SkyscraperCity Forum banner

Željeznički kolodvori i oko njih | Railway stations

240978 Views 1038 Replies 134 Participants Last post by  zezi
Eto da i ta vrsta građevina dobije svoju temu:cheers:
Slike su sa željeznica net i na tome se zahvaljujem članovima tog foruma.:cheers:
Dakle Opuzen
glavna zgrada

Pomoćne zgrade


1 - 20 of 1039 Posts
M606 Knin-Zadar - 090+634 Kolodvor BIBINJE - Najkontoverzniji kolodvor na mreži HŽ-a (17.08.2019)

Jedna (podulja) šetnja po najkontroverznijem kolodvoru u mreži HŽ-a, kolodvoru BIBINJE (koji se naslanja i opslužuje Luku Gaženica). Kolodvor na pruzi M606 Knin-Zadar na položaju 090+634, prilično kontroverzna tema obzirom na želje lokalnog stanovništva i lokalne uprave jer pruga i kolodvor prilično ometaju život u Bibinju i zauzimaju ogroman prostor koji bi mogao pomoći sređivanju urbanističkog kaosa samih Bibinja. Rješenje je cca 3km tunel kojime bi se zaobišlo Bibinje uz poveće preslagivanje željezničke mreže na području Luke Gaženica (izrada novog kolodvora na području luke te preslagivanje svih postojećih kolosijeka prema raznim dijelovima luke).

Veća galerija slika na Google Photos, slike ispod su izbor: 2019/09 M606 Bibinje

Cijela situacija (s desno na lijevo) - od ulaznih skretnica, putničkog i teretnog dijela kolodvora, kolosijeka prema luci odnosno dalje prema gradu.


Skretnica od koje sve počinje, malo nakon ŽCPR-a u Bibinju a prije pothodnika.


Teretni dio kolodvora - tri prijemno/otpremna kolosjeka, na lijevoj strani kolosjek prema putničkom dijelu kolodvora. Signal na trećoj slici je početak putničkog dijela kolodvora.


Okret prema gradu - početak putničkog dijela kolodvora i industrijski kolosjek prema Pro-Plinu (preko ceste)


Peron putničkog dijela kolodvora (vjerojatno najveći peron na mreži HŽ-a), slika sa početka i kraja perona
Kolodvorska zgrada, dvije slike perona, pogled sa "civilne" strane i jedna fotka kroz staklo u čekaonicu i putničku blagajnu.
Pogled prema gradu - skroz desni kolosijek je pruga prema Gaženici i kolodvoru Zadar, do njega kolosijek prema srednjem dijelu luke a lijevi kolosijeci su prema južnom dijelu luke.
Pruga prema gradu (svijetlo zeleno na karti) - jedan zagubljeni kilometarski marker, nakon podvožnjaka ide odvojak malo ubrdo prema kolosijecima u sojari (narančasto).
Kolosijeci prema Luci (tamnozeleni dio na karti), tu negdje će se nastavljati budući višenamjenski terminal, dalje od ograde se ne može (zadnja slika je kroz ogradu). Usput se prođe pored lučice i INA Naftaplin "baze za snabdjevanje offshore jedinica".


I konačno srednji odvojak, prema srednjem dijelu luke (ljubičasti dio na karti)
M104 Novska-Tovarnik-DG - 287+051 kolodvor OKUČANI (14.09.2019)

Jedna malena šetnja po kolodvoru Okučani, na pruzi M104 (Novska-Vinkovci-Tovarnik-DG), kolodvor uređen zajedno sa dionicom Novska-Okučani, pruga je sređena projektom financiranim iz EU fondova u razdoblju 2012-2017. Pruga je dvokolosiječna brzine 160km/h, također je uređena za obostrani promet (APB+OP) što se baš ne vidi na slikama (kolosiječne veze na oba kraja kolodvora). Kolodvor ima bočni peron na 1. kolosijeku te otočni peron između 4. i 5. kolosijeka, dok su glavni prolazni kolosijeci (2. i 3.) neprekinuti kroz kolodvor. U trenutku posjeta su ŽCPR-ovi na obje strane kolodvora (a moguće i APB) bili u kvaru tako da su vlakovi ulazili u kolodvor (propisanim) puževim korakom.

