SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 163 Posts

·
(Day)dreaming...
Joined
·
2,814 Posts
Discussion Starter · #1 ·


Καλησπέρα. Μολονότι και το forum μας τείνει να μετατραπεί και επισήμως σε δεξαμενή κοινωνικοπολιτικών απόψεων (όχι αδικαιολόγητα, σίγουρα), παρά σε διαδικτυακό τόπο για τα αστικά θέματα, αποφάσισα να κάνω ένα ακόμα αφιέρωμα φωτογραφικό, σαν εκείνο της Χαριλάου.

Σκοπός μου είναι να παρουσιάσω, σε 500 και βάλε φωτό τον αστικό εξοπλισμό της Θεσσαλονίκης. Παγκάκια, παρτέρια, συντριβάνια, γλυπτά, αγάλματα, φωτιστικά, βρύσες, παρκόμετρα, ταχυδρομικά κουτιά, εξοπλισμοί αθλητισμού, δάπεδα... αντικείμενα που κατά κανόνα προσπερνούμε ή απλά χρησιμοποιούμε χωρίς να δίνουμε σημασία :cheers:

Το αφιέρωμα καλύπτει, όπως είναι λογικό, κυρίως το κέντρο. Περιλαμβάνει, ωστόσο, εξοπλισμό και από άλλες περιοχές, π.χ. Καλαμαριά, που αποτελεί πρότυπο όσον αφορά τον αστικό εξοπλισμό, συγκριτικά με άλλες περιοχές.

Περιμένω, φυσικά, και τις δικές σας φωτό, προκειμένου να κάνουμε το απόλυτο thread για το θέμα! Όσοι ειδικά μένετε δυτικά ή στα περίχωρα, σπεύσατε!

Στην προσπάθεια σημαντικότατη (αν και μικρής έκτασης) ήταν και είναι, γιατί συνεχίζει, η βοήθεια των μελών του ''Άγνωστη Θεσσαλονίκη'' Πρόκειται για μία ομάδα στο facebook, παρόμοια με την ''Κάθε Σάββατο στην Αθήνα'', που περιλαμβάνει φωτογραφίες και υλικό από τη Θεσσαλονίκη, παλιότερη και σύγχρονη. Και φυσικά, του ιδρυτή της ομάδας, Κείμη Κρυωνά, με τον οποίο είχαμε και προσωπική επικοινωνία. Αυτοί με προμήθευσαν με πληροφορίες για ορισμένα αντικείμενα.

Να σημειώσω, τέλος, και τη δική μου άποψη για το θέμα: ο αστικός εξοπλισμός τη Θεσσαλονίκης δεν είναι και τόσο χάλια. Ναι, δεν είναι κάτι πρωτότυπο, ούτε κάτι ντιζαϊνάτο, συχνά ούτε καν αρκετά λειτουργικό. Τα πράγματα, παρόλα αυτά, θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα, αν, αφενός, απλά συντηρούταν σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφετέρου, αν δεν γινόταν αυτό το μπαστάρδεμα, που σε κάθε στενό βάζουν και από άλλα κολωνάκια, φωτιστικά και παγκάκια, ανάλογα με την εργολαβία.

Τέλος πάντων. Ξεκινάω το αφιέρωμα τώρα. Ελπίζω να σας αρέσει, γιατί δεν είναι και ό,τι καλύτερο να φωτογραφίζεις παγκάκια, λουλουδάκια και βρυσούλες, αλλάζοντας μάλιστα και στάση για να πετύχεις καλή λήψη. :nuts: Σε κοιτάζουν περίεργα...
 

·
(Day)dreaming...
Joined
·
2,814 Posts
Discussion Starter · #3 ·
^^ Ευχαριστώ!

Ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα να βρω με τι να αρχίσω. Μέχρι που το μάτι μου έπεσε σε αυτόν τον κάδο...Μαρίνα Καλαμαριάς. Το cult στο μεγαλείο του!
 

·
(Day)dreaming...
Joined
·
2,814 Posts
Discussion Starter · #4 ·


Συντριβάνι, πλατεία χημείου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ένα σημείο με ιδιαίτερη σημασία, λόγω των κινητοποιήσεων των φοιτητών, για το 114. Το 114 ήταν το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος και όριζε ότι η τήρηση των συνταγματικών όρων και διαδικασιών επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Σήμερα έχει αντικατασταθεί από το άρθρο 120. Τη δεκαετία του '60, όταν γίνονταν εξώφθαλμες νοθείες των εκλογικών αποτελεσμάτων και τα γνωστά κέντρα ετοίμαζαν τη συνταγματική εκτροπή και την εγκατάσταση της δικτατορίας, το 114 ήταν το έμβλημα των φοιτητικών αγώνων για δημοκρατία.

Οι διαδηλώσει ξεκινούσαν από την πλατεία Χημείου και συγκλόνιζαν τη Θεσσαλονίκη. Ο Κωνσταντίνος Τριαρίδης, καθηγητής Ιατρικής και πρωτεργάτης στις κινητοποιήσεις, που έφυγε από κοντά μας πριν από δύο περίπου εβδομάδες.
 

