SkyscraperCity Forum banner

Željeznički kolodvori i oko njih | Railway stations

242056 Views 1045 Replies 135 Participants Last post by  Gedeon
Eto da i ta vrsta građevina dobije svoju temu:cheers:
Slike su sa željeznica net i na tome se zahvaljujem članovima tog foruma.:cheers:
Dakle Opuzen
glavna zgrada

Pomoćne zgrade


See less See more
5
 • Like
Reactions: 3
1 - 17 of 1046 Posts
Kolodvor Vinkovci je pojam za ovaj Splitski.
Žalosno je da Split kao drugi najveći grad i kao kao turistički grad ima takvu sramotu od kolodvora, a tu je najveća odgovornost grada.
Turisti kad to vide vjerojatno misle da su došli u 18 stoljeće.
Stvarno je užas. Ali ipak radi se zadnjih godinu dvije. Zgrada kolodvora u Rijeci je završena, sada i vanjski dio perone i sve ostalo to će ići sa obnovom pruge vjerojatno. Osijek uskoro gotov sa obnovom GŽK. Radi se.

Bio sam nedavno na ŽK Vinkovci, svakako jest bolji od ovoga u Splitu ali je zgrada iznutra zapela u 70im godinama 20og stoljeća. Takav socijalizam.... Izvana je čak ok. Radili su na peronima.
See less See more
 • Like
Reactions: 2
... oduvijek sam mislio da Split ima neki kolodvor suvremen soc tipa Sarajevo...


Odgovornost prije svega na HŽ. Jer je vlasnik. Ali i grada koji dozvoli da ta kućica tako izgleda. Da i nije njihovo Split je mogao platit obnovu na njihovom je teritoriju. Mislim da Split čak i sada treba puno ozbiljniji objekt za kolodvor od ovoga...
See less See more
 • Like
Reactions: 3
Jedan koji 30 godina vapi za obnovom. Prije neki dan čujem opet " pruga do kraja godine....obnova kolodvora Vukovar..... Da, kako da ne, bude nikad, prije ima da se uruši.

danas...🤮

80ih🤮

See less See more
3
 • Like
Reactions: 5
Mogao je, ali nije jer tamo je sve pitanje povijesti i politike. Cak i ta zgrada veze se za povijest i politiku. Izuzmi VU. Kako god bilo i vukovarska i hrvatska sramota.
Protivnik sam desnicara i kradezenjara ali znam da bi grad Vukovar i sa takvima na vlasti i iako to nije njihov, vec posao HŽ, sigurno obnovio taj kolodvor da moze i da ima cime. U gradu i po centru ima starih objekata koji su dobili obnovljeno procelje , ali nikada nisu uredjeni iznutra jer to puno kosta. Čitao sam pdf o obnovi pruge Vinkovci - Vukovar, i naglašava se da i kolodvor Vukovar centar ide u obnovu. Ali od toga nema nista. Zašto s obzirom da je to vecinom novac iz EU, to nitko ne zna. Novca za sve te projekte ima u izobilju, ali realizacija je dosta spora i to tjera ljude u očaj. Mislim da raste drvece po kolodvoru u drugom gradu po velicini u zemlji, pa to je sramota ja bih se sramio da sam Splico , iskreno. Mene je sramota i kad odem u VU i vidim to ruglo, kao da je rat bio jucer.
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Ne možeš jamiti Briselu, odavno su oni pročitali te lokalne balkanske kokošare. Samo povuku novac natrag i bok.
 • Like
Reactions: 2
U tom "skladištu" je već godinama sam kolodvor (sa tablom "Vukovar PK", pretpostavljam Putnički Kolodvor), i njega se sada uređuje (također je tu odmah uz nju parkiralište pa ima smisla da se ona uredi). Doduše kolodvor danas ima problem da se sa njegovom parkirališta ne može (lako) skrenuti prema gradu već voziti cca kilometar i nešto do prvog semafora gdje se može okrenuti. Stara zgrada će morati dočekati neku novu namjenu i obnovu.

