SkyscraperCity banner

1 - 20 of 7123 Posts

·
Mutant and Proud
Joined
·
5,912 Posts
πρόσφατο κτήριο γραφείων από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο του Κούρκουλα και της Κοκκίνου...πιάνει ένα τετράγωνο ή καλύτερα να το λέγαμε τρίγωνο, στην είσοδο του σταθμού της Καλλιθέας...
εξαιρετικό κατα την γνώμη μου. :)
καλά αρχή λοιπόν στο athens general developments II με περισσοτερη ουσία και λιγότερη μα.....:bash:
 

·
The Jedi Will Rise Again
Joined
·
12,737 Posts
Εξαιρετικό κτίριο, όντως. Το είχα πάρει φωτογραφίες κάποτε, τότε που λόγω εργασιών ο σταθμός ήταν μια ανοικτός και μια κλειστός...
 

·
Registered
Joined
·
3,746 Posts

·
Moderator
Joined
·
279,789 Posts
πρόσφατο κτήριο γραφείων από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο του Κούρκουλα και της Κοκκίνου...πιάνει ένα τετράγωνο ή καλύτερα να το λέγαμε τρίγωνο, στην είσοδο του σταθμού της Καλλιθέας...
εξαιρετικό κατα την γνώμη μου. :)
καλά αρχή λοιπόν στο athens general developments II με περισσοτερη ουσία και λιγότερη μα.....:bash:
Γενικά πολύ ωραίο κτήριο :)
 

·
Registered
Joined
·
642 Posts
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=375681&dt=31/12/2010


Η Πατησίων αποκτά τραμ, πεζόδρομο και νέα ταυτότητα

Ποδηλατόδρομοι και μονοδρομήσεις από την Ομόνοια ως τα Ανω Πατήσια περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο αναπλάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ | Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ανάμνηση από το αρχοντικό παρελθόν η πολυκατοικία του Μεσοπολέμου στη γωνία Πατησίων και Σκαραμαγκά Τραμ στην Πατησίων, πεζόδρομος η Φυλής, μονόδρομος η Αχαρνών, πράσινο και αναπλάσεις στις πλατείες Βάθης, Βικτώριας, Αγ. Παντελεήμονα, Αττικής, Αγ. Νικολάου, Αμερικής και Κολιάτσου. Οι υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας αποκτούν χρώμα και «ανοίγουν» για να κερδίσουν ξανά τους κατοίκους τους. Οι φιλόδοξες πολεοδομικές παρεμβάσεις από το κέντρο της Αθήνας ως τα Ανω και τα Κάτω Πατήσια, τις οποίες σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα αφήσουν χώρο στο τραμ, στους πεζούς και στους ποδηλάτες. Ειδικότερα, το πρόγραμμα στρατηγικών αναπλάσεων του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και προστασίας περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ) σε πυκνοδομημένες περιοχές κατοικίας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη μονοδρόμηση της οδού Πατησίων και την απόδοση δύο λωρίδων στο τραμ, το οποίο θα φτάνει ως τα Ανω Πατήσια.

Το τραμ διέσχισε για τελευταία φορά την Πατησίων το 1953. Η ιστορική γραμμή λειτουργούσε από τη δεκαετία του 1910. Σήμερα η προτεινόμενη χάραξη διαμέσου των αξόνων Πανεπιστημίου και Πατησίων έχει στόχο τη σύνδεση του κέντρου της Αθήνας με υποβαθμισμένες γειτονιές στα βόρεια της πόλης (Κυψέλη, πλατείες Βικτωρίας και Αμερικής, Καλλιφρονά, πλ. Κολιάτσου, Αγ. Λουκά, Κυπριάδου και Αγ. Βαρβάρα). Το τραμ θα καταλαμβάνει δύο λωρίδες, ενώ οι υπόλοιπες θα μονοδρομηθούν με φορά κυκλοφορίας από τα Ανω Πατήσια προς την Ομόνοια. Το βάρος της κίνησης από το κέντρο προς τα Πατήσια θα «σηκώσουν» η ήδη επιβαρρυμένη Δροσοπούλου, αλλά και η Αχαρνών, η οποία θα μονοδρομηθεί.

