SkyscraperCity Forum banner

Željeznički kolodvori i oko njih | Railway stations

246283 Views 1053 Replies 138 Participants Last post by  gripen
5
Eto da i ta vrsta građevina dobije svoju temu:cheers:
Slike su sa željeznica net i na tome se zahvaljujem članovima tog foruma.:cheers:
Dakle Opuzen
glavna zgrada

Pomoćne zgrade


See less See more
 • Like
Reactions: 3
21 - 40 of 1054 Posts
Vukovar je imao priliku izgraditi putnički željeznički kolodvor tik do autobusnog kolodvora i na taj način dovest putnike u centar grada. Automatski omogućuješ ljudima presjedanje na autobuse i obrnuto. Išlo se stihijski gradit igrališta, parkinge, tržnica(koja je odlična inače), sad odjednom i neka srednja tamo u komarcima uz Vuku. Naravno prilika je upropaštena. Nema teoretske šanse gradnje iti jednog novog metra pruge na Olajnica jer nema mjesta. Novi kolodvor se može napraviti samo uz postojeći kolosijek koji oplahuje Olajnicu. Znači opet je izvan urbanog dijela grada i opet izvan Vukovara. Comitatus možeš li mi naći tog Vukovarca koji dijeli tvoje mišljenje da je bolje imat kolodvor na starom mjestu Bogu iza nogu nego na Olajnici npr gdje je nova tržnica? Tko je lud pičiti pješke s koferima do luke i kolodvora ako imaš autobusni pred nosom u centru.
Daj Bože da prođe 3 dana nakon završetka bez prvih grafita.
 • Like
Reactions: 2
Klasična bespotrebna megalomaska gradnja iz razdoblja brutalizma u socijalizmu. Jedini smisao je povezat Zadar sa Šibenikom a s obzirom na reljef Ravnih kotara to stvarno ne bi trebao biti problem.
 • Like
Reactions: 1
Vrata zamijeniti, ona vrata samo sto ne ubiju čovjeka ako ih se ne drzi cvrsto s rukama. Nadstrešnice na perone i izdić ih na 55cm.
Kakav je to željeznički putnički promet bio nekada u Pločama ?
Pitanje je postavljeno s obzirom na post koji bi čovjeka asocirao kao da je promet nekada bio sličan onome u Zurichu Hbf. Stanica je u startu napravljena preprevelika za tadašnji promet, identična stvar kao u Zadru. Tipično za ono vrijeme, dokazivanje nekome gradnjom megalomanskih građevina koje su bile potpuni promašaj. Odličan primjer su stanice Novi Beograd i Skopje. Tone i tone betona a funkcija,estetika i efikasnost - 0 bodova.
 • Like
Reactions: 3
Nakon sastanka u Županiji ministar Butković, u pratnji župana Žinića i načelnika Stožera civilne zaštite Sisačko - moslavačke županije, Romana Rosavca i šefa sisačkog kolodvora Zvonka Hrgetića krenuo je u obilazak zgrade Željezničkog kolodvora Sisak, koja je u potresu znatno konstrukcijski oštećena. Po završetku obilaska ministar Butković dao je izjave za medije uz osvrt na viđeno stanje šteta na terenu, kao i planove obnove: "HŽ infrastruktura pregledala je kompletnu prugu prema Sisku. Zgrada željezničkog kolodvora u Sisku, koju smo sada obišli, je znatno oštećena, iseljeno je pet obitelji i privremeno su smješteni. Zgrada je u ingrenciji Ministarstva kulture jer je zaštićena, ali sve funkcionira, ljudi mogu slobodno prometovati dok obnova ne krene.". - rekao je ministar Butković.

 • Like
Reactions: 2
Laslovački kolodvor važan je ne samo mještanima nego i Hrvatskim željeznicama, koje u njega ulažu na mjestu bivše, u Domovinskom ratu potpuno devastirane kolodvorske zgrade.
Laslovčani će napokon, dvadesetak godina od povratka u selo, imati uređeno mjesto sa zaklonom od padalina, a ovim rješenjem nekadašnji zapušteni prostor pretvoren je u estetsku cjelinu sa suvremenim izgledom. Hrvatske željeznice moći će uvesti više pari vlakova na relaciji Osijek – Vinkovci čime se planira povećati broj polazaka vlakova u oba smjera. Naime, na ovoj pruzi trenutačno može prometovati samo jedan vlak, a uskoro će ih moći više jer se pravi mimoilazište za željezničke kompozicije.

"Dok jedan vlak koji krene iz Osijeka ili Vinkovaca ne dođe na svoju odredišnu točku - drugi, ni teretni ni putnički, ne može krenuti iz suprotnog smjera“, doznajemo na gradilištu gdje je načelnica Ernestinova Marijana Junušić obišla radove s Andrejom Igrecom, glavnim inženjerom gradilišta "Rekonstrukcija željezničkog kolodvora Laslovo - Korođ".

Igrec navodi da projekt obuhvaća gradnju perona dugog 160 metara i nove kolosijeke.

- Dva su nova kolosijeka, znači, prvi i treći, a drugi, središnji, je prolazni. Ova dva krajnja koristit će se kao manevarski kolosijeci da se vlakovi mogu mimoilaziti na putu od Osijeka do Vinkovaca, što do sada nije bio slučaj. Uz peron napravljen je i pothodnik ispod pruge, s kojim se prelazi s parkirališta na otočni peron, predviđena je i gradnja pješačke staze 350 metara. Otočni peron ima nadstrešnicu od 55 metara.

