SkyscraperCity Forum banner

Željeznički kolodvori i oko njih | Railway stations

242692 Views 1045 Replies 135 Participants Last post by  Gedeon
Eto da i ta vrsta građevina dobije svoju temu:cheers:
Slike su sa željeznica net i na tome se zahvaljujem članovima tog foruma.:cheers:
Dakle Opuzen
glavna zgrada

Pomoćne zgrade

See less See more
5
  • Like
Reactions: 3
1001 - 1020 of 1046 Posts
Osijek

See less See more
8
  • Like
Reactions: 5
Nevezano samo za Osijek, ali čemu forsiranje obnove 150 godina starih zgrada koje svojom konstrukcijom i sadržajima najčešće ne odgovaraju današnjim potrebama?
Želimo očuvati "arhitektonske bisere" iz sredine 19. stoljeća? A kad ćemo si sagraditi nove koje će netko čuvati za 100 godina?
Zašto AUM nije ostavila stare štale već je gradila nove zgrade?

Hrpu kolodvora po Hrvatskoj možeš svake godine obnavljati, oni će i dalje biti napola iskorišteni, s hrpom problema. Prvi od njih GK u Zagrebu. To ne može više poslužiti ničemu, osim golubovima za posrat se po nekome
See less See more
  • Like
Primarni željeznički kolodvor Vukovar-Borovo Naselje

See less See more
6
  • Like
  • Love
Nevezano samo za Osijek, ali čemu forsiranje obnove 150 godina starih zgrada koje svojom konstrukcijom i sadržajima najčešće ne odgovaraju današnjim potrebama?
Želimo očuvati "arhitektonske bisere" iz sredine 19. stoljeća? A kad ćemo si sagraditi nove koje će netko čuvati za 100 godina?

Hrpu kolodvora po Hrvatskoj možeš svake godine obnavljati, oni će i dalje biti napola iskorišteni, s hrpom problema. Prvi od njih GK u Zagrebu. To ne može više poslužiti ničemu, osim golubovima za posrat se po nekome
O kojim potrebama pričaš ? Vidiš da Osijek u smislu željeznice ima uvjete nula. Nema potrebe nikakve za bilo kakvim novotarijama jer sam grad nije veliko željezničko čvorište. Po tebi sve stare zgrade treba srušiti i napraviti nove objekte prilagodjene danasnjem vremenu e svasta. Od starog objekta se moze iznutra toliko sve izmjenjati sa par vanjskih promjena i da kolodvor pretvoriš u Voyager sa najsuvremenijom opremom. Vidiš da to Osijeku nije ni potrebno jer ne postoji čak ni elektrificiran sustav na samom kolodvoru niti prilazu kolodvoru, nista.
See less See more

Guglaj sto se dogodilo sa Pennsylvania Station u New Yorku i sto se umalo dogodilo sa Grand Central.

Ali slazem se, trebalo je srusiti St. Pancras. Bas je nekad uzasno izgledao.

Trebali su srusiti to sve i napraviti bespotrebno smece za iducih 100 godina. A ne obnoviti.

See less See more
3
  • Like
Reactions: 1
Uspoređuješ najveće svjetske kolodvore s našim malo većim stajalištima.
Najveći hrvatski kolodvori u europskim okvirima nemaju baš nikakvo značenje, ni prometno, ni povijesno, ni arhitektonsko, baš nikakvo.
Tko bi suzu pustio za ovim malo većim stajalištem u Osijeku? Ili GK u Zagrebu? Da ne pričam o Splitu...

