Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 409 Posts

·
Registered
Joined
·
10,079 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Παρακάτω μία αναδρομή με ιστορικά στοιχεία καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας απο τις πλέον ανεπτυγμένες περιοχές της Αθήνας.

.................................................


Oι Αμπελόκηποι ανήκουν στο 7ο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων.
Είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας.
Η ιστορία της περιοχής πάει πολλά χρόνια πίσω.
Αποτελούν, σύμφωνα με αναφορές, συνοικία από το 1881 και η περιοχή εντάσσεται στο πολεοδομικό σχέδιο Αθηνών στις 26 Νοεμβρίου 1926.
Επρόκειτο για μια κατάφυτη περιοχή, με πολλά δέντρα και περιβόλια, ενώ πολλά ρέματα τη διέσχιζαν.
Γνωστό είναι το ρέμα που από την περιοχή των Ελληνορώσσων διέσχιζε την σημερινή Σεβαστουπόλεως και τη περιοχή του Ερυθρού και περνώντας από τη Μεσογείων κατέληγε στο Ιλλισσό. Μεγάλο μέρος των ρεμάτων της περιοχής καλύφθηκαν ήδη στα χρόνια του μεσοπολέμου (π.χ. τα ρέματα του Θων και της Λ. Αλεξάνδρας το 1934).
Επίσης από τους Αμπελόκηπους διέρχεται το Αδριάνειο υδραγωγείο.

Τη περιοχή των Αμπελοκήπων διασχίζουν μερικοί από τους μεγαλύτερους και κυριότερους οδικούς άξονες της πρωτεύουσας.
Πρωτίστως η Κηφισίας, που συνδέει την Αθήνα με τα Βόρεια Προάστια, η Βασ. Σοφίας (προέκταση της Κηφισίας, άλλωστε παλιότερα λεγόταν και αυτή «Κηφισίας»), η Μεσογείων και η Λεωφ. Αλεξάνδρας. Η τελευταία ανοίχτηκε το 1891.
Στη διάρκεια των χρόνων διάφοροι σημαντικοί ιδιοκτήτες γης, άρχισαν να κτίζουν στη περιοχή.
Μερικά από τα κτίσματα αυτά, αν και σήμερα δεν υπάρχουν, είναι αρκετά γνωστά.
Ένα από τα πλέον γνωστά –και σήμερα- ιδιωτικά κτίσματα ήταν η έπαυλη Θων.
Η έπαυλη ανήκε στο Νικόλαο Θων, ανώτερο αυλικό της Βασιλικής Χορηγίας του Γεωργίου του Α’ και ιδιοκτήτη μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Το κτήμα που ανέγειρε την έπαυλη αυτή βρισκόταν στη συμβολή Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Μέσα σ’αυτή την έκταση θεμελίωσε, το 1887, και το ναό του Αγ. Νικολάου, που εγκαινίασε το 1895. Τα σχέδια των κτισμάτων, ο Θων, τα εμπιστεύτηκε στον Ερνέστο Τσίλλερ.
Σήμερα ο μικρός αυτός ναός είναι το μόνο που σώζεται.

To εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου σήμερα


Το 1921 οι κληρονόμοι του Ν. Θων πούλησαν ολόκληρο το συγκρότημα σε δύο Έλληνες επιχειρηματίες. Στη δεκαετία του ’30 μια πτέρυγα λειτούργησε για λίγο ως κλινική και θεραπευτήριο ενώ από το 1936 εγκαταστάθηκε εκεί το εκπαιδευτήριο
του Γεώργιου Νεστορίδη, με ενοίκιο.
Το τέλος θα έρθει στη διάρκεια των Δεκεμβριανών του 1944, όταν καταστράφηκε μεγάλο μέρος της έπαυλης μετά από ανατίναξη. Μετά την εκκαθάριση του χώρου, το 1946, τη θέση της έπαυλης, των κήπων και των αγαλμάτων, θα πάρει το ακαλαίσθητο συγκρότημα καταστημάτων για πολλά χρόνια μέχρι σχετικά πρόσφατα. Πλέον ο χώρος, με την ανέγερση νέου γραφειακού συγκροτήματος και τη διαμόρφωση ανοικτού περιβάλλοντος χώρου (με καφέ, παγκάκια κλπ) είναι αξιοπρεπέστατος.
Άλλο γνωστό κτίσμα από το παρελθόν της περιοχής είναι η βίλα Μαργαρίτα.
Βρισκόταν στη συμβολή της Λεωφ. Μεσογείων με τη Βας. Σοφίας.
Κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα σε σχέδια Άγγλου αρχιτέκτονα σε έκταση 1.613 τ.μ. Διέθετε 32 δωμάτια, πληθώρα αποθηκευτικών χώρων, ενώ αίσθηση προκαλούσαν ο κωνικός τρούλος και οι πυργίσκοι . Λίγα χρόνια μετά τη κατασκευή της η βίλα Μαργαρίτα αγοράστηκε από τον εύπορο Ευστάθιο Λάμψα. Το 1939 με το θάνατο της συζύγου του, Παλμύρας (στης οποίας το όνομα είχε μεταβιβαστεί η βίλα), περιέρχεται στη κατοχή της εγγονής της Σοφίας. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής το κτίσμα χρησιμοποιείται ως πρεσβεία της Δανίας.
Το 1967 απαλλοτριώθηκε τμήμα του προαύλιου χώρου, ώστε να διευκολυνθεί η στροφή των αυτοκινήτων από τη Λεωφ. Μεσογείων προς τη Βας. Σοφίας (τότε η φορά της κυκλοφορίας ήταν αντίθετα από τη σημερινή σ’αυτό το σημείο).
Ακολουθούν και άλλες απαλλοτριώσεις που περιορίζουν την αρχική έκταση της βίλας στα 1098 τ.μ.
Έτσι το 1970 η ιδιοκτήτρια αποφασίζει τη πώληση της.
Τελικά αγοραστής ήταν η Κτηματική Τράπεζα. Παρά τις προσπάθειες κατοίκων και συλλόγων των Αμπελοκήπων για τη διάσωσή της, με αιτήσεις για να χαρακτηριστεί η «Μαργαρίτα» διατηρητέο κτίριο, η κατεδάφιση της δεν απεφεύχθη. Σήμερα στην ίδια θέση βρίσκεται το 9όροφο κτίριο γραφείων της Εθνικής Τράπεζας.

