Skyscraper City Forum banner
1 - 13 of 13 Posts

·
Registered
Joined
·
801 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Παίδες, έπεσε σήμερα το μάτι μου σε ένα άρθρο για ανάπλαση στον Κηφισό... αλλά δεν πρόλαβα να το διαβάσω όλο... γνωρίζετε κάτι; Πρώτα απ'όλα πρόκειται για ανάπλαση επικείμενη ή για ανάπλαση που κάαααποιος πρότεινε κάααααποτε να γίνει αααααααν τον ακούσουν; Έχει κανείς παραπάνω λεπτομέρειες;
 

·
Registered
Joined
·
1,387 Posts
Μελέτη για την ανάπλαση του Κηφισού


Κηφισός, το μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής, που αντί να το αγκαλιάσουμε ως δώρο ζωής για έναν πολύπαθο τόπο και να το αξιοποιήσουμε για το καλό των κατοίκων, εμείς το θάψαμε κάτω από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε απόβλητα, σκουπίδια και μπάζα, συνεχίζουμε να αφήνουμε στις όχθες του παράνομα παραπήγματα, που θέλουν να λέγονται βιοτεχνίες και περιμένουμε καρτερικά την επόμενη φορά που πρώτη είδηση θα είναι τα πλημμυρισμένα σπίτια λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αλλά, εμείς φαίνεται πως παραδειγματιζόμαστε επιλεκτικά από άλλες χώρες για πολλά θέματα. Βέβαια αυτό δεν είναι κακό, εξαρτάται όμως από το τι επιλογές κάνουμε! Άλλες πόλεις, όπως η Πράγα για παράδειγμα, έχουν διαμορφωθεί όλο αυτά τα χρόνια στα μέτρα του ποταμού που τις διασχίζει και γι’ αυτές ο ποταμός αποτελεί στολίδι, αναπόσπαστο στοιχείο τους, πόλο έλξης τουριστών και φυσικά ανάσα ζωής για τους κατοίκους. Εμείς προτιμήσαμε να φέρουμε τον ποταμό Κηφισό στα μέτρα μας.

Μια ομάδα μελών του BGS (BRITISH GRADUATES SOCIETY) με επικεφαλή τον πολεοδόμο – αρχιτέκτονα Βασίλη Ζώτο, ξεκίνησε το 2007 μια μελέτη για την ανάπλαση του Κηφισού, προτείνοντας τρόπους για να μεταμορφωθεί σε ένα περιβαλλοντικό πάρκο δεκάδων χιλιομέτρων και να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό τόσο στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών, αλλά και των κατοίκων περιοχών όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, όσο και στην βελτίωση των κλιματικών συνθηκών μιας επιβαρυμένης πόλης, όπως η Αθήνα. Η μελέτη χωρίζει τον Κηφισό σε τρεις ζώνες, με την πρώτη να ξεκινά από το ύψος της Νέας Κηφισιάς και να αφορά στο βόρειο τμήμα του ποταμού, που έχει υποστεί και τη μικρότερη ως τώρα παρέμβαση από πλευράς κατασκευών. Συνεχίζει με τη δεύτερη ζώνη που ξεκινά από το ύψος της Αττικής Οδού και φθάνει ως το Αιγάλεω και περιλαμβάνει περιοχές που κατοικούνται και τέλος ακολουθεί η τρίτη ζώνη μέχρι τις εκβολές του, όπου ο Κηφισός έχει σκεπαστεί από τον αυτοκινητόδρομο. Σύμφωνα με την μελέτη, μέρος της οποίας μπορείτε να διαβάσετε στο αρχείο που θα βρείτε στη συνέχεια, προβλέπονται μεταξύ άλλων, έργα για την ορθή διαχείριση του νερού, ποδηλατόδρομοι, δίκτυο πεζοδρόμων, δενδροφυτεύσεις, ανάπλαση χώρων για περιπάτους, ράμπες που θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να πλησιάζουν τις όχθες. Για το κλειστό μέρος του ποταμού, προβλέπονται μεταξύ άλλων, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων, εικαστικών δρώμενων, αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ενημερωθείτε για τη μελέτη ανάπλασης του Κηφισού, μέσα από ένα κατατοπιστικό pdf αρχείο, κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Παρακολουθήστε την τηλεφωνική συνέντευξη του κου Ζώτου, κατά την οποία περιγράφει τη μελέτη για την οποία έχουν δουλέψει ο ίδιος και η ομάδα του αφιλοκερδώς και προσέξτε λίγο πριν το τέλος της, τι αναφέρει για τους φορείς της χώρας και τη σημασία που δίνουν. Δεν θα μπορούσε να το θέσει καλύτερα, κατά τη γνώμη μου!