Par slikica sa cestovne strane, parkirališta te otočnog perona na 1. kolosijeku. Nakon toga slikica šetnje kroz pothodnik do otočnog perona te par slika sa istoga - kolodvorska zgrada, detalji nadstrešnice, pogledi sa kraja otočnog perona na istok (Nova Graidiška) i zapad (Novska). Više slika i malo većih dimenzija u albumu: 2019/09 M105 OkučaniR201 - Kolodvor NOVI DVORI (29.09.2019)

Kažu mjesec dana do otvaranja dionice Zaprešić-Zabok, evo stanja na kolodvoru NOVI DVORI kod Zaprešića. Radovi lijepo izgledaju i napreduju no ima tu dosta još posla za odraditi - pitanje je što je minimum uz koji se smije pustiti promet (barem uz ograničenja) jer signalizacije još nema, postavne sprave na skretnicama su još uvijek privremene (ručne), a i unutrašnjost kolodvora djeluje daleko od gotovog (pogotovo elektronike za upravljanje).

Šetnja s kraja na kraj kolodvora - zanimljiv je maleni šturc na strani prema nadvožnjaku (takav je u projektu - moguće da se lokomotiva može zavući u njega), zanimljivo će biti i rješenje kako će se obilazni vod provući ispod istoga jer su tamo postavljeni obični nosači KM-a i zadnji stupovi sa svake strane imaju nosač za obilazni vod. Izvedba kolodvora je prilično fora - na južnom dijelu je široki otočni peron sa dva kolosijeka, no sjeverno od perona se između nalazi i treći peron, tako da može služiti i za mimoilaženje vlakova ali istodobno i za manipulaciju teretnih vlakova prema industrijskim kolosijecima prema Inkeru, odlagalištu i Unijapapiru (doduše nisam prošetao do te strane do kraja da vidim kako su izvedene te veze).

Koja slika više na Google Photos: https://photos.app.goo.gl/KPSKQzPaaQPvRRKV9ove crvene rubne kocke na peronima su novi standard ili rođo nema žutih na lageru?
Valjda je to zamjena za onu sigurnosnu crtu - možda je i ovo prihvatljivo rješenje koje realno zahtijeva manje (odnosno nimalo) održavanja. Kocke su Beton Lučko, za peronske elemente nisam vidio.
R201 - Kolodvor NOVI DVORI (03.11.2019)

Napomena: prebačno sa željeznička infrastruktura, ovdje je prikladnije mjesto za post. Isprike na duplom postanju.

Kolodvor NOVI DVORI, (privremeno) otvoren po novoj regulaciji od 01-03.11.2019 za sav promet, no od 04-16.11 će promet ipak biti nadomješten autobusima u razdoblju 08:35-15:55 (više na stranici http://www.hzpp.hr/prijevoz-putnika-na-relaciji-zapresic-–-zabok) obzirom ima još tu dosta posla. Ima još posla po peronima (nadstrešnice nisu skroz gotove, opločnik nije gotov oko stupova rasvjete) te nadstrešnicama, a pogotovo po okolišu (ograda navodi putnike do stubišta pothodnika, parkiralište i staze oko kolodvorske zgrade su tek započete).

Pothodnik je fora, ima osnovnu rasvjetu koja stalno svijetli no ima detektor pokreta pa kada siđeš dolje se upale dodatna svjetla, nedostaje još sav signage (negdje ima oznaka kolosijeka, negdje nema) no djeluje prilično uredno i lijepo. Razjasnila se dvojba od prije nešto stranica - crveni opločnik na rubu perona NE ZAMJENJUJE žutu crtu, ima i jedno i drugo.

