SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 258 Posts

·
Registered
Joined
·
76 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
http://2.bp.blogspot.com/_kXl84E2FV...M/s1600-h/μετεγκατάσταση+δεθ+προτάσεις+bl.jpg

Οι χώροι που διεκδικούν τη ΔΕΘ είναι οι εξής

* Δήμος Θεσσαλονίκης περιοχή Δ1
* Λαχανόκηποι περιοχή Δ2, εκτάσεις 904 στρ., με διάφορους ιδιοκτήτες
* Σίνδος, περιοχή Δ3, έκταση 1.000 στρ. ιδιοκτησίας ΤΕΙ
* Σίνδος, περιοχή Δ4
* Περιοχή Β1 άνωθεν Εξωτ. Περιφερειακής
* Περιοχή Β2 νοτίως Εγνατίας Οδού
* Περιοχή Α1 «Λειβαδάκι» Περαίας,έκτασης 988 στρ. ιδιοκτησίας ΕΡΤ & Δήμου Θερμαικού
* Αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ, περιοχή Α2Α, έκτασης 2.057 στρ. ιδιοκτησίας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ΚΕΔ.
* Αγρόκτημα ΑΠΘ,περιοχή Α3 δίπλα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", έκτασης 2.714 στρ.
* Ανθεμούντα Θέρμης περιοχή Α4, 1.100 στρ., ιδιοκτησίας του Δήμου


Επίσης έχουν συζητηθεί

* Η έκταση ιδιοκτησίας Δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας παραπλεύρως της Εγνατίας οδού μετά το Δερβένι
* Ο χώρος δίπλα στα ιαματικά λουτρά της Θέρμης, έκτασης 500 στρ.


Αναλυτικά οι δύο επικρατέστερες τοποθεσίες με τα θετικά και τα αρνητικά τους...

ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΕΙΘ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ (Δυτικά)
Θετικά

* Αναβάθμιση της υποβαθμισμένης δυτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης
* Ικανοποιητικές δυνατότητες μελλοντικής υποδοχής όπως ζώνης EXPO-Site, EXPO-Village, ζώνης κεντρικών εξυπηρετήσεων και ζώνη εκπαιδευτικών-ερευνητικών δραστηριοτήτων αλλά και ζώνη πρασίνου αναψυχής περιμετρικά και σύνδεση με κοίτη Γαλλικού, που μπορεί να αναπλαστεί σε υγροτοπικό περιαστικό πάρκο και τόπος υποδοχής για διακίνηση επισκεπτών στο δέλτα ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα
* Εύκολη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως λεωφορείο και τρένο
* Οδική πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού
* Εύκολη παροχή της έκτασης

Αρνητικά

* Μεγάλη έλλειψη εγκαταστάσεων όπως ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και κέντρων αναψυχής
* Μεγάλη απόσταση από το αεροδρόμιο Μακεδονία

ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΘ (Ανατολικά)
Θετικά

* Εγγύτητα στο αεροδρόμιο Μακεδονία
* Προϋπάρχουσες εγκαταστάσεις ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, καζίνο και κέντρων αναψυχής
* Εύκολη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως λεωφορείο και τη μελλοντική επέκταση του μετρό προς αεροδρόμιο
* Κοντινή απόσταση από τη θάλασσα του Θερμαικού - δημιουργία τουριστικών εκθέσεων σε ελκυστικό περιβάλλον
* Κοντινή απόσταση από τη Χαλκιδική - προβολή του Ελληνικού τουρισμού
* Εύκολη πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη μέσω οδικού δικτύου αυτοκινητόδρομων όπως Γεωργικής σχολής και Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών
* Ο καταλληλότερος χώρος από άποψη του μεγέθους της έκτασης

Αρνητικά

* Ανάπτυξη των ήδη αναπτυγμένων περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης
* Κυκλοφοριακό χάος θα δημιουργηθεί με τις υπάρχουσες οδικές αρτηρίες λόγω και της συνεχούς ανάπτυξης της περιοχής
* Για να δοθούν οι εκτάσεις το ΑΠΘ ζητάει να του παραχωρηθούν κάποια περίπτερα της ΔΕΘ για τη χρήση τους από το πανεπιστήμιο

Η απόφαση για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ θα γίνει στο τέλος του καλοκαιριού. Στόχος είναι η κατασκευή και η λειτουργία της ΔΕΘ έως το 2012 που είναι τα 100 χρόνια από τη απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Άρθρο kataskeui
Photo TEE
 

·
Registered
Joined
·
76 Posts
Discussion Starter · #3 · (Edited)
Πολύ καλό thread, ο χάρτης δικός σου??
όχι είναι του ΤΕΕ. (Στο kataskeui υπάρχει σχετική αναφορά στο τέλος του άρθρου- μου είχε ξεφύγει στο copy paste ;) )
 

·
SSC Veteran
Joined
·
10,766 Posts
NEWS:

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=42196

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Πρόκριμα στα δυτικά Εκτυπώσιμη σελίδα
2Λίγες ημέρες πριν η επιτροπή γνωμοδοτήσει για την περιοχή όπου θα μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ, τα σενάρια φουντώνουν, προκαλώντας ντόμινο διεργασιών. Σύμφωνα με τους μνηστήρες και τις καραμπόλες που δημιουργούνται, τη μάχη μάλλον θα κερδίσει η Δυτική Θεσσαλονίκη.

