SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 281 Posts

·
I love ATHENS!
Joined
·
105 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Δρομολογείται το αεροδρόμιο στο Καστέλλι της Κρήτης, σύμφωνα με τον ΥΠΕΧΩΔΕ

Τις δράσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για την υλοποίηση του Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι ανακοίνωσε ο Γ.Σουφλιάς, που προήδρευσε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης. Το έργο θα δημοπρατηθεί το φθινόπωρο του 2009. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σειρά άλλων έργων για την Κρήτη, όπως οι οδικοί άξονες ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σουφλιάς το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στις κύριες δράσεις προετοιμασίας του έργου του αεροδρομίου.

Η προετοιμασία του έργου «Αεροδρόμιο Καστελλίου Κρήτης» έχει ενταχθεί στη ΣΑΕ 077/3 με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, ενώ το κατασκευαστικό κόστος του έργου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ χωρίς τις απαλλοτριώσεις.

Οι υπολογισμοί του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρουν ότι οι διαδικασίες προετοιμασίας για την υλοποίηση του αεροδρομίου θα διαρκέσουν 15 μήνες και το έργο θα δημοπρατηθεί το φθινόπωρο του 2009.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο διάδρομος του αεροδρομίου θα επεκταθεί από 3.000 σε 3.800 μέτρα, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί όλους τους τύπους αεροσκαφών και ήδη επικαιροποιείται και συμπληρώνεται η υπάρχουσα προκαταρκτική μελέτη.

Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά ολοκληρώνεται η διαδικασία ανάθεσης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την ΥΠΑ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, ήδη εκπονείται η Προκαταρκτική Μελέτη για τα αναγκαία δίκτυα των οδών πρόσβασης, μεγάλης χωριτικότητας από και προς το νέο αεροδρόμιο, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική διασύνδεση του αεροδρομίου με την πόλη του Ηρακλείου, τον Βόρειο Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), τον Νότιο Οδικό Αξονα Κρήτης (ΝΟΑΚ) και την ευρύτερη ζώνη εξυπηρέτησής του. Αναβαθμίζεται, παράλληλα και η σύνδεση με τον ΝΟΑΚ, μέσω του άξονα Ηράκλειο-Αρκαλοχώρι-Βιάννος.

Ακολούθως, αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που γίνονται και προγραμματίζονται στο πλαίσιο του ΒΟΑΚ, συνολικού μήκους 312 χλμ. «Αυτή τη στιγμή», είπε, «μελετάμε συνολικά 135 χλμ του ΒΟΑΚ, ενώ σύντομα θα προστεθούν άλλα 15 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι υπό μελέτη βρίσκονται συνολικά 150 χλμ. Από αυτά τα 110 χλμ, περίπου βρίσκονται στο τμήμα μεταξύ Χανίων και Αγίου Νικολάου και στην 4η Προγραμματική Περίοδο έχουν ενταχθεί 80 χλμ. Για τα υπόλοιπα 30 χλμ θα καταβάλουμε προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν και αυτά μέχρι το 2013. Τα 80 χλμ που έχουν ήδη ενταχθεί στην 4η Προγραμματική Περίοδο θα κοστίσουν πάνω από 400 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των απαλλοτριώσεων».

Παράλληλα, στο ΝΟΑΚ προωθούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι απαλλωτριώσεις, όπως είπε ο υπουργός.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της 4ης προγραμματικής περιόδου έχουν προγραμματισθεί έργα με συνολικό προϋπολογισμό 820 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 127 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για έργα περιβάλλοντος, όπως οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και τα δίκτυα αποχέτευσης σε όλους τους οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, είπε ο κ. Σουφλιάς

Ειδικότερα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναφέρθηκε στο φράγμα του Αποσελέμη που κοστίζει 180 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 40 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα για απαλλοτριώσεις.