Τα μέλη της ομάδας και ο κος Ζώτος δούλεψαν και συνεχίζουν να δουλεύουν εθελοντικά για την μελέτη και τους αξίζει τουλάχιστον ένα ευχαριστώ για την πρωτοβουλία, τον χρόνο και την ψυχή που διαθέτουν και καταθέτουν για όλους μας. Το λιγότερο που μπορώ να κάνω, είναι να γράψω γι’ αυτή και να συμβάλλω στη διάδοσή της, μήπως και κάποια μέρα, κάποιοι πάρουν την πολιτική ευθύνη να κάνουν πράξη ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, που θα αλλάξει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αττικής.
http://www.spicylife.gr/content/μελέτη-για-την-ανάπλαση-του-κηφισού
 

·
Registered
Joined
·
1,387 Posts
Η αναπλαση του Κηφισου - του ποταμου της Αθήνας

Μια ομαδα μελων του «Συνδεσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων» (British Graduates Society - BGS) εχει επεξεργασθει ενα σχεδιο για την αναπλαση - και σωτηρια - του Κηφισου

Πηραμε και δημοσιευουμε το ακολουθο Letter from Athens to Berlin:

Είμαστε ο «Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων» για όλη την Ελλάδα με έδρα την Αθήνα. Αν ρίξετε μια ματιά στο website: www.bgs.gr θα πάρετε μια μικρή ιδέα ως προς το τι έχουμε κάνει και τι κάνουμε τώρα.

Μία πρόσφατη προσπάθεια του BGS είναι η μελέτη για τον Κηφισό ποταμό (περιβαλλοντική ανάλυση και προτάσεις για την ανάπλαση του ποταμού). Ο σημερινός άχαρος και βρόμικος Κηφισός θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα επίμηκες Μητροπολιτικό πάρκο για την μεγάλη μας πόλη και σε ένα κλιματιστικό διάδρομο και να παίξει σημαντικό ρόλο στην «αντίστασή" μας
στις κλιματικές αλλαγές.

Αυτό που εμφανίζετε στο website είναι μόνο μια μικρή περίληψη της μελέτης η οποία έχει γίνει αποκλειστικά με εθελοντική εργασία από μια ομάδα αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων που περιβάλετε από αρκετές άλλες επιστημονικές ειδικότητες συμβούλων, όλοι μέλη του BGS.

Αν νομίζετε ότι αυτό θα είναι καλό για την ταλαιπωρημένη και παραμελημένη Αθήνα μας, δημοσιεύστε την μελέτη όσο και όπου μπορείτε, ώστε να την μάθει και να την υποστηρίξει όσο πιο πολύ κόσμος…και που ξέρουμε κάποτε ίσως... ξυπνήσει και η ηγεσία της χώρας μας και βάλει
μπροστά να κάνει κάτι για να βελτιώσουμε το περιβάλλον της χώρας μας και φυσικά και την εικόνα της προς τα έξω.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Βασίλης Ζώτος
Καθηγητής Αρχιτέκτων & Πολεοδόμος

Για τις δραστηριοτητες του «Συνδεσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων» και ιδιαιτερα για την μελέτη της ομάδας αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων για τον Κηφισό ποταμό εγραψε ο Σπύρος Κάραλης στην "Καθημερινη" της 15.04.2007

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100024_15/04/2007_223429

Μπορειτε επισης να ακουσετε μια συνεντευξη με τον καθηγητη Βασιλη Ζωτου για τον Κηφισο της 28 Απριλιου 2009 στο Youtube
http://www.youtube.com/watch?v=JrZyEHnt7bw&eurl=http://www.tvxs.gr/v10447&feature=player_embedded

Απο δε το OTENET Portal της 13.04.2009 εχουμε δανειστει το ακολουθο κειμενο.