Της Φανής Σοβιτσλή

Δύο βασικά σενάρια, τα οποία συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι τελικός "νικητής" στη μάχη της διεκδίκησης της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ θα είναι περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης (με εξαιρετικά μικρή την πιθανότητα πρόκρισης της ανατολικής περιοχής), φουντώνουν τις τελευταίες μέρες μεταξύ των διεκδικητών, προκαλώντας ντόμινο διεργασιών της τελευταίας στιγμής.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κυρίως από τοπικές κυβερνητικές πηγές, για το μεγαλεπήβολο σχέδιο που αναμένεται να μεταμορφώσει το κέντρο της πόλης, αλλά και να προσδώσει σημαντική υπεραξία στην ευρύτερη περιοχή, δύο εμφανίζονται ως τα επικρατέστερα σενάρια:
Το πρώτο σενάριο θέλει να προκρίνονται η Σίνδος και η τοποθεσία Μεράς, στα όρια των δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας. Στην περίπτωση αυτή, την κούρσα φέρεται να κερδίζει η Σίνδος, ειδικά αν καταστεί δυνατό να υπερβεί τα προβλήματα αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για την περιοχή του Λαγκαδά που έχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, χωρίς νομικές εκκρεμότητες, και την έκταση των 600 στρεμμάτων του δήμου Μίκρας. Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι τη μάχη θα κερδίσει ο Λαγκαδάς, καθώς πεποίθηση των περισσοτέρων είναι ότι η ΔΕΘ πρέπει να… μετακομίσει δυτικά της Θεσσαλονίκης.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ
Ενώ λοιπόν μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την υποβολή των τελικών προτάσεων (η προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουλίου) σχετικά με την επίμαχη χωροθέτηση για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, κορυφώνεται η αγωνία των διεκδικητών. Παρότι τα σενάρια είναι πολλά και ποικίλα, όπως επισημάνθηκε, καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι προβάδισμα στην κούρσα της διεκδίκησης έχουν η Σίνδος και ο Λαγκαδάς, ενώ πόντους κερδίζει και η συμμετοχή του δήμου Μίκρας, με περιορισμένες ωστόσο πιθανότητες επικράτησης.
Μάλιστα, ο τελευταίος παρουσιάζει σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ενώπιον του υπουργού Σταύρου Καλαφάτη, του δημάρχου, του νομάρχη και άλλων μελών της επιτροπής, τον πλήρη φάκελο με την έκταση που προτείνεται για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ. Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι η πρόταση αξιολογείται ως ρεαλιστική, αφού συγκεντρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και θα είναι μέσα στις δύο που θα περάσουν στον τελικό γύρο.
Παρά την προσπάθεια των διεκδικητών να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, λίγο πριν από την τελική εισήγηση για την περιοχή ή τις περιοχές που προκρίνονται για τη μετεγκατάσταση τη ΔΕΘ πολλά είναι τα σενάρια που διαρρέουν σχετικά με το ποιες περιοχές θεωρούνται φαβορί. Τα περισσότερα συμφωνούν ότι την κούρσα φαίνεται να κερδίζει η Σίνδος, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ αντίπαλο δέος θεωρείται η περιοχή του δήμου Λαγκαδά, ο οποίος παρουσίασε ήδη ολοκληρωμένη πρόταση.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣ
Η πρόταση του δήμου Μίκρας, που μπήκε και αυτός στο παιχνίδι της διεκδίκησης, παρουσιάζεται σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης από τη διοίκηση του δήμου, παρουσία του υπουργού κ. Καλαφάτη, του δήμαρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και άλλων εκπροσώπων της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης.
Η τοποθεσία που προτείνει ο δήμος Μίκρας είναι έκτασης 629 στρεμμάτων και βρίσκεται στα όρια με το δήμο Θερμαϊκού. Από αυτά, τα 222 στρέμματα ανήκουν στο δήμο και τα υπόλοιπα στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε παραχωρήσει την έκταση στη μονή Βατοπεδίου, αλλά στη συνέχεια επιστράφηκε, διότι ο δήμος δεν επρόκειτο να συναινέσει στην ανέγερση των δύο νοσοκομείων, παιδιατρικού και ογκολογικού.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θεόδωρος Γκουστίλης, η δημιουργία των πρότυπων νοσηλευτικών μονάδων είναι μέρος του γενικότερου σχεδιασμού της νέας εθνικής περιφερειακής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση στη Μητροπολιτική Ζώνη Καινοτομικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης που χωροθετείται στην ευρύτερη περιοχή. Στα υπέρ της περιοχής, όπως είπε, είναι ότι “σε περιοχή του αεροδρομίου, που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Μίκρας, πραγματοποιείται η επέκταση του νέου σύγχρονου διαδρόμου 10-28, έργο που, με την ολοκλήρωσή του, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του δεύτερου αεροδρομίου της χώρας. Η πρότασή μας για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ σε έκταση 629 στρεμμάτων εντός των ορίων του δήμου πληροί απολύτως τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια της χωροθέτησης”, σημείωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη περιοχή συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το αεροδρόμιο “Μακεδονία”, προσφέρει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην ευρύτερη γεωπολιτική ζώνη της ΝΑ Ευρώπης μέσω της Εγνατίας οδού και της ΠΑΘΕ και βρίσκεται σε άμεση επαφή με τη Χαλκιδική και τα ξενοδοχεία της, καθώς και με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της περιοχής.