Στην 4η προγραμματική περίοδο, εκτός των οδικών έργων που προγραμματίζεται να κατασκευασθούν στον ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ, το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει:

-Την ολοκλήρωση των χερσαίων έργων του πολυχρηστικού τμήματος και των κρηπιδωμάτων μικρών σκαφών του λιμένα Σούδας με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ.

-Την αναβάθμιση του λιμένα Ηρακλείου, με την ολοκλήρωση του προβλήτα V εξυπηρέτησης της ελεύθερης ζώνης και της διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.

-Την αναβάθμιση του αεροδρομίου των Χανίων με την επέκταση του κτιρίου, των λοιπών βοηθητικών, την κατασκευή νέου Πύργου Ελέγχου κ.λπ. με συνολικό προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ

-Τις εργασίες συστημάτων ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.

Source: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=904330&lngDtrID=244
 

·
Registered
Joined
·
1,659 Posts
1,5 δισ. ευρω δεν ειναι πολλα?για ποσα εκατομ. επιβατες θα ειναι το νεο αεροδρομιο?
 

·
Registered
Joined
·
5,300 Posts
More news about the new international airport to be constructed at Kasteli

The initial plans have changed. The runway that is going to be constructed will be a lot longer so that it can accomodate intercontinental flights.

Vinci and Hochtief are reported to be interested in constructing and operating this new airport.

Μεγάλες αλλαγές στο κατασκευαστικό κομμάτι του νέου αεροδρομίου Καστελίου-με πρώτη την αλλαγή στο μήκος του διαδρόμου-, σύγχρονες προδιαγραφές για το οδικό δίκτυο από το Ηράκλειο και τις συνδέσεις με τον ΒΟΑΚ καθώς και πλήρες χωροταξικό και ρυθμιστικό σχέδιο για όλη την περιοχή περιλαμβάνει το σχέδιο που θα ανακοινώσει πολύ σύντομα το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον καινούργιο διεθνή αερολιμένα της Κρήτης.

Κι ενώ Φεβρουάριο με Μάρτιο αναμένεται να προκηρύξουν το διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή του ήδη διαμορφώνονται τα πρώτα μεγάλα σχήματα που ερίζουν για να πάρουν έργο που θα έχει αρχικό προϋπολογισμό το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ!

Για πρώτη φορά –από τότε που ανακοινώθηκε το οραματικό σχέδιο-προχωρά με σοβαρότητα το όλο εγχείρημα καθώς οι αρμόδιες επιστημονικές ομάδες του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν αναθέσει τις μελέτες και τις προμελέτες με βάση τις οποίες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Ο οποίος και θα βασιστεί στο προηγούμενο του “Ελ. Βενιζέλος” αλλά με σκοπό να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στο αεροδρόμιο των Σπάτων.

Λάθη που αναφέρονται στον σχεδιασμό και τη λειτουργικότητα του αεροδρομίου, στο μεγάλο κόστος που είχε και ως συνέπεια να καταστήσει πανάκριβο το “Ελ. Βενιζέλος”.

Η εξέλιξη που έχει η διαδικασία ωρίμανσης του έργου και αφού βλέπουν όλοι ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει πάρει στα σοβαρά το όλο σχέδιο έχει κάνει μεγάλους ξένους και ελληνικούς κατασκευαστές να θέλουν το έργο…

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες της “Π” οι φάκελοι των τελικών εργασιών βρίσκονται στο γραφείο του κ. Ξανθόπουλου, ενώ ο υφυπουργός έχει και καθημερινή ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών και μάλιστα είναι έτοιμος να ενημερώσει και τους τοπικούς φορείς πριν προβεί σε δημόσιες ανακοινώσεις ο υπουργός κ. Σουφλιάς.

Στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ δήλωναν στην “Π” ότι “θα πάμε σε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει χωρίς να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος” εννοώντας πάντα το αεροδρόμιο στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο:

*Ο διάδρομος του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι θα είναι το λιγότερο 3800 μέτρα ώστε να επιτρέπεται η προσγείωση-απογείωση μεγάλων αεροσκαφών αντί 3000 μέτρων που αρχικά προέβλεπαν οι προμελέτες.