Βίλα Μαργαρίτα

Εκτός από τα ιδιωτικά αυτά κτίσματα (μαζί με άλλα, π.χ. την κατοικία του βιομηχάνου Άγγελου Πυρρή), υπάρχουν και άλλα ιστορικά κτίρια στη περιοχή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφ. Αλεξάνδρας.
Οι πολυκατοικίες αυτές, κτίστηκαν σε έκταση που είχε αγοράσει ο δήμος το 1878, αρχικά 300 στρεμμάτων. Σ’αυτή τη μεγάλη έκταση, που ο δήμος τότε αγόρασε από τον Γεώργιο Νικολαϊδη, κτίστηκαν μεταξύ άλλων , οι φυλακές Αβέρωφ, το δημοτικό νοσοκομείο «Ελπίς», το γήπεδο του Παναθηναϊκού κ.α.
Αποτελούσαν αυτές οι πολυκατοικίες μια οργανωμένη κρατική προσπάθεια στέγασης των μικρασιατών προσφύγων που είχαν κατακλύσει τη πρωτεύουσα, μετά τη καταστροφή του 1922.
Το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1933-1935, βάσει σχεδίων των αρχιτεκτόνων Κίμωνα Λάσκαρι (1905-1978) και Δημήτριου Κυριακού (1881-1971). Στη συγκεκριμένη περίπτωση προκρίθηκε η ανέγερση 228 συνολικά διαμερισμάτων, κατανεμημένων σε οκτώ πολυκατοικίες που διατάσσονταν επάλληλα μεταξύ τους και παράλληλα προς τον άξονα της λεωφόρου. Η μορφή τους ήταν απλή χωρίς διακοσμητικά στοιχεία, καθαρά λειτουργική (κατά τα πρότυπα του κινήματος Bauhaus).
Σήμερα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, σε κακή κατάσταση, εν αναμονή αποφάσεων για το μέλλον τους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των Αμπελοκήπων είναι ο μεγάλος αριθμός νοσοκομειακών μονάδων που συγκεντρώνει στα όρια του ή γύρω από αυτά.
Η πυκνότητα σε νοσοκομεία είναι τέτοια, ώστε οι Αμπελόκηποι να χαίρουν από τα πληρέστερα και αρτιότερα δίκτυα του συστήματος υγείας.
Πρόχειρα μπορούμε να αναφέρουμε τα : Ιπποκράτειο (Βας. Σοφίας), Γενικό Νοσοκομείο Ελπίς, «Αλεξάνδρα» (Βας. Σοφίας), «Σωτηρία», Γυναικολογικό «Έλενα Βενιζέλου», Ερρίκος Ντυνάν (Λεωφ. Μεσογείων), Αντικαρκινικό «Άγιος Σάββας» (Λεωφ. Αλεξάνδρας, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1937), Ερυθρός Σταυρός (το όνομα του οποίου έχει πάρει εκείνο το κομμάτι των Αμπελοκήπων) κ.α.