Οι περιοχές που προκρίθηκαν

Πέντε είναι οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, για τις οποίες έχουν γίνει οι σχετικές παρουσιάσεις στις συνεδριάσεις της επιτροπής για τη μετεγκατάσταση. Οι τρεις τοποθετούνται στα ανατολικά της πόλης και οι άλλες δύο στα δυτικά. Οι πέντε περιοχές είναι:
- Το αεροδρόμιο Σέδες
- Το αγρόκτημα του ΑΠΘ
- Ο δήμος Μίκρας
- Το αγρόκτημα του ΤΕΙ Σίνδου.
- Η ευρύτερη περιοχή Λαγκαδά - Μυγδονίας


Οι επικρατέστερες περιοχές

- Φαβορί θεωρούνται η Σίνδος και η τοποθεσία Μεράς, στα όρια των δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας
- Αουτσάιντερ η έκταση των 600 στρεμμάτων του δήμου Μίκρας


Ερχονται αντιδράσεις;

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ο μοναδικός που κρατά το “κλειδί” στα χέρια του, ανακοινώσει από το βήμα της φετινής 74ης ΔΕΘ ότι η περιοχή που επιλέγεται είναι η Σίνδος, δεν αποκλείεται να προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα λόγω της γνωστής διαμάχης μεταξύ του δήμου Εχεδώρου και του ΤΕΙ ως προς την ιδιοκτησία της έκτασης.
Δεν αποκλείεται όμως λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας να βγουν και δημόσια… τα μαχαίρια από τα θηκάρια, καθώς ορισμένα μέλη της επιτροπής ερίζουν υπέρ της μιας ή της άλλης περιοχής.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, στο σημείο στο οποίο συμφωνούν όλοι οι φορείς -ζήτημα που έχει ξεκαθαρίσει και ο ίδιος ο υπουργός ΥΜΑΘ κ. Καλαφάτης- είναι ότι το νέο εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να υλοποιηθεί σε δημόσια γη, προκειμένου να μην υπάρχουν ζητήματα απαλλοτριώσεων και μη ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης διευκρίνισε ότι ο ρόλος της επιτροπής είναι καθαρά γνωμοδοτικός για καθεμία από τις περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης που διεκδικούν τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ.

* Σταύρος Καλαφάτης, υπουργός Μακεδονίας-Θράκης: “Ως πρόεδρος της επιτροπής, έχω έναν κρίσιμο και, θεωρώ, καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ. Ανεξάρτητα με τις απόψεις που υπάρχουν, εγώ θα πρέπει να τις συγκεράσω. Όμως πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι ο ρόλος της επιτροπής είναι γνωμοδοτικός και δεν είναι σε θέση να προκρίνει. Όποιος το επιχειρεί αυτό, θεωρώ ότι κάνει λάθος. Ασφαλώς, ο καθένας έχει τις απόψεις του για το θέμα, και ο Τύπος μπορεί να εξυφαίνει διάφορα σενάρια. Ωστόσο αυτά θα είναι μακριά από το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας. Μάλιστα, η ίδια η διαδικασία θα αποτελέσει κι ένα κρας τεστ για την πόλη, ενώ είναι μία καλή ευκαιρία για όλους μας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων”.