*Τα κτήρια εξυπηρέτησης θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα μπορούν να εξυπηρετούν την επιβατική κίνηση και τα αεροσκάφη στην ανώτατη δυνατή λειτουργία του και με βάθος 30ετίας.

*Οι χώροι στάθμευσης θα εξυπηρετούν περίπου 50 αεροσκάφη

*Ο δρόμος από το Ηράκλειο-Χερσόνησο-Καστέλι μελετάται εκ νέου ώστε να είναι το πλάτος του διαζώματος στα 22 μέτρα και φυσικά με διάζωμα στη μέση ώστε να είναι ταχείας κυκλοφορίας όπως προβλέπεται η σύνδεση με διεθνή αερολιμένα. Στόχος είναι οι χρόνοι προσπέλασης στο νέο αεροδρόμιο από το Ηράκλειο να είναι 26ʼ, ενώ από τη Χερσόνησο 12ʼ.

*Είναι σχεδόν έτοιμη η περιβαλλοντική προμελέτη που στην περίπτωση του αεροδρομίου Καστελίου είναι πλέον σημαντική καθώς στο παρελθόν υπήρξαν ʽγκρίζες ζώνεςʼ και για το κατά πόσο θα μπορούσε να αλλάξει τη φυσιογνωμία του περιβάλλοντος μια τέτοια παρέμβαση(αρχικά υπολογιζόταν ότι θα “κόψουν” ολόκληρο βουνό)

*Παράλληλα προωθούνται όλα τα ρυμοτομικά - πολεοδομικά - χωροταξικά σχέδια που θα προλάβουν την εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή δεδομένου ότι όπου έχουν γίνει αεροδρόμια έχουν αλλάξει οι χάρτες.

«Εμείς ξέρουμε ότι όλα αυτά προχωρούν και έχουν δεσμευτεί ότι θα μας ενημερώσουν» είπε στην ʽΠʼ και ο δήμαρχος κ.Σμυρνάκης που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και έχει θέσει μια σειρά από αιτήματα για την περιοχή ως αντιστάθμισμα των όσων θα γίνουν.

«Θα περιμένουμε και θα δούμε. Όταν έχουμε κάτι από το υπουργείο θα τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμέναʼ τόνισε ο κ.Σμυρνάκης.

Κορεσμένο

Το αεροδρόμιο Καστελίου θα αντικαταστήσει το αεροδρόμιο Ηρακλείου που είναι το δεύτερο σε συνολική εξυπηρέτηση επιβατών στην Ελλάδα, ενώ είναι το πρώτο αεροδρόμιο στην εξυπηρετούμενη έκτακτη κίνηση εξωτερικού (πτήσεις τσάρτερ, κλπ).

Από το 2000 εξυπηρετεί περίπου πέντε εκατομμύρια επιβάτες ετησίως με το μεγαλύτερο μέρος των αφίξεων να καταγράφεται κατά το πεντάμηνο Μάιος-Σεπτέμβριος, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες απαιτήσεις σε αερολιμενικές υποδομές

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του ΕΜΠ η αναμενόμενη κίνηση έως το 2010 εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα των 8 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως και έως το 2020 θα φτάσει τα 10-12 εκατομμύρια.

Η περιοχή Καστελίου επελέγη αφού εξετάσθηκαν 42 εναλλακτικές λύσεις.

Το συγκεκριμένο σημείο κρίθηκε ως η καλύτερη λύση με βάση:

*Τα ανεμολογικά στοιχεία

*Τη μορφολογία του εδάφους

*Την ελαχιστοποίηση των απαιτούμενων χωματουργικών εργασιών για την κατασκευή

*Τις απαιτήσεις των διεθνών κανονισμών λειτουργίας πολιτικών αεροδρομίων (ICAO)

*Την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

*Τις δυνατότητες καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης με βάση το υφιστάμενο οδικό δίκτυο αλλά και τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις.