View attachment 3453205

Ono što je šteta jest da nije napravljeno rješenje za stajalište u centru grada (tamo kod Olajnice) - bilo bi tu nekih kombinacija i mogućnosti da se odvoji od trase stare puge prema Ilači i dovede bliže u grad - ovo dolje je nekakva crtaraija sa teme na zeljeznice.net (plave crte su duljine 160 metara, dakle nekakva uobičajna duljina perona) - ova južna uz Vuku je teže izvediva, no ova sjeverna bi baš bila sjajno rješenje :)

View attachment 3453212
Da pisali smo o tome. Bio je plan za ZK na Olajnici ali nista od toga. I dalje u toj drvenoj zgradi presvucenoj limom.
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Jesu to nešto radili u Slavonskom Brodu ? Izgleda ljepše nego ruglo i primitivizam oko kolodvora u Zagrebu.
HŽ Sesvetska Sopnica, pothodnik. Novo Željezničko stajalište Sesvetska Sopnica, Rujan 2022.

 • Like
Reactions: 5
Za nepovjerovati da je ovo kolodvor u glavnom gradu jedne države. Sramota, jad i bijeda.
 • Like
 • Sad
Reactions: 5
Hvala Bogu vise ne znam ni tko je ministar.
Primarni željeznički kolodvor Vukovar-Borovo Naselje

See less See more
6
 • Like
 • Love
Reactions: 5
Nevezano samo za Osijek, ali čemu forsiranje obnove 150 godina starih zgrada koje svojom konstrukcijom i sadržajima najčešće ne odgovaraju današnjim potrebama?
Želimo očuvati "arhitektonske bisere" iz sredine 19. stoljeća? A kad ćemo si sagraditi nove koje će netko čuvati za 100 godina?
Zašto AUM nije ostavila stare štale već je gradila nove zgrade?

Hrpu kolodvora po Hrvatskoj možeš svake godine obnavljati, oni će i dalje biti napola iskorišteni, s hrpom problema. Prvi od njih GK u Zagrebu. To ne može više poslužiti ničemu, osim golubovima za posrat se po nekome
O kojim potrebama pričaš ? Vidiš da Osijek u smislu željeznice ima uvjete nula. Nema potrebe nikakve za bilo kakvim novotarijama jer sam grad nije veliko željezničko čvorište. Po tebi sve stare zgrade treba srušiti i napraviti nove objekte prilagodjene danasnjem vremenu e svasta. Od starog objekta se moze iznutra toliko sve izmjenjati sa par vanjskih promjena i da kolodvor pretvoriš u Voyager sa najsuvremenijom opremom. Vidiš da to Osijeku nije ni potrebno jer ne postoji čak ni elektrificiran sustav na samom kolodvoru niti prilazu kolodvoru, nista.
See less See more
Osijek je, uz Vinkovce , Zagreb i Varaždin najveće željezničko čvorište putničkog prometa u HR.
Vinkovci su izgubili značaj nestankom bivše države, Zagreb je koliko toliko zadržao putnički promet zbog činjenice što je glavni grad, iako je međunarodni promet drastično pao, Varaždin je otok potpuno odsječen od ostatka mreže izrazito lokalnog karaktera a Osijek ima sve pomalo.
Ima solidan lokalni promet zbog razgranatosti mreže a također je i na međunarodnom koridoru koji ima perspektivu. Nađi mi još jedan grad u HR u koji se toliko pruga sa svih strana slijeva. Nema ga. Ako Osijek nema perspektivu onda možemo ukinuti sve pruge u HR, odmah.
Pa kad Pitaš Penavu evo ti Vukovar on ima poveznicu sa VK i ZG, a ima i stare pruge prema Tovarniku i gore Erdutu, ali Penava kao i ti za Osijek sa starim i prugama koje odavno ne rade, misli da sve to treba staviti u pogon iako je staro i jadno a godina je 2023...sutra navecer.....vrati se u realnost to o cemu pricas davna je proslost , sada kreni spominjati pruge i iz doba Austrougarske kao dio "prometnog cvora i sredista" :D

Ta vremena davno su otisla u bozju mater, probudi se iz sna. Grad nema elektrificiran ni sustav na GŽK, nema čak ni perone !
See less See more
Uspoređuješ najveće svjetske kolodvore s našim malo većim stajalištima.
Najveći hrvatski kolodvori u europskim okvirima nemaju baš nikakvo značenje, ni prometno, ni povijesno, ni arhitektonsko, baš nikakvo.
Tko bi suzu pustio za ovim malo većim stajalištem u Osijeku? Ili GK u Zagrebu? Da ne pričam o Splitu...