* Γιάννης Μαγκριώτης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ: “Θεωρώ υποκρισία το παιχνίδι αυτό της κυβέρνησης, διότι έχουν γίνει ήδη μελέτες και έχουν υπάρξει κυβερνητικές αποφάσεις. Η πρόταση της Σίνδου αφορούσε στο παρελθόν και την EXPO, και αν είχε γίνει εκεί, σήμερα θα είχαμε στον ίδιο χώρο και τη ΔΕΘ με το συνεδριακό κέντρο. Αντ’ αυτού, έχουμε πέντε νέα συνεδριακά κέντρα στην Αθήνα και πλήρη απαξίωση της ΔΕΘ. Όσο για την περιοχή της Σίνδου, θεωρώ ότι είναι η καταλληλότερη τοποθεσία για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, για πολλούς λόγους. Καλούμε τον κ. Καραμανλή να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ότι οριστική επιλογή είναι η περιοχή της Σίνδου και να δεσμευτεί ότι το έργο θα γίνει με δαπάνη του δημοσίου”.

Ιουλ 22, 2009
 

·
Registered
Joined
·
324 Posts
Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ: Η πρόταση των δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας

Υπέρ της μετακίνησης της ΔΕΘ δυτικά της Θεσσαλονίκης ψηφίζουν οι 13 δήμαρχοι του δυτικού τόξου και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.


Της Φανής Σοβιτσλή

Έκταση άμεσα διαθέσιμη, χωρίς προβλήματα νομικά ή με εκκρεμότητες σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με εύκολη πρόσβαση από όλους τους οδικούς άξονες και με δυνατότητα να παραχωρηθεί χωρίς ανταλλάγματα. Στις προϋποθέσεις αυτές βασίζεται η πρόταση των δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη θέση “Μεράς”, που βρίσκεται στα όρια των δύο περιοχών.
Υποστηρίζουν ότι η πρότασή τους, την οποία παρουσίασαν προ ημερών βελτιωμένη, είναι ισχυρή από κάθε άποψη, καθώς η εν λόγω τοποθεσία αποτελεί κομβικό σημείο για τις μετακινήσεις, εκτείνεται σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων και γειτνιάζει με όλες τις αγορές των βαλκανικών χωρών. Σύμφωνα με τους δημάρχους Γιάννη Καραγιάννη και Στέργιο Γαβότση, η έκταση στη θέση “Μεράς” είναι αμιγώς δημοτική και δεν περιλαμβάνει ιδιωτικές ιδιοκτησίες και δύναται να παραχωρηθεί άμεσα και χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα από τους οικείους δήμους, ικανοποιώντας κατʼ αυτό τον τρόπο την απαίτηση της άμεσης απόδοσης και τη χωρίς καθυστέρηση έναρξη των εργασιών ανέγερσης με μηδενικό κόστος παραχώρησης.
Η έκταση βρίσκεται στα όρια των δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας, με πλησιέστερους οικισμούς τον οικισμό Περιβολάκι του Λαγκαδά, που βρίσκεται ανατολικά του γηπέδου εγκατάστασης, σε απόσταση 450 περίπου μέτρων, και τους οικισμούς Λητής και Λαγυνών, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων δυτικά και νότια, αντίστοιχα, της έκτασης. Η προτεινόμενη θέση εγκατάστασης απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης (πλατεία Δημοκρατίας).

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Η προτεινόμενη έκταση "Μεράς", σύμφωνα με τους δύο δήμους, ικανοποιεί στο βέλτιστο βαθμό τα κριτήρια προσβασιμότητας, δεδομένης, καταρχήν, της γειτνίασής της με την Εγνατία οδό, τον μεγαλύτερο κλειστό αυτοκινητόδρομο στην Ελλάδα. Η έκταση έχει πρόσωπο στον κόμβο Λαγκαδά, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους κόμβους της Εγνατίας οδού, με δεδομένο ότι από εκεί ξεκινούν οι κάθετοι οδικοί άξονες Κιλκίς - Εύζωνων και Σερρών - Προμαχώνα που συνδέουν τη χώρα μας με την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και, μέσω αυτής, με όλα τα Βαλκάνια.
Αναφέρεται ακόμα ότι η σημαντικότητα της θέσης αναδεικνύεται από την Εγνατία οδό, η οποία αποτελεί το πλέον σύγχρονο έργο υποδομής για την ανάπτυξη και την επικοινωνία της χώρας μας με την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μικρά Ασία.
Επιπροσθέτως, η ίδια περιοχή, όπως αναφέρεται στην τελική πρόταση, εξυπηρετείται από τον ΟΑΣΘ, ενώ προβλέπεται η σύνδεσή της με το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης μέσω του προαστιακού σιδηροδρόμου (ο σχεδιασμός του έχει ήδη προγραμματιστεί), ο οποίος θα εξυπηρετεί, επιπλέον, τη σύνδεση της περιοχής με τον αερολιμένα «Μακεδονία» και το νομό Χαλκιδικής.