Μια oμάδα αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων, με την συμμετοχή ειδικών συμβούλων, ξεκίνησε από το 2007 και έκτοτε συνεχίζει να εργάζεται, με εθελοντική προσφορά, με μία μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει περιβαλλοντική ανάλυση και προτάσεις για την ανάπλαση του Κηφισού ποταμού. Η ομάδα των αρχιτεκτόνων αποτελείται από τους Δημήτρη Σοφό, Ναταλία Κοκοτού, James Hall και Κλαίρη Ξενοφώντος όλοι τους μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (British Graduates Society - BGS) με συντονιστή τον Βασίλη Ζώτο, αρχιτέκτονα-πολεοδόμο και πρόεδρο του BGS.

Μέχρι σήμερα η μελέτη έλαβε μεγάλη δημοσιότητα από την 'Καθημερινή' και το 'ΣΚΑΙ' (ραδιόφωνο και τηλεόραση) αλλά και από πάρα πολλές άλλες εφημερίδες και περιοδικά, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Επίσης οι μελετητές έλαβαν πολλά γράμματα από ξένους οργανισμούς, πανεπιστημιακούς δασκάλους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, κλπ (έχοντας δει την μικρή περίληψη της μελέτης που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του BGS: www.bgs.gr Kifissos."the Athens river") από αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από μακρινές χώρες όπως η Νότια Κορέα, με πολύ ενθαρρυντικές παρατηρήσεις και σχόλια.

Για τον Βασίλη Ζώτο (δεξια φωτογραφια, απο αριστερα: Ναταλία Κοκοτού, Βασίλης Ζώτος, Κλαίρη Ξενοφώντος και Δημήτρης Σοφός) η πρόκληση για την ανάπλαση του Κηφισού ποταμού ήρθε σαν μία φυσική συνεχεία μίας καριέρας όπου η ανάπλαση αστικών ποταμών έχει αφήσει ένα δυνατό σημάδι στην επαγγελματική του ζωή. Ξεκίνησε αρχικά στα μέσα της δεκαετίας του 1960 με τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τον ποταμό Τάμεση στο Λονδίνο (ειδικότερα: πως αλλάζει ο ρόλος του ποταμού σε μία πόλη που αλλάζει). Η διατριβή είχε βραβευτεί και είχαν τότε πει στο Λονδίνο ότι «. χρειάστηκε ένας Έλληνας για να μας δείξει τι θα πρέπει να κάνουμε με τον Τάμεση.»

Δεν ήταν τόσο θέμα πρότασης ανάπλασης, γιατί αυτό ακολούθησε μετά, όσο ήταν η αλλαγή της νοοτροπίας σχετικά με το τι θα πρέπει να γίνει στις παραποτάμιες ζώνες και ποιος θα έχει την αρμοδιότητα ελέγχου για τον ποταμό, δηλαδή ένας Φορέας που θα έχει αρμοδιότητα για οικοδομικές άδειες, για τον καθαρισμό . για τα πάντα ώστε να μπορεί να ελέγχει τον σημαντικό αυτό πνεύμονα της πόλης.

Αξίζει να δούμε τι έχει γίνει σε παρόμοιες περιοχές στο διεθνή χώρο. Μερικές από τις πόλεις που έχουν υλοποιήσει μεγάλες και επιτυχημένες προσπάθειες για την ανάπλαση των αστικών «υδάτινων δρόμων» τους και τους έχουν μετατρέψει από σκουπιδότοπους και κυκλοφοριακές αρτηρίες σε πόλους έλξης και αστικής υπερηφάνειας, είναι: Manchester, Birmingham, Πράγα, Βερολίνο.

Αυτό όμως που είναι αξιοθαύμαστο είναι ο ποταμός Τσέον γκι ετσόν στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα, όπου με την αστικοποίηση και τη βιομηχανοποίηση στις αρχές του 1970 είχαν καλύψει τον ποταμό αυτό και είχε γίνει οδική αρτηρία η οποία αργότερα, το 1980, έγινε υπερυψωμένη λεωφόρος, όπως στην Αθήνα κάναμε κι εμείς το 1995-2000 στον Κηφισό.