Η περιοχή των Αμπελοκήπων άρχισε να αναπτύσσεται και να αποκτάει το χαρακτήρα που έχει σήμερα από τη δεκαετία του 1960 (και λίγο πριν). Οι πολυκατοικίες κάνουν την εμφάνιση τους και η περιοχή μεταμορφώνεται.
Η περιοχή διέθετε πάντα καλή συγκοινωνιακή σύνδεση με άλλες περιοχές.
Η πρώτη οργανωμένη συγκοινωνία ξεκίνησε το 1882 με ιππήλατο τραμ στο δρομολόγιο Ομόνοια-Αμπελόκηποι.
Το τραμ θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τη περιοχή και με άλλες γραμμές, μέχρι την κατάργηση του μεταπολεμικά. Κάποια δρομολόγια συνέχισαν κανονικά, όμως όχι με τραμ, αλλά με τρόλεϊ. Ενθύμια από τη λειτουργία του παλιού τραμ στη περιοχή υπάρχουν ακόμα (οι ράγες στο οδόστρωμα στην άνοδο της Κηφισίας λίγο μετά το Γηροκομείο).
Από το 2000 (στις 28 Ιανουαρίου) οι Αμπελόκηποι απέκτησαν επιπλέον σημαντική συγκοινωνιακή υποδομή, αφού εξυπηρετούνται από δύο σταθμούς του Μετρό (γραμμή 3), το σταθμό «Αμπελόκηποι» και το σταθμό «Πανόρμου». Στα όρια της περιοχής εξυπηρετεί επίσης ο σταθμός «Μέγαρο Μουσικής». Έτσι η περιοχή διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο ΜΜΜ (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό).

Η περιοχή των Αμπελοκήπων σιγά-σιγά βελτιώνεται σε υποδομές και αποκτάει, μεταπολεμικά, σημαντική εμπορική δραστηριότητα.
Οι πολλές κεντρικές αρτηρίες των Αμπελοκήπων φιλοξενούν αμέτρητα καταστήματα και γραφεία, αλλά και υπηρεσίες. Η Πανόρμου είναι μια από αυτές. Ενώνει τη Λεωφ. Κηφισίας (στο ύψος του Ερυθρού Σταυρού) με τη Λεωφ. Αλεξάνδρας. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 γίνεται η διάνοιξη της Πανόρμου από μικρά σπίτια που την έκοβαν στη μέση και τη καθιστούσαν αδιέξοδο, ενώ διαπλατύνεται και ασφαλτοστρώνεται.
Σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της περιοχής. Άλλος πολύ εμπορικός δρόμος είναι η Λαρίσης, γεμάτος από καταστήματα μέχρι τη Κηφισίας στο ύψος της Αγ. Τριάδας.
Το 1958 γίνεται επίσης η κατεδάφιση του προσφυγικού οικισμού της «Νέας Ανατολής».Επρόκειτο για έναν συνοικισμό με κακές συνθήκες διαβίωσης στο τετράγωνο Λ. Αλεξάνδρας (απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού), Πανόρμου, Αμπελακίων και Δημητσάνας. Σ’αυτό το χώρο έγινε, αργότερα, το κτίριο της ΓΑΔΑ.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της περιοχής, που της δίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, είναι η ύπαρξη ψηλών κτιρίων. Μάλιστα οι Αμπελόκηποι διαθέτουν και το ψηλότερο κτίριο της χώρας. Δεν είναι άλλο από τον Πύργο Αθηνών. Θεμελιώθηκε το 1968 και ολοκληρώθηκε το 1971. Σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα (μαζί με τον Ιωάννη Κυπρίτη), κατασκευάστηκε από τη τεχνική εταιρία «Αλβέρτης-Δημόπουλος Α.Ε.». Πρόκειται για ένα συγκρότημα καταστημάτων και γραφείων αποτελούμενο από δύο κτίρια με το ψηλότερο να φτάνει τα 103 μ. και τους 25 ορόφους. Βρίσκεται στην Μεσογείων 2-4.
Το 1973 ολοκληρώνεται ο Πύργος Απόλλων, το ψηλότερο κτίριο κατοικιών. Βρίσκεται στη Λουϊζης Ριανκούρ 64. Πρόκειται για ένα κτίριο ύψους 80 μ. και 24 ορόφων. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη πλατεία του Μετρό της Πανόρμου.
Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ανεγείρεται το ψηλότερο ξενοδοχείο της χώρας, το «President Hotel». Το 21 ορόφων- 68 μ.- ξενοδοχείο με το υπέροχο roof garden, κτίσθηκε σε οικόπεδο που παλιότερα υπήρχαν υλικά της Τηλεφωνικής Εταιρίας (Κηφισίας και Ευρυτανίας).
Με το τέλος της δεκαετίας του ’70 οι Αμπελόκηποι απέκτησαν και το 16όροφο κτίριο γραφείων απέναντι από το Γηροκομείο, το οποίο λειτούργησε και σαν πρότυπο εκθεσιακό κέντρο εκείνη την εποχή, φιλοξενώντας επιτυχημένες εκθέσεις στο ισόγειο και τους υπόγειους χώρους (δεκαετίες ‘80 και ’90). Παλιότερα στέγαζε και τα γραφεία της “Allianz” με την επιγραφή της να δεσπόζει στη κορυφή του κτιρίου.

