Skyscraper City Forum banner
1 - 17 of 17 Posts

·
Registered
Joined
·
605 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Χθες ανακοινώθηκε η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης που μεγάλωσα και που θεωρώ μια από τις πιο άσχημες στην Ελλάδα.


Πραγματικά δεν περίμενα μια τόσο αναλυτική πρόταση για μια πόλη σαν το Άργος που τόσα χρόνια στις καλές εποχές δεν κάνανε τίποτα. Τι να πω, μακάρι να γίνει και να μην είναι απλώς υποσχέσεις για να ψαρέψουν στις επικείμενες εκλογες...

Υπάρχει ακόμα και σαιτ :D

http://toargosallazei.newargos.gr

Πώς σας φαίνεται;
 

·
Moderator
Κορωνο-πρόσφυγας
Joined
·
14,393 Posts
Θετική κίνηση γενικά.
Φαίνεται να έχει κάποια ωραία κτίρια στην περιοχή της παρέμβασης.
Τα καφέ μάλλον θα πάρουν τα πάνω τους!
Ένσταση έχω σε σχέση με κάποια πράγματα, που δεν αφορούν όμως συγκεκριμένα το Άργος αλλά όλες τις ελληνικές πόλεις.
Προσωπική πεποίηθηση είναι πως ο ελληνικός δημόσιος χώρος, είναι ασύμβατος με τα ακόλουθα:
- Συντριβάνια
- Γκαζόν και φυτά που θέλουν πολύ περιποίηση ή πότισμα
- Κατασκευές που μπορούν να καταστραφούν με 150 κλωτσιές από ξαμολυμένους έφηβους που οι γονείς τους δεν τα έχουν μάθει τί σημαίνει σεβασμός της δημόσια περιουσίας.
- Επιφάνειες που φωνάζουν: Ζωγράφισε με....

Εκεί που χωλαίνει ΟΛΗ η χώρα, δεν είναι στην κατασκευή έργων, αλλά στην μετέπειτα διαχείριση. Το να φτιάχνεις περίπλοκα πράγματα, τα οποία απλά δεν θα συντηρηθούν (sad but true), ή θα κακοσυντηρηθούν με αποτέλεσμα να περιπέσουν σε αχρησία και αχρηστία σε σύντομο χρόνο δεν μου λέει κάτι.
Η νεοελληνική πραγματικότητα δυστυχώς επιβάλλει το less is more.
 

·
Registered
Joined
·
7,877 Posts
Υποψιάζομαι ότι τα περί βανδαλισμών προβλήματα δεν πρέπει να είναι τόσο ζήτημα σε μικρές επαρχιακές πόλεις, όπου όλοι γνωρίζονται με όλους. Στις μεγάλες πόλεις ο πιτσιρικάς με το σπρέι κρύβεται και στην ανωνυμία της μεγαλούπολης, εκεί ποιος να πάει με το σπρέι, ότι ώρα και να είναι στο κέντρο της πόλης χωρίς να γίνει αντιληπτός. Επίσης καταστροφές α λα Σύνταγμα, εκτός Αθηνών έχουν γίνει ελάχιστες φορές, πιθανότατα μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Κατά τα άλλα αυτό με τη διαχείριση είναι πικρό αλλά αληθινό. Σε ότι αφορά τη φύτευση τουλάχιστον θα ήταν καλό να χρησιμοποιούνται τοπικά φυτα που δεν χρειάζονται τόση φροντίδα και όχι υπερευαίσθητο γκαζόν. Χώρια που όλο το χρόνο εκτός του καλοκαιριού η αγριάδα είναι πανέμορφη, ειδικά αυτήν τη περιοδο που είναι γεμάτη λουλούδια κάθε χρώματος.
 

·
Registered
Joined
·
605 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Πάντως είναι too much για μια πόλη σαν το Άργος.θα προτιμούσα κάτι ποιο απλό. Βέβαια απ το τίποτα από καλύτερα να γίνει κάτι, γιατί όπως είναι σήμερα είναι σκέτη απελπισία.
 

