SkyscraperCity Forum banner

Željeznički kolodvori i oko njih | Railway stations

242732 Views 1045 Replies 135 Participants Last post by  Gedeon
Eto da i ta vrsta građevina dobije svoju temu:cheers:
Slike su sa željeznica net i na tome se zahvaljujem članovima tog foruma.:cheers:
Dakle Opuzen
glavna zgrada

Pomoćne zgrade

See less See more
5
  • Like
Reactions: 3
81 - 100 of 1046 Posts
Evo nekoliko mojih slija brodskog kolodvora i prostora oko njega:

See less See more
7
Evo par sličica kolodvora u najvećim HR gradovima:

Zagreb

Split

Rijeka

Osijek

Dakle zaključak se sam po sebi nameće. Od 4 najveća HR grada stanje je solidno samo u Zagrebu. Split je ispod svake kritike, Rijeka treba hitnu obnovu, kao i Osijek, s tim da osječka zgrada mora biti i osuvremenjena obzirom na solidan promet...

U sljedeća 4 situacija je tek nešto bolja:

EDIT: nastavak na večer, nemam sad vremena :)
See less See more
4
  • Like
Reactions: 1
Di su slike??:nuts:
  • Like
Aha sad tek vidim sory:)
  • Like
ja sam nedavno pokusao slikati kolodvor i mauna...doso lik i zabranio :nuts:
  • Like
Ma kad to :nuts:

Što ti je rekao? :lol:
  • Like
da je zabranjeno slikanje i snimanje kolodvora....
  • Like
Joj svašta kakve gluposti ja ne vjerujem.:bash: Poludim kad čujem tako nešto:mad2:
  • Like
i ti poslušao,ne zna se tko je gori ti ili lik koji ti je zabranio :lol: mene ne bi sto likova smetnulo s nećega što naumim slikati
Zadar

Zgrada je dovoljne veličine i prihvatljive koncepcije...ali otužna , praktički bez prometa. Zapuštena preko svake mjere. To nije razlog da se zgrada drži u ovako derutnom stanju. Veliki minus za Zadar.

Pula

Zgrada u solidnom stanju, ali promet također slab. Osnovni nedostatak - neintegriranost s hrvatskom željezničkom mrežom. Čeka se tunel kroz Učku...

Slavonski Brod

by mini cooper www.zeljeznice.net

Od većih HR gradova jedini ozbiljniji noviji željeznički kolodvor. Dostatne veličine i suvremenije koncepcije. Istina , trebalo bi poraditi na završetku novih nadstrešnica perona i možda boljem hortikulturnom rješenju ispred zgrade...Za hrvatske prilike veliki promet, što ne čudi obzirom da je na X koridoru.

Varaždin

Friško obnovljena zgrada. Dostatne veličine i funkcije za ponajveće lokalno želj. čvorište u HR i promet koji se tu događa. Mana je zastarjela peronska šema sa samo jednim otočnim peronom. Tu bi se trebala dogoditi rekonstrukcija s vremenom...

zaključak:
Čak niti gradovi iz "druge lige" nemaju adekvatno rješeno pitanje kolodvora , kao niti dovoljno konkurentne veze sa ostalim HR gradovima. Jedina iznimka je Sl. Brod, iako i on u zadnje vrijeme ima sve sporiju vezu sa Zagrebom, npr.

Po ovome vidite koliki se putnički potencijal krije na HŽu, kad od 8 vodećih gradova samo dva imaju koliko - toliko adekvatnu i konkurentnu vezu sa središtem države (Osijek i Sl. Brod). Ostali zaostaju, Split se još čeka, rekonstrukcija je u vječnom tijeku...