Također, samo na drugom kolosijeku postoji oznaka "S", a kako kolodvor izgleda nezaposjednut rekao bih da je pušten u promet samo kao stajalište (nisam tu teoriju mogao potvrditi jer baš u doba kada sam išao pogledati nije bilo nikakovog vlaka, no imalo bi mi smisla).PS: Počeo sam uploadati fotke kroz tapatalk, stvar je puno jednostavnija nego bilo što drugo (što sam do sada radio), malo nudi čudne opcije veličina slika, za 10€ godišnje se može dobiti i "VIP" verzija koja ima malo više featurea (fotke veće veličine). Također sam otkrio kako radi RESIZE tag pa se fotke svih veličina lako poslože (makar ga sama tapatalk aplikacija krivo tumači)
R201 004+211 Kolodvor NOVI DVORI (17.11.2019)

Slijedi jedan obilazak svih kolodvora i stajališta na pruzi Zaprešić-Zabok (R201) na dijelu koji je u modernizaciji i elektrifikaciji. Iskorišteno jedno (a moguće i zadnje) lijepo nedeljno popodne uz nešto sunca (koje je doduše smetalo nekim fotografijama, tako da je kvaliteta fotki ponegdje malo lošija). Krenuo sam od Novih Dvora do Zaboka, ne znam koliko sam puta prešao rijeku Krapinu (malo sam se vozio po magistrali a malo kroz naselja).

Status: Lijepo izgleda, no ima dosta još posla za napraviti, makar je pruga puštena (ograničeno) u promet, stajališta i kolodvori su u raznom stupnju gotovosti, putnike se navigira privremenim prolazima ili se koriste uređene površine (kao u Zaboku) gdje sjeverni dio kolodvora nije još gotov. KM je u raznim fazama - malo prije Novih Dvora je već postavljen i vozni vod, stupovi su pak postavljeni cca do iza kolodvora Luka, iza negdje prema Zaboku su pripremljeni temelji no većinom nisu.

s
R201 007+538 Stajalište POJATNO (17.11.2019)

U visokom stupnju gotovosti (peron i ostalo), ostaje uređenje okoliša i parkirališta. Po zgradi (odnsono zgradama) se vidi kako je ovo nekada bio kolodvor (PUŠĆA-BISTRA) no danas je samo stajalište, makar ima predviđene odvojke na otvorenoj pruzi prema Viaduktu (ovo odmah iza ograde) te nikada dovršen spoj na Špoljar Transportu (nakon ŽCPR-a na sjevernoj strani prema Kupljenovu).

R201 010+365 Stajalište KUPLJENOVO (17.11.2019)

Preon u najmanje gotovom stanju, iskreno malo je glupo što su peron ostavili sa istočne strane pruge jer se samo naselje i sve ostalo zanimljivo (Zagoski Vodovod, Fibis, centar mjesta, dvorana, škola i sve ostalo) nalazi na zapadne strane pruge i bilo bi praktičnije da su napravili peron s lijeve strane pruge (gledajući prema Zaboku), ovako će svi morati ići do ŽCPR-a pa nazad po peronu. Tu je Krapina najbliže tako da je samo stajalište zapravo na nasipu. Nakon kiša zadnjih par dana je Krapina dosta visoko (izlazi ponegdje iz osnovnog korita).R201 012+913 Kolodvor LUKA (17.11.2019)

Kolodvor LUKA je malo glupavo postavljen, daleko je zapravo od "centra" naselja Luka - nije čak toliko daleko koliko je spojen prema glavnoj cesti dvjema vrlo lošim, nepraktičnim i uskim cesticama. Automobili koji se vide iza su Lagermax u Luci, gdje je veliko skladište automobila - postojala je i rampa za utovar na teretni (treći) kolosijek, vjerojatno će ista biti vraćena nazad u funkciju. Okoliš je dosta neuređen, ne znam baš i gdje će urediti parking, možda bi bilo najbolje napraviti vezu uz prugu sve do ŽCPR-a sjeverno prema Zaboku - tako bi možda ekipa koja radi u Lagermaxu ili preko magistrale u Eurocabelu (a tu ide i ona FACC-ova tvornica avionskih dijelova) mogli koristiti kolodvor.