Εκτός από όλα τα παραπάνω οι Αμπελόκηποι ήταν μια περιοχή πολύ φιλική στους φίλους της 7ης τέχνης!
Αν και οι πρώτοι κινηματογράφοι στη περιοχή λειτούργησαν ήδη από τη δεκαετία του ’20, μεταπολεμικά -και πολύ πριν την εμφάνιση των πολυκινηματογράφων- οι Αμπελόκηποι απέκτησαν έναν μεγάλο αριθμό αιθουσών. Έτσι υπήρχε η δυνατότητα να έχεις όλες τις εμπορικές ταινίες στα πόδια σου σε μια σχετικά μικρή απόσταση.
Σχεδόν αμέσως μετά την απελευθέρωση κτίζεται ο κινηματογράφος «Άνεσις» (αρχικά σαν θερινός) σε σχέδια του Αναστάσιου Κριθαρά. Σήμερα έχει μετατραπεί σε θέατρο αν και τη θερινή σαιζόν εξακολουθεί να λειτουργεί ως κινηματογράφος. Βρίσκεται στις αρχές της Κηφισίας στο ρεύμα ανόδου.
Σχεδόν απέναντι ανοίγει τις πόρτες του, τον Ιανουάριο του 1957 το «Άστρον». Ένας μεγάλος κινηματογράφος 1360 θέσεων, σε σχέδια του Σόλωνα Κυδωνιάτη.
Σήμερα είναι κλειστό και εγκαταλειμμένο.

Ο κινηματογράφος "Άστρον", παλιά φωτό


Πολύ γνωστός κινηματογράφος είναι και το «Αθήναιον» στο τέρμα της Βας. Σοφίας. Λειτουργεί και σήμερα με δύο αίθουσες. Λίγο πιο κάτω επί της Λεωφ. Μεσογείων, υπάρχει ο «Γαλαξίας», σε κτιριακό συγκρότημα που πριν την ανέγερση του, λειτουργούσε άλλος κινηματογράφος, το «Αθήναια».
Άλλοι κινηματογράφοι της περιοχής είναι οι «Ελληνίς», «Νιρβάνα» (Λεωφ. Αλεξάνδρας), «Δαναός» ενώ αρκετοί αρκετοί έχουν κλείσει μεταξύ αυτών και η «Πλάζα», ψηλά στη Κηφισίας.
Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα με τη «Πλάζα» βρισκόταν και το ζαχαροπλαστείο «Φλόκα». Αργότερα στον ίδιο χώρο λειτούργησαν τα «Goody’s-Flocafe» (έως το 2005). Εκεί μπορούσες να πιείς καφέ στην «πλατεία» του συγκροτήματος και ήταν ένας από τους πιο ζωντανούς χώρους της περιοχής. Δυστυχώς σήμερα δε λειτουργεί τίποτα από τα παραπάνω, έχοντας περάσει το σημείο σε παρακμή.


Φυσικά υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές διασκέδασης στους Αμπελόκηπους και ,σήμερα, η Πανόρμου αποτελεί ένα από τα hot spots της πόλης με πληθώρα μαγαζιών για φαγητό και ποτό.
Γενικά οι Αμπελόκηποι και λόγω πληθυσμιακής πυκνότητας διαθέτει μεγάλο όγκο επαγγελματικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, πληθώρα τραπεζικών υποκαταστημάτων (συνήθως όλες οι τράπεζες διαθέτουν πάνω από ένα υποκαταστήματα στη περιοχή), καλές υποδομές σε σχολεία, υπηρεσίες και το μεγάλο πλεονέκτημα είναι οι συγκοινωνιακές υποδομές της περιοχής. Τα τελευταία 10 χρόνια, δε, οι αξίες των ακινήτων σε όλη σχεδόν τη περιοχή έχουν ευνοηθεί από την ύπαρξη και λειτουργία των σταθμών του Μετρό σε αυτή .

Η περιοχή έχει καλές προοπτικές και για το μέλλον. Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδιθεί στο ορατό μέλλον είναι η ανάπλαση της Λ. Αλεξάνδρας. Ας ελπίσουμε στην (έστω μερική) διάσωση των προσφυγικών πολυκατοικιών, ΄ώστε να κοσμούν τη περιοχή και όχι να αποτελούν τη ντροπή της. Επίσης το συντομότερο δυνατό στην απομάκρυνση του γηπέδου του Παναθηναϊκού και στην υπογειοποίηση της Αλεξάνδρας. Έτσι η περιοχή θα αποκτήσει άλλο ένα σημείο αστικής υπερηφάνειας.
Προς το παρόν η εν λόγω ανάπλαση είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτή του Βοτανικού. Ως γνωστό το θέμα έχει παγώσει εξ’αιτίας κάποιων ανόητων.


