SkyscraperCity Forum banner

Željeznički kolodvori i oko njih | Railway stations

242418 Views 1045 Replies 135 Participants Last post by  Gedeon
Eto da i ta vrsta građevina dobije svoju temu:cheers:
Slike su sa željeznica net i na tome se zahvaljujem članovima tog foruma.:cheers:
Dakle Opuzen
glavna zgrada

Pomoćne zgrade

See less See more
5
  • Like
Reactions: 3
21 - 40 of 1046 Posts
baš ovak iz zraka jadno izgleda. mislim, peroni su jadni i sa zemlje, ali ovako djeluje puno manji nego li jest.

(ima li uopće kakvih planova da se asfalt na peronima popravi, da se mijenjaju nadstrešnice, da 2a, 3a i 6 dobiju nadstrešnice...?
Nema se tu kaj za ukrasti = nije interesantno nikome.

Bilo što ispod par milijuna eura radova nije zanimljivo.
Kakvo vražje održavanje? Nema tu love , rođo.
See less See more
Rijeka,Osijek,Zagreb zapadni i Zagreb glavni su definitivno u konkurenciji
I Split.

Dakle 4 najveća grada, 4 najgora kolodvora...
:nuts:
See less See more
^^

Ja baš mislim da može. Itekako.
To je nešto najvrjednije što postoji u Splitu...
  • Like
Reactions: 2
Onaj prostor nije nešto velik ali itekako ima potencijala da se napravi spekularan autobusni i željeznički na jednom mjestu sa spojem na trajektnu. I to nimalo ne negira mogućnost da taj kolodvor u budućnosti bude jedan od dva željeznička ako se na Kopilici stvore uvjeti za još jedan... zašto ne?

Upravo tako. Tri vida javnog prijevoza na jednom mjestu. Pardon, četiri. ECA je tu...
Pravi projekt za Split, vrlo,vrlo interesantan. ;)

Ja bi uzeo lovu iz svih živih fondova...
See less See more
  • Like
^^
Misliš da on zna kaj je to prolazni a kaj čeoni kolodvor?
:dunno:

Kod njega su u modi ili demode. :)
  • Like
Reactions: 1
^^
No shit, Scherlock!

Eto u međuvremenu smo izguglali što znači prolazni kolodvor. Pohvalno! Samo tako. ;)

No s Gedeonom se, uz dužno poštovanje, ipak nemožeš samo tako nositi. On je barem nekoliko godina guglanja u prednosti. A bogme ima saznanja i iz prve ruke, offline tipa. Tako da...

:cheers:
See less See more
Kod nas u VŽ se zgrada poslije 21h ili 22 zaključava. Do ujutro.
Zašto bi klošari spavali po klupama u toplim čekaonicama...
mislio sam da je tako svuda :dunno:
^^
Čini se da je na ovom automatu moguće plaćati samo karticom.
Ako je tako, onda je to čisti promašaj.
Što će ti automat i papirnata karta ako imaš karticu? Onda ćeš platiti putem aplikacije, bez nepotrebnog printanja karte.

Automat bi imao smisla za plaćanje cashom.

Nije li to logično?
HŽPP? Ima li itko s planete Vulkan kod vas?
:lol:
See less See more
Karticu danas ima svaka baba, al ne zna se svaka baba služit kompjutorom ili pametnim mobitelom. A na mobitelu ti usput može i crknut baterija.

Također, za one koji nemaju kartice mogle budu se kupovati i nadoplaćivati prepaid kartice na blagajnama HŽ-a.

Micanje hendlanja keša dosta pojednostavljuje i pojeftinjuje automat, ne treba ga praznit/punit svako malo, a i prestaje bi atraktivna meta za ljude niskog stupnja morala usred noći (na kolodvoru di je stalno prometnik to nije problem, al zamisli stajalište u nekoj pripizdini).