Prve dvije slike su most malo južnije od kolodvora (granica grada Zaprešića i općine Luka) - po temeljima starog mosta se vidi koliko je trasa tu pomaknuta, dok je druga slika sa malog ŽCPR-a južno od kolodvora (tako da se vidi ulazna skretnica).R201 016+249 Stajalište ŽEINCI (17.11.2019)

Stajalište ŽEINCI, blizu "legendarnog" restorana RIBIČ (zagrebački ili bečki od pola metra), peron je prilično dovršen za razliku od okoliša (trebalo bi biti parkiralište). Na slikama se vidi temelj za nadstrešnicu te se vidi pretpostavljam predsignal kolodvora LUKA (ispravite me ako griješim).

R201 018+421 Kolodvor VELIKO TRGOVIŠĆE (17.11.2019)

Nalazi se u nečemu što bi mogli opisati "centar" Velikog Trgovišća, zanimljivo odmah uz kolodvor je sagrađeno nekoliko novih stambenih zgrada (realno uz stanicu pod nosom i do Zaboka i Zagreba će biti vrlo praktično doći). Ima dosta prostora oko kolodvora za parking tako da bi ovo mogla biti prilična P+R lokacija. Plava hala na drugoj slici (sjeverno od kolodvora) je koliko sam vidio oznake novi pogon RIMAC Automobila i tu bi trebala biti linija za serijsku proizvodnju Concept Two.

R201 023+852 Kolodvor ZABOK (17.11.2019) 1/2

I konačno - kolodvor ZABOK, prve dvije slike su početak i kraj novog teretnog dijela kolodvora (s južne i sjeverne strane). Između njih će pretpostavljam ostati ŽCPR koji je danas zatvoren, također nedostaje mislim drugi kolosijek koji povezuje teretni i putnički dio kolodvora (da teretni vlakovi mogu izaći prema VŽ/KC bez da ometaju putnički dio kolodvora). Ovo je jedini pothodnik koji ima izlaze na obje strane, također mi se čini da je na zapadnoj strani ostavljena mogućnost da se napravi čeoni ulaz u pothodnik (iz "centra" Zaboka). Kako su prvi i drugi kolosijek još uvijek zatvoreni, napravljene su uređene površine između 3. i 4. kolosijeka gdje vjerojatno dolaze Macose koje idu prema Krapini/Stubici.

R201 023+852 Kolodvor ZABOK (17.11.2019) 2/2

Sjeverni dio kolodvora ZABOK, prema dimjaku ZIVT-a se možete lakše orjentirati. Zadnje dvije slike su pak napravljene sa ŽCPR-a sjeverno od kolodvora gdje se (na zadnjoj slici) odvajaju pruge za Krapinu (lijeva) i Varažin/Stubicu (desna). Po meni bi trebalo dalje krenuti u modernizaciju i elektrifikaciju prema Krapini jer je to još 16km do Krapine i 21km do Đurmanca kojima bi se Krapina (uz neke ubrzane/brze vlakove) dovela na ispod 1h do centra Zagreba (dakako uz sređivanje Zaprešić-Zagreb GK).M202 ZagrebGK-Rijeka - 592+417 Kolodvor DELNICE (17.02.2020)

Par slika Kolodvora DELNICE, sa strane ceste i grada (stubište vodi prema glavnoj cesti i ostatku mjesta obzirom je koldovor malo "na povišenom"). Par zanimljivosti - još uvijek je na nekim kolosijecima dvostruki vozni vod (za koji sam mislio da će biti brzo demontiran nakon prebacivanja na 25kV obzirom je sada višak a bio je potreban na 3kV).Pogled sa sredine perona prema kolodvorskoj zgradi te na obje strane:

M202 ZagrebGK-Rijeka - 554+370 Kolodvor VRBOVSKO (17.02.2020)
Kolodvor je dolje uz Dobru, malo je to Vrbovsko zanimljivo - dio naselja je gore na brdu dok je dio dolje uz Dobru, sam kolodvor i okoliš su jako lijepo sređeni, također su u tijeku radovi izgleda na peronu uz prvi kolosijek. Super je vidjeti i teretni dio kolodvora - uz četvrti kolosijek (koji ide u šturc u smjeru Ogulina) je napravljena rampa gdje se utovaruju kontejneri obližnje drvne idustrije. Tu nema duplog voznog voda, dakle sav je zamijenjen. Također me iznenadilo da niti Vrbovsko niti Delnice više nemaju KM na kišobranima već su stupovi i portali.