Ερίζουν για το έργο οι μεγάλες εταιρείες

Πριν καν δοθούν τα στοιχεία για το διαγωνισμό του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι έχει αρχίσει και το..πάρτι των εταιρειών που θέλουν να μπουν στο έργο! Στο ΥΠΕΧΩΔΕ μάλιστα μιλούν για πρωτόγνωρο ενδιαφέρον και από το εξωτερικό ειδικά σε μια περίοδο που η κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο έχει ήδη δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και κάποια στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί μεγάλοι κατασκευαστές φτιάχνουν τις πρώτες συμμαχίες. Μάλιστα λέγεται ότι έχουν ήδη διαμορφωθεί αρχικά σχήματα:

- Στο ένα είναι οι ελληνικές εταιρείες Ελλάκτωρ και J&Ρ-Αβαξ που έχουν συμφωνήσει με την γαλλική Vinci Construction Grands Projets και την Aeroports de Paris Management να “χτυπήσουν”το έργο.

- Στο άλλο σχήμα λέγεται πως είναι η Hochtief που έφτιαξε το “Ελ.Βενιζέλος” με εταιρεία συμφερόντων του Κοπελούζου.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά η Ελλάκτωρ και J&Ρ-Αβαξ είχαν προσεγγίσει την γερμανική Hochtief , αλλά δεν τα βρήκαν. Και μετά προσέγγισαν τους Γάλλους με τους οποίους είχαν συνεταιριστεί στο έργο της γέφυρας Ρίο-Αντίρριο για να πάρουν τώρα το έργου του Καστελίου.

Θυμίαζουμε ότι το έργο του Ρίο-Αντίρριο κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία Γέφυρα, στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες: Vinci Construction Grands Projets (53,00%), Ακτωρ ATE (15,48%), J&Ρ-Αβαξ AE (11,20%), Αθηνά AETB & AE (7,74%), Προοδευτική ATE (7,74%) και Παντεχνική AE (4,84%). H εταιρεία Γέφυρα AE θα έχει την ευθύνη λειτουργίας της γέφυρας για 35 χρόνια. H χρονική διάρκεια παραχώρησης λήγει στις 24 Δεκεμβρίου 2039. Μετά, η γέφυρα θα παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει τη λειτουργία της. Κάτι ανάλογο θέλουν να κάνουν με το αεροδρόμιο Καστελίου.
Source: www.patris.gr
 

·
Registered
Joined
·
5,738 Posts
Που ακριβώς είναι το Καστέλλι; Δηλαδή ποιες πόλλεις θα εξυπηρετεί; Ηράκλειο και Χανιά;
Distixos oxi. Eksipiretei mono to Iraklio. Apo tin mia einai kalo giati tha figei to aerodromio mesa, stin kirioleksia MESA apo tin poli, alla apo tin alli den exei ginei akoma tipota kai gia ta Chania.

Prepei na dothoun kondilika na megalosei to aerodromio ton Chanion, mallon oxi, to ktirio tou aerodromiou ton Chanion. Einai tragiko afto pou simvainei kathe kalokairi, einai gemato asfiktika kai vlepeis touristes mexri ekso apo tin porta na perimenoun se oures.
 

·
Registered
Joined
·
5,300 Posts
Tender for construction of Iraklion’s new international airport to start in May

Το Μάιο θα δημοπρατηθεί το έργο του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλλι, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, κάνοντας την τελική παρουσίαση του έργου.

Το νέο αεροδρόμιο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», εξασφαλίζοντας άνετη εξυπηρέτηση σε περισσότερους από 5,5 εκατ. επιβάτες τον χρόνο.

