SkyscraperCity Forum banner

Željeznički kolodvori i oko njih | Railway stations

242732 Views 1045 Replies 135 Participants Last post by  Gedeon
Eto da i ta vrsta građevina dobije svoju temu:cheers:
Slike su sa željeznica net i na tome se zahvaljujem članovima tog foruma.:cheers:
Dakle Opuzen
glavna zgrada

Pomoćne zgrade


See less See more
5
  • Like
Reactions: 3
1 - 20 of 1046 Posts
^^ Čemu toliki pesimizam ? :) Kolodvor i okoliš su vam na ponos grada.
  • Like
Reactions: 1
^^ ne bih se složio kad je riječ o kolodvorskoj zgradi.:cheers:
  • Like
Reactions: 1
Nije gadan, samo vapi za rekonstrukcijom, a grad, HŽ i ĐĐ se ne mogu dogovoriti tko je odgovoran za njega, a vrijeme i divljaci ga konstantno uništavaju. Nakon temeljite obnove i izvana bi odlično izgledao.
  • Like
Reactions: 3
Primjetio sam da su novinari u zadnjim izvještajima o radovima na kolodvoru pisali da je cijena radova 18 milijuna kuna, a prije su pisali da je 17 milijuna. Za očekivati je da će na kraju radova urediti i devastirane sanitarne čvorove jer trenutno putnici kroz njih prolaze do pothodnika koji vodi do drugog perona.

Paralelno s radovima na peronima uložena su još 2-3 milijuna kuna u plinofikaciju kolodvorske zgrade, ali ne znam nikakve detalje kakva je oprema ugrađena. Znam samo da je kolodvor proteklih par godina bio bez grijanja jer je Brod-plin isključio kolodvor s kotlovnice u Naselju Slavonija 1 zbog ogromnih gubitaka pri transportu kroz truljavi toplovod.

p.s. Neovisno o ovome punom parom se radi i na rekonstrukciji željezničkog mosta preko Glogovice u Brodu
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Pothodnik je bio uređen prije nekoliko godina, ali su ga divljaci unakazili sa svojim škrabotinama. Održavanje kolodvora ovisi o HŽ-u, a ne o gradu.

Problem se može riješiti samo ugradnjom nadzornih kamera i upornim brisanjem škrabotina.
Radovi na prvom peronu polako se bliže kraju. Najteže staklene ploče, na kontroverznoj 330 metara dugoj nadstrešnici, teže čak 180 kilograma. Pothodnici će dobiti novu rasvjetu, a zidovi će biti okrečeni. Podna ploha na prvom peronu će biti asfaltirana tako da ništa od betonskih opločnika. Sva stolarija na kolodvorskoj zgradi sa strane prema peronima će biti zamijenjena novom. Evo i obećanih fotki u tri posta (u malo većoj količini i dimenzijama pa mi nemojte zamjeriti):See less See more
8
  • Like
Reactions: 4
Jel ima netko fotke novih perona u Vinkovcima?
  • Like
Reactions: 1
NOVAC IZ EU
Završetak modernizacije vinkovačkog željezničkog kolodvora

Uz vinkovački, sredstvima iz EU fondova moderniziraju se i kolodvori u Slavonskom Brodu, Okučanima i NovskojVinkovački željeznički kolodvor više nema sumorni socrealistički izgled jer je završena modernizacija perona pa sada putnici vlakom na prvoj postaji u Europskoj uniji ulaze u kolodvor modernog izgleda punog svjetla i čistih pothodnika.

Uz vinkovački, sredstvima iz EU fondova moderniziraju se i kolodvori u Slavonskom Brodu, Okučanima i Novskoj. Kako kaže Martina Elizabeta Lovrić, voditeljica Korporativne komunikacije u HŽ Infrastrukturi d.o.o., modernizacija vinkovačkog kolodvora dio je prioritetnih investicija HŽ-a, a radovi su počeli u kolovozu prošle godine. Vrijednost investicije je 17,5 milijuna kuna čime su rekonstruirani 2. i 3. i dijelom prvi peron s kojih su uklonjene ružne betonske nadstrešnice i postavljene čelične konstrukcije, obnovljena je rasvjeta, zvučni sustav, postavljene su invalidske platforme na svim ulazima u pothodnike, a sva tri perona su popločena.

Pri kraju su radovi na instalacijama u cijeloj kolodvorskoj zgradi i prikapčanju centralnog grijanja na plin.

Autor: Miroslav Flego, Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

http://www.vecernji.hr/slavonija/zavrsetak-modernizacije-vinkovackog-zeljeznickog-kolodvora-974405
See less See more
  • Like
Reactions: 5
WOW, ove nadstrešnice u Vinkovcima izledaju solidno! Puno bolje nego one u Okučanima i Slavonskom Brodu!
Slažem se, ali mogle su još bolje izgledati da su umjesto sive stavili bijelu boju i video nadzor.

Žalosno, ali nadstrešnica na brodskoj tržnici je najljepša u Hrvatskoj.

Uvijek sam otvoreno pokazivao i najcrnju stranu svog grada pa ću vam i ovaj puta otvoreno reći da su nadstrešnice na brodskom kolodvoru totalni promašaj u smislu funkcionalnosti, a meni se čak ni estetski nimalo ne sviđaju.

Upozoravam vas da pročitate ovaj tekst od početka do kraja jer je u njemu sve objašnjeno: http://www.sbplus.hr/kolumne/manjin...turalna_nadstresnica_perona.aspx#.VG_DhMk_Xtc

p.s. tko izdaje građevinske dozvole za radove na peronima? Gradska uprava ili netko drugi?
See less See more
  • Like
Reactions: 1
I meni se stara nadstrešnica sviđala. Jel znaš možda odgovor na moje pitanje?

Navodno brodska nadstrešnica još uvijek nije završena jer ovi u HŽ-u sad očito razmišljaju kako da zatvore ove rupe na vrhu nadstrešnice koje su uzrok problema.
Pronašao sam odgovor na primjeru kolodvora Dugo Selo pa si pročaitaj jer znam da i ti voliš znat sve i svašta: www.hzinfra.hr/lgs.axd?t=16&id=10998

Na ovom linku imaš sve aktualne dozvole: http://www.hzinfra.hr/rekonstrukcija-postojeceg-i-zzgradnja-2-kolosijeka

Nevjerojatno je kako su svi u lancu odgovornosti potpuno zakazali i odobrili projekt koji ima tako veliku i očitu manu...:eek:hno:
See less See more
1 - 20 of 1046 Posts
Top