SkyscraperCity Forum banner

Ελληνικό - Εργα και εξελίξεις | The Ellinikon - status and developments

1542034 Views 11275 Replies 267 Participants Last post by  gm2263
1000 στρεμματα απο τα 5800 του ελληνικου πανε για κατοικιες!

Διαβαστε αυτο το κειμενο απο τη σημερινη εκδοση της εφημεριδας ΤΑ ΝΕΑ που γραφει ακριβεστερα περι του θεματος.


Πόλη 20.000 στο Eλληνικό

Tα 1.000 από τα περίπου 5.300 στρέμματα θα χτιστούν με συντελεστή δόμησης από 0,4 έως 0,8

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Μια νέα πόλη 20.000 κατοίκων, με... 6.000 σπίτια υψηλών προδιαγραφών και απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, μπροστά στο Μητροπολιτικό Πάρκο, «μια ανάσα δρόμο» από τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά και το Γκολφ της Γλυφάδας, πρόκειται να κατασκευαστεί στην ανατολική και νότια πλευρά του πρώην αεροδρομίου, στο Ελληνικό!

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο - που ακόμα ωστόσο δεν έχει την υπογραφή Σουφλιά - τα 1.000 από τα περίπου 5.300 στρέμματα του Ελληνικού θα δοθούν προς οικιστική ανάπτυξη με όρους δόμησης που κυμαίνονται από 0,4 έως 0,8. Κατασκευαστικοί κύκλοι μιλούν ήδη για έναν «εφικτό και ρεαλιστικό» συντελεστή δόμησης 0,6 - ο οποίος με πρόχειρους υπολογισμούς «δίνει» περίπου 600.000 τ.μ. Αυτά, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, θα αναπτυχθούν σε μονοκατοικίες, μικρές πολυκατοικίες των τριών ορόφων και μεζονέτες και μπορούν να δώσουν περίπου 6.000 νέες κατοικίες στην περιοχή. Το τμήμα του πρώην αεροδρομίου που προορίζεται για γενική ή αμιγής κατοικία, είναι η περιοχή που συνορεύει με το Γκολφ της Γλυφάδας και το τμήμα απέναντι από το πάρκο του Αγίου Κοσμά.

Όπως έχει ήδη δηλώσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, τη βάση για την ανάπτυξη του Ελληνικού θα αποτελέσει ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που ανέδειξε πρώτο το γραφείο DZO Architecture. Το εν λόγω γραφείο με έδρα τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι θα αναλάβει να εκπονήσει τη μελέτη του Ελληνικού - ενώ τις προδιαγραφές θα τις ορίσει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Όταν τελειώσει η μελέτη, τότε, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Σουφλιάς, θα κληθούν οι δήμαρχοι των γειτονικών περιοχών να πουν τις απόψεις τους.

H τιμή του τετραγωνικού

H τιμή του τετραγωνικού στην περιοχή του Γκολφ της Γλυφάδας και στο Νότιο Ελληνικό κυμαίνεται από 3.000 έως 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, κι αυτό, όπως τονίζουν από την Ένωση Κατασκευαστών με συντηρητικούς υπολογισμούς σημαίνει περίπου 2,5 δισ. ευρώ. «Μιλάμε λοιπόν για κατοικία υψηλών προδιαγραφών, η μεγάλη προσφορά της οποίας θα διαταράξει ολόκληρη την αγορά ακινήτων», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος κ. Καψιμάλης.

