veze sa ostalim HR gradovima. Jedina iznimka je Sl. Brod, iako i on u zadnje vrijeme ima sve sporiju vezu sa Zagrebom, npr.


Po ovome vidite koliki se putnički potencijal krije na HŽu, kad od 8 vodećih gradova samo dva imaju koliko - toliko adekvatnu i konkurentnu vezu sa središtem države (Osijek i Sl. Brod). Ostali zaostaju, Split se još čeka, rekonstrukcija je u vječnom tijeku...

Tek gradovi iz "treće lige" , poput Koprivnice, Siska, Karlovca, Vinkovaca ili pak nekih većih željezničkih čvorišta poput Zaboka, Strizivojne- Vrpolja ili Križevaca imaju prihvatljivu vezu sa ZG .
Umrežiti na adekvatan način najvećih desetak gradova u HR osnovni je zadatak HŽ putničkog prijevoza sljedećih 10-15 godina...
 • Like
Reactions: Zefire
^^
Je istina...imaš kakvu fotku unutrašnjosti? Ima sve živo na netu , samo ne interijer.

Nešto poput Vinkovačkog:
Općenito može se reći da su nam kolodvori iznutra tamo gdje je obnovljeno u dobrom stanju. Evo recimo Split:

Ili Varaždin:


Čak i Osijek je solidan iznutra , berem djelomično, samo naravno nemamo to fotodokumentirano:
Drugo je pitanje ponuđenih sadržaja. Tu postoji samo kod Slavonskog Broda i Vinkovaca nešto što je OK ali može i bolje. Zahvaljujući novijoj koncepciji kolodvora. I naravno Zagreb ima gomilu sadržaja na GK. Ostali? Potpuno neiskorišten potencijal!
Rijeku bolje ne komentirati jer je uspavano i otužno zapelo u nekom drugom vremenu (i prostoru:D), u Varaždinu ne stane u kolodvor pa je dućan u novijoj zgradi odmah do a hotel preko puta, no postoji potreba za puno boljom ponudom što bi se dalo preuređenjem druge (sive) zgrade do kolodvora. Zadar, vidi pod Rijeka a Split je toliko mala zgradica da su sadržaji uokolo...naravno ima sadržaja koji god vam trebaju (solidnih kafića, pekara,pansiona, agencija itd. samo što su dio jedne šire zone oko želj. /autobusnog kolodvora i luke. No ja bih to sve preuredio i integrirao u novu mega zgradu/cjelinu koja bi objedinila i AK i ŽK i luku...:D

Dakle puno je tu potencijala i posla. Ali kad je HŽ u pitanju i njihova legendarna sporot, tromost i nefleksibilnost...ajme:nuts:
 • Like
Reactions: Zefire
^^
E da...Karlovac je nekada bio veliko željezničko čvorište a danas je postao praktički samo jedan prolazni kolodvor na pruzi Rijeka (Split) - Zagreb...pruga prema SLO je spala na nekoliko lokalnih šveda dnevno do HR granice a pruge prema Sisku više nema.

Fala na ovim fotkama Sl. Broda , Osijeka i Rijeke:eek:kay: ;)

:cheers:
 • Like
Reactions: Zefire
Čeoni kolodvori su stvar prošlosti...život se ubrzao pa tako i željeznica. Nema tako važnog grada koji bi bio početak i kraj svega ,kao nekada Beč...
Tako da se u mnogim gradovima grade prolazni kolodvori a zatvaraju čeoni (Stuttgart, Beč ,pa i Beograd:) )

Zadar treba novu prugu. Onu kroz Velebit, dužobalnu. Samim time i prolazni kolodvor. Eto ti još jedne razvojne šanse za grad...

:cheers:
 • Like
Reactions: Zefire
^^
Dobro da su se konačno sjetili...jedna prastara praksa na zapadu. Pa i na istoku. Sjećam se kolodvora u Leipzigu. Taj je pretvoren zapravo u šoping centar...ali onakav u kakvom bi voljeli provoditi vrijeme. Ne samo kupovati.

Ima puno sjajnih primjera iskorištenosti kolodvora u tom smislu...