·
(Day)dreaming...
Joined
·
2,814 Posts
Discussion Starter · #7 ·
^^
Ναι, εντάξει... :toilet:Μιλήσαμε πιο πάνω για μπαστάρδεμα στον αστικό εξοπλισμό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από τα κολωνάκια. Πραγματικά, είναι απίστευτο πόσα στυλ, χρώματα και είδη... κολωνακίων μπορεί να συναντήσει κανείς σε αυτή την πόλη! Εδώ βλέπουμε μια σειρά από μεταλλικά κολωνάκια στη Μητροπόλεως, που, ευτυχώς, διατηρούν την ίδια γραμμή με τα αντίστοιχα καγκελάκια της Τσιμισκή.
 

·
(Day)dreaming...
Joined
·
2,814 Posts
Discussion Starter · #8 ·


Ποδηλατόδρομος Αγίου Δημητρίου: ένα από τα ελάχιστα σημεία στην πόλη όπου μπορείς άνετα να αναπτύξεις ταχύτητα, χωρίς ανησυχία για τους ΙΧήδες. Ειδικά για τα παιδιά που μένουν Τριανδρία και σπουδάζουν στο ΑΠΘ, το ποδήλατο αποτελεί μακράν την καλύτερη λύση, για τη σχολή τους, αλλά και για την πρόσβαση στο κέντρο γενικότερα.

Υ.Γ. Στα δεξιά, διακρίνετε άλλον έναν τύπο κολωνάκια!
 

·
(Day)dreaming...
Joined
·
2,814 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Και τους έχουμε τόσο παραγκωνισμένους στην Ελλάδα... δεν έχω ακούσει ποτέ ότι χρησιμοποιήθηκαν. Κρουνοί... :yes:
 

·
(Day)dreaming...
Joined
·
2,814 Posts
Discussion Starter · #11 ·
^^

Να κάνετε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η ανανέωση του αστικού εξοπλισμού με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 

·
Registered
Joined
·
10,960 Posts
^^ Προσωπικά, επειδή για την ώρα ασχολούμαι με τον παραθαλάσσιο εξοπλισμό (ξαπλώστρες, ψάθες, ομπρέλες για τον ήλιο κλπ :lol:), επιφυλάσσομαι για φωτογραφικό υλικό από Αθήνα προσεχώς. :)
 

·
(Day)dreaming...
Joined
·
2,814 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Προσωπικά, επειδή για την ώρα ασχολούμαι με τον παραθαλάσσιο εξοπλισμό (ξαπλώστρες, ψάθες, ομπρέλες για τον ήλιο κλπ ), επιφυλάσσομαι για φωτογραφικό υλικό από Αθήνα προσεχώς.
ΟΚ. :) Από πλαζ της Αττικής, να φανταστώ;


Σε καμιά βδομάδα που θα επιστρέψω Ελλάδα ετοιμαστείτε για mega-ultra-super-duper thread γεμάτο αστικό εξοπλισμό

surprise :p
:tongue: ;)
 

·
(Day)dreaming...
Joined
·
2,814 Posts
Discussion Starter · #16 ·
^^

Αν σου πω ότι, στην αρχή, διαβάζοντας το post σου, κατάλαβα ότι έκανες πράγματι έρευνα στον αστικό εξοπλισμό των πλαζ, πέριξ της Αθήνας, θα με πιστέψεις; Ό,τι να 'ναι! :nuts:
Και εδώ βλέπουμε τα καινούργια φωτιστικά, που τοποθετήθηκαν στο φρεσκοφτιαγμένο πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως. Απλά, καμπυλωτά, ωραία.

Υ.Γ. Η κοπελιά στη φωτό είναι δημοτική αστυνόμος, που ετοιμάζεται να ρίξει κλήση στους δύο κάφρους. :cheers:
 

·
Commieblocks fan
Joined
·
7,112 Posts
Χα, ωραία φώτα. Κάτι άλλο που με απασχολεί καιρό είναι τα περίπτερα. Σκεφτόμουν λοιπόν πόσο πιο γαμάτο θα ήταν όλη η πόλη της Θεσσαλονίκης (για την Αθήνα δεν το σκέφτομαι καν πια) είχε ένα σχέδιο περιπτέρου και να μη μπορεί ο περιπτεράς που θα ανοίξει ένα, να μην το κάνει όπως γουστάρει.
 

·
Thessaloniki Re-urban
Joined
·
2,474 Posts
Ειναι σατ σχεδια της αντιδημαρχιας Αστικου σχεδιασμου για ομοιομορφα περιπτερα, αλλα στην πραξη ειναι πολυ δυσκολο να γινει και δαπανηρο, παντως τα τοποθετουν οπου να ναι τα περιπτερα, εχω βαλει στο ματι εδω και καιρο ενα πανω στην Νικης κοντα στα Λαδαδικα που δεν θα επρεπε να υπαρχει αφου κυριολεκτικα δεν αφηνει ουτε μισο μετρο για να περασει ο κοσμος.
 
1 - 20 of 163 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top