Novi kolosijeci koristit će se samo kao “šturc” - vlak će se tu zaustaviti iz Osijeka i pričekati ako u isto vrijeme ide vlak iz Vinkovaca. Laslovo je točno na pola puta, kao strateška pozicija – pojasnio je Andrej Igrec. Željezničko-cestovni prijelazi osigurani su branicima i signalizacijom.

Marijana Junušić navodi kako je kolodvor vrijedan 21 milijun kuna s kompletnom komunalnom infrastrukturom. “Radovi teku u skladu s planom i kolodvor bi trebao biti otvoren u svibnju. Zadovoljni smo što smo uspjeli izlobirati za ovu investiciju, ruševina i prethodno stanje bili su neuvjetni za naše putnike. Sada će ta priča biti samo loše sjećanje, omogućit će se intenziviranje željezničkog prometa, odnosno češći polasci i dolasci u Laslovo i Ernestinovo. Neće biti upravne zgrade i djelatnika na kolodvoru kao što je to bilo prije rata, za to više nema potrebe jer se danas sve više digitalizira”, kaže načelnica.

Laslovo dobiva novi kolodovor i kolosijek
See less See more
 • Like
Reactions: 4
Trenutno financijski najveća investicija na području Općine Ernestinovo je izgradnja kolodvora u Laslovu, čija je ukupna vrijednost 20,5 milijuna kuna. Uz sam kolodvor, radovi uključuju i izgradnju dva nova kolosijeka, peron s otokom, nadstrešnice, pothodnik, pristupnu cestu, parking te pristupni nogostup. Projekt financiraju Hrvatske željeznice kroz sredstva Vlade RH, a završetak radova očekuje se u svibnju ove godine.

- Izgradnjom dva dodatna kolosijeka bit će moguće uvesti dodatne linije za putnički i teretni promet vlakova - dodala je načelnica Junušić, a župan Anušić je rekao kako će se ovim projektom povećati kvaliteta željezničkog prometa na ovom području i omogućiti nove linije za prijevoz putnika. (na linku imaju dvije slike kolodvora)


Info: Investicijska "eksplozija" u Općini Ernestinovo
 • Like
Reactions: 5
Ne razumijem čemu staklena klizna vrata s unutarnje strane kolodvora u Osijeku?? Taj tko je to projektirao je teški idiot. Dvoja vrata na 2 m. Prostor je ionako skučen a sad će biti kao kutijica, užas. Važno da ostave drvena vrata širine 40 cm koja su toliko snažna kad se puste da ubiju čovjeka ako se ne drže s rukama.
 • Like
Reactions: 1
Kolodvor će biti prelijep. Jel ovaj ogromni silos u funkciji ?
Koliko bi taj dio grada prodisao bar vizualno da nema tog glomaznog silosa, ali dobro, u funkciji je pa se ne može ništa.
 • Like
Reactions: 4
Da je to super onda bi takav glomazni silos imali i u centru Beča i Pešte. Mislim da je prošle godine došlo do eksplozije u jednom silosu u HR i da je jedna osoba poginula.
Tu bi trebalo njemačko veleposlanstvo nešto učiniti ako su voljni. S obzirom da se radi o njemačkim državljanima ni ne čudi da su grobovi uništeni za vrijeme Jugoslavije. Jedan od prvih ciljeva Titine politike je bio istrijebiti Nijemce u Hrvatskoj i Vojvodini.
 • Like
Reactions: 5
SDP i HDZ se samo izmjenjuju, da su htjeli obnoviti kolodvore u Splitu i Vukovaru davno bi to napravili. Kako tko dođe na vlast krade za sebe. Možda bi i ti jamio za sebe da si na vlasti ;).
 • Like
Reactions: 3
Nemoj tako, kaže ministar da je ovo renesansa.
 • Haha
 • Like
Reactions: 5
Džabe što je na međunarodnom koridoru kad ne postoji više direktna linija za Budimpeštu i Sarajevo, također ni za Vojvodinu (Sombor, Subotica, NS). Čitam gore komentare i ne mogu vjerovati da zdrav (valjda) razum zagovara rušenje zgrade. Razlika je u tome što su takve zgrade projektirali svjetski ugledni arhitekti a materijali su takvi da mogu durati više od stoljeća. Materijali koji se danas koriste kao npr novi autobusni kolodvor su žnj kvaliteta i takav autobusni kolodvor ima na sličan kalup svaki drugi grad u EU. Turisti žele vidjeti nešto originalno a zgradu kao što je Eurodom ili autobusni kolodvor imaju i kod svoje kuće.
 • Like
Reactions: 5
Slažem se sa zelenikom. Nitko u Švicarskoj, Austriji, Češkoj, Njemačkoj, UK ne ruši zgrade želj.kolodvora kao što je u Zagrebu već ju obnovi, prilagodi današnjim uvjetima, peroni,podhodnici, kolosijeci sve novo bude...
 • Like
Reactions: 5
Zašto su cigle između vrata prema podu izbjeljene kao da su ,,išmirglane" ?
21 - 40 of 1054 Posts
Top