 • Like
Reactions: Zefire
Taj importanne je tvornica novaca. I pun pogodak. Vjerojatno najbolja investicija te vrste u HR...
To je još prije 20 godina prepoznao Zovko i izgradio svoj Importanne. Iako se dotični ofucao, ipak već 20 godina obnaša funkciju trgovačkog prostora glavnog kolodvora. Kad već idioti u HŽ-u nisu znali kako.
 • Like
Reactions: Zefire
Jeste primjetili kako je u Belom Manastiru autobusni kolodvor odmah ispred željeznickog. Situacija koja bi trebala biti tako normalna gotovo je izuzetak u HR!
I onda se pitamo zašto nam javni prijevoz ne funkcionira...u HR su svi kontra svih, umjesto da su umreženi. Uključujući gradske vlasti i urbaniste.
Ah. Varaždin. 2km.:eek:hno:
Doduše kolodvor za gradski promet je uz željeznički, al slaba korist od njega...
Đakovo mi je super. 1 km udaljenost autobusni - željeznički.

Ima netko s još više?
Sad kad malo bolje razmislim izgleda da su samo na području utjecaja zone "AP Varaždin" gradili kolodvore što dalje od željeznice...evo vam Novi Marof, Ivanec,Ludbreg, Čakovec,...sve kolodvori iz osamdesetih rađeni po principu što bliže centru grada a što dalje od željeznice.
Školski primjer razvijanja paralelnog sustava javnog prijevoza izdvojenog od svih ostalih. I to u socijalizmu. Nikad mi to nije bilo jasno.:nuts:
Onaj podzemni Had kroz koji se prolazi trenutno isto treba srediti. Ključ svega je održavanje. Nakon što se sve zgotovi trebat će poraditi na tome. Dojam je da se zgrada slabo održava. Nije štos nešto renovirati pa ostaviti na milost i nemilost zuba vremena i korisnika, već je bit u redovnom i kvalitetnom održavanju.
^^
jesu radili kaj iznutra? Barem okrečili, zamjenili polomljena stakla?
^^
to je bit svega. Badava rekonstrukcija zgrade bez rekonstrukcije kolosijeka i potpune radikalne promjene rasporeda perona i kolosijeka.

Ovo sad je 19. stoljeće.
Kod vas u BJ čak ni taj prvi nisu makli, što je strašno. On je neupotrebljiv a tamo je. I smeta. Užas.
 • Like
Reactions: tomi9
Znam to. Samo hoću istaknuti kako prava rekonstrukcija kolodvora podrazumjeva promjenu kolosječne i peronske sheme. Sramota je da tako malo kolodvora u HR ima pothodnike i prave (otočne) perone. Posebna je sramota da najprometniji kolodvori to nemaju. Ovi koje spominješ, među ostalim.
Ali to smo već toliko puta zaključili...
Ma dobro sad, lako za Bjelovar di nema nekih velikih manipulacija ni presjedanja, eventualno se vlakovi iskrižaju. Kritični kolodvori su Zabok, Varaždin, Čakovec koji su jednako očajni (ako ne i gori), a na njima se istovremeno nađe i po 4-5 putničkih vlakova! U Zaboku su prometnici fakat mađioničari, neki vlakovi se otpremaju na istom kolosijeku jedan za drugim jer nema dovoljno perona i kolosijeka...
Kandidat broj jedan -Zabok
Zatim Osijek. Potom Sesvete. Nakon njih Varaždin.
Tim redosljedom bi rekonstruirao perone da odlučujem o tome...
Kolodvore koji imaju pothodnike može se nabrojati maltene na prste jedne ruke. Užasno ih malo ima. Čak mi se čini da su svojedobno ŽTP Ljubljana i Beograd puno više kolodvora opremili pothodnicima nego ŽTP Zagreb.

Znam da pothodnike imaju kolodvori:

 • Zagreb Glavni
 • Križevci
 • Koprivnica
 • Novska
 • Okučani
 • Slavonski Brod
 • Vinkovci
 • Gospić
 • Sisak (u nastajanju)

...i poneko stajalište.
1 - 19 of 43 Posts
Top