Όπως έχει πει παλαιότερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, εκτός από κατοικίες και ορισμένες εμπορικές χρήσεις, στο Ελληνικό πιθανόν θα κατασκευαστεί κι ένα ξενοδοχείο, ενώ θεωρητικά ακόμα είναι ανοιχτό και το θέμα του Παναθηναϊκού καθώς η διοίκηση της ΠΑΕ δεν έχει αποκλείσει τίποτα. H μετατροπή τμήματος του Ελληνικού σε περιοχή κατοικίας θα επιφέρει και άλλες αλλαγές - όπως είναι η μετατόπιση της γραμμής του Τραμ προς την Αλίμου, ώστε να μην κόβει στα δύο το Ελληνικό. Το κόστος της μετακίνησης του Τραμ θα καλυφθεί από τα έσοδα της οικιστικής ανάπτυξης των χιλίων στρεμμάτων του Ελληνικού.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες το ΥΠΕΧΩΔΕ θα ανακοινώσει το τελικό σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού για το οποίο υπάρχει ήδη ζωηρό ενδιαφέρον από εγχώριους και ξένους κατασκευαστικούς οίκους και τράπεζες - οι οποίοι και θα αναλάβουν την πώληση των σπιτιών στην αγορά.


Αντίθετοι δήμοι, φορείς και κατασκευαστές
ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ με την κατασκευή νέων κατοικιών στο Ελληνικό δηλώνουν εκτός από συλλόγους πολιτών και ορισμένους δημάρχους και οι εκπρόσωποι των κατασκευαστών. «Εμείς είμαστε στο πλευρό των δημάρχων και πιστεύουμε ότι το Ελληνικό πρέπει να γίνει πάρκο και μόνο πάρκο», τονίζει ο κ. Δημήτρης Καψιμάλης, πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος. «Επίσης η δημιουργία τόσο πολλών νέων κατοικιών θα σημάνει αυτόματα την επενδυτική αδιαφορία για ολόκληρη τη Νότια Αττική, με σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά κατοικίας».


Τι εχετε να πειτε για τα παραπανω;
See less See more
1 - 20 of 11276 Posts
Αντίθετοι δήμοι, φορείς και κατασκευαστές
ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ με την κατασκευή νέων κατοικιών στο Ελληνικό δηλώνουν εκτός από συλλόγους πολιτών και ορισμένους δημάρχους και οι εκπρόσωποι των κατασκευαστών. «Εμείς είμαστε στο πλευρό των δημάρχων και πιστεύουμε ότι το Ελληνικό πρέπει να γίνει πάρκο και μόνο πάρκο»
Συμφωνώ και επαυξάνω.

Όχι άλλο τσιμέντο.
See less See more
Τώρα μπλέξαμε...

Προσωπικά συμφωνώ με τους κατοίκους αν και δεν γνωρίζω αν είναι 100% εφικτό κάτι τέτοιο. Τώρα από την άλλη, με την ύφεση που υπάρχει στην Ελληνική οικονομία που στην ευχή θα βρεθούν τόσοι υψηλού επιπέδου αγοραστές; Επίσης, γιατί κάθε φορά που επίκειται η ανάπτυξη μιας περιοχής θα πρέπει αυτή να συμπεριλαμβάνει τις γνωστές σωμόν πυλωτές, πολυδιασκεδαστήρια τύπου "Village" και δεν συμμαζεύεται, καθώς και "μεζονέτες". Και πές ότι γίνεται αυτό, γιατί όλα τα Ελληνικά κτίρια κατοικιών έχουν τόσο μπετόν και τόσο λίγη φαντασία μέσα τους;