Tek gradovi iz "treće lige" , poput Koprivnice, Siska, Karlovca, Vinkovaca ili pak nekih većih željezničkih čvorišta poput Zaboka, Strizivojne- Vrpolja ili Križevaca imaju prihvatljivu vezu sa ZG .
Umrežiti na adekvatan način najvećih desetak gradova u HR osnovni je zadatak HŽ putničkog prijevoza sljedećih 10-15 godina...
See less See more
8
  • Like
Željeznički a ne željenički :)

Inače u Srbiji mislim da jedina zabrana fotografisanja koja zaista i postoji u nekoj odluci, zakonu i sl. je zabrana fotografisanja železnice i to je neka odluka iz doba SFRJ. Možda je na snazi i u Hrvatskoj :nuts:
Od većih HR gradova jedini ozbiljniji noviji željeznički kolodvor. Dostatne veličine i suvremenije koncepcije. Istina , trebalo bi poraditi na završetku novih nadstrešnica perona i možda boljem hortikulturnom rješenju ispred zgrade...Za hrvatske prilike veliki promet, što ne čudi obzirom da je na X koridoru.
Prošle godine srušene su stare i dotrajale nadstrešnice na drugom peronu i očekujemo postavljanje novih. :)

Unutrašnjost zgrade kolodvora je isto super, lijepo izgleda to sve skupa stvarno. Ima trogvina koja radi 0 - 24, a otvorena je i pizzeria koja radi 0 - 24. Tu uvijek zađemo u 5 ujutro kad idemo iz grada pješke kući. :lol: Jbt. da vidite koliko to puno bude ujutro u 4,5,6, pogotovo kad je ljepše vrijeme, ne bi vjerovali. :nuts: Ono krcato totalno, čovjek na čovjeku, kao da je 8 navečer... Svi gladni nakon izlaska. :lol: A i pizza je 15 kn. :D
See less See more
^^
Je istina...imaš kakvu fotku unutrašnjosti? Ima sve živo na netu , samo ne interijer.

Nešto poput Vinkovačkog:

Općenito može se reći da su nam kolodvori iznutra tamo gdje je obnovljeno u dobrom stanju. Evo recimo Split:

Ili Varaždin:

Čak i Osijek je solidan iznutra , berem djelomično, samo naravno nemamo to fotodokumentirano:

Drugo je pitanje ponuđenih sadržaja. Tu postoji samo kod Slavonskog Broda i Vinkovaca nešto što je OK ali može i bolje. Zahvaljujući novijoj koncepciji kolodvora. I naravno Zagreb ima gomilu sadržaja na GK. Ostali? Potpuno neiskorišten potencijal!
Rijeku bolje ne komentirati jer je uspavano i otužno zapelo u nekom drugom vremenu (i prostoru:D), u Varaždinu ne stane u kolodvor pa je dućan u novijoj zgradi odmah do a hotel preko puta, no postoji potreba za puno boljom ponudom što bi se dalo preuređenjem druge (sive) zgrade do kolodvora. Zadar, vidi pod Rijeka a Split je toliko mala zgradica da su sadržaji uokolo...naravno ima sadržaja koji god vam trebaju (solidnih kafića, pekara,pansiona, agencija itd. samo što su dio jedne šire zone oko želj. /autobusnog kolodvora i luke. No ja bih to sve preuredio i integrirao u novu mega zgradu/cjelinu koja bi objedinila i AK i ŽK i luku...:D

Dakle puno je tu potencijala i posla. Ali kad je HŽ u pitanju i njihova legendarna sporot, tromost i nefleksibilnost...ajme:nuts:
See less See more
8
  • Like
^^ Možda bi trebalo otvoriti i temu za autobusne kolodvore ili da se ova preimenuje, pa da vrijedi i za željezničke i autobusne kolodvore...
  • Like
i ti poslušao,ne zna se tko je gori ti ili lik koji ti je zabranio :lol: mene ne bi sto likova smetnulo s nećega što naumim slikati
nije bas da sam bio voljan svadjati se s njime, a cekao sam sestru pa malo da ubijem vrijeme :)
  • Like
Nemoj please tu otvarati :lol:
Zašto ne?
Mi se jedino možemo pohvaliti našim kolodvorom po danu jer ga po noći nevidite jer neradi struja :nuts::lol:

A okoliš da negovorim :D
See less See more
  • Like
Ovu osječku staćaru bi ja tako s guštom skrkao sa zemljom i napravio nešto monumentalno da se uklopi s nathodnikom. Prije sam se čak premišljao možda nekakvu ludu interpolaciju praviti. Ali ne to nije uopće dostojno čuvanja. Lakše je iznova.
Nemoj please tu otvarati :lol:
Što ?
  • Like
81 - 100 of 1046 Posts