Tak da, ja razmem zakaj nisu stavili keš i ne smatram to nekim velkim problemom.
Je to je tak kad razmišljaš logikom operatera. No logika korisnika je drugačija.

Uzmimo mlade ljude. Svatko od njih ima smartphone. No rijetki i karticu. Dakle, oni su osuđeni na blagajnu. Ove prepaid kartice nisu loše rješenje al opet su nepraktične jer treba kreditirati HŽ. I opet problem za mlade. Za strance također.

U koju god zemlju dođem - tamo su i aparati na cash. Ma koliko zemlja bila napredna.
See less See more
Željezničari vole živjeti i raditi u svinjcu. Drugog objašnjenja nema.

Inače bi uzeli metlu s vremena na vrijeme pa počistili pročelje, krpu pa prebrisali podove...
  • Like
Reactions: 1
Jadno je to...

zanimljivo bi bilo znati strukturu otpremljenih putnika.
Recimo iz jednog Zaboka ili Koprivnice broj otpremljenih putnika za Zagreb je valjda preko 70%.
Dok je iz Varaždina za Zagreb - 1%.Varaždin funkcionira kao otok, kao Istra npr.
Sad si probajte zamisliti što bi bilo da postoji normalna pruga VŽ - ZG. Odmah prve godine broj putnika bi skočio za pola milijuna.

Iznenađuje loša brojka Osijeka. On bi trebao sam generirati barem milijun putnika. U svim smjerovima ima solidne pruge, kakti regionalni je centar, jako sveučilište...a brojka vrlo skromna.
See less See more
zasto putovati vlakom kad imas autobus. na vlak su osudjeni samo oni na relaciji nasice slatina virovitica koprivnica

Pa sad...

Osijek - Vinkovci; Osijek - Beli Manastir; Osijek - Erdut; Osijek - Đakovo - Striza/Vrpolje - Sl. Brod...su isto konkurentni da ne velim i bolji izbor u većini slučajeva naspram autobusa.
Zato mi je čudno.
Đaci, radnici , studenti, penzići...tu bi sve trebalo vrvjeti od prometa.
See less See more
^^
Još samo fale vlakovi i putnici.

Eh da... tunel. :colbert:
Dobro pitanje. Čak sam mislio da postoji barem pet šest vkakova dnevno na relaciji Ri - Zg, da voze npr. 4 sata i nešto. Teški promašaj. 😂
Uf...kad je to bilo. Devedesetih. Možda...

Tolko nema ni na relaciji Osijek -ZG. Koja je barem donekle konkurentna.

Jedino što je konkurentno na HŽ mreži osim Zagrebačkog prigradskog su veze između Koprivnice, Siska, Karlovca/Ogulina te Zagorja sa Zagrebom. Čak ni Vinkovci više nisu, Sl. Brod je odavno prešao na autobus.

I još nešto malo "otoci" osječkog i varaždinskog prigradskog prometa.

Međusobne veze HR gradova ili regionalnih centara su SF, za entuzijaste.
See less See more
  • Like
^^
Htio sam napisati onu "Afrika ,sa strujom", no onda sam se sjetio da je kolodvor neelektrificiran. :colbert:

Zbilja otužno izgleda ova golema praznina uz obalu...naročito ta livada uz kolosijeke.
:eek:hno:

Isto je u Puli, Šibeniku, Zadru još gore, nije baš ni u Rijeci puno bolje...sad to usporedite s zračnim lukama.
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Ovaj Sisački je pri kraju...vjerovali ili ne. Ne sjećamo se više ni kad su počeli radovi. :nuts:

Zgodan je taj detalj s naglašavanjem Carda iz Rimske Siscije...
See less See more
6
  • Like
Reactions: 5
Ništa, super si to odradio, sve pohvale!
Čekamo još Zabok :)

Manje - više je to sve gotovo u nekom građevinskom smislu, druga je sad stvar "pospajati sve te kablove", odnosno napraviti i uspostaviti signalno sigurnosni sustav, "pustiti struju" a još važnije suvislo organizirati putnički prijevoz.
Ovo zadnje me živo zanima.