Ο ποταμός αυτός της Σεούλ υποβαθμίσθηκε και με απόβλητα κλπ. Τελικά το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και δημιουργήθηκε ένα κίνημα πολιτών για την αποκατάστασή του. Αυτό αποτέλεσε ένα κεντρικό ζήτημα στις δημοτικές εκλογές της πόλης το 2002 όπου ένας από τους υποψήφιους Δημάρχους το πρότεινε ως βασικό άξονα του προεκλογικού του αγώνα. Αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει τις εκλογές και σα Δήμαρχος πλέον με την εντολή που είχε πάρει, προχώρησε και μέσα σε δύο χρόνια το γκρέμισμα της λεωφόρου και η ανάπλαση του ποταμού έγιναν πραγματικότητα.

Ο ποταμός ξαναδόθηκε στην πόλη και το επίπεδο του περιβάλλοντος και της διαβίωσης των κατοίκων ανέβηκε αρκετά ψηλά, όπως ανέβηκαν κατακόρυφα και οι αξίες γης στις όχθες του ποταμού και σε αρκετό βάθος. Αυτό δείχνει ότι η περιβαλλοντική αναβάθμιση εκτιμάται και αποφέρει και κέρδη, κάτι το οποίο ίσως στον τόπο μας δεν το έχουμε καταλάβει. Αυτό μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση του Κηφισού, ιδιαίτερα των αστικών περιοχών όπως π.χ. η περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας.

ΣΤΟΧΟΙ

Σκοπός της μελέτης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η δημιουργία πλαισίου για την αποκατάσταση του ποταμού και την ανάπλαση των παραποτάμιων περιοχών. Η πρόταση αναπτύσσεται σε δύο μέρη. Αρχικά έγινε μια περιβαλλοντική ανάλυση όλου του Κηφισού όπου εξετάζονται περιοχές καθ' όλο το μήκος του ποταμού και εντοπίζονται ζώνες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μοναδικά προβλήματα. Ως στρατηγική αντιμετώπισης καθορίζονται τρεις χαρακτηριστικές περιοχές:

Περιοχή Α, εντός της υφιστάμενης ζώνης προστασίας του ποταμού. Αυτό το τμήμα, που είναι σε φυσική μορφή, μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς σα φυσικό δρυμό. Η περιοχή αυτή παρ' όλα τα γνωστά προβλήματα δεν έχει μεγάλες καταστροφές. Μπορούν να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις και φύτευση δέντρων, όπου χρειάζεται.

Περιοχή Β που περνάει μέσα στον αστικό ιστό (στις περιοχές Νέα Φιλαδέλφεια, Αγ. Ανάργυροι, Περιστέρι) Αυτό το τμήμα έχει μελετηθεί σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Περιλαμβάνεται το τμήμα της
Νέας Φιλαδέλφειας στο οποίο προτείνετε ανάπλαση. Και προβλέπετε δημιουργία αστικών πάρκων, με πόλους πρασίνου, ανοιχτούς χώρους, υπαίθρια αναψυχή, διαμόρφωση του ποταμού, σύνδεση με το κατοικημένο περιβάλλον κ.ά. Αυτό φυσικά θα καθορίσει μια βιώσιμη ανάπτυξη και μια βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των παραποτάμιων περιοχών. Γίνεται ένταξη του ποταμού στον αστικό ιστό με διαβάσεις πεζών, γέφυρες, σκάλες, ράμπες προς το νερό και ειδικό φωτισμό με χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Περιοχή Γ αφορά το τμήμα του ποταμού που δυστυχώς βρίσκεται κάτω από την υπερυψωμένη λεωφόρο Κηφισού. Εκεί προτείνετε να γίνει μια πλατφόρμα για δραστηριότητες ώστε ο ποταμός να ενώνει, αντί να χωρίζει, τις εκατέρωθεν περιοχές. Θα μπορούσαν να γίνουν εκεί υπαίθρια αγορά, πάρκο για αθλητικά δρώμενα, υπαίθρια γλυπτοθήκη και εκθεσιακοί χώροι ή χώροι εκδηλώσεων κ.ά.