·
Registered
Joined
·
9,957 Posts
ΟΚ, έχει ορισμένα στοιχεία ενδεχομένως "υπερβολικά" όμως μια χαρά. Δυστυχώς αυτό με τα συντριβάνια και γενικά με το υδάτινο στοιχείο (υπάρχει αρκετό απ'οτι είδα) είναι όντως προβληματικό. Και λέω "δυστυχώς" γιατί θεωρώ ότι είναι από τα ενδιαφέροντα και όμορφα θέματα σε δημόσιους χώρους. Εύχομαι να υπήρχε άλλη νοοτροπία στη χώρα μας.
Μακάρι να γίνει, θα αλλάξει πραγματικά η εικόνα της πόλης.
 

·
Moderator
Κορωνο-πρόσφυγας
Joined
·
14,393 Posts
@ notiskas
Μην υποτιμάς το πρόβλημα των βανδαλισμών στην επαρχία.
Λόγω του μικρού μεγέθους, είναι και πιο εμφανές...

Ο Μπομπότης, δεν είναι αυτός που είχε παρουσιάσει πρόταση και για το Βενιζέλος?

Όσον αφορά την πρόταση, έχω την υποψία, πως τα σκίαστρα έχουν εν μέρει σκοπό να αποτρέψουν τον κακό αχταρμά των τεντών και ομπρελών των εκάστοτε καταστηματαρχών. Μακάρι να πετύχει.
Κατά τα άλλα, αυτό το μακρύ υδάτινο στοιχείο (που αρχικά νόμιζ πως ήταν ποτάμι :lol:) δεν ξέρω κατά πόσο θα "αγκαλιαστεί" από τους πεζούς. Μου φαίνεται πως κόβει τις κινήσεις και μάλλον θα σπάει τα νεύρα αυτών που θα πρέπει να κανουν ολόκληρη διαδρομή για πάνε λίγα μέτρα πιο πέρα.
 

·
Moderator
Κορωνο-πρόσφυγας
Joined
·
14,393 Posts
Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου του Άργους

Ανάδοχος του έργου είναι η Κ/Ξ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕΒΕ-ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε με έκπτωση 46,09%. Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ 2007-2013, «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Πελοποννήσου» με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 6.664.140,00 Ευρώ. Δώδεκα εταιρείες απ όλη την Ελλάδα πήραν μέρος στον διεθνή διαγωνισμό επιλογής του αναδόχου για την κατασκευή του έργου.
Έκπτωση 46,09%.... δύσκολα...

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 6 Φλεβάρη 2015 και η διάρκεια του εργου έχει οριστει σε 240 μέρες δηλαδή περίπου 8 μηνες. Η ολοκλήρωση τοποθετείται στις αρχες του Αυγούστου 2015.
Έχει κανείς υπόψη νεότερα για αυτό το έργο?
 

·
Moderator
Κορωνο-πρόσφυγας
Joined
·
14,393 Posts
Βρήκα αυτό

Διακοπή εργασιών για το έργο της Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου του Άργους

Πηγή: http://www.greek-inews.gr/2015/04/d...torikou-kentrou-tou-argous.html#ixzz3nXC4v6jc

Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών μετά την ενημέρωση που έκανε επί του θέματος το βράδυ της Δευτέρας 27/4 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άργους Μυκηνών, διευκρίνισε στα τοπικά μέσα πως θεωρεί την διακοπή των εργασιών προσωρινή και ζήτησε από την κυβέρνηση να καταβάλλει άμεσα τα χρήματα του ΕΣΠΑ ώστε να προχωρήσει το έργο που οι αρμόδιοι υπουργοί και η διαχειριστική αρχή της περιϕέρειας έχουν εγκρίνει την έναρξη του, με την υπογραϕή τους.

Το έργο της Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου του Άργους χρηματοδοτείται αποκλειστικά από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κυβέρνηση υποχρεούται να τα διαθέσει για την ολοκλήρωση των έργων που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τους πολίτες.
και αυτό

Ξαναπαίρνει μπρος η ανάπλαση στο Άργος

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας ασχολήθηκε προσωπικά με το θέμα τις τελευταίες ημέρες και είναι καθησυχαστικός σε ότι αφορά την καταβολή των χρημάτων και την συνέχιση του έργου, αν και παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς, πως ο λόγος για το πάγωμα των πληρωμών του ΕΣΠΑ έχει να κάνει με το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας, για το οποίο αποδίδει ευθύνες στους εκβιασμούς των δανειστών. Ωστόσο δεν λείπουν και τα "καρφιά" για την στάση των υπευθύνων.