Η πλατεία στο τέρμα Αμπελοκήπων, δεκ. '60. Βρισκόταν στη συμβολή των Λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας.


Ο κινηματογράφος "Άνεσις" (πλέον το χειμώνα θέατρο)


Το κτήμα Θων λίγο πρίν την κατεδάφιση του κτιρίου που στέγαζε καταστήματα από τα τέλη της δεκ. του '40.


Ένα απο τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής, το 16ο Γυμνάσιο/Λύκειο (Πανόρμου και Λαρίσης).


Το γήπεδο του Παναθηναϊκού στα τέλη της δεκ. του '70. Διακρίνεται το κτίριο της ΓΑΔΑ υπό κατασκευή. Η ανεύρεση του χώρου για το γήπεδο του Παναθηναίκού ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '20.


Έρχονται και άλλες φωτογραφίες. (Μερικές πληροφορίες είναι απο το βιβλίο του Ν. Παραδείση "Αμπελόκηποι")
 

·
Registered Thinker
Joined
·
5,427 Posts
Φοβερό αφιέρωμα, φίλε Prisma!:cheers: Ειλικρινά, δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για την ιστορία αυτής της περιοχής!!! Ευχαριστούμε!!!
 

·
Registered
Joined
·
10,079 Posts
Discussion Starter · #4 ·
^^ Ευχαριστώ παιδιά. :)

Μερικές ακόμα φωτό.

Αμπελόκηποι, Λεωφ. Κηφισίας, παλιά φωτό
Η εκκλησία που διακρίνεται στο βάθος είναι η Αγ.Τριάδα ακριβώς στο ύψος της
οδού Λαρίσης.


Λεωφ. Αλεξάνδρας, φυλακές Αβέρωφ.....


....όπου στο σημείο των φυλακών, αργότερα θα ανεγερθεί το δικαστικό μέγαρο (Άριος Πάγος) που βλέπουμε σ'αυτή τη φωτό στα τελευταία στάδια κατασκευής.


Άλλη μια άποψη της πλατείας Αμπελοκήπων. Δεξιά διακρίνουμε τα καταστήματα του Θων. Αριστερά διακρίνουμε βενζινάδικο της Mobil, στη θέση του οποίου σήμερα βρίσκεται το κτίριο της Arag.Οι δύο σταθμοί του Μετρό που εξυπηρετούν άμεσα τη περιοχή. "Αμπελόκηποι" (πάνω) & "Πανόρμου" (κάτω).


Το κτίριο της ΓΑΔΑ, όπως φαίνεται πίσω απο τις εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού (φωτό δική μου)
 

·
Registered
Joined
·
416 Posts
Αν και έφαγα τα νιάτα μου στους Αμπελόκηπους (θυμάται κανένας το Accross εκεί που είναι τώρα το κτίριο Θών; ) με τα χρόνια αντιπάθησα ολοκληρωτικά αυτή τη περιοχή. Όσοι φίλοι μου κατάφεραν να αποδράσουν απο αυτή, έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους και τους καταλαβαίνω απόλυτα. Η ποιότητα ζωής έχει πιάσει πάτο.

Prisma πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες! Βλέποντας αυτή του κτιρίου του Άριου Πάγου αναρωτιέται κανείς πότε θα τελειώσουν τα έργα στη πίσω πλευρά του!!! Είμαι σίγουρος οτι έχουν περάσει περισσότερα απο 10 χρόνια που κάτι φτιάχνουν εκεί!
 

·
Registered
Joined
·
10,079 Posts
Discussion Starter · #6 ·
^^ Φίλε Milto, δυστυχώς οι Αμπελόκηποι δε θα μπορούσαν να ξεφύγουν απο το κανόνα της παρακμής που χαρακτηρίζει πλέον όλη τη πόλη.
Αλλά....εξακολουθεί και είναι αρκετά ώς πολύ καλύτερη περιοχή σε σχέση με άλλες κεντρικές περιοχές, ιδιαίτερα σε ορισμένα σημεία, όπως στο κομμάτι των Άνω Αμπελοκήπων στα όρια με τη Ν. Φιλοθέη.
Βέβαια σε κάποια άλλα η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πλέον αισθητή.
Όσο για τον Άριο Πάγο....στο πίσω μέρος έχουν ολοκληρώσει μονόροφο ή δίοροφο κτίσμα που στεγάζει κάποιες υπηρεσίες (δε θυμάμαι τί ακριβώς).
Όμως όλη έκταση γύρω απο αυτό είναι σε κακό χάλι. Ούτε έχουν καν διαμορφώσει το χώρο, ούτε δενδροφύτευση ή κάποια φυτά, τίποτα. Είναι και το νέο κτίριο χαμηλό και αν δε προσέξεις περνώντας απο εκεί νομίζεις οτι είναι ακόμα εργοτάξιο. :nuts:
 

·
(Day)dreaming...
Joined
·
2,637 Posts
^^

Πολύ καλό!!! Τους Αμπελόκηπους τους γνώρισα λίγο, όταν είχα πρωτοέρθει στην Αθήνα, το 2006.