Misliš da se ovi gore pobrojani kolodvori ne bi srušili i zamijenili novim zgradama da su izgledali i bili funkcionalni kao naši kolodvori?
See less See more
  • Like
U gradu Zagrebu gotovo jedino što je arhitektonski vrijedno pažnje i divljenja je Lenuzzijeva potkova, uključujući zgrade poput Zagreb GK i HNK, pa mi nije jasno da bi se (jedne od) najpoznatije građevine u gradu tek tako netko htio riješiti.
O kojim potrebama pričaš ? Vidiš da Osijek u smislu željeznice ima uvjete nula. Nema potrebe nikakve za bilo kakvim novotarijama jer sam grad nije veliko željezničko čvorište. Po tebi sve stare zgrade treba srušiti i napraviti nove objekte prilagodjene danasnjem vremenu e svasta. Od starog objekta se moze iznutra toliko sve izmjenjati sa par vanjskih promjena i da kolodvor pretvoriš u Voyager sa najsuvremenijom opremom. Vidiš da to Osijeku nije ni potrebno jer ne postoji čak ni elektrificiran sustav na samom kolodvoru niti prilazu kolodvoru, nista.
Osijek je, uz Vinkovce , Zagreb i Varaždin najveće željezničko čvorište putničkog prometa u HR.
Vinkovci su izgubili značaj nestankom bivše države, Zagreb je koliko toliko zadržao putnički promet zbog činjenice što je glavni grad, iako je međunarodni promet drastično pao, Varaždin je otok potpuno odsječen od ostatka mreže izrazito lokalnog karaktera a Osijek ima sve pomalo.
Ima solidan lokalni promet zbog razgranatosti mreže a također je i na međunarodnom koridoru koji ima perspektivu. Nađi mi još jedan grad u HR u koji se toliko pruga sa svih strana slijeva. Nema ga. Ako Osijek nema perspektivu onda možemo ukinuti sve pruge u HR, odmah.
See less See more
  • Like
Džabe što je na međunarodnom koridoru kad ne postoji više direktna linija za Budimpeštu i Sarajevo, također ni za Vojvodinu (Sombor, Subotica, NS). Čitam gore komentare i ne mogu vjerovati da zdrav (valjda) razum zagovara rušenje zgrade. Razlika je u tome što su takve zgrade projektirali svjetski ugledni arhitekti a materijali su takvi da mogu durati više od stoljeća. Materijali koji se danas koriste kao npr novi autobusni kolodvor su žnj kvaliteta i takav autobusni kolodvor ima na sličan kalup svaki drugi grad u EU. Turisti žele vidjeti nešto originalno a zgradu kao što je Eurodom ili autobusni kolodvor imaju i kod svoje kuće.
See less See more
  • Like
Osijek je, uz Vinkovce , Zagreb i Varaždin najveće željezničko čvorište putničkog prometa u HR.
Vinkovci su izgubili značaj nestankom bivše države, Zagreb je koliko toliko zadržao putnički promet zbog činjenice što je glavni grad, iako je međunarodni promet drastično pao, Varaždin je otok potpuno odsječen od ostatka mreže izrazito lokalnog karaktera a Osijek ima sve pomalo.
Ima solidan lokalni promet zbog razgranatosti mreže a također je i na međunarodnom koridoru koji ima perspektivu. Nađi mi još jedan grad u HR u koji se toliko pruga sa svih strana slijeva. Nema ga. Ako Osijek nema perspektivu onda možemo ukinuti sve pruge u HR, odmah.
Pa kad Pitaš Penavu evo ti Vukovar on ima poveznicu sa VK i ZG, a ima i stare pruge prema Tovarniku i gore Erdutu, ali Penava kao i ti za Osijek sa starim i prugama koje odavno ne rade, misli da sve to treba staviti u pogon iako je staro i jadno a godina je 2023...sutra navecer.....vrati se u realnost to o cemu pricas davna je proslost , sada kreni spominjati pruge i iz doba Austrougarske kao dio "prometnog cvora i sredista" :D

Ta vremena davno su otisla u bozju mater, probudi se iz sna. Grad nema elektrificiran ni sustav na GŽK, nema čak ni perone !
See less See more
Uspoređuješ najveće svjetske kolodvore s našim malo većim stajalištima.
Najveći hrvatski kolodvori u europskim okvirima nemaju baš nikakvo značenje, ni prometno, ni povijesno, ni arhitektonsko, baš nikakvo.
Tko bi suzu pustio za ovim malo većim stajalištem u Osijeku? Ili GK u Zagrebu? Da ne pričam o Splitu...