Η πολεοδομική ανασυγκρότηση στις περιμετρικές γειτονιές του κέντρου θα γίνει με άξονα την Πανεπιστημίου, η οποία όπως έχει ήδη ανακοινώσει η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη από το 2014 θα λειτουργεί ως πεζόδρομος- θα επιτρέπεται μόνο η διέλευση του τραμ και των ποδηλάτων. Η νέα πρόταση η οποία επιχειρεί να δώσει νέα πνοή στις περιοχές αυτές αποτελεί συνέχεια του μεγάλου προγράμματος Ενοποίησης των Αρχαιολογικών χώρων και της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο των αναγκαίων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που θα γίνουν προβλέπεται η αντιστροφή της φοράς κυκλοφορίας στις οδούς Ακαδημίας και Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ κ. Ι. Πολύζος η πλατεία Ομονοίας από κυκλοφοριακός κόμβος θα μετατραπεί σε πραγματική πλατεία με την πεζοδρόμηση του οδοστρώματος από την Πατησίων ως την 3η Σεπτεμβρίου. Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το κέντρο της Αθήνας να «διεισδύσει», με άξονα την Πατησίων, στη ζώνη κατοικίας που αγκαλιάζεται από την Κυψέλη, το Γαλάτσι και την Αχαρνών. Οι πολεοδομικές αυτές παρεμβάσεις εντάσσονται στην πολιτική του Οργανισμού Αθήνας για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής το οποίο έχει τελικό στόχο το 2020. Τα έργα θα υλοποιηθούν κατά τμήματα και σε παράλληλες φάσεις ώστε να έχουν τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην καθημερινή και εμπορική ζωή της πόλης.

Για τον «δρόμο του πληρωμένου έρωτα», όπως είναι γνωστή η οδός Φυλής, η οποία διασχίζει ορισμένες από τις πιο πυκνοδομημένες κεντρικές συνοικίες της Αθήνας (από τον Αγ. Παντελεήμονα ως τον Αγιο Νικόλαο Αχαρνών και τα Κάτω Πατήσια), σχεδιάζεται πεζοδρόμηση του οδοστρώματος, αλλά και επιλεγμένων κάθετων οδικών αξόνων. Παρά την παρηκμασμένη εικόνα της περιοχής, επιβιώνουν ακόμη ανάμεσα στις πολυκατοικίες της αντιπαροχής αξιόλογα διατηρητέα νεοκλασικά και μεσοπολεμικά κτίρια, τα οποία αποτυπώνουν την οικιστική ιστορία της Αθήνας. Επιβιώνει επίσης, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της οδού Φυλής, τόσο η κατοικία όσο και το εμπόριο- κυρίως μαγαζιά μεταναστών, όπως τηλεφωνικά κέντρα, καφενεία, κουρεία, καταστήματα με ήδη πρώτης ανάγκης, κ.ά. Οι συνθήκες κατοίκησης όμως είναι υποβαθμισμένες, ενώ οι πράσινοι και οι ελεύθεροι χώροι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Το νέο πρόγραμμα των στρατηγικών παρεμβάσεων του ΟΡΣΑ περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ζωντανού τόπου κατοικίας με την παροχή κινήτρων (π.χ. αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών, φοροελαφρύνσεις, κ.ά.) για την αποκατάσταση του υποβαθμισμένου κτιριακού αποθέματος και την επαναχρησιμοποίηση των εγκαταλειμμένων χώρων.


ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΡΛΟΟΥ, πλατεία Βικτωρίας

«Πολυφυλετική γειτονιά»


Η περιοχή γύρω από την πλατεία Βικτωρίας αποτελεί το...δεύτερο σπίτι του ηθοποιούΔημήτρη Τάρλοου.Στο Θέατρο Πορεία,έναν χώρο στην οδό Τρικόρφων που δημιούργησε ο ίδιος πριν από μια δεκαετία,περνά ένα σημαντικό μέρος του χρόνου του και έτσι γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα στο υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας.«Η κατάσταση στο κέντρο αλλάζει από τετράγωνο σε τετράγωνο.Στην περιοχή γύρω από το Θέατρο Πορεία μπορεί να έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών,αλλά δεν εντοπίζεται εκεί το πρόβλημα.Η γειτονιά είναι πολυφυλετική.Τους βλέπεις αραγμένους στην πλατεία Βικτωρίας,αλλά δεν δημιουργούν φασαρίες.Αντιθέτως τα τελευταία χρόνια υπήρχε ένα πρόβλημα με τα ναρκωτικά- έβλεπα αρκετές φορές να κάνουν χρήση έξω από το θέατρο.Αλλά ποτέ δεν φοβήθηκα να φύγω αργά μετά την παράσταση.Επικίνδυνη το βράδυ είναι η περιοχή πέριξ της Ομόνοιας»λέει ο ίδιος.Το νέο εμπορικό κέντρο Αthenian Capitol,στο οποίο θα λειτουργεί και το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου,δίνει όπως αναφέρει ο κ.Τάρλοου μια δυναμική στην περιοχή και«αν πραγματοποιηθούν και τα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος η περιοχή θα αναβαθμιστεί».


ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ, Κυψέλη

«Εντονο κυκλοφοριακό και αισθητικό πρόβλημα»

Από το 1987, οπότε ο μεταφραστής και πολιτικός μηχανικός Βασίλης Πουλαντζάςίδρυσε μαζί με τη σύζυγό τουΜπέττυ Αρβανίτητην Εταιρεία Θεάτρου Πράξη και τη στέγασαν στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας,πηγαινοέρχεται στην ευρύτερη περιοχή των Πατησίων και της Κυψέλης.«Δεν θεωρώ υποβαθμισμένη την περιοχή επειδή υπάρχουν μαύροι.Ο κόσμος κυκλοφορεί άνετα. Είναι μια ήσυχη γειτονιά. Δεν έχω γίνει μάρτυρας κάποιας βιαιότητας. Εχει όμως άλλου είδους προβλήματα.Εντονο κυκλοφοριακό,αλλά και αισθητικό πρόβλημα.Ο δήμος και η πολιτεία την έχουν εγκαταλείψει»λέει ο κ.Πουλαντζάς.Πιστεύει ωστόσο ότι η αισθητική αναβάθμιση μιας τόσο πυκνοδομημένης περιοχής είναι ιδιαίτερα δύσκολη.«Πολλά μπορούν να γίνουν.Θέλει πολλή δουλειά και πραγματική διάθεση.Είμαι αισιόδοξος ότι κάτι θα γίνει», καταλήγει.


ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΕΡΛΕΓΚΑΣ, πλατεία Καραμανλάκη

«Εσβησε η αίγλη των παλιών πολυκατοικιών»

Τα τελευταία δύο χρόνια ο ηθοποιόςΓιάννος Περλέγκας μετακόμισε στην πλατεία Καραμανλάκη,σε αυτή τη μοναδική αθηναϊκή γειτονιά η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις πλατείες Αμερικής και Κολιάτσου.Οι περίπου 30 πολυκατοικίες οι οποίες οριοθετούν την πλατεία αποτελούν υπόδειγμα μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής και όλες ανεξαιρέτως διαθέτουν στο μπροστινό τους τμήμα έναν μικρό κήπο.«Είναι όμορφες,παρ΄ ότι είναι αφημένες στην τύχη τους.Η περιοχή δεν θυμίζει τίποτε από την παλιά της αίγλη.Οι αστοί που κατοικούσαν σε αυτά τα υπέροχα διαμερίσματα έχουν φύγει εξαιτίας και της τρομερής φοβίας για τους μετανάστες. Λίγοι Ελληνες έχουν απομείνει.Στην πολυκατοικία που μένω από τα δέκα διαμερίσματα μόνο στα δύο κατοικούμε Ελληνες.Τα υπόλοιπα νοικιάζονται σε μετανάστες.Συχνά σπίτια 100 τ.μ.νοικιάζονται σε 20 ή ακόμη και σε 30 μετανάστες οι οποίοι πληρώνουν με το...κεφάλι».Οσον αφορά τα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος περί αναβάθμισης της περιοχής ο κ.Περλέγκας εύχεται να προχωρήσουν και«να είναι αθώα,να μη φέρουν από την ανάποδη κάποιους ρυθμούς ανάπτυξης που θα ωφελήσουν άλλους και όχι τους κατοίκους» .Οπως επισημαίνει,η περιοχή έχει απαξιωθεί γι΄ αυτό βρίσκεις μεγάλα διαμερίσματα σε πολύ καλές τιμές,αλλά δεν είναι επικίνδυνη.«Δεν έχω αισθανθεί κίνδυνο.Η γειτονιά δεν είναι επικίνδυνη.Οι μετανάστες δεν δίνουν δικαιώματα.Μπορεί να δειλιάζουν να πουν καλημέρα γιατί φοβούνται πώς θα τους αντιμετωπίσεις.Στα δύο χρόνια που μένω εδώ έχω καλές σχέσεις μαζί τους και τους στηρίζω.Πηγαίνω και κουρεύομαι σε ένα πακιστανικό κουρείο. Τα πράγματα είναι δύσκολα από την πάνω μεριά της Πατησίων (προς την Κυψέλη)»σημειώνει.


ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, Κάτω Πατήσια

«Κάποτε ήταν από τις πολυτελέστερες συνοικίες»

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ κυρίαΜαριέττα Γιαννάκουκατοικεί από το 1987 στην πλατεία Θυμαρακίων,στα Κάτω Πατήσια.Σε μια περιοχή όπου εξακολουθούν να μένουν λίγοι αστοί και πολλοί μετανάστες.Αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι η γειτονιά της είναι υποβαθμισμένη,η κυρία Γιαννάκου υποστηρίζει με θέρμη ότι είναι μια γοητευτική και καθόλου επικίνδυνη περιοχή.«Προβλήματα υπάρχουν.Ολο το κέντρο της Αθήνας έχει προβλήματα. Αλλά δεν έχω αισθανθεί ότι στη γειτονιά μου είναι επικίνδυνα.Τώρα γίνεται και ανάπλαση της πλατείας Θυμαρακίων και πιστεύω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Κάποτε ήταν από τις πολυτελέστερες περιοχές της πρωτεύουσας»λέει η κυρία Γιαννάκου. Σχολιάζοντας τις σχεδιαζόμενες πολεοδομικές αναπλάσεις επισημαίνει ότι«είναι απαραίτητο να διευκολυνθεί η ζωή των κατοίκων του κέντρου.Πρέπει όμως όλα να γίνουν σιγά-σιγά ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή». Και προσθέτει:«Ελπίζω οι όποιες παρεμβάσεις να μελετηθούν αρκετά. Παλαιότερα εγχειρήματα που γίνονταν αποσπασματικά από διάφορους δήμους μόνο προβλήματα δημιούργησαν.Καλές οι πεζοδρομήσεις,αλλά μπορούν να διαφυλαχθούν από το παράνομο παρκάρισμα»;
 

·
Moderator
Joined
·
279,789 Posts
Δεν λέω καλό είναι αλλά την "κίνηση" εκτροπή της Πατησίων από που θα την πάνε? Άς πούμε για την άνοδο από την Δροσοπούλου... ?
 

·
Metrophile
Joined
·
2,754 Posts
Καλύτερα θα ήταν να γκρεμιστεί όλη η σειρά των οικοδομικών τετραγώνων μεταξύ Πατησίων και Δροσοπούλου και να δημιουργηθεί ένα μπουλβάρ τύπου Champs Elysees, με θέα την Ακρόπολη. :)
 

·
Registered
Joined
·
2,739 Posts
Καλύτερα θα ήταν να γκρεμιστεί όλη η σειρά των οικοδομικών τετραγώνων μεταξύ Πατησίων και Δροσοπούλου και να δημιουργηθεί ένα μπουλβάρ τύπου Champs Elysees, με θέα την Ακρόπολη. :)
Kαλά, σοβαρολογείς? Στην Αθήνα της Λιοσίων, της Μεσογείων, της Βουλιαγμένης, θέλεις να κατεδαφίσουν μια σειρά στην οποία τα μισά τουλάχιστον κτήρια είναι καλά? Και, υπ' όψιν, καλά δεν είναι μόνο τα νεοκλασικά! ΑΣΤΙΚΕΣ, αρχοντικές, πολυκατοικίες, όχι χαμηλοτάβανες ποντικότρυπες, συνιστούν τη μεγάλη πλειονότητα των κτηρίων εκεί. :bash:

Δεν λέω καλό είναι αλλά την "κίνηση" εκτροπή της Πατησίων από που θα την πάνε? Άς πούμε για την άνοδο από την Δροσοπούλου... ?
Το όλο νόημα δεν είναι η κίνηση να πάει ενα τετράγωνο πιο πέρα - είναι να μειωθεί! Η διεθνής εμπειρία δείχνει, ότι όσο μεγαλώνεις τη χωρητικότητα των δρόμων, τόσο αυτοί γεμίζουν με αυτοκίνητα. Ε, λοιπόν, πρέπει να τη μειώσουμε. Λεωφορεία, τρόλλεϋ, μετρό, τραμ φτάνουν. Όποιος δε θέλει, να πάει στην Κηφισιά ή στο Περιστέρι, ανάλογα το βαλάντιο...