13 δήμαρχοι συνιστούν... δυτικά

Υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ δυτικά της Θεσσαλονίκης ψηφίζουν οι 13 δήμαρχοι του δυτικού τόξου και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβας. Κάνουν λόγο για μεθόδευση που διαμορφώνεται μέσω δημοσιευμάτων για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, ενώ οι ίδιοι έχουν τονίσει επανειλημμένα τα πλεονεκτήματα από τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη δυτική πλευρά της πόλης.
Στα πλεονεκτήματα για τη δυτική Θεσσαλονίκη από τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, όπως αναφέρουν σε σχετική επιστολή τους οι δήμαρχοι, προστίθεται το πάγιο αίτημα των κατοίκων της δυτικής πλευράς για διασφάλιση κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι η δυτική Θεσσαλονίκη έχει χρησιμεύσει μέχρι σήμερα για τη χωροθέτηση ανεπιθύμητων χρήσεων (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, μονάδα βιολογικού καθαρισμού), χρήσεις που έχουν μεταβάλει την περιοχή σε ένα “περιβαλλοντικό απαρντχάιντ”, το οποίο, σε συνδυασμό με τη φθίνουσα βιομηχανική δραστηριότητα που αδυνατεί να δημιουργήσει επαρκείς θέσεις εργασίας, υποβαθμίζει σταθερά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, σύμφωνα με τους 13 δημάρχους και τον μητροπολίτη, πρέπει να είναι συνδυασμένη και αποτελεσματική, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί σύγχρονη εκθεσιακή στρατηγική.
Το κείμενο υπογράφουν ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας και οι δήμαρχοι Αγίου Παύλου Νίκος Βαρσάμης, Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, Ελευθερίου-Κορδελιού Ευστάθιος Λαφαζανίδης, Ευκαρπίας Χαράλαμπος Πανταζόγλου, Ευόσμου Χατζηβρέττας Δημήτριος, Εχεδώρου Αρβανιτίδης Γεώργιος, Μενεμένης Ακτσελής Γεώργιος, Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλος, Πεύκων Στυλιανός Συμεωνίδης, Πολίχνης Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης, Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και Τριανδρίας Πολυξένη Δρίτσα.
ma kala theloun na bgaloun tin ekthesi teleiws eksw apo tin poli?? :eek:hno:

They might as well relocate the whole expo halfway between Veria and Thessaloniki
or halfway between Thess and Serres or Kavala etc ..there's anything other than great road access there too :| ...tin na pw
 

·
Registered
Joined
·
334 Posts
ma kala theloun na bgaloun tin ekthesi teleiws eksw apo tin poli?? :eek:hno:

They might as well relocate the whole expo halfway between Veria and Thessaloniki
or halfway between Thess and Serres or Kavala etc ..there's anything other than great road access there too :| ...tin na pw
Εννοείται ότι η Εκθεση ΠΡΕΠΕΙ να βγει ΕΞΩ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Αυτό έχει συμφωνηθεί από ΟΛΟΥΣ πλέον.
Τώρα η συζήτηση γίνεται για ανατολικά ή δυτικά.
 

·
SSC Veteran
Joined
·
10,766 Posts
νομίζω ότι αποφασίστηκε ήδη η δυτική θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα 2 προτάσεις ως καταλληλότερες. η πρώτη πρόταση το οικόπεδο του ΤΕΙ αλλά δεν θυμάμαι την δεύτερη.
 

·
SSC Veteran
Joined
·
10,766 Posts
Ορίστε και το σχετικό άρθρο:

http://www.agelioforos.gr/archive/article.asp?date=8/2/2009&page=11

Την περασμένη Πέμπτη η υπόθεση πήγε ένα βήμα παραπέρα. Υστερα από μια διαδικασία που διήρκεσε περίπου δύο μήνες και περιείχε επτά συνεδριάσεις, πολλές ζυμώσεις, ουκ ολίγα τηλεφωνήματα, αρκετές διαφωνίες και μια αυτοψία στους πέντε χώρους που είχαν αρχικά επιλεγεί, η αρμόδια επιτροπή με επικεφαλής τον ΥΜΑ-Θ, Σταύρο Καλαφάτη, κατέληξε στην πρότασή της: η ΔΕΘ πρέπει να μετακομίσει ή δυτικά (Σίνδος) ή βόρεια (Λαγκαδάς).
 

·
Registered
Joined
·
324 Posts
Δυτικά πάει η ΔΕΘ

■Προκρίθηκαν το ΤΕΙ Σίνδου και ο Λαγκαδάς.
■Ομόφωνη η απόφαση για τη μετεγκατάσταση.
■Η τελική απόφαση από τον πρωθυπουργό στα εγκαίνιά της.

Τα κριτήρια για την επιλογή:
■Ο δημόσιος χαρακτήρας των εκτάσεων.
■Η ισόρροπη ανάπτυξη, με τη Ζώνη Καινοτομίας να οριοθετείται ανατολικά και τη ΔΕΘ στα δυτικά.