Οχι, ήδη υπάρχουν κάποιες κατασκευές εκεί πέρα λόγω Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και δεν συμμαζέυεται. Ας γίνει ένα ξενοδοχέιο -συνεδριακό κέντρο χαμηλού ύψους από την πλευρά της Βουλιαγμένης στο χώρο του Ανατολικού αεροδρομίου, ας μείνουν κάποια από τα γήπεδα απέναντι από τον Αγιο Κοσμά, και το υπόλοιπο ας γίνει πάρκο με κάποιο κομμάτι του να έχει μια λίγο πιό "ανεπτυγμένη" δόμηση, πχ αναψυκτήρια, ή κανένα υπαίθριο θέατρο΄για εκδηλώσεις. Πρός Θεού όμως όχι άλλες μεζονέτες, πυλωτές και καφετέριες, ΕΛΕΟΣ...
See less See more
Ακριβώς! Φτάνει πια με τόσο τσιμέντο...Η Αθήνα όπως και κάθε μεγάλη πόλη έχει ανάγκη από ένα(τουλάχιστον) μεγάλο πάρκο (βλ. Hide Park, Gorky Park, Central Park etc.) Θα είναι κρίμα να χαθεί πολίτιμος χώρος :( !
See less See more
Το ίδιο προβλέπω ότι θα συμβεί με το στρατόπεδο Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη
( http://www.stavroupoli-eu.gr/greek/albums/dhmos_album/photo01.gif )
Το οποίο θέλαν/θελουν ακομα(?) να το κάνουν μεγάλο πάρκο για όλη την Δυτ. Θεσσαλονίκη. Γμτ, είναι τέλειο το μέρος για πάρκο...Για γήπεδο, λίμνες(μικρές εννοείται, παιδικές χαρές, (αμφί-)θεατρα...Μέχρι και μετρό προβλέπεται να περνάει απο την Λαγκαδά και είναι και σε κεντρική διαστάυρωση που ενώνει Πολίχνη/Νεάπολη και Κέντρο και Αμπελόκηπους/Ευοσμο...Θα πέσω σε κατάθλιψη αν γίνουν 5όροφες πολυκατοικίες με άθλιες πιλωτές...
See less See more
Den exo katastalaxei akjoma gia to ti pistevo einai kalytero na ginei sto Elliniko.

Skeftome oti isos mia ekatasi isos 500-1000 strematon prepi elafros na domithei. Apopsi mou einai oti i perioxi prosferete gia touristiki anaptyxi kai gia ekmetaleusi tis parathalassias omorfias tis Athinas i opia eina akoma agnosti stous episkeptes.

Stin Athina den yparxoun arketa politeli xenodoxia
kai ta yparxonta einai ola stivagmena sto xoro tou kentrou o opios den einai kai o idanikos gia diamoni. Sixna pistevo oti einai kai i piotita ton Athinaikon xenodoxion kathos kai i topothesia tous pou dimiourgoun asximes entiposeis stous xenous.

Episis anysixo gia to oti an to Parko den anaptyxthei touristika kindineue na paramelithi kai apo to kratos kai apo ton Athineo politi. To elliniko vriskete makria apo piknokatikimenes perioxes kai isos telika oi Athinaioi na min mpoun ston kopo nato xrisimopiisoun. Mia erevna gia tin xrisi parkon exei apokalipsei oti ta parka xrismopiounte apo polites pou vriskontai to poly se aktina apostasis trion xiliometron apo tin topothesia tou.

Opismena kalogousta xamilou ipsous xenodoxia isos apoteloun mia kali lisi i opia tha prosferi esoda kai pros tin diatirisi tou parkou (to opio tha eina terastio) alla kai pros tin Athina genikotera. H anaptyxei tou tourismou stin perioxi pistevo oti tha exei polla ofeli, einai mia idaniki eukeria gia na allaxoume to perception tou pithanou eiskepti pou exei sindiasi tin Athina mono me tin Akropoli kai tin plaka, souvlaki, tzatziki, kinisi, kafsaerio ktl. Einai keros na mathoun oti i Athina einai apo tis europaikes mitropolis auti pou exei isos to pio omorfo paraliako metopo. (kalytero kai apo Barcelona, Napoli, Massalia, kai oti allo thelete)
See less See more
kati allo .....

To design tou parkou pou exo dei mia dio fores den mou aresei idiaitera...

Episis leo....

Oxi katoikies (esto elaxistes) - nai xenodoxia.