Όπως είπε ο υπουργός, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές μελέτες και άμεσα αρχίζει η διαβούλευση με τη Νομαρχία και τους Δήμους της περιοχής. Η διαβούλευση θα διαρκέσει ενάμισι μήνα και το Μάιο θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε μία φάση, χωρίς ενδιάμεση προεπιλογή, και εάν δεν υπάρξουν σοβαρά προβλήματα με ενστάσεις, στο τέλος του έτους θα υπάρξει ανάδοχος. Το νέο διεθνές αεροδρόμιο αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση το 2014, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Το έργο θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με το σύστημα της σύμβασης παραχώρησης. Μαζί με το αεροδρόμιο θα κατασκευαστεί και ένας νέος οδικός αξονας που θα συνδέει το νέο αεροδρόμιο με τον ΒΟΑΚ (στην περιοχή της Χερσονήσου) και με τον οδικό άξονα Ηράκλειο - Αρκαλοχώρι - Βιάννος (στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου).

Το συνολικό κόστος κατασκευής (του αεροδρομίου και του οδικού άξονα) θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής από την κατάργηση του υφιστάμενου αεροδρομίου. Όπως σημείωσε, με την απομάκρυνση του σημερινού αεροδρομίου αποδεσμεύεται μία έκταση 2.780 στρεμ., με αξία πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεδομένου ότι η κυριότητα της έκτασης αυτής ανήκει στο Δημόσιο (70% Γ.Ε.Α. και 30% Υ.Π.Α.) η ανάπλαση και αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής, θα γίνει βάσει μελέτης, από ολιγομελή επιτροπή με εκπροσώπους των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Μεταφορών, ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών, Τουριστικής Ανάπτυξης και των Δήμων Ηρακλείου και Αλικαρνασσού.

Κατά την ίδια παρουσίαση, ο κ. Σουφλιάς αναφέρθηκε και στα άλλα που κατασκευάζει και προγραμματίζει να κατασκευάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ στην Κρήτη:

Σήμερα, είπε, κατασκευάζονται 30 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. €, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μεγάλα οδικά έργα (στον ΒΟΑΚ, τον ΝΟΑΚ κ.ά), το Φράγμα Αποσελέμη, το νέο κτίριο του Αεροσταθμού Σητείας, η αναβάθμιση του αεροδρομίου των Χανίων, τα έργα στα λιμάνια Σούδας και Ηρακλείου κ.ά.

Στο πλαίσιο της 4ης Προγραμματικής Περιόδου, έχουν προγραμματιστεί και ετοιμάζονται οι δημοπρατήσεις για την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομών και περιβαλλοντικών έργων, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, δευκρίνισε ο κ. Σουφλιάς, έχει δεσμευτεί μέσω του ΕΣΠΑ για την Κρήτη και με αυτό μεταξύ άλλων θα κατασκευαστεί ένα μεγάλο τμήμα του ΒΟΑΚ.

Ήδη, σημείωσε, εκπονούνται οι οριστικές μελέτες για την κατασκευή τμημάτων του ΒΟΑΚ, συνολικού μήκους 150 χλμ., εκ των οποίων τα 110 χλμ. βρίσκονται στο τμήμα μεταξύ Χανίων και Αγίου Νικολάου. Επίσης θα κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και τα δίκτυα αποχέτευσης όλων των οικισμών με πληθυσμό αιχμής άνω των 2.000 κατοίκων.
Source: www.naftemporiki.gr
 

·
Registered
Joined
·
138 Posts
NO it's not too far from Heralkion...around 30 km, I think. In any case, it is NOT supposed to be an airport for Heraklion only, but for the ENTIRE ISLAND of Crete, which "drowns" with tourists all over, especially along its northern shores and on top of that, its three current airports are on the verge of collapse. This will be a "huge baby" serviong the whole island and will be connected with new motorways

nice! but isnt it a little bit far away from the city? and are there any renders of the terminal?
 

·
head up funny boy
Joined
·
1,990 Posts


Το νέο αεροδρόμιο Θα κατασκευαστεί στο Καστέλλι με τη μέθοδο παραχώρησης. Ενάμιση μήνα η διαβούλευση με φορείς των ΟΤΑ για να
ακολουθήσει η δημοπράτηση. Θα λειτουργήσει το 2014.


Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει το νέο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλλι, το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο
αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης». Μέσα στις επόμενες μέρες θα σταλούν στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης οι τεχνικές και περιβαλλοντικές
μελέτες ώστε να ξεκινήσει η διαβούλευση με στόχο να ολοκληρωθεί σε ενάμιση μήνα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Μάιο υπολογίζεται να γίνει η δημοπράτηση με στόχο να αναδειχθεί ο ανάδοχος στο τέλος του
χρόνου και το νέο αεροδρόμιο να αρχίσει να λειτουργεί το 2014.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, με προϋπολογισμό κατασκευής 1,2 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν οι απαλλοτριώσεις, η εξυπηρέτηση των
δανείων και άλλες δαπάνες, το κόστος θα φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με τη μέθοδο της παραχώρησης, με
κεφάλαια ιδιωτών δηλαδή, οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν το αεροδρόμιο. Ο χρόνος της εκμετάλλευσης δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα.

Το αεροδρόμιο στην πόλη του Ηρακλείου θα κλείσει και ο χώρος των 2.780 στρεμμάτων θα παραχωρηθεί στις τοπικές κοινωνίες για μία μεγάλη αστική
ανάπλαση.

Η δημιουργία του νέου αεροδρομίου προϋποθέτει νέο οδικό δίκτυο, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, ακόμα και τη μεταφορά των οικισμών που
βρίσκονται στα όρια του σχεδιαζόμενου διαδρόμου απογειώσεων και προσγειώσεων (Αρχάγγελος, Ρουσσοχώρια).

Προβλέπεται η κατασκευή από το δημόσιο αυτοκινητόδρομου 17 χιλιομέτρων που θα συνδέσει το αεροδρόμιο με τον Βόρειο Οδικό Αξονα της
Κρήτης (ΒΟΑΚ). Μέσω του ΒΟΑΚ, η απόσταση του νέου αεροδρομίου από το Ηράκλειο είναι γύρω στα 40 χιλιόμετρα.

Τα χαρακτηριστικά του έργου παρουσίασε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ενώπιον των βουλευτών του νομού Ηρακλείου, του
περιφερειάρχη, της νομάρχου και των δημάρχων Καστελλίου και Νέας Αλικαρνασσού. Από πολλές πλευρές διατυπώθηκαν διαμαρτυρίες για ελλιπή
οδική σύνδεση του νέου αεροδρομίου με τη νότια Κρήτη.

Το αεροδρόμιο θα κατασκευαστεί σε έκταση 6.000 στρεμμάτων, με σύγχρονες προδιαγραφές. Θα διαθέτει διάδρομο προσαπογειώσεων 3.800
μέτρων για την υποδοχή των μεγαλύτερων αεροσκαφών, ενώ προβλέπεται περιοχή ανάπτυξης εμπορικών δραστηριοτήτων περίπου 220 στρεμμάτων.

Η μελέτη του αεροδρομίου θα λάβει υπόψη της όλα τα πολιτιστικά, αρχιτεκτονικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της Κρήτης, που θα
προσδιορίζουν τον χώρο στον εισερχόμενο επιβάτη. «Δεν θέλω να έχουμε τα αποτελέσματα του αεροδρομίου της Αθήνας όπου, όταν κάποιος
προσγειωθεί, δεν καταλαβαίνει ότι έφτασε στην Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

«Πυροτέχνημα στην προεκλογική προετοιμασία της ΝΔ» χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις Σουφλιά ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για
τα Δημόσια Εργα Γ. Μαγκριώτης.

***************************************************
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=2520821#
 

·
Registered
Joined
·
5,300 Posts
Δεν έχει και άδικο ο Σουφλιάς. Το Ελ. Βενιζέλος είναι απλά λειτουργικό αλλα αρχιτεκτονικά αδιάφορο.
 