Των Μπέττυς Κυριακίδου, Σοφίας Χριστοφορίδου

Προς δυσμάς οδεύει το νέο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής. Προέκρινε το ΤΕΙ Σίνδου, που ανήκει στο δήμο Εχεδώρου, και την τοποθεσία Μεράς, που βρίσκεται στα όρια των δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας. Η πρόταση της επιτροπής, η οποία έχει προκαλέσει ήδη ποικίλες αντιδράσεις, θα σταλεί στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος θα λάβει την οριστική απόφαση.
Τα κριτήρια που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση ήταν η πανθομολογούμενη ανάγκη να μεταφερθεί η Έκθεση εκτός πόλης και το γεγονός ότι σε μεγάλο ποσοστό οι δύο εκτάσεις ανήκουν στο δημόσιο και δεν δημιουργείται σοβαρή εμπλοκή με απαλλοτριώσεις. Αυτό που βάρυνε ακόμη περισσότερο ήταν το κριτήριο της ισόρροπης ανάπτυξης - με τη Ζώνη Καινοτομίας να χωροθετείται στα ανατολικά και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στα δυτικά. Οι περιοχές που απορρίφθηκαν είναι το αεροδρόμιο Σέδες, ο δήμος Μίκρας και το αγρόκτημα του ΑΠΘ.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε ότι η επιτροπή προέκρινε ομόφωνα τις δύο τοποθεσίες δυτικά, με σκοπό να “επεξεργαστούμε και να διερευνήσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες μετεγκατάστασης της ΔΕΘ. Οι διαδικασίες τηρήθηκαν άψογα και προχωρούμε στο επόμενο στάδιο”.
Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της επιτροπής για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν. “Ήταν η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής που συστάθηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά και εμένα και στην οποία είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής ως πρόεδρος. Δεσμευτήκαμε ότι μέχρι 31 Ιουλίου θα ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας, θα εξετάσουμε και θα επεξεργαστούμε τις προτάσεις και τις περιοχές που μπορούν εν δυνάμει να φιλοξενήσουν τις νέες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες στους χρονικούς ορίζοντες που είχαμε θέσει”, κατέληξε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργου Τσιότρα, του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και των προέδρων της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, της ΔΕΘ Α.Ε. Δημήτρη Μπακατσέλου, της Helexpo Α.Ε. Αριστοτέλη Θωμόπουλου, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης Σταυρούλας Μπαϊρακτάρη, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Ζορπίδη, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Σωτήρη Μαγόπουλου, του ΤΕΕ/ΤΚΜ Αναστάσιου Κονακλίδη και του πρώτου αντιπροέδρου του ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάννη.

ΟΙ ΠΡΟΚΡΙΘΕΝΤΕΣ

Γιάννης Καραγιάννης, δήμαρχος Λαγκαδά

“Η πρότασή μας προωθεί την ισόρροπη ανάπτυξη”
Με χαρά πληροφορηθήκαμε την πρόκριση της πρότασής μας για τη χωροθέτηση της ΔΕΘ. Η περιοχή που προτείναμε από κοινού με το δήμο Μυγδονίας διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα και πληροί στο 100% τις προϋποθέσεις, για να αποτελέσει την τελική επιλογή της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια έκταση άμεσα διαθέσιμη, καθαρή, χωρίς ιδιοκτησιακά προβλήματα και με δυνατότητα να παραχωρηθεί χωρίς ανταλλάγματα. Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας προωθεί την ισόρροπη ανάπτυξη του νομού και είναι θετικό το γεγονός ότι η επιτροπή αποφάσισε με αυτό το γνώμονα.


Γιώργος Αρβανιτίδης, δήμαρχος Εχεδώρου

“Είμαστε έτοιμοι”
Θεωρώ ότι, εάν είχαμε αναλάβει τη διοργάνωση της Expo 2008, δεν θα έμπαινε καν θέμα πού να μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ. Tι άλλαξε από τότε που έγιναν οι μελέτες για την Εxpo και είχε προκριθεί ως επικρατέστερο το ΤΕΙ Σίνδου; Σε κάθε περίπτωση, ο χώρος είναι έτοιμος, οι προμελέτες είναι έτοιμες και υπενθυμίζουμε ότι με πρόταση το συγκεκριμένο χώρο λάβαμε μέρος στη διεκδίκηση της Expo.
Χαιρόμαστε επίσης που κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής πρυτάνευσε η λογική και δεν φορτώθηκε η ανατολική περιοχή με μία ακόμη δραστηριότητα.


