SkyscraperCity Forum banner
981 - 1000 of 1033 Posts

· Registered
Joined
·
312 Posts
Protivnik sam desnicara i kradezenjara ali znam da bi grad Vukovar i sa takvima na vlasti i iako to nije njihov, vec posao HŽ, sigurno obnovio taj kolodvor da moze i da ima cime. U gradu i po centru ima starih objekata koji su dobili obnovljeno procelje , ali nikada nisu uredjeni iznutra jer to puno kosta. Čitao sam pdf o obnovi pruge Vinkovci - Vukovar, i naglašava se da i kolodvor Vukovar centar ide u obnovu. Ali od toga nema nista. Zašto s obzirom da je to vecinom novac iz EU, to nitko ne zna. Novca za sve te projekte ima u izobilju, ali realizacija je dosta spora i to tjera ljude u očaj. Mislim da raste drvece po kolodvoru u drugom gradu po velicini u zemlji, pa to je sramota ja bih se sramio da sam Splico , iskreno. Mene je sramota i kad odem u VU i vidim to ruglo, kao da je rat bio jucer.
 

· is out there
Joined
·
5,961 Posts
Čitao sam pdf o obnovi pruge Vinkovci - Vukovar, i naglašava se da i kolodvor Vukovar centar ide u obnovu. Ali od toga nema nista.
Malo te buni terminologija. Ne samo tebe, već dosta ljudi, pa i novinari ne znaju na što se odnosi termin "željeznički kolodvor". Kada se kaže "željeznički kolodvor" ne misli se na zgradu, već na tračnice, signale, perone, skretnice, i sve ono što služi vlakovima da bi sigurno obavljali sve operacije koje vlakovi rade u kolodvoru.
Ono što ti nazivaš kolodvorom se zapravo zove zgrada željezničkog kolodvora, i u dokumentaciji se tako naziva.
Tako da Vukovarski kolodvor se obnavlja kako i piše (kompletna zamjena tračnica, pragova, skretnica, signalnog sustava..) ali se stara zgrada kolodvora ne obnavlja.
Ta zgrada je spomenik kulture, te zbog toga dolazi do velikih komplikacija, pa su onda odabrali najlakši mogući naćin: ne obnoviti tu zaštićenu zgradu već iskoristiti drugu zgradu unutar kolodvorskog područja koja je prije bila skladište (tako mi se bar čini). Jeftinije je i brže.
 

· Registered
Chief Engineer For Really Cool Things
Joined
·
1,306 Posts
U tom "skladištu" je već godinama sam kolodvor (sa tablom "Vukovar PK", pretpostavljam Putnički Kolodvor), i njega se sada uređuje (također je tu odmah uz nju parkiralište pa ima smisla da se ona uredi). Doduše kolodvor danas ima problem da se sa njegovom parkirališta ne može (lako) skrenuti prema gradu već voziti cca kilometar i nešto do prvog semafora gdje se može okrenuti. Stara zgrada će morati dočekati neku novu namjenu i obnovu.Ono što je šteta jest da nije napravljeno rješenje za stajalište u centru grada (tamo kod Olajnice) - bilo bi tu nekih kombinacija i mogućnosti da se odvoji od trase stare puge prema Ilači i dovede bliže u grad - ovo dolje je nekakva crtaraija sa teme na zeljeznice.net (plave crte su duljine 160 metara, dakle nekakva uobičajna duljina perona) - ova južna uz Vuku je teže izvediva, no ova sjeverna bi baš bila sjajno rješenje :)

 

· Registered
Joined
·
312 Posts
U tom "skladištu" je već godinama sam kolodvor (sa tablom "Vukovar PK", pretpostavljam Putnički Kolodvor), i njega se sada uređuje (također je tu odmah uz nju parkiralište pa ima smisla da se ona uredi). Doduše kolodvor danas ima problem da se sa njegovom parkirališta ne može (lako) skrenuti prema gradu već voziti cca kilometar i nešto do prvog semafora gdje se može okrenuti. Stara zgrada će morati dočekati neku novu namjenu i obnovu.

View attachment 3453205

Ono što je šteta jest da nije napravljeno rješenje za stajalište u centru grada (tamo kod Olajnice) - bilo bi tu nekih kombinacija i mogućnosti da se odvoji od trase stare puge prema Ilači i dovede bliže u grad - ovo dolje je nekakva crtaraija sa teme na zeljeznice.net (plave crte su duljine 160 metara, dakle nekakva uobičajna duljina perona) - ova južna uz Vuku je teže izvediva, no ova sjeverna bi baš bila sjajno rješenje :)

View attachment 3453212
Da pisali smo o tome. Bio je plan za ZK na Olajnici ali nista od toga. I dalje u toj drvenoj zgradi presvucenoj limom.
 
981 - 1000 of 1033 Posts
Top