Misliš da se ovi gore pobrojani kolodvori ne bi srušili i zamijenili novim zgradama da su izgledali i bili funkcionalni kao naši kolodvori?
Bio je jedan nemoj sad ti iz krajnosti u krajnost u koju ide on. Vinkovci su imali vlakova na dan kao grad u kojem sam. A dobili su i velik novi kolodvor. Kada je to puklo od tada više ne postoje ni HŽ. Točnije ovo nikad nisu ni postale HŽ vec su ovo sto mi imamo Jugoslavenske željeznice, jer samo ime se promjenilo a sustav samo postao dramatično gori jer je vrijeme pregazilo JŽ na prostoru suvremene RH. Kada se Vinkovci vrate u pogon a to se mora uraditi kad tad , onda će sve krenuti nabolje. Dakle bez spajanja sa Madjarskom i Srbijom paticemo i mi i oni.
See less See more
U gradu Zagrebu gotovo jedino što je arhitektonski vrijedno pažnje i divljenja je Lenuzzijeva potkova, uključujući zgrade poput Zagreb GK i HNK, pa mi nije jasno da bi se (jedne od) najpoznatije građevine u gradu tek tako netko htio riješiti.
I ti ga sada pretjera, pa mi smo mala drzava i mala nacija. Kao i u vecini malih drzava sve je malo, ili ima manje reprezentativnih objekata. Ti Veliki koje ti poredis sa malom Hrvatskom ili jednom malom Slovackom su za razliku od nas da bi nappravili sve te ogromne objekte gradili carstva na krvi i nestanku mnogih nacija. A mi smo bar ono sto imamo izgradili svojim novcem i rukama samo jedan nas HNK ili ona ogromna palača na Cvjetnom, vrijedi mi vise nego nekakav kolodvor u Londonu ili Parizu. Nije napravljena na tudjoj krvi. Mi imamo na moru dosta gradjevina koje bi recimo Nijemci kao veliki narod ali sa ipak oskudnijom arhitekturom u poredjenju sa Talijanima, Francuzima i sl, voljeli imati.

Niti je uopce bitno da li je zemlja mala ili velika, primjer je Svicarska, pa to je svjetska sila, pitanje jest da li je drzava uredjena ili nije onda je sve isto ako jeste, i manje bitno jer sustav u ZG ili Londonu ako funkcionira isto i ide naprijed nema razlike.
See less See more
  • Like
Reactions: 3
Razlog zasto moramo cuvati stare gradjevine, cak i one koje nemaju veliku estetsku vrijednost, je zapravo tuzan, a radi se o tome da je moderna arhitektura u 90% slucajeva uzasna i nije sposobna napraviti nesto bolje. Zgrada zagrebackog GK nije ni po cemu impresivna i vrijedna divljenja, a po modernim standardima je i neuvjetna. Medjutim jednostavno je nemoguce da danasnji arhitekti naprave ljepsu. Zbog toga pri rekonstrukciji GK, do koje ce jednom morati doci, moramo sacuvati staru zgradu. To je porazavajuce ali zaista nemamo izbora.
See less See more
  • Like
  • Haha
Reactions: 4
Ja bi to sve sa strane stavio,sve dok nemamo pravih modernih pothodnika sa pokretnim stubama,povezanih sa peronima i tramvajem!
  • Like
Talinn i Estonija su, iako manji, usporedivi sa Zagrebom i Hrvatskom. Radi se Rail Baltica, a evo kako ce njihov glavni izgledati. Bi li rusio zagrebacki glavni radi projekta ovakvog kalibra (mozda malo izmijenjene estetike)? Haha, apsolutno, nek leti u komadice.