ΟΙ “ΚΟΜΜΕΝΟΙ”

Θόδωρος Γουστίλης, δήμαρχος Μίκρας

“Στα δυτικά η έκθεση δεν έχει μέλλον”
Στα δυτικά η Έκθεση δεν έχει μέλλον, θα πάνε χαμένα και τα χρήματα που θα επενδυθούν. Πουθενά στον κόσμο δεν χωροθετούνται εκθεσιακά και συνεδριακά κέντρα μακριά από τα αεροδρόμια και τα μεγάλα ξενοδοχεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ακολουθήθηκαν καθαρά πολιτικά κριτήρια και όχι οικονομοτεχνικά. Η Σίνδος είναι η λανθασμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Εxpo που ακολούθησε και η ΝΔ για λόγους πολιτικού κόστους. Προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στη Δυτική Θεσσαλονίκη, που έμεινε υποβαθμισμένη τόσα χρόνια, για να μη χαθούν ψήφοι. Σκοπεύουμε να αποστείλουμε υπόμνημα 20 σημείων, που θα κοινοποιηθεί και στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, στο οποίο θα εξηγούμε τους λόγους, για τους οποίους η καλύτερη λύση για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ είναι η Μίκρα. Η περιοχή μας δεν έχει πρόβλημα ανάπτυξης, αλλά πρέπει να σκεφτούμε τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της ίδιας της Έκθεσης. Το 2012 δεν θα έχει ξεκινήσει καν το έργο της μετεγκατάστασης, γιατί ούτε στο Λαγκαδά ούτε στη Σίνδο το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι ξεκάθαρο. Φοβάμαι ότι η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ θα έχει την τύχη που είχε η υποθαλάσσια, η επέκταση του αεροδιαδρόμου και όλα τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη. Θα μείνει απλώς μια εξαγγελία.


Θεόδωρος Παπαδόπουλος, δήμαρχος Θέρμης

Το περίμενε
“Ήταν λογικό, λογικότατο να προκριθεί η Δυτική Θεσσαλονίκη για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ”, δήλωσε ο δήμαρχος, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο.


Νίκος Καλογήρου, επικεφαλής των μελετητών του ΑΠΘ

“Ξεκινάμε από το μηδέν, χάνουμε πολύτιμο χρόνο”
Δεν έπρεπε να μπούμε στη λογική της αντιπαράθεσης ανατολικά - δυτικά. Αυτό φοβάμαι ότι θα δώσει αφορμή στο κράτος των Αθηνών να μην προχωρήσει καθόλου η μετεγκατάσταση. Η λύση που προκρίθηκε επιλέχθηκε με στενά πολιτικά κριτήρια, γιατί η δυτική Θεσσαλονίκη όντως παρουσιάζει υστέρηση ανάπτυξης. Όμως ισόρροπη ανάπτυξη δεν σημαίνει ότι όλες οι περιοχές είναι κατάλληλες για τα πάντα. Εκτιμώ ότι η επιλογή της δυτικής Θεσσαλονίκης θα δημιουργήσει προβλήματα δυσλειτουργίας και ενδεχομένως βιωσιμότητας της Έκθεσης, και αυτό γιατί είναι μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο, από τα μεγάλα ξενοδοχεία και τα εμπορικά κέντρα που ήδη υπάρχουν στα ανατολικά. Όλα αυτά πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν και φοβάμαι ότι δύσκολα θα βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια για να επενδυθούν εκεί. Θα χάσουμε χρόνο, που μπορεί να είναι κρίσιμος, με δεδομένη τη φθίνουσα πορεία των τελευταίων ετών. Εκτός αν θέλουμε μια έκθεση μικρή, χωρίς διεθνή εμβέλεια και ακτινοβολία. Η λύση του αγροκτήματος ΑΠΘ ήταν ιδανική, γιατί εξυπηρετούσε την ανάπτυξη και της Έκθεσης και του πανεπιστημίου.
na bgaloun tin ekthesi eksw apo to kentro entaksi ..alla i epilogi tou langada einai teleiws lathos! ti allo iparxei ekei para tin egnatia kai prosvasi mono me autokinitio kai lewforio???
an paei stin sindo ..ehh kalitera apo ton langada afou idi iparxoun sxedia gia to meros auto kai mellontiki siridromiki epektasi sto tei (an ginei pote), alla pali pisteuw tha iparxoun provlimata pou anafere o epikefalis meletitwn tou panepistimiou kai simfonw apolita mazi tou!
na doume ti tha ginei....

sorry gia ta greeklish paidia alla den kserw pws na allaksw apo latinikous xaraktires :/
 

·
Moderator
Joined
·
317,426 Posts
Πέρυσι το Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ υπήρχαν κάποιες εκδηλώσεις που γινόντουσαν κατά την διάρκεια της έκθεσης στην πόλη. Από Sienna ή Toscane της Ιταλίας, αν θυμάμαι καλά...
Φέτος θα υπάρξει κάτι ανάλογο ?
 

·
♫♫♫ ♫♫ ♫
Joined
·
870 Posts
Για το θέμα της μεταφοράς τής Έκθεσης, νομίζω βάζουμε πάλι την ουρά τού γαϊδάρου μπροστά και το κεφάλι πίσω.