Kolodvorska Zgrada sa lijepo uređenim parkingom i okolišem.
Pogledi lijevo i desno sa sredine perona (smjer Moravice prema tunelu, odnosno smjer Ogulin):
Pogled prema kolodvorskoj zgradi sa perona:


Slike sa kraja perona da se bolje vidi tunel (u smjeru Moravica), odnsono kontejnerski terminalčić uz drvnu industriju:
M607 011+834 Stajalište PRIMORSKO VRPOLJE (06.02.2020)

Na pruzi Perković-Šibenik (stajalište na pola puta između Šibenika i Perkovića). Samo mjesto je najpoznatije po objektu na zadnjoj slici (koji je bio i razlog zaustavljanja u istome). Stajalište je niže od naselja koje je gore uz državnu cestu D58, do stajališta vodi malo vijugava cestica a pored stajališta se nalazi betonsko igralište (vidi se na slici cca sa razine ceste). I još sam naletio taman na Šveda 7122-027 na liniji 5822 Šibenik-Unešić (jedna putnica izašla iz vlaka).M104 Novska-Tovarnik-DG - 198+119 Kolodvor ANDRIJEVCI

Evo malo slika sa koldodvora (Donji) ANDRIJEVCI, između Slavonskog Broda i Vinkovaca (za one koji ne znaju gdje je to). Samo naselje (i općina) su Donji Andrijevci ali u željezničkoj nomeklaturi ovo su "samo" ANDRIJEVCI (ne miješati sa Andrijaševcima na L209 Vinkovci-Županja). Inače meni vrlo važan kolodvor obzirom sam sa njega odlazio i dolazio bezbroj puta osamdesetih i devedesetih, a i kasnije (uključno i "duljim putem" ZG-Koprivnica-Našice-NovaKapela-Vinkovci tijekom rata - kako mom ocu smeta vožnja vlakom u rikverc, morali smo sjediti jedan nasuprot drugome i mijenjati se tri puta).

Kolodvor je od tih davnih dana dobio kosi krov (prije ga nije imao), samoj zgradi bi pomoglo malo boje i uređenja. Ne znam koliko (putničkog) prometa ima sa kolodvora makar je ovo najbrži način za stići do SB (20min) i VK (25min), tako da je (nekada) puno ljudi iz sela putovalo vlakom na posao. Uglavnom u svakom voznom redu bi barem jedan brzi stajao u Andrijevcima (danas je to 747/748) što je bilo korisno da se može razmjerno brzo doći do Zagreba bez presjedanja u Slavonskom Brodu.

Po studijskoj dokumentaciji bi trebao ostati kolodvor obzirom na EVP Andrijevci te tamo imaju bazu ZOP-ovci i ETP-ovci, iako nije pretjerano daleko od (značajno većeg) susjednog kolodvora Strizivojna-Vrpolje (cca 10km).

173314


173315


173316


173317


173318


173319


173320


173321
M606 Knin-Zadar - 056-827 Kolodvor BENKOVAC

Par fotki u prolazu, kolodvor Benkovac se nalazi "južno" od samog Benkovca blizu velikog križanja D27 i D56 (u ovom kraju su pojmovi sjever-jug i zapad-istok dosta izmješani obzirom je obala točno pod 45). Putničkog prometa vlakova na pruzi nema, vozili su zamjenski autobusi no u ovim Corona okolnostima ne voze niti autobusi. Teretni promet prema Zadru se događa povremeno (na žalost nisam uspio uslikati no aktualni broj "Na Peronu" se nalazi u prometnom uredu) no danas (subota) nije bilo nikoga na kolodvoru. Robno skladište uz kolodvor je prenamijenjeno u trgovinu građevinskog materijala koji je također malko razbacan (ili složen, kako već gledate na to) i ispred same kolodvorske zgrade.