Το δεύτερο μέρος της μελέτης επικεντρώνεται στην περιοχή Κόκκινος Μύλος στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η επιλογή της οφείλεται στο ότι είναι εκτός της καθορισμένης ζώνης προστασίας, μία παραμελημένη ζώνη πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό. Μετά από μία πλήρη ανάλυση του τοπίου και καταγραφή των αναγκών του, η πρόταση για την ανάπλαση του ποταμού ενώ απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι, μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες παραποτάμιες περιοχές ανάλογων περιπτώσεων. Βασικοί στόχοι της πρότασης είναι οι παρακάτω:

Να γίνει ο Κηφισός ένα επίμηκες μητροπολιτικό πάρκο και συγχρόνως να αποτελέσει ένα διάδρομο κλιματισμού για την Αθήνα. Αυτό είναι σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ δημιουργία παραποτάμιου υπερτοπικού πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου καθ΄όλο το μήκος του Κηφισού και σύνδεση με τον προτεινόμενο παραλιακό ποδηλατοδρόμο Ν.Φαλήρου - Βάρκιζας δημιουργία παραποτάμιου μονοπατιού καθ' όλο το μήκος του Κηφισού βελτίωση πρόσβασης ποταμού βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των παραποτάμιων περιοχών.

Σύνδεση με το κατοικημένο περιβάλλον και ένταξη στον αστικό ιστό (διάβαση πεζών, γέφυρες, σκάλες, ράμπες) δημιουργία πόλων πρασίνου υπαίθριας αναψυχής εναλλακτικές αθλητικές και πολιτιστικές λειτουργίες φωτισμός με τη χρήση εναλλακτικής ενέργειας ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων και φορέων της περιοχής μέσω εκθέσεων και εκδηλώσεων για θέματα περιβαλλοντολογικά και οικολογικά μείωση ηχορύπανσης από παρακείμενες οδούς (ιδιαίτερα Εθνική οδός) πυκνή φύτευση.

Πηγή: OTENET Portal 13.04.2009


http://www.berlin-athen.eu/index.ph...]=1128&tx_ttnews[backPid]=78&cHash=565897b7cd
 

·
Registered
Joined
·
1,387 Posts
Πρώτα απ'όλα πρόκειται για ανάπλαση επικείμενη ή για ανάπλαση που κάαααποιος πρότεινε κάααααποτε να γίνει αααααααν τον ακούσουν; Έχει κανείς παραπάνω λεπτομέρειες;
Mhn exeis megales prosdokies,apla mia protash spoudaston einai.

Poly 8etikh omos,kai kamia fora tetoies protaseis exoun kai apotelesma.

Makari,8a htan poly kalo.
 

·
Registered
Joined
·
801 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Μακάρι να βρεθεί τρόπος να αποκτήσει η Αθήνα ένα όμορφο ποτάμι.... Να γίνει μια σωστή και πλήρης δουλειά και να υπάρχει μια γαλάζια-πράσινη γραμμή που να διασχίζει το χάρτη της πόλης, χωρίς να εμποδίζει τις μετακινήσεις αλλά και ακόμη περισσότερο χωρίς οι... μετακινήσεις να το εμποδίζουν!

Ίσως ο μόνος, και εννοώ ο ΜΟΝΟΣ, τρόπος να είναι αυτός της Σεούλ: να γίνει ένα μεγάλο κίνημα πολιτών που να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ την ανάπλαση του ποταμού. Τότε ίσως να γίνει κάτι! :)
 

·
Registered
Joined
·
4,302 Posts
Φωνάζαμε τόσα χρόνια να γίνει δρόμος πάνω απο το ποτάμι για να μην μπλέκουμε στην κίνηση και τώρα που έγινε δεν μας αρέσει?

Εντάξει μην τα μηδενίζουμε όλα. Και γω θα ήθελα τον κηφισό όπως στην μακέτα. Με ωραίες γέφυρες. Άλλωστε ζηλεύω και τον σηκουάνα και τον τάμεση. Μου αρέσουν τα ποτάμια που διασχίζουν τις πόλεις. Έστω λοιπον αν και ο κηφισός είναι μικρός σε πλάτος θα ήταν ωραίος όπως στο σχέδιο.