See less See more
  • Angry
Talinn i Estonija su, iako manji, usporedivi sa Zagrebom i Hrvatskom. Radi se Rail Baltica, a evo kako ce njihov glavni izgledati. Bi li rusio zagrebacki glavni radi projekta ovakvog kalibra (mozda malo izmijenjene estetike)? Haha, apsolutno, nek leti u komadice.
Joj, meni su ti Zaha Hadid Architects (Zaha je mrtva ima već nešto godina, osim ako imaju kakvog medija koji razgovara sa njom sa one strane ili su je našli reinkarniranu u tegli petunija) projekti totalno van mjesta i vremena, to si naručuju zaljevski velikaši ili naftni bogatuni da se imaju čime hvaliti. Mislim, postojeća zgrada kolodvora u Tallinnu zaslužuje da se sruši jer je proizvod brutalističkog štancanja betonom 60-ih godina bez ikakve vrijednosti ali ovo je debelo pretjerano.

Postoje rješenja, pa već i neki prijedlozi gdje bi se u ZG mogla napraviti moderna stanica ali da se zadrži današnja zgrada kolodvora, dapače takovih rješenja ima po Europi više no dovoljno.

See less See more
  • Like
Slažem se sa zelenikom. Nitko u Švicarskoj, Austriji, Češkoj, Njemačkoj, UK ne ruši zgrade želj.kolodvora kao što je u Zagrebu već ju obnovi, prilagodi današnjim uvjetima, peroni,podhodnici, kolosijeci sve novo bude...
  • Like
Ajde da i ja dam svoje misljenje.
Ja nebih rusio sadasnju zgradu, jer je lijepa i steta bi je bilo rusiti, ali ako bi se morala rusiti zbog statike ili dotrajalosti onda bih napravio kopiju iste, jer volim stare gradjevine.
Eto da i ja malo po :poop:.
See less See more
  • Like
Grad sličnog broja stanovnika. Grad koji je bio dio A-U monarhije. Grad koji je prošao socijalizam i tranziciju.
Uzmeš staru zgradu glavnog kolodvora, obnoviš, pretvoriš u hotel, restoran, gradsku knjižnicu, muzej željeznice ili nešto slično.
Izgradiš novi kolodvor s prostorom za putnike ispod ili iznad tračnica, sve kao jedan kompleks, peroni skroz natkriveni, na perone se penje/silazi pokretnim stubama i liftovima.
Iz tog prostora pješke pređeš u autobusni kolodvor na dvije etaže (u ovom slučaju nije za gradske i prigradske linije, veći broj prigradskih linija završava na tramvajskim terminalima na rubu grada).
Pored svega dovedeš jake privatne igrače, nije zgorega da budu inozemni i dokazani, tamo se napravi veliki trgovački centar u rangu Arena Centra, s nekoliko ulaza s ulice.
Na krov svega staviš parking, može i u garažu, možeš pokriti solarima, možeš puknuti tegle s javorima, kako ti drago.
Ispred urediš nekakav random trg, čisto da bude pristojno. Ako treba, spojiš pothodnikom s parkom koji okružuje cijeli povijesni centar. Pothodnik naravno širok i s pekarama, trgovinama i sl.
Ispod toga svega parsto metara tramvajskog tunela, da povežeš dvije postojeće linije i omogućiš "brzi tramvaj" s jednog kraja grada na drugi.
Pokraj svega središ šupe i izgradi se par poslovnih zgrada, s hotelom i tako to.

Naravno, opet ti ostanu neke šupe i par štakornjaka. Ali, bar nije sve skupa jedan veliki štakornjak, nego izgleda pristojno i "onak herclih, ne"?!

See less See more
3
  • Like
  • Love
1001 - 1020 of 1046 Posts