Da ne kopam po natječajnoj i inoj dokumentaciji, ima li šanse da se s novim voznim redom od prosinca ove godine dogodi kakva promjena na bolje?

Ili se radi remonta od Zaprešića do Zapadnog koji je u tijeku ništa ne može iskombinirati?
See less See more
  • Like
Taman sam se htel javit u vezi Slovenije.. evo vozil sam se malo po Pomurju koji je jedan od najnerazvijenijih dijelova Slovenije. Granicu sam prosao na GP Ormož - malo mjesto. Kolodvor izgleda, ali doslovno ne hiperboliziram, bolje nego ikoji u RH. Naravno, zgrada se ne može mjeriti sa Zg-om ili slicnim gradovima, ali od urednosti, elektrifikacije i sveg, svaka cast. Dalje sam nastavio prema Austriji, Bad Radkerburgu zapravo. Znaci, pruga kompletno elektrificirana, ograđena, rađeni su tuneli mozda duljine 50 m kako bi se mogla postici sto bolja brzina i da se sprijeci direktni prolaz ceste preko pruge. Isto tako, bukobrani kod svakog mjesta, ima se i mjesta za sparkirat, ostavit bicikle i auto. Svaka cast!
Vezano uz bicikle, Varaždinska zupanije od prosle godine ima projekt kojim se besplatno mogu prevoziti bicikli vlakom. Zanimalo me kak to izgleda pa sam odlucio isprobati. Stvar je fakat prakticna i sve, ali mjesta za bicikl jednostavno nema. Da se malo pripazi na to i da se stvar dobro izreklamira, mislim da bi ljudi poceli kombinirat vlak i bicikl.
Makar da se mogu dovest do stanice i bez straha ostavit bicikl na njoj, no naravno, ne pada mi na pamet npr. u Varazdinu ostavljat bicikl na kolodvoru jer nije bilo malog broja krađi i obitavanju koje kakvih ljudi u okolici kolodvora.

Čuj, Ormož je na prugi koja je zadnja ( odnosno jedina) sređivana komplet, ilitiga tip top u Sloveniji. To je bio projekt od najvišeg nacionalnog interesa, direktno spajanje na Mađarsku i bypasiranje Međimurja. Tamo su odradili sve što se moglo odraditi, jedino nisu išli s duplim kolosijekom i svaka im čast na svemu tamo odrađenom. Tak se vodi računa o nacionalnim interesima.

S druge strane , Zagorska štreka je u Hrvatskoj samo regionalna pruga i projektant svim silama očito mora pokazati da je to tako. Nedaj Bože da kolodvor Zabok ili Trgovišće izgleda bolje od Vrbovca, Križevaca itd.
O tome se radi.
See less See more
Ima li trenutno vlakova Zagreb - Varaždin koje vozi klasika? ZNa li se hoće li puštati električne lokomotive do Zaboka pa raditi zamjenu, ili će i dalje cijelim putem vući dizel?
Pa baš i nema. Jedino ako ispadne koji DMV, kao zamjena.
A ove cirkuse s promjenama lokomotive nadam se da zbilja nećemo gledati. To je toliko besmisleno, dugotrajno, nepraktično...nadam se i vjerujem da će ukinuti putničke vlakove na toj relaciji. Pa nek konačno uvedu nekoliko para brzih (ČK-ZG) a putničke nek voze na dvije odvojene relacije (ČK - Zabok i Zabok - ZG.GK.). Ovi koji dođu u Zabok putničkim nek odma imaju vezu na brzi. I to je to.

Naravno, ništa od toga oni ne planiraju. Ne zato jer ne znaju nego zato jer jednostavno - ništa ne rade.
See less See more
  • Like
21 - 40 of 1046 Posts