Αλλα δεν μπορεί τώρα να γκρεμιστεί ολόκληρος δρόμος που κάναμε αμαν για να τον δούμε. Θυμάστε το πήξιμο στην κινηση πριν κατασκευαστεί ο δρόμος πανω απο το ποτάμι? :nuts:

Δεν έπρεπε να γίνει απο την αρχή ο δρόμος πανω απο το ποτάμι. Αλλα αλήθεια...
Έτσι όπως έχτισαν παντού πολυκατοικίες αυτός ο δρόμος απο που αλλού θα μπορούσε να περάσει? Απο πουθενά. Δυστυχώς...
 

·
Registered
Joined
·
801 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Μα γι αυτό τόνισα το "σωστή και πλήρης δουλειά"! :) Μακάρι να υπάρχει τρόπος να κάνουν αλλιώς τον δρόμο (άλλωστε μεταξύ μας δεν πρόκειται και για κανένα αριστουργηματικό έργο από πλευράς ποιότητας, τα μαύρα του τα χάλια έχει σε σχέση με αττική οδό κλπ), αν όμως όχι, τουλάχιστον να αναζωογονηθεί το ποτάμι ΩΣ εκεί.

Γενικώς οι εύκολες κουβέντες έχουν ακριβώς αυτό το κακό: είναι εύκολες. Ίσως όντως να ΜΗΝ πρέπει να φύγει από εκεί ο δρόμος. Απλώς θα χαιρόμουν να ακούσω μια σοβαρή ομάδα να βγει και να μελετήσει το θέμα και να καταλήξει εάν και πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. :) Προφανώς ατάκες τύπου "να ρίξουνε το δρόμο, βαρεθήκαμε το τσιμέντο και την άσφαλτο" είναι βλακώδεις ;)
 

·
Registered
Joined
·
2,739 Posts
Καταπληκτική δουλειά...Θα άλλαζε την Αθήνα ριζικά! Όσο για το δρόμο? Να τον ρίξουν και να τον χτίσουν 100 μέτρα παραδίπλα. Με τις κατάλληλες απαλλοτριώσεις. Για τα έξοδα, ας βρουν εταιρείες που θα τα καλύψουν, έστω εν μέρει, με ανταλλάγματα...π.χ απαλλαγές, αυξημένους συντελεστές δόμησης (καθ'ύψος!!!), παραχώρηση εκτάσεων για ανοικοδόμηση...:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
4,302 Posts
Καταπληκτική δουλειά...Θα άλλαζε την Αθήνα ριζικά! Όσο για το δρόμο? Να τον ρίξουν και να τον χτίσουν 100 μέτρα παραδίπλα. Με τις κατάλληλες απαλλοτριώσεις. Για τα έξοδα, ας βρουν εταιρείες που θα τα καλύψουν, έστω εν μέρει, με ανταλλάγματα...π.χ απαλλαγές, αυξημένους συντελεστές δόμησης (καθ'ύψος!!!), παραχώρηση εκτάσεων για ανοικοδόμηση...:cheers:
Κατα μήκος του Κηφισού έχει εκατοντάδες πολυκατοικίες.
Ποιος θα πληρώσει τους δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που μένουν σε αυτές για να μετακομίσουν αλλού?
Μιλάμε για πολλάαααααααααααααα εκατομμύρια ευρώ. Δεν γίνεται με τίποτα.

Και μην ξεχνάμε οτι το καλοκαίρι ο Κηφισός δεν έχει νερό. Εκτός και αν στα σχέδια με κάποιο τρόπο το γέμιζαν με νερό.
 

·
Registered
Joined
·
2,739 Posts
Εξατοντάδες πολυκατοικίες ακριβώς δε θα το έλεγα...πάντως είναι σίγουρα πολύ πιο ρεαλιστικό από τις...κατεδαφίσεις τετραγώνων σε κεντρικές συνοικίες που έλεγε ο ανόητος δήμαρχός μας...:nuts:

Θα έπρεπε να βρεθεί μια φόρμουλα να γίνει κυρίως με ιδιωτικά κεφάλαια. Να σου πω μιαν ιδέα? Εταιρίες να χτίσουν μερικές αραιές 30όροφες πολυκατοικίες στο Ελληνικό (σιγά, ακούει ο σύντροφος Αλέξης :clown: και ο μεγαλοκατασκευαστής μπαμπάς του) και να υποχρεωθούν να παραχωρήσουν εκεί ιδιοκτησίες σε όσους απαλλοτριωθούν τα σπίτια τους...Γιατί να το κάνουν αυτό οι εταιρίες? Γιατί, αν συμφωνήσουν να το κάνουν, τα οικόπεδα στο Ελληνικό θα τους τα ΧΑΡΙΣΕΙ το κράτος (στο οποίο ήδη ανήκουν, οπότε κόστος μηδέν). Και να πουλήσει και μερικά ακόμα οικόπεδα για να χτιστούν 40 όροφα για γραφεία ώστε να βγάλει και κέρδος...περισσεύουν ακόμα χιλιάδες στρέματα στο Ελληνικό για πράσινο...και φτιάχνεται κι ο Κηφισός.

Οσο για τα νερά...είναι θέμα διαχείρισης. Αν κρατιέται η κοίτη καθαρή και στραφεί εκεί η απορροή και μικρότερων ρεμάτων, μια χαρά θα είναι.

Έχεις δει το ποτάμι που περνάει από Περισσό/Νέα Ιωνία και εξαφανίζεται κοντά στην Αχαρνών? Ξεχνώ το ονομά του τώρα. Μια φορά περπάτησα από εκεί και τα σπιτια, και τα παλιά και οι πολυκατοικίες, που βρίσκονται εκατέρωθεν βρίσκονται κυριολεκτικά σε ένα ειδυλιακό τοπίο. Νερά, ψηλά δέντρα... Τι κρίμα να είναι τόσο σπάνιο αυτό στην Αθήνα!
 

·
Registered
Joined
·
298 Posts
Εξατοντάδες πολυκατοικίες ακριβώς δε θα το έλεγα...πάντως είναι σίγουρα πολύ πιο ρεαλιστικό από τις...κατεδαφίσεις τετραγώνων σε κεντρικές συνοικίες που έλεγε ο ανόητος δήμαρχός μας...:nuts:

Θα έπρεπε να βρεθεί μια φόρμουλα να γίνει κυρίως με ιδιωτικά κεφάλαια. Να σου πω μιαν ιδέα? Εταιρίες να χτίσουν μερικές αραιές 30όροφες πολυκατοικίες στο Ελληνικό (σιγά, ακούει ο σύντροφος Αλέξης :clown: και ο μεγαλοκατασκευαστής μπαμπάς του) και να υποχρεωθούν να παραχωρήσουν εκεί ιδιοκτησίες σε όσους απαλλοτριωθούν τα σπίτια τους...Γιατί να το κάνουν αυτό οι εταιρίες? Γιατί, αν συμφωνήσουν να το κάνουν, τα οικόπεδα στο Ελληνικό θα τους τα ΧΑΡΙΣΕΙ το κράτος (στο οποίο ήδη ανήκουν, οπότε κόστος μηδέν). Και να πουλήσει και μερικά ακόμα οικόπεδα για να χτιστούν 40 όροφα για γραφεία ώστε να βγάλει και κέρδος...περισσεύουν ακόμα χιλιάδες στρέματα στο Ελληνικό για πράσινο...και φτιάχνεται κι ο Κηφισός.

Οσο για τα νερά...είναι θέμα διαχείρισης. Αν κρατιέται η κοίτη καθαρή και στραφεί εκεί η απορροή και μικρότερων ρεμάτων, μια χαρά θα είναι.

Έχεις δει το ποτάμι που περνάει από Περισσό/Νέα Ιωνία και εξαφανίζεται κοντά στην Αχαρνών? Ξεχνώ το ονομά του τώρα. Μια φορά περπάτησα από εκεί και τα σπιτια, και τα παλιά και οι πολυκατοικίες, που βρίσκονται εκατέρωθεν βρίσκονται κυριολεκτικά σε ένα ειδυλιακό τοπίο. Νερά, ψηλά δέντρα... Τι κρίμα να είναι τόσο σπάνιο αυτό στην Αθήνα!
...Ποδονίφτης λέγεται:)
 
1 - 13 of 13 Posts
Top