Oxi tsimento - nai tourismos

Nai ston austiro elegxo domisis kai tis arxitektonikes protaseis gia tin perioxi.
See less See more
Κοιταξτε παιδια, μπορει και να ειμαι το πολυ πολυ υπερ της ιδεας χτισιμου για οχι περισσοτερα απο 500 στρεμματα, διοτι η Αθηνα πραγματι χρειαζεται αυτο το παρκο και θα αποτελει ενα σημαντικο πνευμονα για την πολυ μας (κατι παρομοιο με το Ηyde, Central, Van cortland, κτλ).

Τωρα για το τι θα προτιμουσα να δω σε εκεινα τα 500 στρεμματα ειναι οχι κατοικιες νομιζω πως υπαρχουνε αλλες περιοχες για την αναπτυξη τετοιων σχεδιων. Εγω θα ελεγα καλυτερα να κατασκευαστουν στη δυτικη ζωνη ακριβως επι της παραλιακης επιδομες τουριστικης χρησεως, σαν ξενοδοχεια και αν θα υπαρχουνε μερικες πολυκατοικιες, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ οχι πλεον τσιμεντο, να δουμε επιτελους κατι παρομοιο με αυτο που εχουνε κανει στη παραλιακη περιοχη της Βαρκελονης! Να αναμειγθουν αρμονικα τα κτιρια και τα πρασινα σε μεσα σε εκεινα τα 500 στρεμματα της ζωνης.

Δηλαδη η γνωμη μου ταυτιζεται εν μερος με εκεινη του ydrohoos:

-Ναι σε ξενοδοχεια, ειναι η ευκαιρια για να δουμε και κανενα ουρανοξυστη καλου και συγχρονου σχεδιασμου, εστω και εικοσαοροφα.

-Οχι στις τυπικες οικιστικες πολυκατοικιες 8 η 10 οροφων με το γνωστο σχεδιο a la tsimentoupolis.

-Ναι στο παρκο στα υπολιπα 4800 στρεμματα

-Ναι στη Βαρκελονοποιηση της παραλιακης ζωνης του Ελληνικου
See less See more
ydrohoos said:
kati allo .....

To design tou parkou pou exo dei mia dio fores den mou aresei idiaitera...

Episis leo....

Oxi katoikies (esto elaxistes) - nai xenodoxia.

Oxi tsimento - nai tourismos

Nai ston austiro elegxo domisis kai tis arxitektonikes protaseis gia tin perioxi.
Design του πάρκου? url? Υπάρχει κάποιο site με συγκεκριμένες προτάσεις για το πάρκο?
thx
See less See more
Περι ξενοδοχείων κλπ, όπως ανέφερα στο thread για τους ουρανοξύστες της Αθήνας, υπήρχε κάποτε (μιλάμε για το 1974) ένα σχέδιο για ένα συγκρότημα ξενοδοχέιων και καζίνων στην περιοχή του Δέλτα Φαλήρου, που έμοιαζε κάπως έτσι:Τώρα βέβαια, θα μου πείς, άραγε μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο στο Ελληνικό και να "πνίξουμε" το υπόλοιπο στο πράσινο αντί να αρχίσουμε πάααλι τις μεζονέτες όπου στις μακέτες μοιάζουν καταπράσινες και στην πραγματικότητα έχουν δύο κατσιασμένα δεντρακια... για ντεκόρ :D

Ίσως να σας σοκάρω παιδιά, αν και γνωρίζετε όλοι πλέον την αγάπη μου για τα ψηλά κτίρια, αν σας πω ότι είμαι πολύ σκεπτικιστής για το αν πρέπει και τι ύψος θα πρέπει να έχουν εκεί πέρα. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι πρέπει να χριστεί κτίριο πιό ψηλό από 10 πατώματα εκεί πέρα με την εξαίρεση ενός πύργου παρατήρησης (observation Tower). Αν κτιστούν ψηλά κτίρια εκεί (τόχω ψαξει λίγο το θέμα ) από τη μιά θα φαίνονται άσχημα και θα κρύβουν τη θάλασσα από τον Υμηττό, από την άλλη, θα χαλάνε τη θέα του Υμηττού από τα πλοία που έρχονται. (ΜΑ... τι λέω, άρρωστος θα είμαι :D :runaway: :lol: )