Ψάχνοντας βρήκα και ένα άρθρο από την εφημερίδα ΑΥΓΗ, κατά της ανάπλασης. :|

Παραλογισμός "ανάπλασης" στο κέντρο του Άργους

Προωθητής του "έργου" υπήρξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που στήριξε αναφανδόν σχετική πρόταση του δήμου, και η χρηματοδότηση, με το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ, γίνεται από το ΕΣΠΑ. Τεχνικό γραφείο της Αθήνας εκπόνησε σχετική μελέτη και την έθεσε στο Διαδίκτυο: πρόκειται για φωτογράφηση μακέτας κατασκευασμένης επί τούτοις και με ελάχιστες επεξηγήσεις, τόσο για τον αποχρώντα λόγο όσο και για το σε ποια επιστημονικά στοιχεία και μετρήσεις στηρίχθηκε η πρόταση. Σύμφωνα με αυτήν, το κεντρικό άλσος της πόλης, το οποίο δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, ξεριζώνεται, και στη θέση δημιουργείται... λίμνη, η οποία θα "εκβάλλει" προς το σημερινό μουσείο του Άργους. Στοιχεία δομικά του κέντρου της πόλης αφαιρούνται, ενώ δεν αιτιολογείται γιατί ακριβώς μια ανάπλαση, ήπια και λογική, με πρωτοποριακή πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης, που πραγματοποιήθηκε πριν από 25 χρόνια, τώρα πρέπει να καταργηθεί.
Και το γενικότερου ενδιαφέροντος ερώτημα: είναι δυνατό, στη σημερινή ασφυκτική οικονομική κατάσταση, το κράτος να παραμένει αδιάφορο εμπρός σε τέτοια "έργα", που μόνο παραλογισμό και μεγαλομανία μαρτυρούν και σε καμία σχέση με τη μορφή και την ιστορική φυσιογνωμία των πόλεων; Είναι ώρα να ασκηθεί σαρωτικός έλεγχος και απένταξη "έργων" που όχι μόνο είναι παντελώς άχρηστα, αλλά και βλαπτικά. Από την άποψη αυτή, μόνο έκπληξη προκάλεσε η παρέμβαση του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Κοδέλα ότι... "είναι δεδομένη η ανάγκη αποπεράτωσης του έργου, άσχετα με το πώς ο καθένας το κρίνει"...
 

·
Registered
Joined
·
7,877 Posts
Είναι παλιές οι δημοσιεύσεις, προ δημοψηφίσματος και διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως ο Κοδέλας, αν και πανελληνίως άγνωστος, ήταν από τις πρώτες και ηχηρότερες (μετά από Κωνσταντοπούλου και Λαφαζάνη - Στρατούλη - Λαπαβίτσα προφανώς) αποχωρήσεις από το μνημονιακό στρατόπεδο το καλοκαίρι. Δεν ξέρω αν έχει κάποια σχέση με το παραπάνω, και την σαφή στόχευσή του από το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.
 

·
Registered
Joined
·
7,877 Posts
Πόσο λάθος τα κάνουμε τα πράγματα... Ο δήμος θα έπρεπε να διαθέσει ένα μικρό πρόσθετο κονδύλι, με το οποίο να έκανε παρεμβάσεις στις προσόψεις όλων των επί της πλατείας κτιρίων. Να ανέθετε στον αρχιτέκτονα του έργου μια μελέτη για τις προσόψεις (π.χ. χρώμα στο οποίο θα βάφονταν, τυχόν μικρές προσθήκες (π.χ. περσίδες ή αλλαγή υαλοπετασμάτων στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών) ώστε να αποκτήσει όλη η πλατεία μια εικόνα ενός ενιαίου συνόλου. Και να έδινε και κίνητρα για αξιοποίηση των ταρατσών. Νομίζω ότι τα λεφτά δεν θα ήταν πολλά και σαφώς θα έπιαναν τόπο.
 
1 - 17 of 17 Posts
Top