Misliš da se ovi gore pobrojani kolodvori ne bi srušili i zamijenili novim zgradama da su izgledali i bili funkcionalni kao naši kolodvori?
Bio je jedan nemoj sad ti iz krajnosti u krajnost u koju ide on. Vinkovci su imali vlakova na dan kao grad u kojem sam. A dobili su i velik novi kolodvor. Kada je to puklo od tada više ne postoje ni HŽ. Točnije ovo nikad nisu ni postale HŽ vec su ovo sto mi imamo Jugoslavenske željeznice, jer samo ime se promjenilo a sustav samo postao dramatično gori jer je vrijeme pregazilo JŽ na prostoru suvremene RH. Kada se Vinkovci vrate u pogon a to se mora uraditi kad tad , onda će sve krenuti nabolje. Dakle bez spajanja sa Madjarskom i Srbijom paticemo i mi i oni.
See less See more
U gradu Zagrebu gotovo jedino što je arhitektonski vrijedno pažnje i divljenja je Lenuzzijeva potkova, uključujući zgrade poput Zagreb GK i HNK, pa mi nije jasno da bi se (jedne od) najpoznatije građevine u gradu tek tako netko htio riješiti.
I ti ga sada pretjera, pa mi smo mala drzava i mala nacija. Kao i u vecini malih drzava sve je malo, ili ima manje reprezentativnih objekata. Ti Veliki koje ti poredis sa malom Hrvatskom ili jednom malom Slovackom su za razliku od nas da bi nappravili sve te ogromne objekte gradili carstva na krvi i nestanku mnogih nacija. A mi smo bar ono sto imamo izgradili svojim novcem i rukama samo jedan nas HNK ili ona ogromna palača na Cvjetnom, vrijedi mi vise nego nekakav kolodvor u Londonu ili Parizu. Nije napravljena na tudjoj krvi. Mi imamo na moru dosta gradjevina koje bi recimo Nijemci kao veliki narod ali sa ipak oskudnijom arhitekturom u poredjenju sa Talijanima, Francuzima i sl, voljeli imati.

Niti je uopce bitno da li je zemlja mala ili velika, primjer je Svicarska, pa to je svjetska sila, pitanje jest da li je drzava uredjena ili nije onda je sve isto ako jeste, i manje bitno jer sustav u ZG ili Londonu ako funkcionira isto i ide naprijed nema razlike.
See less See more
 • Like
Reactions: 3
Tko je to uopće počeo o rušenju zgrade GK od kuda vam te gluposti. Nitko nikad neće rušit zgradu GKZ niti ju čak prenamjeniti. Ovdje možemo da govorimo o skorašnjoj , ako već nije i počela, rekonstrukciji pruge od Zapadnog do Glavnog kolodvora. Dakle sa svim što je na Glavnom kolodvoru od perona pa nadalje i to je sada tema kako ce izgledati peroni ZGK prilaz i sadrzaji oko zgrade. U tom smislu ako pogledate projekt iz Talina, tj perone i kako su projektirani , to je suvremeno savrseno rjesenje i nikako ne bih volio da Zagreb kao glavni grad dobije identične perone sa nadstrešnicama kakve vidimo da se rade po citavoj Hrvatskoj, svugdje su identicne.


Na žalost Zagreb nije u to vrijeme kao vecina europskih kolodvora imao ovakav reprezentativni peronski dio od zeljezne konstrukcije cesto sa ukrasima prelijepo ...

dakle sad nam trebaju ovakvi peroni....nešto maštovito :)See less See more
5
1 - 17 of 1046 Posts
Top