Αφήστε να γίνουν ουρανοξύστες στο Μαρούσι και την Αττική οδό, όπου παίζει και το corporate glamour. Εκεί ας γίνει κάτι πιό ήπιο, ένα-δύο καλά ξενοδοχεία και άλλα συναφή αλλά ΟΧΙ πυλωτές και καφετέρειες. Ίσως και κανένα θαλάσσιο πάρκο με κανένα ενυδρίο, ξέρω' γω;
See less See more
  • Like
Reactions: 1
kostya said:
Design του πάρκου? url? Υπάρχει κάποιο site με συγκεκριμένες προτάσεις για το πάρκο?
thx
http://www.uia-architectes.org/texte/england/Hellenikon/2results.html
hehehe tora blepo oti mou elipse poli poli lexilogia gi na ksero peripou i ellinika!!!! grrrrrrrrrrrrrrrrrrr .. ehh discolo to glossa!!!
http://www.uia-architectes.org/texte/england/Hellenikon/2results.html


This is the URL that contains some pictures of the proposals that have been made for the development of the Metropolitan Park in Hellenikon.

I hope this time that the link works....
See less See more
Athens: OMEGA CITY - Proposed Highrise Development and F1 Track in Hellenikon Park!!

It was long ago that this one came out but I was frantically busy so, I post it now for your information.

What you see below is a proposal for the old Athens Airport in the Hellenikon area. As many people (including most Greeks) know, this particular area used to be the Athens International Airport, prior to its transfer in Spata, to the north-east of the capiral.

The old airport was used to accomodate several sports complexes and installations during the Athens 2004 summer Olympics. Now, several thoughts are expressed with regards to its future use, and one of the most prominent was for it to become an F1 track. Others, would opt for a theme park, and thoughts were also expressed for a part of it to be given to developers in order to finance the rest of the "green" development.

Well, there is one Greek guy from Melbourne, Australia who proposed for all three solutions to take place at once!!!. Mr Spyros Stamoulis is seen as one of the biggest tycoons in Australia with notable presence in the local media and real estate development markets.

As you can see, this development comprises an F1 track surrounded by a park ans a circular development around it, that includes several real skyscrapers. In the middle of the development, one can see a round structure which I wouldn't be surprised if it would come out as an aquarium or something.

In any case, although this is a proposal probably never to be materialised, the guy, a former Australian champion in Greco-Roman wrestling seems to be well in his senses. Problem is, are the Greek authorities up to it too?

In any case, when I first saw this in the "Ependytis"-Investor's world newspaper, it made my day three weeks ago...Pictures....

1. Bird's eye view of the development area, clearly depicting the part of the runway of the former airport still in tact.
2. Overview and drawing of the project depicting the circular shape of the real estate surrounding the park and the F1 track
3. Perspective drawing of the project depicting the highrises to the north of the park

Of course I know this may never materialise. However, it's good to see that the Hellenes of the Homogeneia can share such grandiose dreams.

Unless it's not exactly a dream

All pics (C) "Investor's World" hellenic weekly financial paper, Athens, 4 September 2005
See less See more
3
I would love to see a more urban form of this project; I am not fond of circular patterns. The high-rises are a great idea, and the amount of green is a welcome addition. A Miami-waterfront type of development may be a better idea for this area. Of course, if the final project is to include an F1 racetrack and a theme park, this design may work well. I agree about the Omogeneia... Nice to see Hellenes who live in other countries get involved.
See less See more
wonderful project... Who is the architect? And how is the financement?
What's amazing about this design concept is the greenery abounds inside the circle even with the F1 track.

When I get home I'm gonna try and find out more about this gentlemen because his proposal is very nice.

Will she materialize? :dunno:
I cant see any of the images.

The idea sounds great though.
Cool project. :cheers:
1 - 20 of 11276 Posts
Top