Υ.Γ. Το roof garden του President, πολύ καλό πράγματι :cheers:
 

·
The Jedi Will Rise Again
Joined
·
13,379 Posts
Πάρα πολύ καλό αφιερωμα, prisma, χίλια μπράβο.

είναι περίεργο αλλά πολύ λίγος κόσμος γνωρίζει ότι ένας μεγάλος αριθμός των πύργων που κατασκευάστηκαν στη Αθήνα βρίσκονται πάνω στον άξονα της Λ. Κηφισίας ή στη αρχή της Λ. Μεσογείων όπου και ο ψηλώτερος. Χαρακτηριστικό δε, στους Αμπελοκήπους βρίσκονται αρκετά ψηλά κτίρια και δημιουργούν το μόνο "skyline" της Αθήνας όπως δείχνουν οι παρακάτω φωτογραφίες, γνωστές σε όλα τα τακτικά μέλη του φόρουμ:

Φωτογραφία του skyline των Αμπελοκήπων από τον Γ. Λοιζίδη όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Δομές" Τεύχος Μαρτίου - Ιουνίου 2006 (τότε που ακόμα είχαμε ελπίδες πως κάτι θα γινόταν!...) Πρέπει να είναι από τις υπώρειες του Λυκαβηττού, ενδεχομένως από κάποιο σημείο του περιφερειακού...Πέραν αυτών, οι Αμπελόκηποι, ελλείψει του the Mall, ήταν το μόνο μέρος για να διασκεδάσουν οι γυμνασιόπαιδες του Παπάγου, Χολαργού, Ψυχικού κλπ. Ήταν μια πραγματική "διασκεδασούπολη" με πλήθος κινηματογράφων, "χαμπουργκεράδικων", το Bowling στο κτίριο που στεγαζόταν το "Εκθεσιακό Κέντρο Αθηνών" δίπλα από την Πλάζα, και, και, και...

Οι πολυκατοικίες του συγκροτήματος "Πλάζα" και ο 15όροφος πύργος του πρώην "Εκθεσιακού Κέντρου Αθηνών" στους Αμπελόκηπους.Το αίθριο της "Πλάζας", Μάϊος 2007.Αυτά και έπονται και άλλα... :)
 

·
Registered
Joined
·
416 Posts
Σίγουρα υπάρχουν πολύ πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Την πενταετία 1995-2000 όμως υπήρχαν κάποια σημάδια ανάπτυξης που μου είχαν δώσει την ενύπωση οτι η περιοχή θα αναβαθμιζόταν ταχύτατα προς μια καλή κατεύθυνση αλλα η δεκαετία που ακολούθησε έφερε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Εγκατάλειψη και στασιμότητα παντού.

Είναι τρομερό πώς περνάνε τα χρόνια στην Ελλάδα χωρίς να γίνεται τίποτα απολύτως. Όποτε πάει να ξεκινήσει κάτι, μια αντίθετη δύναμη ξεπετάγεται για να το σταματήσει... :eek:hno:
 

·
Registered
Joined
·
416 Posts
Οι Αμπελόκηποι όμως έχουν κάτι που δε το έχει καμία άλλη περιοχή στην Ελλάδα!:D
 

·
Registered
Joined
·
10,079 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Είναι τρομερό πώς περνάνε τα χρόνια στην Ελλάδα χωρίς να γίνεται τίποτα απολύτως. Όποτε πάει να ξεκινήσει κάτι, μια αντίθετη δύναμη ξεπετάγεται για να το σταματήσει... :eek:hno:
So true......
 