·
Registered
Joined
·
5,300 Posts
:bash:Όχι” στους ιδιώτες λέει ο ΣΥΝ:bash:

Να κατασκευαστεί με κρατικά χρήματα το αεροδρόμιο Καστελίου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου που με χθεσινή ανακοίνωση του μεταξύ άλλων τονίζει:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι αρχίζουμε να μπαίνουμε σε μια νέα φάση και γιʼαυτό καλεί σε εγρήγορση τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου ώστε:

• Να απαιτήσουμε το νέο αεροδρόμιο να είναι δημόσιο, να μην κατασκευαστεί από ιδιωτικές εταιρείες (ΣΔΙΤ) και με συμβάσεις παραχωρήσεων. Έχουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα του “Ελ. Βενιζέλος” που είναι το ακριβότερο αεροδρόμιο, αποτρεπτικό για τον τουρισμό.

• Να είναι ασφαλές αεροδρόμιο για τους χρήστες των υπηρεσιών, για τους κατοίκους της περιοχής και την ίδια την περιοχή του Καστελίου. Επίσης να φύγει το στρατιωτικό αεροδρόμιο από την περιοχή.

• Να μην τσιμεντοποιηθεί η εκεί περιοχή αλλά να ληφθεί υπόψη ο περιβάλλοντας χώρος.

• Να ξεκινήσουν άμεσα οι υποδομές (οδικό δίκτυο κλπ) που έτσι κι αλλιώς είναι αναγκαίοι όσο ποτέ για την ανάπτυξη του νομού.

• Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη μετεγκατάσταση των μικρών οικισμών σε σχέση με τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή.

• Να ξεκινήσει ο διάλογος για να υπάρξει δέσμευση για την αξιοποίηση και δημόσια χρήση των χώρων του αεροδρομίου του Ηρακλείου όταν δημιουργηθεί το νέο αεροδρόμιο Καστελίου.

Source: www.patris.gr
 

·
Architect Engineer
Joined
·
1,146 Posts
Επίσης να φύγει το στρατιωτικό αεροδρόμιο από την περιοχή.
:lol::lol::lol:


Καλά, οι άνθρωποι είναι ανεκδιήγητοι...Να φύγει δηλαδή και να πάει πού; Ή μήπως να κλείσει τελείως γιατί άλλωστε τι να το κάνουμε μωρε, ε; Δεν το πιστεύω ότι μια μερίδα αυτού του λαού ψηφίζει αυτούς τους τύπους...
 

·
Banned
Joined
·
1,632 Posts
Η υπόθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίζει να μου την σπάει. Στην αρχή είχε πλάκα αλλά τώρα έχω αρχίσει να τους παίρνω στα σοβαρά. Μα πόσο ΜΑΛΑΚΕΣ είναι αυτό το 7% του πληθυσμού που τους υποστηρίζει. Γενικεύω; Ναι, και καλά κάνω.
 

·
Registered
Joined
·
2,020 Posts
i moni logiki pou stekei einai oi foroi tou el.venizelos ala ayto de xero pia logiki ehei.......elipsi oikonomikis stratigikis? ekmetalefsi? anorganosi?

sigoura gia ayto kati prepei na ginei....pera apo ayto (kai apo to design) mia hara leitourgei pistevo san idiotiko aerodromio.

pali o forologoumenos tha plirosei diladi? ayto theloun?.....:eek:hno:
 

·
Registered
Joined
·
138 Posts
Η υπόθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίζει να μου την σπάει. Στην αρχή είχε πλάκα αλλά τώρα έχω αρχίσει να τους παίρνω στα σοβαρά. Μα πόσο ΜΑΛΑΚΕΣ είναι αυτό το 7% του πληθυσμού που τους υποστηρίζει. Γενικεύω; Ναι, και καλά κάνω.
Poly kala les...sketoi malakes einai kai arrwstoi komplexikoi :bash:
 
1 - 20 of 281 Posts
Top