Συμφωνώ με την μεταφορά στα Δυτικά, αλλά μήπως πρέπει να προηγηθεί η επέκταση των συγκοινωνιών, υποδομών κλπ.? Δεν καταλαβαίνω την ανάγκη για μεταφορά της Έκθεσης εδώ και τώρα και, κυρίως, πριν την επέκταση των ελάχιστων απαραίτητων υποδομών. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, το πιο πιθανό είναι απλά να υποβαθμιστεί κι άλλο η Έκθεση. Προχειρότητες.

Και μια παρατήρηση. Αυτές οι επαρχιώτικες παπαριές περί του "κράτους των Αθηνών", κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουν.
 

·
♫♫♫ ♫♫ ♫
Joined
·
870 Posts
^^ Η Θεσσαλονίκη δεν είναι επαρχία!! Έχουν μείνει πίσω πολλά θέματα που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει εδώ και καιρό. Το δικό μου πρόβλημα είναι πως οι τοπικοί παράγοντες δεν διεκδικούν δυναμικά και σοβαρά όσα δικαιούται η πόλη, αλλά πολλοί μεμψιμοιρούν και κλαίγονται.

Αντίθετα, κατα τη γνώμη μου και λίγα ζητάνε. Αλλά, λιγότερο κλάμα και δυνατότερη φωνή.

( Η υποθαλάσσια αρτηρία είναι νεκρή προς το παρόν και ελπίζω να παραμείνει έτσι)
 

·
Registered
Joined
·
196 Posts
καλά κάνει και ζητάει. βλέπω όμως υπερβολικές κάποιες απαιτήσεις και μάλιστα να έχουν ικανοποιηθεί μέσα σε 2-3 χρόνια , μεχρι το 2012 λεει να έχουν ξεκινήσει έργα που με τους ρυθμούς που κινείται η σημερινή κυβέρνηση δεν γίνονται ούτε σε 10 όλα όσα ζητάνε. στην πρωτεύουσα 6 χρόνια δεν έχει γίνει ακόμα ένας σιδηροδρομικός σταθμός, δεν έχει γίνει το νέο ΚΤΕΛ. μιλάμε για βασικά βασικά έργα και όχι και τόοοοοοσο δύσκολα για να μην αρκούν 6 χρόνια....
θα πρέπει να αναπροσαρμόσει η Θεσσ/νικη τις απαιτήσεις της στην ελληνική πραγματικότητα και μάλιστα σε αυτη της ΝΔ....
 

·
Registered
Joined
·
331 Posts
Έλεος βρε παιδιά σταματήστε την πολιτική! Πριν κάποιους μήνες τελειωσε η Εγνατία, τελειωσε η ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής προς Χαλκίδα, τελειωσαν σταθμοί του μετρό στην Αθηνα, γίνονται έργα στην Αθηνών - Λαμιας, στα Τέμπη, στην Κορίνθου - Πατρών, στην Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη, αρχίσανε η δουλειές για τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος και για τον Δυτικής Ελλάδος, για την καινούργια σιδηροδρομική γραμμή προς Πάτρα, για το καινούργιο λιμάνι της Πάτρας, για τον προαστιακό Λάρισα - Βόλο, κλπ... Μην λέμε τώρα ότι δεν γίνεται τίποτα...
 

·
Registered
Joined
·
1,655 Posts
Εδώ πάντως στη Θεσσαλονίκη το μόνο που έχει γίνει εδώ και 20 χρόνια είναι η έναρξη κατασκευής του μετρό, που σημειωτέον έχει εξαγγελθεί από τις κυβερνήσεις επισήμως από το 1990. Κανένα άλλο μεγάλο έργο δεν βρίσκεται καν σε φάση προς υλοποίηση.
 

·
Registered
Joined
·
5,523 Posts
Αυτά δεν είναι έργα που έγιναν στην Θεσσαλονίκη;

• διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά.
• Δυτική Είσοδο Θεσσαλονίκης.
• διαπλάτυνση λεωφόρο γεωργικής σχολής.
• αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής της Θεσσαλονίκης με την κατασκευή ανισόπεδων κόμβων στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα.
• κατασκευή ενός τμήματος της εξωτερικής περιφερειακής.
• επέκτασης του διαδρόμου 10-28 (υπό κατασκευή).

Μπορεί να είναι λίγα αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
 

·
grass.for.his.pillow
Joined
·
519 Posts
Almopos ,simfwnw ,na mi ta isopedonoume ola..alla an thewroume se mia poli san ti Thessaloniki "megala" erga diaplatinseis odwn (oi opoies einai k imiteleis p.x. lewforos lagada) tote asto kalitera..
:) egw pali dn eimai apesiodoksos k pisteuw oti auti ti stigmi ginontai erga kai tha ginoun akoma megalitera.apla sinexizoume tin prospatheia kai apaitoume polla gt exoume meinei pisw.auto
 
1 - 20 of 258 Posts
Top