·
Registered
Joined
·
10,079 Posts
Discussion Starter · #12 · (Edited)
Ιστορίες των Αμπελοκήπων- "Άλσος της μιας νυκτός"

Το 1939, μεταξύ άλλων, είχε προβλεφτεί δημιουργία άλσους στο σημείο μεταξύ Λεωφ. Αλεξάνδρας και Βας. Σοφίας.
Οι εργασίες όμως καθυστερούσαν επί μακρόν να ξεκινήσουν.
Έτσι ένα βράδυ, το Δεκέμβριο του 1939, δίνεται εντολή από τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Κων. Κοτζιά να ξεκινήσει άμεσα η διαμόρφωση και δενδροφύτευση του χώρου.
Η επιλογή της ημέρας –Σάββατο- έγινε γιατί ήταν δύσκολο να κινηθούν δικαστικά εναντίον του.
Την άλλη μέρα οι κάτοικοι της περιοχής, αντίκρισαν ξαφνικά ένα πάρκο με πεύκα.
Έτσι του δώθηκε η ονομασία «Άλσος της μιας νυκτός».
Επίσημα ονομάζεται «Πλατεία Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης» (επί δημαρχίας Μ. Έβερτ.)
Στο χώρο υπάρχει και η προτομή του Ναπ. Ζέρβα (στρατιωτικού και πολιτικού) ο οποίος διατηρούσε σπίτι στους Αμπελοκήπους . Γι’αυτό το λόγο υπάρχει και η «στάση Ζέρβα» στη περιοχή, επί της Κηφισίας.


Η βίλα Μαργαρίτα σε νεότερη φωτογραφία. Παρατηρούμε τη φορά της κυκλοφορίας, όπου από Μεσογείων, κατευθυνόσουν προς Βασ. Σοφίας-Κηφισίας. Ακριβώς το αντίθετο ισχύει σήμερα.
 

·
Registered
Joined
·
8,149 Posts
μόνο εγώ δε τη βλέπω τη φωτογραφία της Βίλας;

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες δεν ήξερα πολλά για την ιστορία της περιοχής. Επίσης δεν ήξερα τίποτα για το Πλαζα και το εκθεσιακό κέντρο, τα οποία ήταν πολύ κοντά στο σπίτι μου και πάντα μου προξενούσαν την περιέργεια, καθώς τα έβρισκα πολύ ενδιαφέροντα.

Έζησα στους Αμπελόκηπους (για την ακρίβεια στον Ερυθρό Σταυρό) από το 2009 μέχρι το 2011, κοντά 2 χρόνια. Εμένα η γειτονιά μου μου άρεσε αρκετά. Αρκετά κεντρικά, με εξαιρετική συγκοινωνία (υπάρχει μόνο ένα κενό προς Πατήσια, πάντα είχα την αίσθηση ότι έκανα τεράστιο κύκλο για να φτάσω), είχε πράσινο (ένα πολύ όμορφο παρκάκι πίσω από τον Ερυθρό Σταυρό, πολλά δέντρα στους δρόμους, π.χ. στη Σεβαστουπόλεως, όπως και στο χώρο πέριξ του γηροκομείου), κινηματογράφοι, μπαράκια στην Πανόρμου, ήταν γειτονιά, με ότι χρειαζόμουν από πλευράς αγοράς - καταστημάτων - σουπερ μάρκετ. Μπορούσα και πήγαινα στο πολυτεχνείο με τα πόδια σε λογικό χρονικό διάστημα στις απεργίες (~40-45'). Αν ασφυκτιούσες στην πόλη μπορούσες να πας μια βολτίτσα μέχρι το άλσος του Παπάγου, ή πάλι στο Πολυτεχνείο, σύντομα. Στα αρνητικά ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας στην περιοχή που ήμουν, οι αρκετές αλλαγές κλίσης (που αν έχω καταλάβει καλά τις έχει όλη η Αθήνα) και η στάθμευση.

Δε μπορώ να ξέρω τι ήταν οι Αμπελόκηποι πριν από 5-10-15 χρόνια (δεν είμαι Αθηναίος...), αλλά εγώ δεν είδα καθόλου υποβαθμισμένη περιοχή. Υποθέτω τα τσιμπημένα ενοίκια κρατάνε και "ανεπιθύμητες" ομάδες πληθυσμών μακρυά. Π.χ. οι μόνοι μετανάστες που ζούσαν στην περιοχή ήταν ομάδες Φιλιππινέζων που δεν ενοχλούσαν κανένα. Κατά τα άλλα η ευκολία πρόσβασης σε όλο σχεδόν το λεκανοπέδιο, ιδίως προς τα βόρεια, η γειτνίαση με πολλές σχολές, μάλλον το κάνουν ιδανικό τόπο διαμονής φοιτητών και επισκεπτών που η δουλειά τους είναι κοντά.
 

·
Registered
Joined
·
10,079 Posts
Discussion Starter · #15 ·
@notiskas

Όντως μεγάλος αριθμός Φιλιππινέζων ζει και εργάζεται στη περιοχή ήδη απο τις αρχές της δεκαετίας του '90.Ένα απο τα λίγα "μεγάλα" επαγγελματικά κτίρια των τελευταίων ετών (2007). Στεγάζει τη Βιοιατρική Αμπελοκήπων. Παραδίπλα διακρίνεται το πρώην "Εκθεσιακό Κέντρο Αθηνών". Εκεί απο τη δεκαετία του ΄80 γίνονταν μεγάλες εκθέσεις. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίαζαν οι εκθέσεις πληροφορικής που γίνονταν τότε. Ένα μικρό κομμάτι του ισογείου φιλοξενούσε περίπου εκείνη την εποχή τα "Donut's", στις αρχές της δεκαετίας του '90 λειτουργούσε μπαράκι, ενώ απο το 1996 έως περίπου τα μέσα των '00s ήταν καφέ. Τώρα έχει ενοποιηθεί ο χώρος και λειτουργεί σαν κατάστημα γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών.