Επιτέλους, άνοιξε το ανακαινισμένο Πεδίο του Άρη + η Πλατεία Πρωτομαγιάς (όνομα που βρήκανε!): :banana:

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231072538

Χαλάσαμε 10 εκατομμύρια αλλά άξιζε τον κόπο. :)
Θαυμάσιο είναι, κι ας λένε μερικοί παπάρες παράπονα (ένας έλεγε ότι τα φωτα είναι πολύ δυνατά και δεν αφήνουν τα πουλιά να κοιμηθούν!!!)

Μόνο, παράκληση: λέγεται "Πεδίον του Άρεως". Τα ονόματα δεν αλλάζουν! :cheers:

Όρμα AAL!!! :D
Θα πάω συντομότατα!!! :cheers::cheers::cheers:
 

·
Registered
Joined
·
686 Posts
Ο AAL με κάλυψε πλήρως. Όσο για το boulevard, έχουμε δυο, την Τρίτης Σεπτεμβρίου και την Πατησίων, και τους δυο αρχοντικούς δρόμους με καταπληκτικά, αστικά κτήρια, που ακόμα κατοικούνται από ανθρώπους ικανούς να τα εκτιμούν. Επίσης, από τα παραπάνω σχόλια των "διάσημων" που μένουν στις αποκαλούμενες "δύσκολες" γειτονιές, συμπεραίνει κανείς (αλλά λίγο να μην επιτρέπεις στα ΜΜΕ να σου κάνουν πλύση εγκεφάλου, το καταλαβαίνεις και μόνο σου, απλά περπατώντας εκεί) ότι το θέμα της ασφάλειας είναι κάπως υπερεκτιμημένο και ότι η απαξίωση των εν λόγω γειτονιών έχει περισσότερο να κάνει με πνευματική αδράνεια, γλωσσικούς αυτοματισμούς και στερεότυπα από κεκτημένη ταχύτητα (του τύπου "η υποβαθμισμένη Κυψέλη", "οι τριτοκοσμικές πολυκατοικίες", έτσι, εξ ορισμού, άσχετα αν "η τριτοκοσμική πολυκατοικία" είναι δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής και απλά θέλει ένα βάψιμο) παρά με αντικειμενικές καταστάσεις.
 

·
Moderator
Joined
·
279,789 Posts
Καλύτερα θα ήταν να γκρεμιστεί όλη η σειρά των οικοδομικών τετραγώνων μεταξύ Πατησίων και Δροσοπούλου και να δημιουργηθεί ένα μπουλβάρ τύπου Champs Elysees, με θέα την Ακρόπολη. :)
Εδώ δεν συμφωνώ nasty... αυτό που λές δεν γίνεται, απλά
 

·
Registered
Joined
·
4,302 Posts
πρόσφατο κτήριο γραφείων από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο του Κούρκουλα και της Κοκκίνου...πιάνει ένα τετράγωνο ή καλύτερα να το λέγαμε τρίγωνο, στην είσοδο του σταθμού της Καλλιθέας...
εξαιρετικό κατα την γνώμη μου. :)
καλά αρχή λοιπόν στο athens general developments II με περισσοτερη ουσία και λιγότερη μα.....:bash:
Tι στεγάζει ξέρουμε?
 

·
Banned
Joined
·
1,450 Posts
Έργο πνοής το «masterplan» για τον Πειραιά


Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς , κ. Γιώργος Ανωμερίτης, παρουσιάζοντας σήμερα το masterplan για την Πολιτιστική Ακτή του Πειραιά σε δηλώσεις του τόνισε ότι : «Θα προχωρήσουμε ταχύτατα με στόχο να αλλάξουμε το αναπτυξιακό πρότυπο του Πειραιά και να συζεύξουμε τον τουρισμό με τον πολιτισμό και ιδιαίτερα στο χώρο της κρουαζιέρας, με προοπτική να μετατρέψουμε τον Πειραιά σε ένα σημαντικό κόμβο της Μεσογείου».

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=233507&cid=4
 
1 - 20 of 7123 Posts
Top