206436


206437


206439


206440


206441


206442


206443
M601 Vinkovci-Vukovar 018+104 Kolodvor VUKOVAR 1/2

Evo da imamo tu za budućnost stanje PRIJE projekta rekonstrukcije, modernizacije i elektrifikacije, jedna malena šetnja po Kolodvoru VUKOVAR. Preslagivanjem dionica, pruga je sada M601 Vinkovci-Vukovar (prije se vodila kao odvojak pruge R104 Vinkovci-VukovarBN-Edrut-DG koja je sada skraćena i počinje u kolodvoru Vukovar Borovo Naselje). Kolodvor se nalazi uz luku na sjevernom (sjeverozapadnom) ulazu u grad uz D2 (Ulica Priljevo) koja je u zadnjih par godina vrlo lijepo sređena (dvije trake od Borovog Naselja) sa nekoliko "turbo" rotora.
Kolodvor se nalazi u blizini kružnog toka gdje se D2 dijeli u dvije jednosmjerne ulice kroz centar grada gdje se nalazi sada i ulazak u područje Luke (uz restoran Mornar), do kojeg je sada u cijelosti uređena šetnica uz Dunav do centra grada koji je cca 1.5km nizvodno (kod ušća Vuke u Dunav). Ispred kolodvora je prostrani parking na koji se može skrenuti samo iz smjera grada (kružnog toka i nadvožnjaka) tako da će trebati neko pametno rješenje (možda ispod nadvožnjaka kojeg ćemo kasnije vidjeti na slikama) da se iz kolodvora može izaći prema gradu (prva prilika za okret je tek za oko 1km).

Parkiralište ispred privremnenog kolodvora (smještenog u starom robnom skladištu), par slika sa perona na kojima se vidi i lučko područje. Ne znam da li "PK" znači "Putnički Kolodvor" ili "Privremeni Kolodvor".

226755


226756


226757


226758


226759


Stara kolodvorska zgrada, u prilično ruševnom stanju (obzirom nije obnavljana od rata). Ne znam koji je plan - da li će se ista uređivati nazad u izvorno stanje ili ne u ovoj rekonstrukciji, uglavnom praktičnije je da su putnički peroni sjevernije (gdje su danas) tako da sama zgrada možda i ne mora imati (nakon obnove) zapravo i prometnu funkciju (dakako ako se ne bude mijenjala značajnije kolosiječna shema kolodvora).

226760


226761


226762
M601 Vinkovci-Vukovar 018+104 Kolodvor VUKOVAR 2/2
Kako se po postu može attachirati max 10 slika a imam koju više, evo nastavka. Ovo je šetnja prema južnom kraju kolodvora gdje se odvajaju pruge prema kolodvoru odnosno prema Luci. Izvlačnjak zapravo ide ispod D2 i dalje završi u šikari, no inače je to zapravo pruga koja je nekada obilazila cijeli Vukovar i bila u uporabi još neko vrijeme do VUPIK-ovih pogona južno od grada, odnosno još prije je to bila pruga koje je završavala u Ilači, gdje se spajala sa glavnom prugom Vinkovci-Tovarnik.

226778


Luka ima malenu garažu, pretpostavljam za vlastitu manevru:

226779


226781


Podvožnjak ispod D2, lijevo se vidi kružni tok (barem znakovi i malo ograde) gdje se D2 dijeli na dvije jednosmjerne ceste kroz grad.

226783


Teoretski, pruga bi se mogla nastaviti dalje i zavući u centar grada uz Vuku - dijelom koristeći stari koridor pruge Vukovar-Ilača a dijelom novi koridor uz Vuku i mogla bi završavati sa stajalištem doslovno u centru grada kod ušća Vuke (kod Autobusnog kolodvora). O ovome smo malo pisali na zeljeznice.net, netko je imao na faksu zadatak promisliti o prugama u Vukovaru pa smo tamo malo nabacivali ideje:226784
1 - 20 of 1039 Posts
Top