Το πρώην "Athens Expo Center" (φωτό δική μου)
Το κτίριο στεγάζει, μεταξύ άλλων, τη πρεσβεία της Ν. Κορέας
 

·
Registered
Joined
·
10,079 Posts
Discussion Starter · #18 · (Edited)
Αμπελοκήπων ιστορία συνέχεια.....


1. Tέρμα Αμπελοκήπων, Βας. Σοφίας, τη δεκαετία του ’20. Διακρίνουμε το τραμ που εξυπηρετούσε τη περιοχή και το εστιατόριο «Άνεσις». Αργότερα το κτίσμα χρησιμοποιήθηκε ως ιδιωτική σχολή


2.Περίπου στο ίδιο σημείο, μεταπολεμικά πια (μάλλον δεκ. ’50). Διακρίνεται το πρατήριο καυσίμων «Μοbilgas» (σήμερα εκεί βρίσκεται το κτίριο της ARAG). Το κτίριο παραδίπλα είναι η σχολή Νεστορίδη (βλ. και Φωτό1), ενώ κάπου εκεί λειτουργεί και ο κινηματογράφος «ΦΛΕΡΥ»......


3....Όλα αυτά (εκτός από το βενζινάδικο που διακρίνεται αμυδρά στα αριστερά της φωτό) δίνουν τη θέση τους, λίγα χρόνια μετά, σ’αυτό το συγκρότημα πολυκατοικιών. Εκεί βλέπουμε πως βρίσκει στέγη από τότε ένα από τα πιο γνωστά σινεμά της περιοχής, το «Αθήναιον». Στο ισόγειο αριστερά βλέπουμε υποκατάστημα της «Ioνικής και Λαϊκής Τράπεζας Ελλάδος».


4. Φειδιππίδου και Μεσογείων, δεκ. ‘60. Δεξιά διακρίνονται πολυκατοικίες υπό ανέγερση, ενώ αριστερά βλέπουμε κτίσματα του παρελθόντος. Η κίνηση αυτοκινήτων, λεωφορείων και πεζών σε πλήρη αταξία!


5. Οδός Πανόρμου. Μικρές κατοικίες πάνω στο δρόμο (!) καθιστούν τη Πανόρμου αδιέξοδο. Βλέπουμε έναν αριθμό νέων πολυκατοικιών να συνυπάρχουν με παλιότερα κτίσματα. Στο μεγάλο οικόπεδο αριστερά πολλά χρόνια μετά θα κτιστεί το σχολικό συγκρότημα του 16ου Γυμνασίου/Λυκείου. Ο δρόμος που περνάει ακριβώς δίπλα από αυτό και τέμνει τη Πανόρμου, είναι η οδός Λαρίσης. Σήμερα η Πανόρμου αποτελεί έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους των Αμπελοκήπων.
 

·
Registered
Joined
·
10,079 Posts
Discussion Starter · #20 · (Edited)
Αμπελόκηποι-σήμερα.


Μεσογείων (στο ύψος της Κατεχάκη) απο τη γέφυρα Καλατράβα. Διακρίνεται η επιγραφή που δείχνει τα όρια του δήμου Αθηναίων.


Άποψη των Αμπελοκήπων (Κηφισίας) απο το roof garden του ξενοδοχείου President.


Γηροκομείο Αθηνών. Στην επιγραφή βλέπουμε τα ονόματα του Ευστάθιου και της Παλμύρας Λάμψα.
Ο Ευστάθιος Λάμψας ήταν και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Μεγ. Βρετανία και της βίλας Μαργαρίτα.
Ο παράπλευρος ,στο Γηροκομείο, δρόμος φέρει το όνομα του.


Δημητρίου Σούτσου. Ο δρόμος αυτός οδηγεί απο τη Βασ. Σοφίας (στο ύψος της πλ. Μαβίλη) προς Λεωφ. Αλεξάνδρας και Πανόρμου.


Παλιό κτίσμα στους Αμπελόκηπους.


(Οι πιο πάνω φωτό είναι δικές μου. Οι φωτό στο προηγούμενο ποστ είναι απο το βιβλίο του Ν. Παραδείση "Αμπελόκηποι"-τόμος Α')
 
1 - 20 of 409 Posts
Top